Star Wars: The Last Jedi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Wars: The Last Jedi
Ohjaaja Rian Johnson
Käsikirjoittaja Rian Johnson
Perustuu George Lucasin luomaan maailmaan ja hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä John Williams[1]
Kuvaaja Steve Yedlin[2]
Leikkaaja Bob Ducsay[2]
Tuotantosuunnittelija Rick Heinrichs
Pukusuunnittelija Michael Kaplan
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 152 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa dollaria[3][4]
Tuotto 1,333 miljardia dollaria[5]
Edeltäjä Star Wars: The Force Awakens
Seuraaja Star Wars: The Rise of Skywalker
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Star Wars: The Last Jedi (tunnettu myös nimellä Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen eeppinen avaruusoopperaelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Rian Johnson. Elokuva on Tähtien sota -elokuvasarjan jatko-osatrilogian toinen ja Skywalker-saagan kahdeksas osa. Tarina jatkaa siitä mihin Star Wars: The Force Awakens (2015) päättyi. Pääosissa näyttelevät Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laura Dern ja Benicio del Toro. Koska Fisher kuoli joulukuussa 2016, The Last Jedi jäi hänen viimeiseksi roolikseen; elokuva on omistettu hänen muistolleen. Elokuvan juoni seuraa Reyn jedikoulutusta Luke Skywalkerin ohjauksessa sekä Vastarinnan ja Ensimmäisen ritarikunnan välisen sodan jatkumista.

Elokuvan ilmoitettiin olevan valmisteluvaiheessa, kun Disney osti Lucasfilmin lokakuussa 2012. Tuottajina ovat Kathleen Kennedy ja Ram Bergman. Skywalker-saagan edelliset elokuvat säveltänyt John Williams loi elokuvan musiikin. Osa elokuvan kohtauksista kuvattiin etukäteen esituotannon aikana Skellig Michaelissa Irlannissa. Varsinaiset kuvaukset alkoivat helmikuussa 2016 Pinewood Studioilla ja päättyivät heinäkuussa 2016. Elokuvan jälkituotanto päättyi syyskuussa 2017.

The Last Jedi sai maailmanensi-iltansa 9. joulukuuta 2017 Los Angelesin Shrine Auditoriumissa. Elokuvateattereihin se saapui Suomessa 13. joulukuuta 2017 ja Yhdysvalloissa 15. joulukuuta 2017. Elokuva sai pääasiallisesti hyviä arvosteluja kriitikoilta, jotka kehuivat elokuvan juonta, näyttelijöiden suorituksia, erikoisefektejä, musiikkia ja tunteellisuutta. Katsojien keskuudessa se sai ristiriitaisemman vastaanoton. Elokuva tuotti yli 1,3 miljardia dollaria lipputuloja ja on tällä hetkellä 12. eniten tuottanut elokuva. Elokuva sai neljä Oscar-ehdokkuutta vuoden 2018 gaalassa, muun muassa parhaasta äänityksestä ja parhaista erikoistehosteista, sekä kaksi Bafta-ehdokkuutta 71. British Academy Awards -gaalassa. Elokuvan jatko-osa ja trilogian viimeinen osa Star Wars: The Rise of Skywalker sai ensi-iltansa 20. joulukuuta 2019.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähdentappajatukikohdan tuhoutumisen jälkeen kenraali Leia Organan johtama Vastarinta on evakuoimassa joukkojaan tukikohdastaan planeetta D’Qarilta juuri kun Ensimmäinen ritarikunta hyökkää heidän kimppuunsa. Poe Dameron käy vastahyökkäykseen, mutta samalla Vastarinta menettää kaikki pommittaja-aluksensa. Jäljelle jääneet alukset siirtyvät hyperavaruuteen, mutta ritarikunta seuraa heitä uudenlaisella jäljittimellä. Kylo Ren epäröi komentoaluksen tuhoamista koska aistii että hänen äitinsä Leian on siellä. Mutta TIE-hävittäjät tuhoavat aluksen komentosillan ja tappavat siten monet Vastarinnan johtajista. Leia pelastautuu Voiman avulla, mutta heikentyy toimintakyvyttömäksi, jättäen komennon vara-amiraali Amilyn Holdolle. Poe on tyytymätön Leian ja Holdon passiivisiin toimintastrategioihin ja alkaa Finnin, BB-8:n ja mekaanikko Rose Ticon avustuksella kehittää suunnitelmaa jäljittimen deaktivoimiseksi.

Tällä välin Rey on matkustanut Chewbaccan ja R2-D2:n kanssa Millennium Falconilla meriplaneetta Ahch-Tolle tapaamaan Luke Skywalkeria. Luke kieltäytyy kouluttamasta Reytä jediksi, koska tuntee itsensä ja kaikkien edeltäjiensä epäonnistuneen jedeinä, eikä tieto Han Solon kuolemasta muuta hänen mieltään. Luken huomaamatta Rey ja Kylo alkavat kommunikoida toistensa kanssa telepaattisten näkyjen avulla. R2-D2:n suostuttelemana Luke päättää antaa Reylle ainakin muutaman oppitunnin. Luke ja Kylo kertovat kumpikin Reylle erilaisen tarinan siitä miksi Kylo aikoinaan kääntyi Voiman pimeälle puolelle. Luke tunnustaa lopulta, että oli harkinnut Kylon tappamista huomattuaan yksinvaltias Snoken yrittävän korruptoida tätä, mutta juuri tämä oli saanut Kylon tuhoamaan uuden jediritarikuntansa. Rey uskoo Kylon voivan palata Voiman valoisalle puolelle ja lähtee Ahch-Tolta kohtaamaan tämän ilman Lukea. Luke aikoo polttaa Ahch-Ton jeditemppelin rauniot ja jedien pyhät kirjat, mutta hänen epäröidessään Yodan henki tekee sen hänen puolestaan. Yoda uskoo Reyllä olevan jo kaikki oppimiseen tarvittava ja hän rohkaisee Lukea oppimaan epäonnistumisistaan.

Holdo aikoo tyhjentää komentoaluksen ja evakuoida Vastarinnan joukot pienempiin aluksiin. Koska pitää tätä suunnitelmaa pelkurimaisena, Poe päättää aloittaa kapinan Holdoa vastaan. Finn, Rose ja BB-8 matkustavat planeetta Cantonicalla sijaitsevaan kasinokaupunki Canto Bightiin ja tapaavat siellä DJ-nimisen piraatin ja koodinmurtajan. Mutta kun he soluttautuvat Snoken alukselle jäljittimen deaktivoimiseksi, kapteeni Phasma vangitsee heidät ja vain BB-8 pääsee pakoon. Rey saapuu myös alukselle, mutta Kylo vangitsee hänet ja vie Snoken luokse. Snoke paljastaa olleensa se, joka mahdollisti Reyn ja Kylon välisen yhteyden Voiman kautta, osana suunnitelmaansa Luken tuhoamiseksi. Mutta kun Snoke antaa käskyn tappaa Rey, Kylo tappaakin Snoken ja Reyn avustuksella myös Snoken henkivartijat. Kylo yrittää taivutella Reyn hallitsemaan galaksia rinnallaan, mutta Rey kieltäytyy ja he alkavat Voimaa käyttäen kamppailla Anakin Skywalkerin valosapelista, kunnes se halkeaa kahtia.

Parantunut Leia tainnuttaa Poen ja määrää Vastarinnan joukkoja aloittamaan evakuoinnin mineraaliplaneetta Craitille, jossa sijaitsee Kapinaliiton entinen etuvartio. Holdo yrittää samalla hämätä Ensimmäisen ritarikunnan laivastoa pysymällä komentoaluksella. DJ paljastaa kuitenkin Vastarinnan suunnitelman ritarikunnalle, joka tuhoaa suuren osan evakuointialuksista. Holdo uhraa itsensä ohjaamalla Vastarinnan komentoaluksen hyperajolla törmäämään Snoken alukseen ja vaurioittamaan sitä. Kaaoksen keskellä Rey pakenee ja Kylo julistautuu Ensimmäisen ritarikunnan uudeksi yksinvaltiaaksi. BB-8 vapauttaa Finnin ja Rosen, jotka kukistavat Phasman ja pakenevat Craitille. Kun ritarikunta lähettää kävelijöitä sekä TIE-hävittäjiä Vastarinnan kimppuun, Poe, Finn ja Rose johtavat vastahyökkäystä vanhoilla kiitureilla. Rey ja Chewbacca houkuttelevat TIE-hävittäjät pois Millenium Falconilla ja Rose estää Finniä uhraamasta itseään, kun tämä yrittää tuhota ritarikunnan voimakkaan muurinmurtajatykin, joka tekee reiän tukikohtaan.

Luke ilmestyy ja kohtaa ritarikunnan yksin antaakseen Vastarinnalle aikaa paeta. Kylo käskee joukkoja tulittamaan häntä, mikä ei tuota tulosta, joten Kylo kohtaa Luken valosapelitaistelussa. Kun hän osuu Lukeen, paljastuu, että Luke on yhä Ahch-Tolla ja on lähettänyt Voiman kautta pelkän heijastuksen omasta kehostaan. Luke julistaa Kylolle, ettei hän tule olemaan viimeinen jedi. Rey avaa Voiman avulla kivien tukkiman tunnelin auttaakseen Vastarinnan eloonjääneet Millenium Falconille. Luken keho Ahch-Tolla katoaa, kun hän kuluttaa kaiken energiansa ja sisäisen rauhan saavuttaneena yhtyy Voimaan. Leia vannoo, että kapinalla on kaikki mitä se tarvitsee noustakseen jälleen, ja paljastuu, että Rey oli ottanut Ahch-Tolta lähtiessään jedien kirjat mukaansa. Canto Bightilla eräs tallipoika, joka oli aiemmin auttanut Finniä ja Rosea, tarttuu luutaansa Voiman avulla ja katsoo toiveikkaana tähtiä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Mark Hamill  Luke Skywalker, Dobbu Scay (ääni)  
 Carrie Fisher  Kenraali Leia Organa  
 Adam Driver  Kylo Ren  
 Daisy Ridley  Rey  
 John Boyega  Finn  
 Oscar Isaac  Poe Dameron  
 Andy Serkis  Yksinvaltias Snoke  
 Lupita Nyong’o  Maz Kanata  
 Domhnall Gleeson  Kenraali Armitage Hux  
 Anthony Daniels  C-3PO  
 Gwendoline Christie  Kapteeni Phasma  
 Kelly Marie Tran  Rose Tico[2][6][7]  
 Laura Dern  Vara-amiraali Amilyn Holdo[2][8]  
 Benicio del Toro  DJ  
 Frank Oz  Yoda (ääni)  
 Joonas Suotamo  Chewbacca  

 Billie Lourd  Luutnantti Kaydel Ko Connix[9]  
 Timothy D. Rose  Amiraali Gial Ackbar[10]  
 Tom Kane  Amiraali Gial Ackbarin ääni  
 Mike Quinn  Nien Nunb[11]  
 Amanda Lawrence  Komentaja Larma D’Acy  
 Mark Lewis Jones  Kapteeni Moden Canady  
 Adrian Edmondson  Kapteeni Edrison Peavey  
 Jimmy Vee  R2-D2  
 Veronica Ngo  Paige Tico[8]  
 Justin Theroux  Mestarikoodinmurtaja[12]  
 Lily Cole  Lovey  
 Joseph Gordon-Levitt  Slowen Lo (ääni)  
 Warwick Davis  Wodibin  
 Hermione Corfield  Tallisan ”Tallie” Lintra[13]  
 Noah Segan  Stomeroni Starck  
 Jamie Christopher  Jaycris Tubbs  

Chewbaccan alkuperäinen näyttelijä Peter Mayhew toimi konsulttina hahmoa varten.[14][10] Rogue One: A Star Wars Storyn ohjaaja Gareth Edwards, musiikkituottaja Gary Barlow sekä Mark Hamillin lapset Griffin, Nathan ja Chelsea tekivät elokuvassa cameoesiintymiset Vastarinnan sotilaina.[15][16]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2014 Rian Johnsonin tiedotettiin neuvottelevan Episodi VIII:n käsikirjoittamisesta ja ohjaamisesta ja Ram Bergmanin osallistuvan sen ja Episodi IX:n tuottamiseen.[17][18] Elokuussa 2014 Johnson vahvisti ohjaavansa elokuvan.[19]

Marraskuussa 2014 Variety uutisoi Disneyn palkanneen Rick Heinrichsin Episodi VIII:n tuotantosuunnittelijaksi.[20] Tammikuussa 2015 The Walt Disney Companyn toimitusjohtaja Bob Iger ilmoitti Episodien VIII ja IX saavan ensi-iltansa vuosina 2017 ja 2019.[21] J. J. Abrams toimii elokuvan vastaavana tuottajana Jason McGatlinin ja Tom Karnowskin kanssa.[22] Elokuvan virallinen nimi, Star Wars: The Last Jedi, paljastettiin 23. tammikuuta 2017.[23]

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2015 Benicio del Toro vahvisti näyttelevänsä yhtä elokuvan vihollisista, vaikka studio ei vielä vahvistanut kyseistä tietoa.[24] Syyskuussa Mark Hamill vahvisti palaavansa tähän elokuvaan.[25] Joulukuussa Gwendoline Christien ja John Boyegan vahvistettiin palaavan kapteeni Phasman ja Finnin rooleihin.[26][27][14] Saman kuukauden aikana The Force Awakensin ensi-illassa Lontoossa, tuottaja Kathleen Kennedy vahvisti, että kaikkien eloonjääneiden hahmojen näyttelijät esiintyisivät Episodi VIII:ssä muutaman uuden näyttelijän kera.[14] Jimmy Vee kuitenkin korvasi alkuperäisessä trilogiassa ja esiosatrilogiassa näytelleen sekä The Force Awakensissa konsulttina toimineen Kenny Bakerin paikan R2-D2:n näyttelijänä.[28]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Second unit -kuvaukset alkoivat jo esituotannon aikana Skellig Michaelilla Irlannissa 14. syyskuuta 2015 kuvausolosuhteisiin vaikuttavasta vuodenajasta johtuen. Kuvaukset olisivat kestäneet neljä päivää,[29][30][31] mutta ne peruttiin jo ensimmäisenä päivänä sään ja ankarien olosuhteiden vuoksi.[32] Marraskuussa 2014 Pinewood Studioitten toimitusjohtaja Ivan Dunleavy vahvisti että elokuva kuvataan Pinewoodissa,[33] ja että lisäkuvaukset tehdään Meksikossa.[27] Syyskuussa 2015 näyttelijä Benicio del Toro paljasti varsinaisten kuvausten alkavan maaliskuussa 2016,[24] mutta Kennedy kumosi väitteen ilmoittamalla alkamisajaksi tammikuun 2016.[14]

Tammikuussa 2016 elokuvan tuotanto viivästyi helmikuulle 2016 käsikirjoitukseen tehtävien muutosten vuoksi.[34] Lisäksi kuvausten pelättiin viivästyvän yhä enemmän erityisesti tuottajien, kuvaajien ja valoteknikoiden lakon uhatessa.[35] 10. helmikuuta 2016 The Walt Disney Companyn toimitusjohtaja Bob Iger vahvisti kuvausten alkaneen.[36]

Industrial Light & Magic (ILM) käytti neljää studiota (Lontoo, San Francisco, Vancouver ja Singapore) ja noin 1 000 henkilöä osallistui elokuvan tekoon.[37] Snokes-hahmon liikkeenkaappaus on tehty Andy Serkisin suorituksesta.[37]

Kenraali Leia Organaa näytellyt Carrie Fisher kuoli äkillisesti 27. joulukuuta 2016. Kaikki hänen kohtauksensa oli tuolloin jo kuvattu.[38]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Last Jedi sai maailmanensi-iltansa Los Angelesin Shrine Auditoriumissa 9. joulukuuta 2017.[39] Yhdysvalloissa se sai ensi-iltansa 15. joulukuuta 2017.[40] Alun perin ensi-illaksi oli kaavailtu 26. toukokuuta 2017.[41] Elokuvaa esitetään myös 3D- ja Imax-versiona.

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensimmäinen virallinen teaser-traileri julkaistiin 14. huhtikuuta 2017 Star Wars Celebration -tapahtumassa. Toinen traileri julkaistiin 9. lokakuuta 2017 Monday Night Footballin aikana.[42]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
JulkaisuPisteet
Metacritic85/100[43]
Rotten Tomatoes91 %[44]
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Helsingin Sanomat4/5 tähteä[45]
Hufvudstadsbladet4/5 tähteä[46]
Episodi4/5 tähteä[47]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Last Jedi on tuottanut maailmanlaajuisesti yhteensä 1,332 miljardia dollaria, josta 620 miljoonaa on tullut Pohjois-Amerikasta ja 712 miljoonaa muualta.[5]

Kriitikoiden vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wars: The Last Jedi on saanut hyvän vastaanoton kriitikoilta. Rotten Tomatoes -kerääjäsivustolla 91 % arvostelijoista on antanut sille myönteisen arvostelun keskimääräisellä arvosanalla 8,1/10. Keräys perustuu 397 arvosteluun.[44] Metacritic-sivustolla se on saanut painotetun arvosanan 85/100, joka perustuu 56 arvosteluun.[43]

Yleisö on suhtautunut elokuvaan kriittisemmin ja esimerkiksi Rotten Tomatoes -sivuston yleisöarvosanaa mittaava luku oli ensimmäisellä viikolla 55 %, mikä on koko elokuvasarjan alhaisin. Yleisöarvosana poikkesi kriitikoiden luvusta 35 prosenttiyksikköä.[48]

Tähtien sodan hardcore-fanien on arveltu vierastavan elokuvaa sen suvaitsevaisuuden, identiteettipolitiikan ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden korostamisen vuoksi. Eräs kriitikko ylisti elokuvaa feministisimmäksi Tähtien sodaksi. Elokuvasarjan oikeudet itselleen hankkineen Disneyn on arveltu korostaneen elokuvan moraalisaarnausta. Lisäksi katsojien arvosteluissa elokuvaa on pidetty poliittisesti korrektina tylsyyteen asti. Lisäksi katsojat ovat haukkuneet elokuvan juonta aukkoiseksi, pitäneet tapaa jolla Luke Skywalker poistetaan sarjasta ”anteeksiantamattomana” ja pitäneet elokuvaa pitkänä mainoksena oheistuotteille.[49]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hewitt, Chris: John Williams To Score Star Wars Episodes VII-IX Empire Online. 27.7.2013. Viitattu 24.5.2017. (englanniksi)
 2. a b c d STAR WARS: EPISODE VIII NOW FILMING StarWars.com. 15.2.2016. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 3. OK, We Need to Talk About This Controversy with Star Wars: The Last Jedi Wired. 18.12.2017. Viitattu 7.1.2018. (englanniksi)
 4. Star Wars: The Last Jedi's Performance A Good Sign For Disney Seeking Alpha. 2.1.2018. Viitattu 7.1.2018. (englanniksi)
 5. a b Star Wars: The Last Jedi (2017) Box Office Mojo. Viitattu 24.5.2018. (englanniksi)
 6. Yee, Lawrence: Meet Rose, the 'Biggest New Part' in 'Star Wars: The Last Jedi' Variety. 14.4.2017. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
 7. See the Cast of Star Wars: The Last Jedi on Four Exclusive Vanity Fair Covers Vanity Fair. 23.5.2017. Viitattu 24.5.2017. (englanniksi)
 8. a b Cover Story: Star Wars: The Last Jedi, the Definitive Preview Vanity Fair. 24.5.2017. Viitattu 24.5.2017. (englanniksi)
 9. Topel, Fred: Billie Lourd Will Return With A Larger Role In 'Star Wars Episode 8' /Film. 13.3.2016. Viitattu 2.5.2016. (englanniksi)
 10. a b Valverde, Michael: Nien Nunb Will Return For Star Wars: Episode VIII Dork Side of the Force. 6.2.2016. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 11. Libbey, Dirk: This Classic Star Wars Character Will Be Returning For Episode VIII Cinema Blend. 5.2.2016. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 12. Clark, Jansen: 'Star Wars: Episode 8' Trailer Rumor: Another Mystery Character to Appear and More Inquisitr.com. 8.6.2017. Viitattu 18.7.2017. (englanniksi)
 13. Johnson, Rian: The awesomely talented @MioneCorfield! twitter.com. 3.10.2017. Viitattu 6.10.2017. (englanniksi)
 14. a b c d Ruby, Jennifer: Star Wars producer Kathleen Kennedy confirms that entire cast will return for eighth film London Evening Standard. 17.12.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 15. Breznican, Anthony: Star Wars Celebration: Updates on Episode VIII and young Han Solo movie Entertainment Weekly. 17.7.2016. Viitattu 15.12.2017. (englanniksi)
 16. Fullerton, Huw: Gary Barlow confirms secret Star Wars cameo RadioTimes. 27.3.2017. Viitattu 15.12.2017. (englanniksi)
 17. Fleming Jr., Mike: 'Star Wars' Bombshell! Rian Johnson To Write, Direct Next Two Films Deadline. 20.6.2014. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 18. Shaw, Lucas: Rian Johnson to Write and Direct ‘Star Wars’ 8 — But Not 9 The Wrap. 20.6.2014. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 19. McMillan, Graeme: Rian Johnson Says Next 'Star Wars' Will Have Less CGI, More Practical Effects The Hollywood Reporter. 18.8.2014. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 20. Caranicas, Peter: Below the Line Bookings Variety. 25.11.2014. (englanniksi)
 21. Lussier, Germain: Disney CEO Confirms Release Years for 'Star Wars Episode VIII' and 'IX', Teases More Trilogies /Film. 29.1.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 22. STAR WARS: EPISODE VIII TO OPEN DECEMBER 15, 2017 11.2.2016. StarWars.com. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 23. The Official Title for Star Wars: Episode VIII Revealed | StarWars.com StarWars.com. Viitattu 23.1.2017. (englanniksi)
 24. a b White, James: Benicio Del Toro Confirms Casting In Star Wars: Episode VIII Empire. 7.9.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 25. O'Sullivan, Majella: Bad weather halts Star Wars filming on Skellig Michael The Irish Examiner. 15.9.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 26. Star Wars: Episode VIII: Captain Phasma to Return Collider. 4.12.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 27. a b Siegel, Lucas: Two More Actors Confirmed to Return for Star Wars Episode VIII ComicBook.com. 14.12.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 28. McEwan, Cameron: Doctor Who actor Jimmy Vee is the new R2-D2 in Star Wars Episode 8 Metro.co.uk. 16.11.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 29. Breznican, Anthony: Updated: Star Wars: Episode VIII will shoot in Ireland this month Entertainment Weekly. 9.9.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 30. Clifford, Graham: Skellig Michael: Is 6th-century rock star selling out to a galaxy far, far away? Irish Independent. 6.9.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 31. Marine Notice No. 44 of 2015 - Filming Activity at Sceilig Mhichíl, Co. Kerry Department of Transport, Tourism and Sport. Arkistoitu 28.6.2016. Viitattu 15.2.2016.
 32. Lucey, Anne; Pollak, Sorcha & Ruxton, Dean: Skellig Michael 'Star Wars' filming cancelled amid high winds Irish Times. 14.9.2015. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 33. 'Star Wars' Returning To Pinewood For 'Episode VIII' Deadline.com. November 10, 2014. Viitattu November 17, 2014.
 34. Gallagher, Brian: 'Star Wars 8' Rewrites to Include More 'Force Awakens' Characters? MovieWeb. 18.1.2016. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 35. Clark, Nick: Star Wars: Episode VIII among films facing delays as lighting technicans threaten revolt The Independent. 28.1.2016. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 36. Breznican, Anthony: Star Wars: Episode VIII has started filming Entertainment Weekly. 10.2.2016. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 37. a b Barbara Robertson: What’s Bold Is New Again cgw.com. 2018. Viitattu 8.7.2022. (englanniksi)
 38. Carrie Fisher Completed Work on ‘Star Wars: Episode VIII’ Before Her Death Variety. 27.12.2016. Viitattu 28.12.2016. (englanniksi)
 39. Mendelson, Scott: How 'Star Wars: The Last Jedi' Is Preventing An 'Age Of Ultron'-Style Box Office Backlash Forbes. Viitattu 8.12.2017. (englanniksi)
 40. McClintock, Pamela: 'Star Wars: Episode VIII' Gets New Release Date The Hollywood Reporter. 20.1.2016. Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 41. Truitt, Brian: 'Star Wars: Episode VIII' coming in May 2017 USA Today. 12.3.2015. ”Also, writer/director Rian Johnson's Star Wars: Episode VIII — to follow J.J. Abrams' Star Wars: The Force Awakens, out December 18 — is now scheduled to arrive on the big screen May 26, 2017.” Viitattu 15.2.2016. (englanniksi)
 42. ‘Star Wars: The Last Jedi’: Watch the Full Theatrical Trailer Variety. 9.10.2017. Viitattu 10.10.2017. (englanniksi)
 43. a b Star Wars: The Last Jedi Metacriticissä. (englanniksi)
 44. a b Star Wars: The Last Jedi Rotten Tomatoesissa. (englanniksi)
 45. Typpö, Juho: Imperiumi iskee taas. Helsingin Sanomat, 13.12.2017, s. B 1–2. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 13.12.2017.
 46. Ehnholm Hielm, Sara: Rymdepos för en ny global generarion. Hufvudstadsbladet, 13.12.2017, s. 24. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 13.12.2017.
 47. Ikonen, Niko: Star Wars: The Last Jedi. Episodi, 13.12.2017. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 16.12.2017.
 48. Cain, Rob: Rotten Tomatoes Says Its 55% 'Star Wars: The Last Jedi' Audience Score Is Authentic Forbes. 20.12.2017. Viitattu 21.12.2017. (englanniksi)
 49. Liberal identity politics has ruined Star Wars for the fanboys 20.12.2017. Telegraph.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]