Carrie Fisher

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carrie Fisher
Carrie Fisher vuonna 2013.
Carrie Fisher vuonna 2013.
Syntymäaika 21. lokakuuta 1956
Syntymäpaikka Beverly Hills, Los Angeles, Yhdysvallat
Aktiivisena 1975–2016
Kuolinaika 27. joulukuuta 2016 (60 vuotta)
Kuolinpaikka Beverly Hills, Los Angeles, Yhdysvallat
Oikea nimi Carrie Frances Fisher
Ammatti näyttelijä, kirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja
Merkittävät roolit Leia Organa (Tähtien sota)
Puoliso Paul Simon (1983–1984)
Lapset Billie Lourd (s. 1992)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Carrie Frances Fisher (21. lokakuuta 1956 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat27. joulukuuta 2016 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat[1]) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Prinsessa Leian roolista Tähtien sota -elokuvissa. Leian rooli teki Fisheristä kansainvälisesti tunnetun. Fisher näytteli myös elokuvissa Shampoo (1975), The Blues Brothers (1980), Hannah ja sisaret (1986), Piru naapurissa (1989) ja Kun Harry tapasi Sallyn (1989).

Fisher tunnetaan myös osittain omaan elämäänsä pohjautuvista romaaneista kuten Postcards from the Edge, jonka elokuvaversio Terveisiä unelmien reunalta sai ensi-iltansa vuonna 1990.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carrie Fisher syntyi 21. lokakuuta vuonna 1956 Los Angelesin Beverly Hillsissä. Hänen äitinsä oli näyttelijä Debbie Reynolds ja isänsä laulaja Eddie Fisher.[2] Fisherin isänpuoleinen suku on alun perin kotoisin Venäjältä. Fisherillä on nuorempi veli Todd Fisher ja kaksi sisarpuolta, Joely Fisher ja Tricia Leigh Fisher isänsä puolelta. Hänen kaikki sisaruksensa ovat myös näyttelijöitä.

Fisherin vanhemmat erosivat tytön ollessa kaksivuotias, ja hänen isänsä meni uusiin naimisiin näyttelijä Elizabeth Taylorin kanssa. Hänen äitinsä puolestaan meni seuraavana vuonna naimisiin kenkäkauppaketjun omistavan Harry Karlin kanssa. Fisher kävi nuoruudessaan Beverly Hills High Schoolia, mutta keskeytti opintonsa voidakseen seurata äitiään showalalle. Fisher oli kaksitoistavuotiaasta saakka esiintynyt äitinsä kanssa Las Vegasissa, ja vuonna 1973 hän vieraili Broadway-näytelmässä Irene, jossa hänen äitinsä esiintyi pääroolissa.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carrie Fisher vuonna 1978

Kahdeksantoista kuukauden ajan Fisher kävi Central School of Speech and Drama -koulua Lontoossa.[3][4] Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuoden 1975 Shampoo. Vuonna 1977 Fisher esiintyi George Lucasin ohjaamassa scifi-elokuvassa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo. Hän esitti kapinallisjoukkoa johtavaa prinsessa Leia Organaa vastanäyttelijöinään Mark Hamill ja Harrison Ford. Elokuva oli suuri menestys ja teki Fisheristä kuuluisan.[2]

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun alussa Fisher teki pienen roolin elokuvassa The Blues Brothers (1980). Samana vuonna hän esiintyi Broadway-näytelmässä Censored Scenes From King Kong. Roolinsa Leiana hän uusi Tähtien sota -trilogian toisessa osassa Imperiumin vastaisku (1980). Kolme vuotta myöhemmin Fisher näytteli jälleen Tähtien sodassa kun hän esiintyi pääosassa trilogian kolmannessa osassa Jedin paluu.[2] Hänen trilogian viimeisessä osassa käyttämänsä kultainen bikiniasu nousi suureen suosioon, ja elokuva teki Fisheristä seksisymbolin.

1980-luvun alkupuolella ja puolivälissä Fisherillä oli ongelmia päihteiden ja masennuksen kanssa. Hän teki joukon rooleja elokuvissa, jotka eivät ole unohtumattomia.[2]

Vuonna 1987 Fisher kirjoitti ensimmäisen romaaninsa Terveisiä unelmien reunalta, joka oli hieman muunneltu teos hänen omasta elämästään ja käsitteli satiiriseen tyyliin esimerkiksi hänen huumeriippuvuuttaan. Kirja menestyi myyntilistoilla ja sai Los Angeles Pen -palkinnon. Vuonna 1989 Fisher näytteli sivuroolin elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Fisherin menestyskirjasta Terveisiä unelmien reunalta tehtiin elokuvaversio, jonka pääosissa nähtiin Meryl Streep ja Shirley MacLaine. Fisher itse kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen. 1990-luvulla Fisher esiintyi vain muutamassa elokuvassa, mutta vieraili valkokangasroolien lisäksi myös televisiosarjoissa.[2] Fisherin kenties kuuluisin 1990-luvun elokuva on Austin Powers – kumma jätkä vuodelta 1997. Hän esitti elokuvassa Mike Myersin näyttelemän nimihenkilön Austin Powersin terapeuttia. Vuosikymmenen alkupuoliskolla Fisher julkaisi kaksi romaania Surrender the Pink (1991) ja Delusions of Grandma (1993).

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauhuelokuvassa Scream 3 (2000) Fisher esitti näyttelijätärtä, joka sekoitetaan Carrie Fisheriin. Hänen vuorosanoihinsa lukeutui kohta, jossa näyttelijätär kertoo hakeneensa prinsessa Leian roolia. Hän jatkaa, että rooli hänen sijastaan annettiin kuitenkin tytölle, joka meni sänkyyn ohjaaja Lucasin kanssa. Fisher kirjoitti kyseisen kohdan itse. Vuotta myöhemmin ilmestyneessä elokuvassa Jay ja Silent Bob iskevät takaisin esiintyi myös Mark Hamill, joka aikoinaan esitti Luke Skywalkeria Tähtien sota -trilogiassa. Fisher ja Hamill eivät kuitenkaan tienneet toinen toisensa osallistumisesta elokuvaan, ja asia selvisi heille vasta kuvausten päätyttyä. Vuonna 2001 ilmestyi myös Fisherin käsikirjoittama ja tuottama elokuva Leidit lavalla, jonka päärooleissa esiintyivät muun muassa hänen äitinsä Debbie Reynolds ja Elizabeth Taylor.

Näyttelijän ja kirjailijan uransa lisäksi Fisher oli yksi Hollywoodin tunnetuimpia "script doctoreita", joiden tehtävä on parannella muiden kirjoittamia käsikirjoituksia. Fisher tohtoroi käsikirjoitusta esimerkiksi Steven Spielbergin vuoden 1991 elokuvaan Hook – Kapteeni Koukku. Hänen viimeinen romaaninsa on The Best Awful There Is (2004).

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisher uusi Prinsessa Leian roolinsa vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Star Wars: The Force Awakens. Syksyllä 2016 ilmestyi Fisherin uusi kirja, The Princess Diarist, jonka kirjoittamisessa hän on hyödyntänyt oikeita päiväkirjamerkintöjään Tähtien sodan kuvauksien ajalta. Fisher sai omat kohtauksensa näyteltyä vuonna 2017 ilmestyvään Star Wars: The Last Jedi -elokuvaan ennen kuolemaansa.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisher oli vuosina 1983–1984 naimisissa muusikko Paul Simonin kanssa. Avioliiton aikana hän sai keskenmenon. Myöhemmin hänellä oli suhde Hollywood-agentti Bryan Lourdin kanssa. Pariskunnalla on yksi lapsi, vuonna 1992 syntynyt Billie Catherine. Suhteen päätyttyä Fisher tapaili senaattori Christopher Doddia ja oli kihloissa näyttelijä Dan Aykroydin kanssa. Fisher kertoi avoimesti huume- ja lääkeongelmastaan sekä kamppailustaan sairastamansa kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Hän oli agnostikko. Fisherillä oli kolme kuukautta kestänyt suhde Harrison Fordin kanssa ensimmäisen Tähtien sodan kuvausten aikana vuonna 1976.[5]

Fisher sai sydänkohtauksen 23. joulukuuta 2016 kesken lennon matkalla Lontoosta Los Angelesiin. Perillä hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän kuoli neljä päivää myöhemmin 60-vuotiaana. Hän ei tullut tajuihinsa ennen kuolemaansa.[1] Ruumiinavauksessa paljastui, että Fisher oli nauttinut kokaiinia, heroiinia ja MDMA:ta eli ekstaasia ennen kuolemaansa.[6]. Hänen tuhkansa haudattiin Prozac-kapselin muotoisessa uurnassa.

Fisherin äiti, näyttelijä Debbie Reynolds kuoli vain päivä tyttärensä jälkeen.[7]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1975 Shampoo Shampoo Lorna Karpf
1977 Tähtien sota Star Wars Prinsessa Leia Organa
1980 Imperiumin vastaisku The Empire Strikes Back Prinsessa Leia Organa
The Blues Brothers The Blues Brothers Mysteerinainen
1981 Sateenkaaren alla Under the Rainbow Annie Clark
1983 Jedin paluu Return of the Jedi Prinsessa Leia Organa
1984 Garbon jäljillä Garbo Talks Lisa Rolfe
1985 Kohtalon kalossi The Man with One Red Shoe Paula
1986 Hannah ja sisaret Hannah and Her Sisters April
Hollywood Vice Squad Hollywood Vice Squad Betty Melton
1987 Amazon Amazon Women on the Moon Mary Brown (osassa ”Reckless Youth”)
The Time Guardian The Time Guardian Petra
1988 Hänet täytyy tappaa Appointment with Death Nadine Boynton
1989 Piru naapurissa The 'Burbs Carol Peterson
Loverboy Loverboy Monica Delancy
Kun Harry tapasi Sallyn When Harry Met Sally... Marie
She's Back She's Back Beatrice
1990 Kosto on suloista Sweet Revenge Linda
Vaarallinen syrjähyppy Sibling Rivalry Iris Turner-Hunter
1991 Riiviö-Fred Drop Dead Fred Janie
Saippuakuplia Soapdish Betsy Faye Sharon
Hook – Kapteeni Koukku Hook Nainen sillalla (kreditoimaton)
1992 Minun elämäni This Is My Life Claudia Curtis
1997 Austin Powers – kumma jätkä Austin Powers: International Man of Mystery Terapeutti (kreditoimaton)
2000 Scream 3 Scream 3 Bianca
Lisa Picard Is Famous Lisa Picard Is Famous itsenään (cameorooli)
2001 Sydäntenmurskaajat Heartbreakers neiti Surpin
Jay and Silent Bob Strike Back Jay and Silent Bob Strike Back Nunna
2002 A Midsummer Night's Rave A Midsummer Night's Rave Mian äiti
2003 Charlien enkelit: Kurvit suoriksi Charlie's Angels: Full Throttle Abbedissa
Wonderland Murders Wonderland Sally Hansen
2004 Stateside Stateside rouva Dubois
2005 Undiscovered Undiscovered Carrie
2007 Cougar Club Cougar Club Glady Goodbey
2008 Naiset The Women Bailey Smith
2009 Fanboys Fanboys Lääkäri
White Lightnin' White Lightnin' Cilla
Sorority Row Sorority Row rouva Crenshaw
2014 Maps to the Stars Maps to the Stars itsenään (cameo)
2015 Star Wars: The Force Awakens Star Wars: The Force Awakens Kenraali Leia Organa
2017 Star Wars: The Last Jedi Star Wars: The Last Jedi Kenraali Leia Organa (postuumi julkaisu)

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit

Tietokirjallisuus

Käsikirjoitukset

Näytelmät

 • Wishful Drinking, 2006[8]
 • Wishful Drinking, 2008[9]
 • A Spy in the House of Me, 2008[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Carrie Fisher, Star Wars actress, dies aged 60 BBC. Viitattu 27.12.2016. (englanniksi)
 2. a b c d e f g Carrie Fisher biography.com. A&E Television Networks. Viitattu 29.12.2016.
 3. Carrie Fisher Obituary Culture. 27.12.2016. The Guardian. Viitattu 30.12.2016. (englanniksi)
 4. Carrie Fisher 1956-2016 Entertainment - Slideshow. 27.12.2016. Fox News. Viitattu 30.12.2016. (englanniksi)
 5. Carrie Fisher admits affair with Harrison Ford on Star Wars Mail Online. Viitattu 27.11.2016.
 6. Carrie Fisher oli ottanut kokaiinia, heroiinia ja ekstaasia ennen kuolemaansa Yle Uutiset. Viitattu 19.6.2017.
 7. Himanen, Jari: Carrie Fisherin äiti, näyttelijä Debbie Reynolds on kuollut - "Hän on Carrien luona" Viihde. 29.12.2016. Iltalehti. Viitattu 29.12.2016.
 8. Carrie Fisher's Solo Bio Play, Wishful Drinking, Opens in L.A. Nov. 15 Playbill. Viitattu 27.12.2016. (englanniksi)
 9. Wishful Drinking San Jose Repertory Theatre. Arkistoitu 1.12.2008. (englanniksi)
 10. Carrie Fisher on Spy in the House of Me, Tinkerbell and being the movie industry's best script doctor Phoenix New Times. 29.4.2008. Viitattu 28.12.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]