Dominic Monaghan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dominic Monaghan
Dominic Monaghan Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluun ensi-illassa Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa
Dominic Monaghan Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluun ensi-illassa Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa
Syntymäaika 8. joulukuuta 1976 (ikä 40)
Syntymäpaikka Berliini, Saksa
Aktiivisena 1996–
Oikea nimi Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan
Merkittävät roolit Taru sormusten herrasta
Lost
FlashForward
X-Men Origins: Wolverine
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Ehdokkuudet

Saturn, paras miessivuosa

Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan (s. 8. joulukuuta 1976 Berliini, Saksa) on englantilainen näyttelijä. Hän on niittänyt kansainvälistä menestystä näyttelemällä Meriadoc Rankkibukia Peter Jacksonin ohjaamassa J. R. R. Tolkienin kirjasarjaan perustuvassa elokuvatrilogiassa Taru sormusten herrasta ja roolistaan Charlie Pacena televisiosarjassa Lost.


Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Dominic tekikin monia töitä hän halusi aina näyttelijäksi. Toisen vuotensa jälkeen St. Anne's High Schoolissa Dominicista tuli koulun vakionäyttelijä koulunäytelmissä, kuten Oliver Twist, A Christmas Carol ja Bugsy Malone, ennen liittymistään Manchester Youth Theatreen. Siellä hänet valittiin näyttelemään Geoffrey Shawcrossia neljän kauden ajan ohjelmassa Hetty ratkaisee. Dominic teki elokuvadebyyttinsä saksalaisena seilaajana, Sashana, televisioelokuvassa Vihollisen vesillä.

Dominic selosti Ringers: Lord of the Fans dokumentin Taru sormusten herrasta -fandomista. Vasemmassa kädessään Dominicilla on tatuointi Elvish-sanasta ”yhdeksän”, joka on kirjoitettu merkkinä osallistumisestaan Taru sormusten herraan, ja faktana siitä, että hänen hahmonsa oli yksi Sormuksen ritareista, joita oli yhteensä yhdeksän. Useat muut samaisessa elokuvassa näytelleet ottivat myös samanlaiset tatuoinnit elokuvan tuotannon aikana. Tämän tatuoinnin alapuolella on toinen, jossa lukee ”Life imitates art” (suom. Elämä matkii taidetta). Hänen vasemmassa kädessään on tatuointi, joka sanoo ”Living is easy with eyes closed” (suom. Eläminen on helppoa silmät suljettuina), joka on ote The Beatlesin kappaleesta ”Strawberry Fields Forever”. Hänellä on myös kaksi tähteä tatuoituna vasempaan jalkaansa, joista toinen on musta ja toinen valkoinen.

Dominicin piti näytellä elokuvan X-Men -spin-offissa X-Men Origins: Wolverine hahmoa nimeltä Bernell Bohusk, mutta näyttelikin Chris Bradleytä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dominic syntyi Berliinissä Saksassa englantilaisille vanhemmille: Maureenille, joka oli sairaanhoitaja, ja Austinille, joka oli luonnontieteiden opettaja. 12-vuotiaana hänen perheensä muutti Saksasta Heaton Mooriin Stockportiin, Suur-Manchesteriin ja myöhemmin Manchesteriin. Dominicin äidinkieli on englanti, mutta hän osaa puhua saksaa ja on tunnettu taidostaan matkia muita ihmisiä ja erilaisia aksentteja. Dominic kävi St. Anne’s RC High Schoolia (jossa hänen setänsä opetti ja josta tuli myöhemmin rehtori) ja Aquinas Collegea, jossa hän opiskeli englantilaista kirjallisuutta, draamaa ja maantietoa. Dominic rakastaa luontoa, apinoita, hyönteisiä sekä jalkapalloa ja surffausta. Lisäksi hän omistaa pienen metsän Intiassa ja on työskennellyt eläinten oikeuksia puolustavan PETAn kanssa. Lemmikkeinä Monaghanilla on rukoilijasirkka, hämähäkki ja albiinokäärme.

Dominic alkoi tapailla Lost-vastanäyttelijäänsä Evangeline Lillyä vuodesta 2004. Kesäkuussa 2008 Dominic matkusti Argentiinaan Evangelinen kanssa kuvaamaan amerikkalaisen CQC:n version (menestynyttä televisio-ohjelmaa, jota on esitetty yli viidessä maassa) pilottijaksoa. Dominic ja Evangeline erosivat myöhemmin. Dominic asuu Los Angelesissa, Kaliforniassa. Tällä hetkellä hän työstää käsikirjoitusta Taru sormusten herrassakin näytelleen ystävänsä Billy Boydin kanssa.

Monaghan esiintyy yhdessä Megan Foxin kanssa Eminemin ja Rihannan musiikkivideolla Love The Way You Lie.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1997 Vihollisen vesillä Sasha
2000 This is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper Jimmy Furey
2001 Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit Meriadoc Rankkibuk
2002 Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia Meriadoc Rankkibuk
2003 Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu Meriadoc Rankkibuk (Screen Actors Guild Award -palkinto)
An Insomniac’s Nightmare Jack
2004 Spivs Goat
The Purifiers Sol
2005 Shooting Livien Owen Scott
2008 I Sell the Dead – Kuoleman kauppamiehet Arthur Blake
2009 X-Men Origins: Wolverine Chris Bradley
2011 The Day Rick
2012 The Millionaire Tour Casper
Soldiers of Fortune Sin
2015 Deep Burial Robinson
2016 Pet Seth
Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
1996–1998 Hetty ratkaisee Geoffrey Shawcross 27 jaksoa
2000 Monsignor Renard Etienne Pierre Rollinger 3 jaksoa
2004–2010 Lost Charlie Pace (Screen Actors Guild Awards -palkinto) 73 jaksoa
2009 Chuck Tyler Martin ”Chuck Versus the Third Dimension”
2009–2010 FlashForward Simon Campos 18 jaksoa
2009 Goodnight Burbank Paul Lynch 7 jaksoa
2012 The Unknown Mark Nickel 6 jaksoa
Childrens Hospital Oren Maestro ”British Hospital”
2015 The Hundred Code Tommy Conley 12 jaksoa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]