Tämä on lupaava artikkeli.

X-Men Origins: Wolverine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli kertoo elokuvasta, videopelistä on artikkelissa X-Men Origins: Wolverine (videopeli).
X-Men Origins: Wolverine
Elokuvajuliste
Elokuvajuliste
Ohjaaja Gavin Hood
Käsikirjoittaja David Benioff
Skip Woods
Perustuu Roy Thomasin, Len Weinin ja John Romita, Sr.:n sarjakuvahahmoon Wolverine
Tuottaja Lauren Shuler Donner
Hugh Jackman
Ralph Winter
John Palermo
Stan Lee
Richard Donner
Louis G. Friedman
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Donald McAlpine
Leikkaaja Nicolas De Toth
Megan Gill
Pukusuunnittelija Louise Mingenbach
Pääosat Hugh Jackman
Liev Schreiber
Danny Huston
Dominic Monaghan
Ryan Reynolds
will.i.am
Lynn Collins
Taylor Kitsch
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Entertainment
The Donners' Company
Seed Productions
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta 1. toukokuuta 2009
Kesto 107 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 miljoonaa $
Tuotto 373 062 864 $
Seuraaja Wolverine
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

X-Men Origins: Wolverine on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin suosittuun Wolverine-sarjakuvahahmoon. Se on X-Men -elokuvasarjan neljäs osa ja ensimmäinen spin-off -elokuva. Elokuvan ohjasi Gavin Hood ja sen käsikirjoittivat David Benioff ja Skip Woods. Pääosissa näyttelevät Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, will.i.am, Lynn Collins, Taylor Kitsch ja Ryan Reynolds. Elokuva kertoo Wolverinen menneisyydestä sekä hänen suhteestaan velipuolensa Victor Creedin kanssa. Elokuva paljastaa myös Wolverinen tapaamisen eversti William Strykerin sekä tämän X-Tiimin kanssa, ja näyttää kuinka Wolverinen luusto vahvistettiin tuhoutumattomalla adamantiumilla osana Strykerin Ase X -ohjelmaa.

Elokuva kuvattiin suurimmalta osin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, ja myös Kanadassa kuvattiin muutamia otoksia. Kuvaukset alkoivat tammikuussa 2008 ja päättyivät toukokuussa. Tuotanto ja jälkituotanto viivästyivät sään ja Jackmanin muiden projektien takia. Käsikirjoitus oli vielä kesken kuvausten alkaessa, mikä aiheutti eripuraa Hood ja Foxin johtajien välille. Viimeistelemätön versio vuoti Internettiin kuukausi ennen ensi-iltaa.

X-Men Origins: Wolverinen sai ensi-iltansa 1. toukokuuta 2009 ja oli taloudellinen menestys: se tuotti maailmanlaajuisesti yli 373 miljoonaa dollaria. Kriitikoilta elokuva sai pääosin negatiivisen vastaanoton. He moittivat elokuvaa epäinspiroivaksi ja pitivät myös sen käsikirjoitusta ja visuaalisia efektejä heikkoina, mutta Jackmanin roolisuoritus sai positiivista palautetta. Jackman itse ei ollut elokuvaan tyytyväinen. Vuonna 2013 sai ensi-iltansa toinen Wolverine-elokuva nimeltä Wolverine.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 1845 Kanadassa nuori James Howlett näkee isänsä saavan surmansa renki Thomas Loganin käsissä. Tämä trauma aktivoi pojan mutaation, ja hänen rystysistään kasvaa luukynnet, joilla poika tappaa isänsä murhaajan. Kuollessaan Logan kuitenkin kertoo Jamesille olevansa tämän oikea isä. Järkyttynyt James pakenee Loganin lapsen eli oman velipuolensa, Victor Creedin, kanssa. Kaksikko kulkee rinnakkain taistelusta toiseen osallistuen Yhdysvaltain sisällissotaan ja molempiin maailmansotiin. Vietnamin sodassa Victor yrittää raiskata naisen ja tappaa esimiehensä tämän yrittäessä estää häntä. Taistelun päätteeksi veljekset vangitaan ja teloitetaan, mistä nämä kuitenkin selviävät mutaationsa avulla. Tämän jälkeen heidän luokseen saapuu majuri William Stryker, joka tarjoaa heille mahdollisuutta liittyä kokoamaansa erikoisryhmään, X-Tiimiin, johon kuuluvat Agentti Zero, Wade Wilson, John Wraith, Fred Dukes ja Chris Bradley. Kaksikko suostuu, mutta ryhmän kyseenalaiset hankkeet saavat Jamesin myöhemmin eroamaan.

Kuusi vuotta myöhemmin Loganin nimen ottanut James asuu Kanadassa tyttöystävänsä Kayla Silverfoxin (Silverfox eli Hopeakettu) kanssa. Stryker kuitenkin saapuu tapaamaan Logania ja varoittaa, että joku on tappanut ryhmän entisiä jäseniä. Pian tämän jälkeen Victor murhaa Kaylan ja pahoinpitelee Loganin. Stryker tarjoaa Loganille tapaa kostaa veljelleen, joten Loganille tehdään leikkaus, jossa tämän luuranko vahvistetaan adamantiumilla, lähes tuhoutumattomalla metallilla. Ennen toimenpidettä Logan ottaa uudeksi nimekseen Wolverine. Leikkauksen aikana Stryker määrää Wolverinen muistin pyyhittäväksi, mutta tämä kuulee keskustelun ja pakenee paikalta Agentti Zero perässään. Pakomatkallaan Wolverine saa hetkeksi suojaa vanhan pariskunnan luota, mutta paikalle saapuva Agentti Zero tappaa heidät ja kuolee pian itsekin Wolverinen käsissä.

Wolverine suunnittelee yhä kostoa ja tapaa Wraithin ja Dukesin. Wraith kertoo Wolverinen tarvitseman tiedon olevan Dukesilla, mutta tämä on syömishäiriön johdosta lihonut ja luulee Wolverinen pilkkaavan häntä. Wolverine ja Dukes nyrkkeilevät, ja Wolverine voittaa adamantium-luurankonsa avulla. Wolverine saa tietää Dukesilta Strykerin laboratoriona toimivasta saaresta, missä Stryker tekee kokeita mutanteille. Yksi näistä koekaniineista, Gambiitti, on paennut saarelta, joten Wolverine lähtee tapaamaan tätä Wraithin kanssa. Samaan aikaan Victor kidnappaa nuoren mutantin, Kykloopin, Strykerille koehenkilöksi.

Saavuttuaan New Orleansiin Wolverine menee tapaamaan Gambiittia, joka ei kuitenkaan luota Wolverineen vaan hyökkää tämän kimppuun. Samalla Wraith joutuu taisteluun Victoria vastaan ja kuolee, minkä päätteeksi Victor ottaa tämän ruumiista verinäytteen. Taistellessaan yhä Gambiitin kanssa Wolverine lentää seinän läpi Victorin viereen, ja veljekset alkavat taistella keskenään. Vahvistunut Wolverine on jo lähellä voittoa, mutta viimein Gambiitti keskeyttää taistelun, ja Victor pakenee paikalta. Suostuteltuaan Gambiitin yhteistyöhön Wolverine pääsee tämän mukana Strykerin saarelle, joka paljastuu Three Miles Islandiksi. Saarella Strykerin esimies kieltää Strykeriä jatkamasta kokeita. Hän tietää, että Stryker haluaa tappaa mutantit, koska hänen mutantiksi paljastunut poikansa tappoi äitinsä. Stryker tappaa esimiehensä ja jatkaa kokeita. Wolverine saapuu saarelle ja saa tietää kuolleeksi luulemansa tyttöystävänsä Kaylan olevan yhä hengissä ja kaikkien tapahtumien olleenkin huijausta, jossa Stryker on luvannut Kaylalle vapauttaa hänen siskonsa. Itsensä petetyksi tunteva Wolverine aikoo jo poistua paikalta, mutta päätyy taistelemaan veljensä kanssa. Lopulta hän säästää tämän hengen ja auttaa sen jälkeen Kaylaa vapauttamaan vangitut mutantit.

Sillä aikaa Stryker aktivoi X-Tiimin Wade Wilsonista luodun Ase XI:n, supersotilaan, jolla on useiden muiden mutanttien kyvyt: Wolverinen paranemiskyky, Wraithin teleportaatio ja Kykloopin optiset säteet. Lisäksi Ase XI:llä on aseenaan molemmissa käsissä orgaaniset miekat. Wolverine pidättelee Ase XI:tä samalla, kun muut mutantit pakenevat. Mutanttien seurue pääsee ulos laitoksesta ja kohtaa professori Charles Xavierin, joka tarjoaa heille suojaa mutanttikoulustaan. Kuolettavasti haavoittunut Kayla päättää kuitenkin palata Wolverinen rinnalle muiden paetessa. Wolverinen kamppaillessa Ase XI:ta vastaan hänen avukseen saapuu Victor, ja yhdessä veljekset päihittävät vastustajansa. Stryker kuitenkin yllättää Wolverinen ja ampuu tätä päähän adamantiumluodeilla. Ennen kuolemaansa Kayla käyttää kykyjään ja pakottaa Strykerin kävelemään pois. Tajuttomana ollut Wolverine herää pian Gambiitti rinnallaan, mutta on menettänyt muistinsa. Kuullessaan poliisin ja ambulanssin äänet, kaksikko eroaa toisistaan ja pakenee paikalta Kaylan ruumiin ohi.

Lopputekstien aikana tulee kohtaus, jossa Stryker kävelee tiellä, jalat verillä Kaylan mutanttivoiman alaisena. Armeija saapuu paikalle ja pidättää hänet kuulusteltavaksi tekemästään murhasta.

Eri teattereissa on esitetty kaksi eri versiota lopputekstien jälkeen. Toisessa Wolverine on japanilaisessa baarissa ja toisessa päätön Ase XI tavoittelee irti leikattua päätään, ja kun hän koskettaa sitä, irtopää sanoo yleisölle "Shh."

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hugh Jackman, Ryan Reynolds, Taylor Kitsch, Liev Schreiber, Lynn Collins, ja will.i.am elokuvan ensi-illassa Tempessä, Arizonassa.
 Hugh Jackman  James Howlett / Logan / Wolverine  
 Liev Schreiber  Victorian Creed / Sapelihammas  
 Danny Huston  Majuri William Stryker  
 will.i.am  John Wraith / Kestrel  
 Lynn Collins  Kayla Silverfox  
 Kevin Durand  Fred J. Dukes / Blob  
 Dominic Monaghan  Chris Bradley / Bolt  
 Taylor Kitsch  Remy LeBeau / Gambiitti  
 Daniel Henney  David North / Agentti Zero  
 Ryan Reynolds  Wade Wilson  
 Scott Adkins  Ase XI / Deadpool  
 Tim Pocock  Scott Summers / Kyklooppi  
 Max Cullen  Travis Hudson  
 Julia Blake  Heather Hudson  
 Tahyna Tozzi  Emma  
 Aaron Jeffery  Thomas Logan  
 Troye Sivan  Nuori James Howlet  
 Michael James Olsen  Nuori Victor Creed  
 Alice Parkinson  Elizabeth Howlett  
 Peter O'Brien  John Howlett  
 Patrick Stewart  Charles Xavier (cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Benioff, vannoutunut sarjakuvafani, oli ajanut Wolverine-elokuvaprojektia melkein kolmen vuoden ajan ennen kuin hänet palkattiin käsikirjoittamaan se lokakuussa 2004. Valmistautumiseksi hän luki uudestaan Barry Windsor-Smithin "Ase-X" -tarinan sekä Chris Claremontin ja Frank Millerin lyhytsarjan vuodelta 1982. Näiden lisäksi inspiraatiota tarjosi myös vuoden 2001 lyhytsarja Origins, joka käsittelee Wolverinen elämää ennen Ase-X -projektia.[1] Jackman osallistui myös käsikirjoituksen työstämiseen, koska hän halusi sen olevan enemmän hahmovetoinen tarina kuin edelliset Ryhmä-X-elokuvat.[2] Benioff pyrki luomaan elokuvalle synkemmän ja hieman raa'emman tarinan ja tähtäsi kirjoittaessaan R-ikärajaan, vaikka tiesi tuottajien ja ohjaajan päättävän elokuvan lopullisesta tyylistä. Jackman ei nähnyt samaa tarvetta ja lopulta elokuvan ikärajaksi tuli PG-13.[3]

Ryan Reynolds ja David S. Goyer olivat suunnitelleet Deadpool-elokuvaa New Line Cinemalle jo vuonna 2003, mutta tämä projekti peruuntui, kun he joutuivat keskittymään Blade: Trinityyn.[4] Jackmanin mukaan Benioff päätti lisätä hahmon elokuvaansa humoristisena ja hieman erilaisena joistain luonteenpiirteistään. Gambiitin oli alun perin ollut tarkoitus esiintyä jo edellisissä Ryhmä-X-elokuvissa. Jackman piti Gambiitista, koska tämä oli yhtä arvaamaton kuin Wolverine ja heidän suhteensa vastasi hieman Wolverinea ja Pyroa edellisissä elokuvissa.[5] Benioff viimeisteli luonnoksensa lokakuussa 2006, vuotta ennen kuvauksia, joiden oli määrä alkaa Australiassa. Hieman ennen käsikirjoittajien lakkoa James Vanderbilt ja Scott Silver hioivat käsikirjoituksen valmiiksi.[6]

Elokuvan ohjaajaksi oli useita vaihtoehtoja, ja siihen pyydettiin muun muassa X-Men ja X-Men 2 -elokuvien ohjaajaa Bryan Singeria [7] ja elokuvan X-Men: Viimeinen kohtaaminen ohjaajaa Brett Ratneria[8]. Siitä kiinnostuivat myös Alexandre Aja sekä Len Wiseman.[9][10] Lopulta ohjaajaksi julkistettiin Gavin Hood kesäkuussa 2007.[11] Hän oli ohjannut muun muassa elokuvan Tsotsi, jonka päähenkilö Jackmanin mukaan muistuttaa Logania. Hood kuvaili yhdeksi elokuvan keskeisistä teemoista Wolverinen sisäisen kamppailun eläimellisen sivistymättömyyden ja ihmisluonnon välillä. Hän myös kertoi nauttineensa edellisistä sarjan elokuvista, mutta halusi antaa spin-offille erilaisen tuntuman.[12] Lokakuussa 2008 Fox ilmoitti elokuvan julkaisupäiväksi 1. toukokuuta.[13]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alustavat kuvaukset aloitettiin Foxin studioilla Australiassa jo vuoden 2007 lopussa.[14] Varsinaiset kuvaukset aloitettiin Uudessa-Seelannissa 18. tammikuuta 2008. Siellä kuvausryhmä säilytti räjähteitä paikallisessa luistelukaukalossa, mikä herätti valituksia erityisesti Queenstownin paikallisneuvostolta, ja Fox päätti siirtää osan räjähteistä muualle.[15] Räjähteitä käytettiin myöhemmin kohtauksessa, jossa Hudsonien maatila räjäytettiin. Jackman ja Palermo's Woz Productions keskusteli paikallisneuvoston kanssa räjäytyksistä, ja he saivat käyttöönsä kierrätysasiantuntijan pitämään huolta kuvausten ympäristöystävällisyydestä.[16]

Kuvaukset jatkuivat Foxin studioilla, missä kuvattiin suurin osa kohtauksista, sekä New Orleansissa, Louisianassa.[17] Myös Cockatoon saarta käytettiin kuvauksissa esittämään Three Miles Islandia, sillä saaren suunnattomat rakennukset säästivät lavasteiden digitaalisessa laajentamisessa. Ensisijaiset kuvaukset päätettiin 23. toukokuuta, ja niitä seurasivat toisen kuvausryhmän kuukauden kestäneet kuvaukset Uudessa Seelannissa.[18] Tällöin kuvattiin muun muassa kohtaus, jossa Logan taistelee Normandian maihinnousussa.[19] Lisäksi 12. tammikuuta 2009 Vancouverissa tehtiin vielä viimeiset kuvaukset, joissa viimeisteltiin erityisesti Ryan Reynoldsin kohtaukset, sillä hän oli ollut mukana myös kahden muun elokuvan teossa varsinaisten kuvausten aikana.[20][21] Nämä elokuvan viimeistelleet kuvaukset tehtiin koululaitoksilla University of British Columbia, Lord Byng Secondary School sekä Kitsilano Secondary School.[22]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuotanut versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

31. maaliskuuta 2009 elokuvan täysimittainen DVD-laatuinen työversio vuosi internetiin. Se vastasi muutoin virallista julkaisua, mutta siitä puuttuivat muun muassa useat erikoisefektit ja oikeat äänitehosteet. Myös Harry Gregson-Williamsin musiikin tilalla oli väliaikainen musiikkiraita, ja elokuvan lopputekstit olivat erilaiset. Elokuvastudio sanoi voivansa jäljittää vuodon lähteen, ja FBI sekä MPAA alkoivat tutkia asiaa.[23] Työversiossa oli viittaus Rising Sun Picturesiin, elokuvassa työskennelleeseen australialaiseen erikoistehosteyritykseen, mutta yritys on kieltänyt pitäneensä hallussaan elokuvan täyttä versiota.[24]

Pian elokuvan vuotamisen jälkeen Roger Friedman, Fox Newsin juorureportteri, erotettiin, koska hän oli kirjoittanut arvostelun elokuvasta internetistä lataamansa version perusteella. Hän jopa kuvaili kuinka helppoa tämän etsiminen ja lataaminen oli, vaikka alkuperäinen vuoto olikin poistettu.[25] Artikkelinsa hän kirjoitti Fox Newsin internetsivuille, mistä se poistettiin välittömästi.[26]

Elokuvateattereissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosien esittäjät yhdessä Tempen kaupunginjohtajan kanssa.

X-Men Origins: Wolverine julkaistiin 29. huhtikuuta 2009 Isossa-Britanniassa, Etelä-Afrikassa sekä Australiassa, 30. huhtikuuta Filippiineillä sekä Dominikaanisessa tasavallassa ja 1. toukokuuta Yhdysvalloissa sekä Kanadassa. Tätä ennen pidettiin kuitenkin maailmanensi-ilta, jonka sijainti päätettiin yleisöäänestyksellä elokuvan virallisilla internetsivuilla. Voittajaksi selviytyi Harkinsin elokuvateatteri Tempessa, Arizonassa, jossa elokuva esitettiin 27. huhtikuuta.[27] Meksikossa elokuvan julkaisu viivästyi toukokuun loppuun sikainfluenssaepidemian johdosta.[28]

Elokuvan ensimmäisenä maailmanlaajuisena julkaisupäivänä Wolverine tuotti arviolta 35 miljoonaa dollaria,[29] joista noin 5 miljoonaa kertyi keskiyön näytöksistä. Tämän myötä elokuva on kaikkien aikojen 16. ensi-iltapäivänään eniten rahaa tuottanut elokuva. Lisäksi se nousi ensimmäisillä viikonloppunäytöksillään viikonlopun katsotuimmaksi elokuvaksi sekä Yhdysvalloissa että Isossa-Britanniassa tuottaen Yhdysvalloissa 85 miljoonaa dollaria ja Isossa-Britanniassa 6,6 miljoonaa puntaa. Elokuva ei kuitenkaan noussut lipunmyynnissä kahden edellisen Ryhmä-X-elokuvan tasolle. X-Men Origins: Wolverine tuotti elokuvalevityksessä arviolta 179,9 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa ja yhteensä 373 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti.[30]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan saama vastaanotto oli vaihtelevaa. 18. toukokuuta 2011 Rotten Tomatoesissa elokuvalla oli 37 %:n arvosana 245 arvostelun jälkeen, joista 90 oli "tuoreita" ja 155 "mätiä".[31] Metacriticissä elokuvalla oli 43 pistettä 36 kriitikon arvostelun jälkeen.[32]

Timen kriitikko Richard Corliss kommentoi elokuvan olevan hyvä, mutta ei loistava. Hän totesi supersankarimyyttien olevan "niin monimutkaisia, että ainoastaan yksinäinen sarjakuvia lukeva lapsi voi ottaa niistä kaikista selvää".[33] The New York Timesin A. O. Scott ennusti elokuvan menestyvän aikaisempien osien suosiolla, vaikka se on todiste supersankarielokuvien mielikuvituksen puutteesta.[34] The Observerin Philip French totesi yhä negatiivisemmin, että elokuva on tylsä, ja että se kiinnostaa ainoastaan Marvelin suurimpia faneja.[35] Sen sijaan New York Postin Lou Lumenick kirjoitti elokuvasta myönteisesti ja kehui Jackmanin sopivan hyvin yhteen Schreiberin kanssa.[36] Myös The Christian Science Monitorin Peter Rainer kehui Jackmanin näyttelijäsuoritusta ja tämän kykyä mukautua täysin erilaisiin rooleihin.[37] USA Todayn Claudia Puig kiitti näyttelijänsuoritusten lisäksi elokuvan toimintakohtauksia sekä one-linereita.[38]

Roger Ebert antoi elokuvalle kaksi tähteä neljästä ja kritisoi kuolematonta, kipua tuntematonta päähenkilöä, joka ei herätä katsojassa myötätuntoa.[39] James Berardinelli antoi X-Men Origins: Wolverinelle kaksi ja puoli tähteä neljästä ja kirjoitti toimintakohtauksen olleen hyvin toteutettuja, mutta ei ikimuistoisia.[40] Bill Gibron puolestaan antoi elokuvalle neljä tähteä viidestä ja kehui Jackmanin tehneen yksistäänkin elokuvasta loistavan alun vuoden 2009 kesäkaudelle. Hän kuitenkin ennusti, etteivät "puristit" hyväksyisi käsikirjoittajien tekemiä muutoksia sarjakuvan hahmoihin, ja totesi elokuvan lopun jättäneen useita hahmoja selittämättä, mikä vei elokuvan viihdearvoa.[41]

Jotkin kriitikot kritisoivat myös Ryhmä-X-elokuvien jatkuvaa tuottamista ja sarjan viemistä liian pitkälle. Esimerkiksi The Huffington Postin Scott Mendelson totesi, että Wolverinea oli nähty jo tarpeeksi aikaisemmissa elokuvissa, ja sanoi elokuvan tehneen hahmosta vain vähemmän kiinnostavan.[42] Samoin CNN:n Tom Charity kommentoi Wolverinen tehneen juuri tarpeeksi pitääkseen elokuvasarjaa hengissä, mutta totesi, että elokuvantekijöiden täytyisi tehdä merkittäviä muutoksia, mikäli aikoisivat jatkaa sarjaa.[43]

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raven Software kehitti elokuvaan pohjautuvan videopelin, jonka Activision Blizzard julkaisi 1. toukokuuta 2009. Pelin käsikirjoitus on Marc Guggenheimin käsialaa, ja osa elokuvan näyttelijöistä toimii myös pelissä hahmonsa äänenä. Pelin juoni ei kuitenkaan ole suora kopio elokuvasta, sillä se on elokuvaversiota laajempi, ja pelissä on mukana muun muassa Vahteja, Wendigo ja Mystikko, joka oli esiintynyt aikaisemmissa Ryhmä-X-elokuvissa. Peli oli myös huomattavasti elokuvaa väkivaltaisempi, ja sen ikäraja on useimmilla konsoleilla K-16 tai K-18.[44]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalle varmistettiin jatko-osa 5. toukokuuta eli vain kaksi päivää elokuvan virallisen julkaisuviikonlopun jälkeen.[45] Japaniin sijoittuvan Wolverine-nimisen elokuvan julkaisuajankohdaksi tuli kesä 2013. X-Men Origins: Wolverine -elokuvan loppukohtauksessa Logan nähdään juomassa baarissa Japanissa. Japani on myös Claremontin ja Millerin elokuvaa innoittaneen lyhytsarjan tapahtumapaikka.

Elokuvassa esiintyneistä Gambiitista sekä Deadpoolista on myös huhuttu mahdollisia elokuvia, ja Deadpool spin-off on varmistunut. X-Men Origins: Wolverinessä näytellyt Ryan Reynolds on suostunut uusimaan roolinsa Wade Wilsonina sillä ehdolla, että elokuva olisi täysin uskollinen sarjakuvalle. [46]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Huver, Scott. "Producer Lauren Shuler Donner Teases Wolverine... and Deadpool?". 2008-10-08 (Arkistoitu – Internet Archive)
 2. "Interview - Hugh Jackman". CanMag. 2006-10-15. (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. Ebert, Roger. "X-Men Origins: Wolverine". Chicago Sun-Times. 2009-04-29 (Arkistoitu – Internet Archive)
 4. Rick Marshall. "Deadpool And Gambit: The Long Road To ‘X-Men Origins: Wolverine’... And Beyond?". MTV Movies Blog. 2008-12-11.
 5. Sam Ashurst. "Hugh Jackman's First Full Wolverine Interview". Total Film. 2008-12-10
 6. Michael Fleming, Pamela McClintock: tudios prep back-up plan 30.10.2007. Variety. Viitattu 17.05.2011.
 7. Michael Tsai. "Sequel to Superman Returns due in 2009". The Honolulu Advertiser. 2006-11-08
 8. "Ratner To Direct Wolverine Film?". Internet Movie Database. 2006-03-20.
 9. Sean Elliott. "The Hills Have Eyes Director Alexandre Aja gets grisly". iF Magazine. 2006-03-11. (Arkistoitu – Internet Archive)
 10. Edward Douglas. "Len Wiseman on Wolverine". Superhero Hype! 2007-07-22 (Arkistoitu – Internet Archive)
 11. Michael Fleming, Peter Gilstrap. "Fox says Hood good for Wolverine". Variety. 2007-07-19
 12. Larry Carroll. "Wolverine Director, Hugh Jackman Digging Their Claws Into X-Men Spinoff". MTV. 2007-10-03
 13. McClintock, Pamela: Wolverine Claws on May '09 Date — Liev Schreiber in Final Talks for 'X-Men' Role 17.10.2007. Variety. Viitattu 17.05.2011.
 14. "X-Men cameras set to roll down south". The Dominion Post. 2008-01-22.
 15. Katie Button "X-Men production team upsets local council". Digital Spy. 2008-01-24. (Arkistoitu – Internet Archive)
 16. Morris, Chris: Film Crew Commits to Green Ethic 29.01.2011. Otago Daily Times. Viitattu 17.05.2011. (englanniksi)
 17. Pamela McClintock. "Wolverine claws on May '09 date". Variety. 2007-10-17.
 18. Robert Sanchez. "X-Men Origins: Wolverine Wraps Principal Photography!". IESB.net. 2008-05-23.
 19. David Bentley. "Hugh Jackman films war scenes for Wolverine". Coventry Telegraph. 2008-06-12. (Arkistoitu – Internet Archive)
 20. "New X-Men Origins: Wolverine Updates!". Superhero Hype!. 2008-12-14. (Arkistoitu – Internet Archive)
 21. Fred Topel. "Wolverine's Ryan Reynolds reveals Deadpool secrets". Sci Fi Wire. 2009-03-14 (Arkistoitu – Internet Archive)
 22. New X-Men Origins: Wolverine Set Photos". Superhero Hype!. 2009-01-28. (Arkistoitu – Internet Archive)
 23. X-Men pic "Wolverine" leaks online". Reuters. 2009-04-02
 24. New Wolverine film leaked online". BBC News Online. 2009-04-01
 25. Roger Friedman Fired Over Leaked "Wolverine" Review. Huffington Post. 2009-04-06
 26. Snider, Eric D.: Roger Friedman Brags About Downloading 'Wolverine 04.04.2009. Cinematical. Arkistoitu 28.10.2012.
 27. "Tempe wins Wolverine premiere". The Arizona Republic. 2009-04-19
 28. "Hasta Luego, Wolverine". IGN. 2009-04-29 (Arkistoitu – Internet Archive)
 29. Friday Report: Wolverine Rages on First Day 2009-05-02
 30. X-MEN ORIGINS: WOLVERINE (2009)". Box Office Mojo.
 31. X-Men Origins: Wolverine reviews Rotten Tomatoes. Viitattu 18.05.2011.
 32. X-Men Origins: Wolverine reviews Metacritic. Viitattu 18.05.2011.
 33. Corliss, Richard: Wolverine: There Ain't No Sanity Claws 30.04.2009. Time. Arkistoitu 25.8.2010. Viitattu 18.05.2011.
 34. Scott, A. O.: I, Mutant, Red in Face and Claw The New York Times. 01.05.2009. Viitattu 18.05.2011.
 35. French, Philip: X-Men Origins: Wolverine The Observer. 03.05.2009. Viitattu 18.05.2011.
 36. Lumenick, Lou: HUGH GOTTA BELIEVE! New York Post. 04.05.2009. Viitattu 18.05.2011. [vanhentunut linkki]
 37. Rainer, Peter: Review: 'X-Men Origins: Wolverine The Christian Science Monitor. 01.05.2009. Viitattu 18.05.2011.
 38. Puig, Claudia: Hugh Jackman springs to life in sharply directed 'Wolverine USA Today. 21.05.2009. Viitattu 18.05.2011.
 39. Ebert, Roger: X-Men Origins: Wolverine Chicago Sun-Times. 29.04.2009. Arkistoitu 7.10.2012. Viitattu 18.05.2011.
 40. Berardinelli, James: X-Men Origins: Wolverine 11.05.2009. Reelviews. Viitattu 18.05.2011.
 41. Gibron, Bill: X-Men Origins: Wolverine FilmCritic.com. Arkistoitu 11.11.2010. Viitattu 18.05.2011.
 42. Mendelson, Scott: Huff Post Review -- X-Men Origins: Wolverine (2009) The Huffington Post. 01.05.2009. Viitattu 18.05.2011.
 43. Charity, Tom: Review: Wolverine doesn't cut it CNN. 01.09.2009. Arkistoitu 22.9.2010. Viitattu 18.05.2011.
 44. Pelien ikärajatietokanta Valtion elokuvatarkastamo. Arkistoitu 30.5.2011. Viitattu 17.05.2011.
 45. E! Online. 2009-05-05
 46. "UPDATE: Deadpool Spin-Off Moving Forward" 2008-05-06 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]