Brett Ratner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brett Ratner
Brett Ratner Tribecan elokuvajuhlilla vuonna 2012.
Brett Ratner Tribecan elokuvajuhlilla vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt28. maaliskuuta 1969 (ikä 55)
Miami Beach, Florida, Yhdysvallat
Ammatti elokuva- ja musiikkivideo-ohjaaja
Aiheesta muualla
www.brettratner.com:80
IMDb
Elonet

Brett Ratner (s. 28. maaliskuuta 1969 Miami Beach, Florida, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuva- ja musiikkivideo-ohjaaja. Hän valmistui New Yorkin yliopiston elokuvakoulusta.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brett Ratner syntyi Miami Beachillä, Floridassa, Marcia Ratnerille, kuubalais-syntyiselle juutalaiselle viihdyttäjälle.[1] Ratner ohjasi musiikkivideoita ennen kuin menestyi kaupallisesti toimintakomedia-elokuvallaan Rush Hour – rankka pari, jossa olivat pääosassa Jackie Chan ja Chris Tucker, jotka esiintyivät myös Ratnerin vuonna 2001 ohjaamassa jatko-osassa Rush Hour 2. Ratner oli aikeissa ohjata elokuvat X-Men (2000) ja Superman Returns (2006), mutta lopulta Bryan Singer ohjasi nämä. Ratner ohjasi (2002) tuottoisan Punainen lohikäärme -elokuvan. Elokuvan pääosissa esiintyvät muun muassa Edward Norton, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes ja Harvey Keitel. Singerin siirryttyä X-Men-elokuvista Superman Returnsiin Ratner pääsi sattumalta ohjaamaan elokuvan X-Men: Viimeinen kohtaaminen (2006).

Ratner on New York Film Academyn luennoitsijavieras.

Ratner asuu Beverly Hillsissä, Kaliforniassa. FOX ilmoitti 25. huhtikuuta 2007, että Ratner, Carrie Fisher, Garry Marshall ja Jon Avnet olisivat tuomareita elokuvantekokilpailu-tosi-tv-sarjassa On the Lot, joka alkoi toukokuussa 2007.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratner esiintyi omana itsenään James Tobackin draamaelokuvassa Black and White.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat ja televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martindale, Stone, "Director Brett Ratner's party for abuelita turns out stars", People (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]