Star Wars: The Rise of Skywalker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Wars: The Rise of Skywalker
Ohjaaja J. J. Abrams
Käsikirjoittaja
Tarina
Perustuu George Lucasin luomaan maailmaan ja hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Dan Mindel
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Rick Carter
Pukusuunnittelija Michael Kaplan
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 142 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 275 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 1,074 miljardia dollaria[2]
Edeltäjä Star Wars: The Last Jedi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Star Wars: The Rise of Skywalker (tunnettu myös nimellä Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker) on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen eeppinen avaruusoopperaelokuva, jonka ohjasi J. J. Abrams, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Chris Terrion kanssa. Se on Tähtien sota -elokuvasarjan jatko-osatrilogian kolmas sekä Skywalker-saagan yhdeksäs ja viimeinen osa. Elokuvan tarina sijoittuu vuosi Star Wars: The Last Jedin (2017) tapahtumien jälkeen. Pääosissa näyttelevät Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Lupita Nyong’o, Keri Russell, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran, Ian McDiarmid ja Billy Dee Williams. Elokuvan juoni seuraa Reyn, Finnin ja Poe Dameronin viimeistä taistelua Kylo Reniä ja Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan, jotka saavat nyt apua kuolleista palanneelta keisari Palpatinelta.

Elokuvan ilmoitettiin olevan suunnitteilla, kun Disney osti Lucasfilmin lokakuussa 2012. Tuottajina olivat Kathleen Kennedy, Abrams ja Michelle Rejwan. Skywalker-saagan edelliset elokuvat säveltänyt John Williams loi elokuvan musiikin. Elokuussa 2015 Colin Trevorrow palkattiin ohjaamaan elokuva sekä käsikirjoittamaan se yhdessä Derek Connollyn kanssa. Syyskuussa 2017 Trevorrow erosi projektista tuottaja Kathleen Kennedyn kanssa ilmenneiden luovien erimielisyyksien vuoksi ja vain muutama päivä myöhemmin J. J. Abrams palkattiin uudeksi ohjaajaksi. Trevorrow ja Connolly kuitenkin mainittiin elokuvan tarinan tekijöinä Abramsin ja Chris Terrion kanssa. Kuvaukset alkoivat elokuussa 2018 ja päättyivät helmikuussa 2019. Jälkituotanto päättyi marraskuussa 2019.

The Rise of Skywalker sai maailmanensi-iltansa Hollywoodissa 16. joulukuuta 2019. Suomessa se tuli ensi-iltaan elokuvateattereihin 18. joulukuuta 2019 ja Yhdysvalloissa 20. joulukuuta 2019. Elokuva sai kriitikoilta vaihtelevan vastaanoton, joidenkin ylistäessä sitä kaikki kolme trilogiaa toisiinsa yhdistävänä saagan päätösosana ja joidenkin pitäessä sitä mielikuvituksettomana ja jäljittelevänä sekä yhteensopimattomana jatkona The Last Jedin tapahtumille.[3][4]

Elokuva sai kolme Oscar-ehdokkuutta vuoden 2020 gaalassa (parhaasta musiikista, parhaasta äänityksestä ja parhaista erikoistehosteista) sekä kolme Bafta-ehdokkuutta 73. British Academy Awards -gaalassa (myös parhaasta musiikista, parhaasta äänityksestä ja parhaista erikoistehosteista).[5][6]

Ensimmäisen ritarikunnan yksinvaltias Kylo Ren on kuullut ympäri galaksia lähetetyn viestin, jossa Galaktisen Imperiumin keisari Palpatine kertoo palanneensa kuolleista. Kylo löytää Mustafarilta yhden tiennäyttäjistä, joilla hän matkustaa yhdelle sithien kätketylle planeetalle, Exegoliin. Hän löytää Exegolin sith-linnoituksesta Sith Ikuisesti -kultin kloonauslaboratorion sekä kohtaa elintoimintoja ylläpitäviin laitteisiin kytketyn Palpatinen, joka paljastaa luoneensa aikoinaan Ensimmäisen ritarikunnan edellisen yksinvaltiaan Snoken pelkäksi nukkehallitsijaksi. Palpatine esittelee Kylolle myös Viimeisen ritarikunnan uudenlaisista tähtihävittäjistä koostuvan laivaston, ja lupaa, että Kylosta voisi laivaston avulla tulla uuden Imperiumin keisari, jos tämä ensin löytää ja tappaa Reyn, joka jatkaa jediopintojaan kenraali Leia Organan avustuksella Vastarinnan uudessa tukikohdassa viidakkokuu Ajan Klossilla. Finn, Poe Dameron, Chewbacca, R2-D2 ja trodatome-lajin mekaanikko Klaud palaavat Sintan jäätiköltä saatuaan Ensimmäisen ritarikunnan vakoojalta viestin, joka vahvistaa Palpatinen paluun todeksi. Rey löytää jedien pyhistä kirjoista Luke Skywalkerin muistiinpanoja toisesta Exegoliin johdattavasta tiennäyttäjästä ja lähtee Poen, Finnin, Chewbaccan, BB-8:n ja C-3PO:n kanssa Millennium Falconilla etsimään Luken yhteyshenkilöä aavikkoplaneetta Pasaanalta.

Pasaanalla Luken yhteyshenkilöksi paljastuu Lando Calrissian, jonka mukaan tiennäyttäjä nähtiin viimeksi reliikinmetsästäjä Ochin hallussa. Ryhmä löytää Ochin jäänteet, yksinäisen droidin nimeltä D-O, sekä Ochin aluksen, josta löytyy tiennäyttäjän sijainnin paljastava tikari. C-3PO:n mukaan tikarin kirjoitus on sithien kieltä, mutta hänen ohjelmointinsa estää käännöksen ääneen lausumisen. Kylo saa Voiman kaksitahoisuuden kautta tietää Reyn sijainnin ja hyökkää Renin ritareiden kanssa Pasaanalle. Renin ritarit ja iskusotilaat vangitsevat Chewbaccan ja kaappaavat sekä tikarin että Millenium Falconin. Rey yrittää estää kuljetusaluksen pakenemisen, mutta tuhoaa sen vahingossa Voimasalamalla ja olettaa Chewbaccan kuolleen, tietämättä, että Chewbacca olikin toisessa kuljetusaluksessa.

Ryhmä lähtee tapaamaan Poen vanhoja tuttuja, maustesalakuljettaja Zorii Blissiä ja droidiseppä Babu Frikiä lumiplaneetta Kijimille, missä C-3PO voitaisiin uudelleenohjelmoida paljastamaan käännös. Operaation seurauksena C-3PO:n muisti pyyhkiytyy, mutta hän onnistuu paljastamaan tiennäyttäjän olevan merikuu Kef Birillä, yhdellä Endorin kuista. Kun tähtihävittäjä ilmestyy taivaalle, Rey aistii Chewbaccan olevan elossa ja ryhmä lähtee pelastamaan sekä häntä että Millenium Falconia. Ensimmäinen ritarikunta saa kiinni Finnin ja Poen ja Kenraali Huxin käsketään teloittaa heidät. Hän päästää heidät menemään ja paljastaa olevansa vakooja, koska haluaa nähdä Kylo Renin häviävän. Liittokenraali Pryde kuitenkin tajuaa Huxin petoksen ja tappaa hänet. Rey noutaa tikarin ja näkee näyn Ochista, joka tappaa sillä hänen omat vanhempansa. Ennen kuin Rey ehtii paeta Millenium Falconin kyytiin, Kylo paljastaa Palpatinen olevan Reyn isoisä ja lähettäneen Ochin tuomaan Reyn itselleen, mutta Reyn vanhemmat olivat piilottaneet tyttärensä Jakkulle suojellakseen tätä.

Kun ryhmä saapuu Kef Birille, he tapaavat Jannahin ja hänen ”heimonsa”, jonka kaikki jäsenet olivat Ensimmäisen ritarikunnan hylänneitä entisiä iskusotilaita. He johdattavat Reyn ja muut Toisen Kuolemantähden jäänteille. Löydettyään tiennäyttäjän, Rey näkee näyn itsestään sithinä, minkä jälkeen Kylo saapuu ja tuhoaa tiennäyttäjän. He käyvät valosapelitaisteluun, jonka aikana kuolemaa tekevä Leia kutsuu Voiman kautta poikaansa. Kun Kylo kuulee äitinsä kutsun, hän pudottaa valosapelinsa ja Rey lävistää Kylon. Aistittuaan Leian kuoleman, Rey kauhistuu sitä mitä oli tehnyt ja parantaa Kylon, ennen kuin pakenee tämän TIE-hävittäjällä. Kylo näkee näyn isästään Han Solosta, heittää valosapelinsa pois ja palaa takaisin Ben Soloksi. Rey tekee pakkolaskun Ahch-Tolle ja aikoo jäädä sinne. Luken henki paljastaa tienneensä Leian kanssa totuuden Reysta koko ajan ja rohkaisee tätä palaamaan ja kohtaamaan Palpatinen. Luke näyttää Leialle kuuluneen valosapelin ja nostaa merestä jäänteet vanhasta X-siipihävittäjästään, jolla Rey suuntaa Exegolille käyttäen Benin tiennäyttäjää.

Leian kuoleman ja Benin paluun valoisalle puolelle itsekin aistinut Palpatine käskee liittokenraali Prydea ja Ensimmäistä ritarikuntaa saapumaan Exegolille liittymään Viimeisen ritarikuntaan sekä lähettämään yhden uusista tähtihävittäjistä tuhoamaan planeetta Kijimin. Vastarinnan tukikohdassa R2-D2 palauttaa C-3PO:n muistin ja Vastarinta saa sekä D-O:n kertomana että Reyn X-siipihävittäjästä lähettämän signaalin kautta tiedon siitä, miten päästä Exegoliin. Lando ja Chewbacca lähtevät Millenium Falconilla galaksin keskusmaailmoihin suostuttelemaan vapaat kansat taistelemaan Viimeistä ritarikuntaa vastaan ja muut Vastarinnan alukset hyökkäävät virkaa tekeväksi kenraaliksi ylennetyn Poen johdolla Exegolille. Palpatine haluaa Reyn tappavan hänet vihalla, jotta hänen ja muiden entisten sith-mestareiden henget siirtyisivät Reyhyn ja tekisivät tästä uuden Imperiumin keisarinnan. Rey ei anna vihalle periksi, vaan surmaa Palpatinen henkivartijat, perässä tulleen Benin surmatessa Renin ritarit. Mutta sitten Palpatine käyttää hyväksi Reyn ja Benin välistä kaksitahoisuutta Voimassa imeäkseen itseensä heidän molempien elinvoimaa.

Vastarinta on jäämässä alakynteen, kunnes Lando ja lukuisat vapaiden kansojen alukset saapuvat auttamaan Vastarintaa tuhoamaan Viimeisen ritarikunnan tähtihävittäjiä. Täysiin ruumiinvoimiinsa palattuaan Palpatine heittää Benin alas kuiluun ja käyttää Voimasalamoita hyökätäkseen Vastarinnan ja vapaiden kansojen alusten kimppuun. Heikentynyt Rey kuulee entisten jedien äänet ja näiden vahvistamana hän nousee ja käyttää molempia Skywalkereiden valosapeleita torjuakseen Voimasalamat, jotka tuhoavat Palpatinen ruumiin ja romahduttavat temppelin, mikä tappaa Sith Ikuisesti -kultistit. Rey menettää kuitenkin oman elinvoimansa ja on kuolemaisillaan, mutta kuilusta ylös kiivennyt Ben luovuttaa oman elinvoimansa Reylle ja suutelee tätä ennen kuin katoaa ja yhtyy Voimaan, Leian ruumiin kadotessa samanaikaisesti Ajan Klossilla. Vastarinta ja heidän liittolaisensa onnistuvat tuhoamaan kaikki Exegolilla olevat tähtihävittäjät ja eri puolilla galaksia monet muut nousevat myös Viimeistä ritarikuntaa vastaan, tuhoten muita planeettoja uhanneet tähtihävittäjät, minkä jälkeen Vastarinta palaa Ajan Klossille juhlimaan voittoaan.

Voitonjuhlan jälkeen Rey ja BB-8 matkustavat Tatooinelle ja hautaavat kaikki Skywalkereiden valosapelit Luken lapsuudenkodin, Owen Larsin maatilan jäänteiden viereen. Rey rakentaa itselleen oman valosapelin. Kun paikalle saapuu vanha nainen, joka kysyy Reyn nimeä, Rey näkee Luken ja Leian henget hymyilemässä hänelle ja vastaa naiselle: ”Rey Skywalker”.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Carrie Fisher  Kenraali Leia Organa (arkistokuva)  
 Mark Hamill  Luke Skywalker, Boolio (ääni)  
 Adam Driver  Ben Solo / Kylo Ren  
 Daisy Ridley  Rey  
 John Boyega  Finn  
 Oscar Isaac  Poe Dameron  
 Anthony Daniels  C-3PO  
 Naomi Ackie  Jannah  
 Domhnall Gleeson  Kenraali Armitage Hux  
 Richard E. Grant  Liittokenraali Enric Pryde  
 Lupita Nyong’o  Maz Kanata  
 Keri Russell  Zorii Bliss  
 Joonas Suotamo  Chewbacca  
 Kelly Marie Tran  Rose Tico  
 Ian McDiarmid  Keisari Sheev Palpatine / Darth Sidious  
 Billy Dee Williams  Lando Calrissian  
 Greg Grunberg  Kapteeni Temmin ”Snap” Wexley  
 Shirley Henderson  Babu Frik (ääni)  

 Billie Lourd  Luutnantti Kaydel Ko Connix  
 Dominic Monaghan  Beaumont Kin  
 J. J. Abrams  D-O (ääni)  
 Nick Kellington  Klaud  
 Amanda Lawrence  Komentaja Larma D’Acy  
 Simon Paisley Day  Kenraali Domaric Quinn  
 Amir El-Masry  Komentaja Masir Trach  
 Martin Wilde  Cardo (Renin ritari #1)  
 Anton Simpson-Tidy  Vicrul (Renin ritari #2)  
 Lukaz Leong  Ap’lek (Renin ritari #3)  
 Tom Rodgers  Trudgen (Renin ritari #4)  
 Joe Kennard  Kuruk (Renin ritari #5)  
 Ashley Beck  Ushar (Renin ritari #6)  
 Tom Wilton  Eversti Aftab Ackbar  
 Chris Terrio  Eversti Aftab Ackbarin ääni  
 Kiran Shah  Nambi Ghima  
 Debra Wilson  Nambi Ghiman ääni  
 Vinette Robisnon  Wrobie Tyce  

 Mike Quinn  Nien Nunb  
 Kipsang Rotich  Nien Nunbin ääni  
 Ann Firbank  vanha nainen Tatooinella  
 Warwick Davis  Wizzich Mozzer, Wicket W. Warrick  
 Harrison Davis  Pommet Warwick  
 John Williams  Oma Tres  
 Liam Cook  Ochi  
 Denis Lawson  Wedge Antilles  
 Jodie Comer  Reyn äiti  
 Billy Howle  Reyn isä  
 Cailey Fleming  nuori Rey  
 Josefine Irrera Jackson  nuori Rey  
 Jeff Garlin  Vastarinnan kapteeni (cameo)  
 Harrison Ford  Han Solo (cameo)  
 Lin-Manuel Miranda  Vastarinnan sotilas (cameo)  
 Kevin Smith  Kijimin asukas (cameo)  
 Ed Sheeran  Ensimmäisen ritarikunnan sotilas (cameo)  

Hassan Taj ja Lee Towersey vastasivat R2-D2:n näyttelemisestä, korvaten Jimmy Veen.[7] Dave Chapman ja Brian Herring palasivat BB-8:n liikuttajiksi. Robin Guiver ja Lynn Robertson Bruce toimivat D-O:n liikuttajina.

 Andy Serkis  Yksinvaltias Snoke  
 James Earl Jones  Darth Vader  
 Hayden Christensen  Anakin Skywalker  
 Olivia d’Abo  Luminara Unduli  
 Ashley Eckstein  Ahsoka Tano  
 Jennifer Hale  Aayla Secura  
 Samuel L. Jackson  Mace Windu  
 Ewan McGregor  Obi-Wan Kenobi  
 Alec Guinness  Obi-Wan Kenobi (arkistosta otettu)  
 Frank Oz  Yoda  
 Angelique Perrin  Adi Gallia  
 Freddie Prinze Jr.  Kanan Jarrus  
 Liam Neeson  Qui-Gon Jinn  

Suunnittelu ja esituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2015 Colin Trevorrow julkistettiin Episodi IX:n ohjaajaksi.[8] Trevorrow alkoi yhdessä Derek Connollyn kanssa laatia elokuvalle käsikirjoitusta.[8][9] Alun perin Rian Johnsonin, Star Wars: The Last Jedin ohjaajan ja käsikirjoittajan ilmoitettiin laativan elokuvan tarinan,[10] mutta huhtikuussa 2017 Johnson kertoi, ettei ole mukana elokuvan toteuttamisessa, väittäen tietoa ”vanhaksi”.[11] 10. helmikuuta 2016 Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger vahvisti Episodi IX:n esituotannon alkaneen.[12] Helmikuun 2016 lopulla Disney ilmoitti elokuvan saavan ensi-iltansa 24. toukokuuta 2019.[13]

Elokuussa 2017 Jack Thornen paljastettiin laativan uuden käsikirjoituksen.[14] 5. syyskuuta 2017 Lucasfilm ilmoitti Trevorrow’n vetäytyneen ohjaajan paikalta luovien erimielisyyksien vuoksi,[15][16] uutisoinnin väittäessä Colin Trevorrow’n ja tuottaja Kathleen Kennedyn välien muuttuneen ”hallitsemattomiksi”, kun Trevorrow’lle oli annettu tilaisuus työstää käsikirjoituksesta useita luonnoksia.[17] Ryan Johnsonia pidettiin vahvimpana ehdokkaana uudeksi ohjaajaksi,[18] mutta hän ilmoitti, ”että minun ei ollut koskaan tarkoitus ohjata Episodi IX:ää”.[19] Viikon kuluttua syyskuussa 2017 paljastettiin, että The Force Awakensin ohjannut J. J. Abrams tulisi ohjaamaan Episodi IX:n. Abrams myös käsikirjoittaisi elokuvan Chris Terrion kanssa ja toimisi sen tuottajana yhtiönsä Bad Robot Productionsin kautta, Kathleen Kennedyn ja Michelle Rejwanin kanssa.[20][21] Disney antoi elokuvalle myös uuden ensi-iltapäivämäärän: 20. joulukuuta 2019.[22]

Näyttelijöiden valinta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuun 2016 lopussa Carrie Fisherin kuoleman jälkeen Variety ja Reuters kertoivat, että Fisherillä piti alun perin olla tärkeä rooli Episodi IX:ssä.[23] Lucasfilm, Disney tai kukaan muu elokuvan tuotantoon osallistunut ei ole paljastanut, kuinka Fisherin kuolema tullaan ottamaan huomioon ja mikä on hahmon tulevaisuus elokuvassa.[24][25][26] Huhtikuussa Carrie Fisherin veli Todd paljasti, että hän ja Fisherin tytär Billie Lourd olivat myöntäneet Disneylle ja Lucasfilmille oikeudet käyttää hahmoa arkistoidun kuvamateriaalin avulla ilman tietokonegrafiikkaa.[27] Tammikuussa 2017 Lucasfilm ilmoitti, etteivät he lisäisi Fisheriä elokuvaan edes digitaalisesti.[28] Huhtikuussa 2017 tuottaja Kathleen Kennedy sanoi, ettei Carrie Fisher esiinny lainkaan Episodi IX:ssä.[29] Heinäkuussa 2018 Abrams paljasti, että Leia Organa esiintyisikin elokuvassa näyttelijän kuolemasta huolimatta niin, että käytettäisiin elokuvista The Force Awakens ja The Last Jedi pois jätettyä videokuvaa.[30]

Joulukuussa 2017 Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega ja Oscar Isaac olivat ainoat jatko-osatrilogian näyttelijät, joiden oli vahvistettu näyttelevän uudelleen Episodi IX:ssä.[31] Heinäkuussa 2018 Keri Russell valittiin toistaiseksi tuntemattomaan rooliin ja Billy Dee Williamsin kerrottiin näyttelevän uudelleen Lando Calrissiania.[32][33] Heinäkuun 2018 lopussa, kuvausten alkamispäivämäärän paljastamisen yhteydessä, vahvistettiin Lupita Nyong’on, Domhnall Gleesonin, Kelly Marie Tranin, Anthony Danielsin, Joonas Suotamon, Billie Lourdin ja Mark Hamillin uusivan roolinsa. Lisäksi uusina näyttelijöinä elokuvassa ovat Naomi Ackie ja Richard E. Grant.[34] Elokuun 2018 lopussa Dominic Monaghan liittyi näyttelijäkaartiin ja The Force Awakensissa näytelleen Greg Grunbergin vahvistettiin uusivan Snap Wexleyn roolin.[35][36] Jimmy Vee ilmoitti alun perin Twitter-tilillään jatkavansa R2-D2:n näyttelijänä, mutta valmiissa elokuvassa näyttelemisestä vastasivat lopulta Hassan Taj ja Lee Towersey.[37][7]

Vuoden 2019 Star Wars Celebration -tapahtumassa Ian McDiarmidin paljastettiin uusivan roolinsa Palpatinena.[38] Koska Celebration järjestettiin vasta kuvausten päätyttyä, ohjaaja J.J. Abrams oli innoissaan siitä, ettei tieto McDiarmidin esiintymisestä elokuvassa päässyt lainkaan vuotamaan kuvausten aikana.[39]

Kuvaukset alkoivat 1. elokuuta 2018 Pinewoodin Studioilla, Lontoossa.[40] Dan Mindel paljastettiin elokuvan kuvaajaksi ja Maryann Brandon sekä Stefan Grube leikkaajiksi.[34] Oscar Isaacin mukaan ohjaaja J. J. Abrams salli tällä kertaa näyttelijöille kahta edellistä elokuvaa suuremman improvisaatiovapauden.[41] Kuvaukset päättyivät 15. helmikuuta 2019.[42]

Tammikuussa 2018 paljastettiin, että John Williams palaa säveltäjäksi.[43] Seuraavan kuukauden aikana Williams ilmoitti, että The Rise of Skywalker on viimeinen Tähtien sota -elokuva, jonka musiikin hän säveltää.[44]

The Rise of Skywalker sai maailmanensi-iltansa Hollywoodissa Los Angelesissa 16. joulukuuta 2019.[45] Suomessa se sai ensi-iltansa elokuvateattereissa 18. joulukuuta 2019 ja Yhdysvalloissa 20. joulukuuta 2019.[22] Alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 24. toukokuuta 2019.[13] Elokuvan virallinen nimi ja ensimmäinen traileri paljastettiin Star Wars Celebration -tapahtumassa 12. huhtikuuta 2019.[46]

Elokuva keräsi Suomessa ensi-iltaviikollaan 162 243 katsojaa, joka ei ollut yhtä hyvä avaustulos kuin trilogian aikaisemmilla osilla. Ottaen huomioon kuitenkin avausviikonlopun tulos (90 483 katsojaa), elokuva menestyi vuoden toiseksi parhaiten häviten vain elokuvan Avengers: Endgame 94 000 katsojalle.[47]

Helsingin Sanomat
Juho Typpö
2/5 tähteä [48]
Hufvudstadsbladet
Sara Ehnholm Hielm
3/5 tähteä [49]
Elitisti
Jari Mustonen
2/5 tähteä [50]
Toisto (Arkistoitu – Internet Archive)

Joonatan Itkonen

2/5 tähteä [51]
 1. Brzeski, Patrick: China Box Office: 'Star Wars: Rise of Skywalker' Crashing and Burning, Beaten by Local Blockbusters The Hollywood Reporter. Viitattu 22.12.2019. (englanniksi)
 2. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) Box Office Mojo. Viitattu 16.1.2020. (englanniksi)
 3. Phillips, Michael: ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ review: The space saga straightens up and flies right, more or less The Chicago Tribune. 18.12.2019. Viitattu 20.12.2019. (englanniksi)
 4. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 20.12.2019. (englanniksi)
 5. Oscars: Will 'Star Wars' Repeat Wins 40 Years After the Original? hollywoodreporter.com. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2020. (englanniksi)
 6. film, Guardian: The full list of nominations for the Baftas 2020 The Guardian. 7.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2020. (englanniksi)
 7. a b Thomas, Shain: “Star Wars: Episode IX: The Rise of Skywalker” Film Review medium.com. 20.12.2019. Viitattu 22.12.2019. (englanniksi)
 8. a b Rebecca, Ford: 'Star Wars: Episode IX' Sets 'Jurassic World' Director Colin Trevorrow to Helm The Hollywood Reporter. 15.8.2015. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 9. Chitwood, Adam: ‘Star Wars: Episode IX’ Director Colin Trevorrow Promises “Satisfying” Answer to Rey Theories Collider. 12.1.2016. Viitattu 5.2.2018. (englanniksi)
 10. Ford, Rebecca & Siegel, Tatiana: 'Star Wars: Episode VIII' Sets Director The Hollywood Reporter. 20.6.2014. Viitattu 5.2.2018. (englanniksi)
 11. Johnson, Rian: That's old info, I haven't been involved in writing IX. twitter.com. 24.4.2017. Viitattu 5.2.2018. (englanniksi)
 12. Breznican, Anthony: Star Wars: Episode VIII has started filming Entertainment Weekly. 10.2.2016. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 13. a b Khatchatourian, Maane: Disney Dates 'Lion King' and 'Frozen 2', Pushes Fifth 'Indiana Jones' Film to 2020 Variety. 25.4.2017. Arkistoitu 25.4.2017. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 14. Kit, Borys: 'Star Wars: Episode IX' Gets a New Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.8.2017. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 15. A Statement Regarding Star Wars: Episode IX StarWars.com. 5.9.2017. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 16. Kit, Borys & Galuppo, Mia: Colin Trevorrow Out as 'Star Wars: Episode IX' director The Hollywood Reporter. 5.9.2017. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 17. Kit, Borys & Galuppo, Mia: Colin Trevorrow Out as 'Star Wars: Episode IX' Director The Hollywood Reporter. 5.9.2017. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 18. Fleming Jr., Mike: Might Rian Johnson Return For 'Star Wars: Episode IX'? Deadline.com. 6.9.2017. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 19. Perry, Spencer: Rian Johnson Casts Doubt on Directing Star Wars: Episode IX ComingSoon.net. 11.9.2017. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 20. Kroll, Justin: J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as Director of 'Star Wars: Episode IX' Variety. 12.9.2017. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 21. J.J. Abrams To Write And Direct Star Wars: Episode IX StarWars.com. 12.9.2017. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 22. a b Parker, Ryan: J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director The Hollywood Reporter. 12.9.2017. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 23. How will Carrie Fisher's death affect the Star Wars franchise and will they recast Princess Leia? Telegraph. 28.12.2016. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 24. Littleton, Cynthia: Carrie Fisher Completed Work on 'Star Wars: Episode VIII' Before Her Death Variety. 27.12.2016. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 25. Maresca, Rachel: Carrie Fisher Wrapped Filming on 'Star Wars: Episode VIII': What Does Her Death Mean for 'Episode IX'? Entertainment Tonight. 27.12.2016. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 26. How will Carrie Fisher's death affect the Star Wars franchise and will they recast Princess Leia? Telegraph. 28.12.2016. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 27. Desorbough, James: The late Carrie Fisher will appear in final Star Wars movie, says brother Todd Fisher The New York Daily News. 7.4.2017. Viitattu 6.1.2018. (englanniksi)
 28. Lucasfilm: Carrie Fisher won't be digitally recreated BBC News. 14.1.2017. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 29. Truitt, Brian: Kathleen Kennedy confirms Carrie Fisher won't be in 'Star Wars: Episode IX' USA Today. 14.4.2017. Viitattu 27.12.2017. (englanniksi)
 30. Agar, Chris: Star Wars 9 Will Use The Last Jedi Footage of Leia ScreenRant. 3.8.2018. Viitattu 3.8.2018. (englanniksi)
 31. Hutchinson, Corey: Star Wars: Every Confirmed Cast Member For Episode 9 Screen Rant. 18.12.2017. Viitattu 17.2.2018. (englanniksi)
 32. Kroll, Justin: ‘Star Wars: Episode IX’ Eyes Keri Russell (EXCLUSIVE) Variety. 6.7.2018. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
 33. Bishop, Bryan: Star Wars: Episode IX will reportedly feature Billy Dee Williams as Lando Calrissian The Verge. 9.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
 34. a b Kroll, Justin: 'Star Wars: Episode IX' Announces Cast; Carrie Fisher to Be Featured Variety. 27.7.2018. Viitattu 28.7.2018. (englanniksi)
 35. Fleming Jr., Mike: Dominic Monaghan Re-Unites With JJ Abrams In ‘Star Wars: Episode IX’ Deadline. 24.8.2018. Viitattu 25.8.2018. (englanniksi)
 36. DiscussingFilm: We can confirm via his representatives that Greg Grunberg will be reprising his role as Snap Wexley in ‘STAR WARS EPISODE IX’. (EXCLUSIVE) Twitter. 28.8.2018. Viitattu 29.8.2018. (englanniksi)
 37. Vee, Jimmy: Yes, hopefully I'll be in all of them from now on. Twitter. 18.3.2018. Viitattu 8.6.2020. (englanniksi)
 38. Hughes, Mark: J.J. Abrams Confirms Emperor Returns In 'Star Wars: The Rise Of Skywalker' Forbes. 12.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2019. (englanniksi)
 39. J.J. Abrams Confirms Emperor Returns In 'Star Wars: The Rise Of Skywalker' Forbes. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2019. (englanniksi)
 40. Hipes, Patrick: ‘Star Wars: Episode IX’ Rounds Out Cast, Which Will Include Carrie Fisher In Unreleased Footage Deadline Hollywood. 27.7.2018. Viitattu 28.7.2018. (englanniksi)
 41. Kohn, Eric: Oscar Isaac Is Taking the Year Off After ‘Star Wars: Episode IX,’ So He’s Passing on Everything IndieWire. 12.10.2018. Viitattu 26.10.2018. (englanniksi)
 42. Hall, Jacob: ‘Star Wars: Episode 9’ Has Wrapped Filming – See a New Image From the Set /Film. 15.2.2019. Viitattu 15.2.2019. (englanniksi)
 43. Burlingame, Jon: John Williams Is on Target to Set Yet Another Oscar Record Variety. 10.1.2018. Viitattu 17.1.2018. (englanniksi)
 44. Hughes, William: John Williams says he's only got one more of these damn Star Wars movies in him AVClub. 3.3.2018. Viitattu 1.6.201. (englanniksi)
 45. D'Alessandro, Anthony: 'Star Wars: The Rise Of Skywalker’ Seeing $205M+ Opening: Here’s Why Deadline Hollywood. 27.11.2019. Viitattu 1.12.2019. (englanniksi)
 46. Cavanaugh, Rick: 'Star Wars: Episode IX' Trailer Released Online ComicBook.com. 12.4.2019. Viitattu 12.4.2019. (englanniksi)
 47. Uusin Star Wars sai viidessä päivässä 160 000 katsojaa – jäi silti kauas The Force Awakensin luvuista Elokuvauutiset.fi. 23.12.2019. Viitattu 28.12.2019.
 48. Typpö, Juho: Tähtien sodan loppu. Helsingin Sanomat, 19.12.2019, s. B 1–2. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.12.2019.
 49. Ehnholm Hielm, Sara: Att kasta en sista blick på sina vänner. Hufvudstadsbladet, 19.12.2019, s. 26–27. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 19.12.2019.
 50. Mustonen, Jari: Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019). Elitisti, 19.12.2019. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.12.2019.
 51. Joonatan Itkonen: STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER TOISTO. 18.12.2019. Arkistoitu 1.2.2020. Viitattu 1.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]