Carrie Fisher

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Carrie Fisher
Carrie Fisher vuonna 2013.
Carrie Fisher vuonna 2013.
Syntymäaika 21. lokakuuta 1956 (ikä 60)
Syntymäpaikka Beverly Hills, Los Angeles, Yhdysvallat
Aktiivisena 1975
Merkittävät roolit Leia Organa (Tähtien sota)
Puoliso Paul Simon (1983–1984)
Aiheesta muualla
IMDb

Carrie Frances Fisher (s. 21. lokakuuta 1956 Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Prinsessa Leian roolista alkuperäisessä Tähtien sota -trilogiassa. Leian rooli teki Fisheristä kansainvälisesti tunnetun.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carrie Fisher syntyi 21. lokakuuta vuonna 1956 Los Angelesin Beverly Hillsissä juutalaiseen perheeseen. Hänen äitinsä on näyttelijä Debbie Reynolds ja isänsä laulaja Eddie Fisher. Fisherin isänpuoleinen suku on alun perin kotoisin Venäjältä. Fisherillä on yksi nuorempi veli ja kaksi sisarpuolta isänsä puolelta. Hänen molemmat sisarensa ovat näyttelijöitä.

Fisherin vanhemmat erosivat tytön ollessa kaksivuotias, ja hänen isänsä meni uusiin naimisiin näyttelijä Elizabeth Taylorin kanssa. Hänen äitinsä puolestaan meni seuraavana vuonna naimisiin kenkäkauppaketjun omistavan Harry Karlin kanssa. Fisher kävi nuoruudessaan Beverly Hills High Schoolia, mutta keskeytti opintonsa voidakseen seurata äitiään showalalle. Fisher oli kaksitoistavuotiaasta saakka esiintynyt äitinsä kanssa Las Vegasissa, ja vuonna 1973 hän vieraili Broadway-näytelmässä Irene, jossa hänen äitinsä esiintyi pääroolissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carrie Fisher vuonna 1978

Kahdeksantoista kuukauden ajan Fisher kävi Central School of Speech and Drama -koulua Lontoossa. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuoden 1975 Shampoo. Vuonna 1977 Fisher esiintyi George Lucasin ohjaamassa scifi-elokuvassa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo. Hän esitti kapinallisjoukkoa johtavaa prinsessa Leia Organaa vastanäyttelijöinään Mark Hamill ja Harrison Ford. Elokuva oli suuri menestys ja teki Fisheristä kuuluisan.

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun alussa Fisher teki pienen roolin elokuvassa Blues Brothers (1980). Samana vuonna hän esiintyi Broadway-näytelmässä Censored Scenes From King Kong. Roolinsa Leiana hän uusi Tähtien sota -trilogian toisessa osassa Imperiumin vastaisku (1980). Kolme vuotta myöhemmin Fisher näytteli jälleen Tähtien sodassa kun hän esiintyi pääosassa trilogian kolmannessa osassa Jedin paluu. Hänen trilogian viimeisessä osassa käyttämänsä kultainen bikiniasu nousi suureen suosioon, ja elokuva teki Fisheristä seksisymbolin. Vuonna 1987 Fisher kirjoitti ensimmäisen romaaninsa Terveisiä unelmien reunalta, joka oli hieman muunneltu teos hänen omasta elämästään ja käsitteli satiiriseen tyyliin esimerkiksi hänen huumeriippuvuuttaan. Kirja menestyi myyntilistoilla ja sai Los Angeles Pen -palkinnon. Vuonna 1989 Fisher näytteli sivuroolin elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Fisherin menestyskirjasta Terveisiä unelmien reunalta tehtiin elokuvaversio, jonka pääosissa nähtiin Meryl Streep ja Shirley MacLaine. Fisher itse kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen. 1990-luvulla Fisher esiintyi vain muutamassa elokuvassa, mutta vieraili valkokangasroolien lisäksi myös televisiosarjoissa. Fisherin kenties kuuluisin 1990-luvun elokuva on Austin Powers – kumma jätkä vuodelta 1997. Hän esitti elokuvassa Mike Myersin näyttelemän nimihenkilön Austin Powersin terapeuttia. Vuosikymmenen alkupuoliskolla Fisher julkaisi kaksi romaania Surrender the Pink (1991) ja Delusions of Grandma (1993).

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauhuelokuvassa Scream 3 (2000) Fisher esitti näyttelijätärtä, joka sekoitetaan Carrie Fisheriin. Hänen vuorosanoihinsa lukeutui kohta, jossa näyttelijätär kertoo hakeneensa prinsessa Leian roolia. Hän jatkaa, että rooli hänen sijastaan annettiin kuitenkin tytölle, joka meni sänkyyn ohjaaja Lucasin kanssa. Fisher kirjoitti kyseisen kohdan itse. Vuotta myöhemmin ilmestyneessä elokuvassa Jay ja Silent Bob iskevät takaisin esiintyi myös Mark Hamill, joka aikoinaan esitti Luke Skywalkeria Tähtien sota -trilogiassa. Fisher ja Hamill eivät kuitenkaan tienneet toinen toisensa osallistumisesta elokuvaan, ja asia selvisi heille vasta kuvausten päätyttyä. Vuonna 2001 ilmestyi myös Fisherin käsikirjoittama ja tuottama elokuva Leidit lavalla, jonka päärooleissa esiintyivät muun muassa hänen äitinsä Debbie Reynolds ja Elizabeth Taylor.

Näyttelijän ja kirjailijan uransa lisäksi Fisher on yksi Hollywoodin tunnetuimpia "script doctoreita", joiden tehtävä on parannella muiden kirjoittamia käsikirjoituksia. Fisher on tohtoroinut käsikirjoitusta esimerkiksi Steven Spielbergin vuoden 1991 elokuvaan Hook – Kapteeni Koukku. Hänen viimeisin romaaninsa on The Best Awful There Is (2004).

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisher uusi Prinsessa Leian roolinsa vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Star Wars: The Force Awakens. Syksyllä 2016 ilmestyy Fisherin uusi kirja, The Princess Diarist, jonka kirjoittamisessa hän on hyödyntänyt oikeita päiväkirjamerkintöjään Tähtien Sodan kuvauksien ajalta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisher oli vuosina 1983–1984 naimisissa muusikko Paul Simonin kanssa. Avioliiton aikana hän sai keskenmenon. Myöhemmin hänellä oli suhde Hollywood-agentti Bryan Lourdin kanssa. Pariskunnalla on yksi lapsi, vuonna 1992 syntynyt Billie Catherine. Suhteen päätyttyä Fisher tapaili senaattori Christopher Doddia ja oli kihloissa näyttelijä Dan Aykroydin kanssa. Fisher on kertonut avoimesti huume- ja lääkeongelmastaan sekä kamppailustaan sairastamansa kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Hän on agnostikko. Fisherillä oli kolme kuukautta kestänyt suhde Harrison Fordin kanssa ensimmäisen Star Warsin (1977) kuvausten aikana vuonna 1976.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]