Pako

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pako
Prison Break
Tyyli
Kestoaika 43 minuuttia
Luoja(t) Paul Scheuring
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko
Esitetty 29. elokuuta 2005 –
30. toukokuuta 2017
Tuotantokausia 5
Jaksoja 90 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
 • Marty Adelstein
 • Neal H. Moritz
 • Dawn Parouse
 • Brett Ratner
 • Paul Scheuring
 • Matt Olmstead
 • Kevin Hooks
 • Michael Pavone
 • Dawn Olmstead
 • Vaun Wilmott
 • Michael Horowitz
 • Nelson McCormick
Leikkaaja(t)
 • Etienne Des Lauriers
 • Scott Eilers
 • Eric Seaburn
 • Warren Bowman
 • Kaja Fehr
 • James Coblentz
Kuvaaja(t)
 • Fernando Argüelles
 • Jeffrey C. Mygatt
 • Robert LaBonge
 • Chris Manley
 • Robbie Greenberg
Tuotantoyhtiö(t)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Pako (Prison Break) on yhdysvaltalainen televisiosarja, jonka ensi-ilta oli Fox-kanavalla 29. elokuuta 2005 ja päätösjakso 15. toukokuuta 2009. Sarjasta julkaistiin viides tuotantokausi lähes kahdeksan vuoden jälkeen vuonna 2017. Viimeinen tuotantokausi esitettiin Yhdysvalloissa Foxilla ja Suomessa Livillä sekä Ruutu Plus -suoratoistopalvelussa. Sarja kertoo syyttömänä kuolemaan tuomitusta Lincoln Burrowsista (Dominic Purcell) ja hänen veljestään Michael Scofieldista (Wentworth Miller), joka laatii yksityiskohtaisen pakosuunnitelman veljensä pelastamiseksi.

Pako oli alun perin tarkoitettu 13-osaiseksi minisarjaksi, mutta suuren suosion vuoksi Fox laajensi sen täydeksi tuotantokaudeksi. Yhdysvaltojen lisäksi Pakoa on esitetty yli 20 maassa. Suomessa MTV3 hankki sarjan alkuperäiset esitysoikeudet ja aloitti lähetykset 12. syyskuuta 2006. Paon avausjakso keräsi 930 000 katsojaa, ja sarjasta tuli siten Suomen menestynein ulkomainen sarjauutuus yli kahteen vuoteen.[1] Katsojaluvut kuitenkin pienentyivät ensimmäisen kauden jälkeen. Sarjan lopetuksen syynä oli tuottajien mukaan se, että Paon idea oli loppuun kaluttu. Sarjan viimeinen jakso esitettiin Suomessa 4. toukokuuta 2010.

Kesäkuussa 2015 Fox ilmoitti jatkavansa sarjaa kymmenjaksoisella tuotantokaudella. Sarjassa jatkavat muun muassa Sarah Wayne Callies, Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robert Knepper, Amaury Nolasco sekä Rockmond Dunbar. Tuotannon aikana jaksomäärä putosi kymmenestä yhdeksään. Viides kausi kuvattiin keväällä 2016, ja uudet jaksot esitettiin televisiossa vuoden 2017 aikana.[2][3]

Kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta on julkaistu DVD:nä. Vuonna 2010 sarjasta julkaistiin PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle toimintaseikkailupeli Prison Break: The Conspiracy. Peli käyttää sarjaa taustatarinana, mutta juoni ja päähahmo ovat kuitenkin videopeliä varten kirjoitettuja.[4]

Tuotantokaudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kausi Jaksot Ensiesitys
Avausjakso Päätösjakso
1 22 29. elokuuta 2005 15. toukokuuta 2006
2 21. elokuuta 2006 2. huhtikuuta 2007
3 13 17. syyskuuta 2007 18. helmikuuta 2008
4 22 1. syyskuuta 2008 15. helmikuuta 2009
5 9 4. huhtikuuta 2017 30. toukokuuta 2017

Ensimmäinen tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Pako (1. tuotantokausi)

Michael Scofield (Wentworth Miller) on menestyvä Loyola University Chicagosta valmistunut rakennusinsinööri. Scofieldin isä jätti perheen ennen hänen syntymäänsä ja äiti menehtyi aivoaneurysmaan Scofieldin ollessa 8-vuotias. Scofieldin vanhempi veli, Lincoln Burrows (Dominic Purcell), on elänyt hyvin hänen omastaan poikkeavaa, rikollisuuden sävyttämää elämää. Tällä hetkellä Burrows odottaa kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoa Fox Riverin vankilassa tuomittuna Yhdysvaltain varapresidentin veljen Terrence Steadmanin murhasta. Burrows sanoo kuitenkin joutuneensa lavastetuksi ja vakuuttaa syyttömyyttään. Huolimatta vahvoista todisteista veljeään vastaan Scofield uskoo tämän syyttömyyteen ja on kehittänyt monimutkaisen pakosuunnitelman pelastaakseen tämän sähkötuolilta.

Burrowsin teloituspäivän ollessa vain muutaman viikon päässä Scofield tekee aseellisen ryöstön paikalliseen pankkiin. Poliisin piirittäessä rakennuksen hän luopuu aseistaan ja antautuu. Oikeudessa Scofield tuomitaan viideksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen ja lähetetään Fox Riveriin omasta pyynnöstään. Scofieldin pakosuunnitelman perustana toimivat hänen koko yläruumiinsa peittävät tatuoinnit, joihin on piilotettu vankilan pohjapiirros ja muita tärkeitä tietoja. Vankilan pohjapiirroksiin hän on päässyt käsiksi työnantajansa kautta, joka oli vastuussa kompleksin peruskorjauksesta muutamaa vuotta aikaisemmin. Onnistuakseen suunnitelmassaan Scofieldin on työskenneltävä aikaa ja vankilan olosuhteita vastaan sekä luotava suhteita muihin vankeihin ja vankilan henkilökuntaan.

Vankilan ulkopuolella veljesten lapsuudenystävä ja asianajaja Veronica Donovan (Robin Tunney) käy omaa taisteluaan paljastaakseen Burrowsin tuomitsemisen taustalla olevan salaliiton. Samana iltana kun veljekset viimein suorittavat pakonsa Fox Riveristä, Veronica löytää elossa olevan Terrence Steadmanin.

Toinen tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Pako (2. tuotantokausi)

Scofield ja Burrows jatkavat pakenemistaan heitä takaa-ajavilta viranomaisilta. Veljesten lisäksi pakosalla ovat myös Sucre, Abruzzi, C-Note, T-Bag, Houru (Haywire) ja Hylkiö (Tweener). Pian paon jälkeen liittovaltion agentti Alexander Mahone (William Fichtner) saa tehtäväkseen karkureiden jäljittämisen ja vangitsemisen.[5] Myös Burrowsin tuomitsemiseen johtaneen salaliiton selvittäminen on yksi kauden teemoista. ”The Company” eli ”Yhtiö” jatkaa suunnitelmaansa eliminoida Burrows ja muut, jotka tulevat heidän tielleen. D. B. Cooperiksi paljastuneen Charles Westmorelandin viiden miljoonan dollarin salaisuus paljastuu ja alkaa kilpajuoksu Double K -maatilalle, josta kukaan ei tunnu kuulleen mitään. Käännekohta tapahtuu, kun vartiopäälliköt Bellick & Geary alkavat jahdata karkureita. Bellick lavastetaan murhaan, jonka seurauksena hänet tuomitaan Fox Riverin vankilaan. Alexander Mahone ottaa kuitenkin hänet listoillensa ja Bellick säästyy Fox Riverin kauhuilta. Yhdysvaltain presidentti Caroline Reynolds huijaa Kellermania, ja Kellerman päättää kostaa hänelle. Kellerman todistaa vangitun Saran puolesta, Sara pääsee vapaaksi. Linc vapautetaan syytteistä. Sara ampuu Bill Kimin, Scofield ottaa vastuun ampumisesta ja joutuu sen seurauksena panamalaiseen vankilaan, Sonaan.

Kolmas tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Pako (3. tuotantokausi)

Sarjan luoja Paul Scheuring on kommentoinut, että kaudessa tullaan näkemään suurin osa vanhasta näyttelijäkaartista uusien tulokkaiden lisäksi, ja kauden teemana olisi ”takaisinmaksu”.[6] Uusi juoni luodaan, sillä ”suurin osa salaliittoteemasta (noin 90 prosenttia) on käsitelty toisen tuotantokauden loppuun mennessä”.

Kolmannessa tuotantokaudessa Michael Scofield on joutunut pahamaineiseen panamalaiseen vankilaan, Sonaan (täydeltä nimeltään Penitenciaría Federal de Sona eli Sonan liittovaltion vankila), jonne ovat joutuneet myös agentti Alexander Mahone, Theodore ”T-Bag” Bagwell sekä Fox Riverin entinen vanginvartija Brad Bellick. Yhtiö sieppaa Saran, sekä Lincolnin pojan, L.J:n, jotta Michael auttaisi vankilassa asustavan James Whistlerin pakoon. Michaelin on taas alettava suunnitella pakoa.

Kolmas tuotantokausi alkoi Yhdysvalloissa 17. syyskuuta 2007 ja Suomessa MTV3-kanavalla 16. syyskuuta 2008.

Neljäs tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Pako (4. tuotantokausi)

Paon neljännen tuotantokauden kuvaukset alkoivat toukokuussa 2008. Televisiossa sitä alettiin esittää Yhdysvalloissa 1. syyskuuta 2008. Neljännen kauden ensimmäisen jakson nimi oli Scylla. 15. toukokuuta 2009 esitettiin viimeinen jakso neljännestä kaudesta, mutta tämän jälkeen nähtiin vielä erikoisjakso Lopullinen pako (engl. The Final Break), joka päätti neljännen kauden ja koko sarjan. Suomessa neljäs kausi alkoi marraskuussa 2009.

Kovan onnen kundista tuttu Michael Rapaport liittyy Paon näyttelijäkaartiin agentti Donald Selfin roolissa. Salamurhaajaa näyttelee Cress Williams, jonka viimeisin rooli oli Tucker Jonesin hahmo Greyn Anatomiassa. Myös Sara Tancrediä näyttelevä Sarah Wayne Callies palaa takaisin sarjaan neljännellä tuotantokaudella. Neljännellä kaudella selviää, että Michaelin äiti on ollut pääpiruna koko salaliitossa ja että Lincoln ei olekaan Michaelin oikea veli. Neljäs kausi keskittyy Scyllan ympärille, joka on kokoelma tiedostoista, jotka pitävät sisällään mittaamattoman arvokkaita tietoja tulevaisuuden energialähteistä. Michael, Linc, Sucre, Bellick ja Agentti Mahone hankkivat Scyllan itselleen ja luovuttavat sen YK:lle, jonka kanssa Paul Kellerman on neuvotellut sopimuksen veljesten ja kumppaneiden maineen puhdistamisesta. Sen sijaan Sara joutuu vankilaan ammuttuaan Michaelin äidin kuoliaaksi. Michael uhraa henkensä vapauttaakseen Saran vankilasta, sillä Michaelin aivokasvain olisi joka tapauksessa vienyt hänen henkensä. Sara asettuu asumaan Michael juniorin kanssa Costa Ricaan, jonne myös Michael haudataan. Lopuksi nähdään kohtaus, jossa Sucre, Mahone, Lincoln ja Sara poikansa kanssa kokoontuvat neljän vuoden päästä Michaelin haudalle.

Viides tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides tuotantokausi, joka on tunnettu myös nimellä Prison Break: Resurrection, julkaistiin vuonna 2017 eli noin kahdeksan vuotta neljännen tuotantokauden jälkeen.

Lincoln Burrows saa T-Bagiltä kirjeen, jossa näkyy kuolleeksi luultu Michael Scofield, ja päättää matkata Jemeniin. Sucre tarjoaa apuaan tulemalla mukaan, mutta Lincoln päättää jättää tämän kotiin. Hän saa kuitenkin mukaansa C-Noten. C-Noten paikallinen tuttu Sheba ei aluksi pidä Lincolnista mutta tarjoutuu auttamaan, jotta saisi isänsä pois Jemenistä. Kun he pääsevät Jemenin vankilaan ja tapaamaan Michaelia, tämä ei vaikuta tunnistavan heistä ketään. Todellisuudessa Michael ei kuitenkaan voi kertoa mitään. Hän yrittää päästä ulos sellikavereidensa kanssa mukaan lukien hyvä ystävä Whip, joka tunnetaan nimellä David Martin (Augustus Prew). Kun he pääsevät ulos, kaikki lähtevät tuon joukon perään, jopa Lincolnin. Kun he pääsevät lentokentälle, lento lähtee suoraan heidän yli ja he jäävät Jemeniin. Kun he löytävät henkilön, joka varasti Lincolnin passin, he yrittävät poistua maasta. Lopulta he joutuvat turvautumaan Sucren apuun. Myös Sara tulee apuun, koska Michael on satuttanut itsensä. Michael näkee ensimmäistä kertaa kuvan pojastaan ja myös Saran uudesta miehestä, joka paljastuu Poseidoniksi, joka tunnetaan myös nimellä Jacob. Poseidon käski Michaelin ”tappaa itsensä”, jotta hän pystyy hoitamaan työnsä. Poseidon myös lavasti Michaelin murhaan. Saran, Lincolnin ja Michaelin tärkein tehtävä oli pelastaa Mike Jacobilta, joka oli aivopessut Miken. Lopulta kaikki selviävät elossa, lukuun ottamatta Whipiä.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Näyttelijä Rooli Kaudet
Dominic Purcell Lincoln Burrows 1–5
Wentworth Miller Michael Scofield
Amaury Nolasco Fernando Sucre
Peter Stormare John Abruzzi 1–2
Robert Knepper Theodore ”T-Bag” Bagwell 1–5
Rockmond Dunbar Benjamin Miles ”C-Note” Franklin 1–2, 4–5
Robin Tunney Veronica Donovan 1–2
Marshall Allman Lincoln Burrows, Jr. ”L.J.” 1–4
Sarah Wayne Callies Tohtori Sara Tancredi 1-2, 4–5
Wade Williams Vartiopäällikkö Brad Bellick 1–4
William Fichtner FBI:n erikoisagentti Alexander Mahone 2–4
Paul Adelstein Agentti Paul Kellerman 1–2, 4–5
Chris Vance James Whistler 3–4
Robert Wisdom Lechero 3
Danay Garcia Sofia Lugo 3–4
Lane Garrison David ”Tweener” Apolskis 1-2
Jodi Lyn O’Keefe Gretchen Louise Morgan (Susan B. Anthony) 3–4
Michael Rapaport Agentti Donald Self 4

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi kuvattiin pääosin Jolietin vanhassa vankilassa, Illinoisissa, ja useat sen kohtauksista tapahtuivat sellissä, jossa sarjamurhaaja John Wayne Gacy istui tuomiotaan.[7] Toinen tuotantokausi kuvattiin Dallasin ympäristössä Texasissa.[8]

Oheistuotteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjasta on julkaistu oheistuotteena videopeli Prison Break: The Conspiracy PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Alun perin Brash Entertainmentin piti julkaista peli helmikuussa 2009, mutta julkaisu peruttiin yhtiön mentyä konkurssiin.[9][10] Pelin kehittäjä Zootfly löysi Deep Silver -yhtiöstä uuden julkaisijan,[11] ja peli julkaistiin lopulta Euroopassa 26. maaliskuuta 2010.[12]

Prison Break: Proof of Innocence -nimistä sisarsarjaa tehtiin mobiililaitteille.[13] Sen ensimmäinen jakso julkaistiin 8. toukokuuta 2006.

Huhtikuussa 2010 ilmoitettiin suunnitelmista luoda venäjänkielinen Pako, joka olisi melkein suora kopio alkuperäistä sarjasta.[14] Pobeg-nimellä julkaistua sarjaa esitettiin Venäjän Ykköskanavalla vuosien 2010–2012 aikana. Sitä tuotettiin kahden kauden verran.

 1. 930 000 ihmistä katsoi Pako-televisiosarjaa 13.9.2006. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 26.5.2012. Viitattu 28.4.2010.
 2. Andreeva, Nellie: ‘Prison Break’ Sequel Limited Series A Go At Fox deadline.com. 6.8.2015. deadline.com. Viitattu 23.9.2015. (englanniksi)
 3. Morgan Jeffery: Prison Break season 5: Everything you need to know Digital Spy. 31.5.2017. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 4. Jokinen, Jyri: Prison Break: The Conspiracy Konsolifin. 24.4.2010. Viitattu 22.9.2021.
 5. Andreeva, Nellie: Clean 'Break' for Fichtner. JokersUpdates.com. 19.6.2006. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 18.1.2023. (englanniksi)
 6. Goldman, Eric: Paley Fest: Prison Break IGN. 13.3.2007. Viitattu 16.3.2007. (englanniksi)
 7. Ryan, Maureen: Joliet prison is a 'Break'-out star Chicagotribune.com. 24.8.2005. Arkistoitu 24.11.2005. Viitattu 15.4.2017.
 8. New 'Prison Break' to be filmed in Dallas. The Mercury News. 15.5.2006. Arkistoitu 25.5.2006. Viitattu 18.1.2023. (englanniksi)
 9. Sinclair, Brendan: Brash plans Prison Break GameSpot. 14.8.2007. CBS Interactive Inc. Viitattu 28.4.2010. (englanniksi)
 10. Pham, Alex: Game company Brash Entertainment sued by two developers 17.11.2008. Los Angeles Times. Viitattu 28.4.2010. (englanniksi)
 11. Fritz, Ben: Prison Break video game to bust out this fall 28.5.2009. Los Angeles Times. Viitattu 28.4.2010. (englanniksi)
 12. Prison Break: The Conspiracy GameSpot. CBS Interactive Inc. Arkistoitu 25.1.2011. Viitattu 28.4.2010. (englanniksi)
 13. Brooks Barnes: Toyota Aims Young, Sponsors Fox Spinoff For Cellphone Screens Wall Street Journal. 24.4.2006. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 14. Elizabeth Guider: Russian 'Prison Break' in development The Hollywood Reporter. 7.4.2010. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]