Pako (1. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pako (1. tuotantokausi)
DVD-julkaisu
DVD-julkaisu
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 16
Esittäminen
Verkko Fox (Yhdysvallat)
MTV3 (Suomi)
Ensimmäinen esitys 2005-08-2929. elokuuta 2005
Viimeinen esitys 2006-05-1515. toukokuuta 2006
Esitysten määrä 22
DVD- ja Blu-ray-julkaisu
 Yhdysvallat 2006-08-088. elokuuta 2006 (DVD)
 Eurooppa 2006-09-1818. syyskuuta 2006 (DVD)
 Australia 2006-09-1212. syyskuuta 2006 (DVD)
Kaudet
Seuraava →
2. tuotantokausi
Luettelo Paon jaksoista

Paon ensimmäistä tuotantokautta alettiin esittää Yhdysvalloissa elokuussa 2005 ja se jatkui toukokuuhun 2006 saakka sisältäen yhteensä 22 jaksoa. Kauden pääosassa on Michael Scofield, joka yrittää karata kuolemaantuomitun veljensä Lincoln Burrowsin kanssa Fox River -nimisestä vankilasta. Kausi kuvaa tapahtumia kuuden viikon ajalta.

Paon ensimmäistä tuotantokautta esitettiin Yhdysvalloissa vuonna 2005 maanantai-iltaisin kello 21.00 ja vuonna 2006 maanantai-iltaisin kello 20.00 Foxilla ja Suomessa MTV3:lla tiistai-iltaisin kello 21.00. Tavallisten jaksojen lisäksi Yhdysvalloissa esitettiin yksi erikoisjakso, jossa muun muassa pohjustettiin sarjan henkilöhahmojen taustoja. Jakso esitettiin seitsemännen jakson jälkeen 11. lokakuuta 2005.

Sarjan oli tarkoitus jäädä lyhyeksi minisarjaksi, mutta sen suosiosta johtuen kanava tilasi siitä täyden tuotantokauden. Suomessa sarjan 12. syyskuuta 2006 esitetty aloitusjakso keräsi 930 000 katsojaa, ja se nousi Suomen menestyneimmäksi ulkomaiseksi sarjauutuudeksi yli kahteen vuoteen.[1]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dominic Purcell  … Lincoln Burrows  
 Wentworth Miller  … Michael Scofield  
 Robin Tunney  … Veronica Donovan  
 Peter Stormare  … John Abruzzi  
 Amaury Nolasco  … Fernando Sucre  
 Marshall Allman  … L.J. Burrows  
 Wade Williams  … kapteeni, vanginvartija Brad Bellick  
 Paul Adelstein  … salaisen palvelun agentti Paul Kellerman  
 Robert Knepper  … Theodore ”T-Bag” Bagwell  
 Rockmond Dunbar  … Benjamin Miles ”C-Note” Franklin  
 Sarah Wayne Callies  … tohtori Sara Tancredi  

Sivuhenkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Stacy Keach  … vankilanjohtaja Henry Pope  
 Phillip Edward Van Lear  … vanginvartija Louis Patterson  
 Frank Grillo  … Nick Savrinn  
 Muse Watson  … Charles Westmoreland  
 Christian Stolte  … vanginvartija Keith Stolte  
 Mac Brandt  … vanginvartija Mack Andrews  
 Patricia Wettig  … varapresidentti Caroline Reynolds  
 Danny McCarthy  … salasen palvelun agentti Daniel Hale  
 DuShon Monique Brown  … hoitaja Katie Welsh  
 Lane Garrison  … David ”Tweener” Apolskis  
 Matt DeCaro  … vanginvartija Roy Geary  
 Michelle Forbes  … Samantha Brinker  
 Joseph Nunez  … Manche Sanchez  
 Anthony Fleming  … Trumpets  

 Silas Weir Mitchell  … Charles ”Haywire” Patoshik  
 Camille Guaty  … Maricruz Delgado  
 John Heard  … kuvernööri Frank Tancredi  
 Peter J. Reineman  … Gus Fiorello  
 Jessalyn Gilsig  … Lisa Rix  
 Al Sapienza  … Philly Falzone  
 John Billingsley  … Terrence Steadman  
 Michael Gaston  … Quinn  
 Blaine Hogan  … Seth ”Kirsikka” Hoffner  
 Philip Rayburn Smith  … Adrian Rix  
 Holly Valance  … Nika Volek  
 Robert Michael Vieau  … Christopher Trokey  
 Anthony Denison  … Aldo Burrows  
 K. K. Dodds  … Susan Hollander  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös Luettelo televisiosarjan Pako jaksoista
Jakso Nimi (suomenkielinen/alkuperäinen) Ensiesitys Yhdysvalloissa Ensiesitys Suomessa Katsojia (USA; milj.)
1x01 (1) Pakosuunnitelma / Pilot Yhdysvallat 29. elokuuta 2005 Suomi 12. syyskuuta 2006 10,51
Michael Scofield tekee pankkiryöstön ja jää tarkoituksella kiinni tullakseen tuomituksi Fox Riverin vankilaan, jossa hänen veljensä Lincoln Burrows on vangittuna odottamassa kuolemantuomiota. Burrows on tuomittu syyttömänä murhasta, ja Michaelin tarkoituksena on vapauttaa hänet yksityiskohtaisesti suunnittelemassaan vankilapaossa. Michael tapaa vankilassa sellitoverinsa Sucren. Hän pääsee pian mukaan entisen mafiajohtajan John Abruzzin johtamiin vankilatöihin (VT-töihin), kun lupaa kertoa tälle mafiaoikeudenkäyntiin liittyvän todistajan Fibonaccin olinpaikan. Vankilanjohtaja Henry Pope saa tietää Michaelin olevan ammatiltaan rakennusinsinööri, ja pyytää tältä apua vaimolleen hääpäivälahjaksi rakentamansa Taj Mahalin pienoismallin kanssa. Michael tapaa vankilassa veljensä Burrowsin ja näyttää tälle vankilan pohjapiirustukset, jotka hän on naamioinut ottamaansa kokovartalotatuointiin.
1x02 (2) Allen Schweitzer / Allen Yhdysvallat 29. elokuuta 2005 Suomi 19. syyskuuta 2006 10,51
Rotumellakka mustien ja valkoisten välillä kytee vankilassa. Mellakan jälkimainingeissa T-Bag uskoo, että Michael tappoi hänen kaverinsa ja hautoo kostoa. Michael jahtaa lääkettä, jolla hän saisi testitulokset osoittamaan, että hänellä on diabetes, sillä vain siten hän pääsee käymään jatkuvasti sairastuvalla. Veronica Donovan etsii todisteita, ettei Lincoln tappanut Terrence Steadmania.
1x03 (3) Uskollisuuskoe / Cell Test Yhdysvallat 5. syyskuuta 2005 Suomi 26. syyskuuta 2006 8,49
Michael testaa, onko hänen sellikaverinsa Sucre luotettava. Sucre läpäisee testin, mutta ei halua olla millään tavalla osallisena tulevaan pakosuunnitelmaan ja vaihtaa selliä. T-Bag hautoo yhä kostoa. Abruzzi tajuaa, että paras tapa saada Fibonaccion olinpaikka epäselville on tehdä yhteistyötä Michaelin kanssa. Veronica tapaa Leticia-nimisen naisen, jolla on tietoja Terrence Steadmaniin kuolemasta, mutta nainen murhataan.
1x04 (4) Alkemisti / Cute Poison Yhdysvallat 12. syyskuuta 2005 Suomi 3. lokakuuta 2006 9,15
Michael uusi sellikaveri ”Kaaos” alkaa ratkoa hänen tatuointinsa arvoitusta ja on haluton pakenemaan, joten Michael haluaa päästä hänestä eroon. Sucre saa tietää serkkunsa Hectorin seurustelevan tyttöystävänsä kanssa, joten myös hän päättää paeta. Veronica Donovan jatkaa Terrence Steadmanin murhan selvittämistä. Agentti Kellerman selvittää että Michael on Burrowsin veli ja aikoo siirtää tämän toiseen vankilaan.
1x05 (5) Tie vapauteen / English, Fitz or Percy Yhdysvallat 19. syyskuuta 2005 Suomi 10. lokakuuta 2006 7,96
Salaisen palvelun agentit kiristävät vankilanjohtaja Popea ja yrittävät siirrättää Michaelia pois Fox Riveristä. Michael testaa pakosuunnitelman ensimmäisen vaiheen: kuinka kauan viranomaisille kestää saapua Fox Riveriin kun pako on havaittu. Veronica ja Nick Savrinn tutkivat Lincolnia vastaan todistavaa videota, jota joku muukin havittelee haltuunsa.
1x06 (6) Paholaisen kasvot / Riots, Drills and the Devil (Part 1) Yhdysvallat 26. syyskuuta 2005 Suomi 17. lokakuuta 2006 8,55
Michael ja Sucre hankkivat vankilaan täyslukituksen päästäkseen rauhassa kaivamaan luolaa, mutta T-Bag järjestää vankilamellakan. T-Bag ja eräs vanginvartija saavat selville pakosuunnitelman, ja T-Bag uhkaa tappaa vanginvartijan ellei pääse mukaan. Lääkäri Sara jää saarroksiin sairasosastolle, mutta Michael aikoo pelastaa hänet raiskaukselta. Veronica alkaa jälleen luottaa Nickiin. Salaisen palvelun agentit päättävät tapattaa Lincolnin.
1x07 (7) Pimeyden ytimessä / Riots, Drills and the Devil (Part 2) Yhdysvallat 3. lokakuuta 2005 Suomi 24. lokakuuta 2006 9,48
Michael pelastaa Saran. Värvätty vanki yrittää tappaa Lincolnin ja vartija Bellick puhuu kuvernöörille vankilanjohtaja Popen kiellosta huolimatta. Veronica ja Nick seuraavat vihjeitä je menevät Washingtoniin tutkimaan puhelinsoiton alkuperää. L.J. riitelee äitinsä ja isäpuolensa kanssa.
1x08 (8) Koston aika / The Old Head Yhdysvallat 24. lokakuuta 2005 Suomi 31. lokakuuta 2006 10,12
Michael tarvitsee 30 vuotta vankilassa olleen Charles Westmorelandin apua pakosuunnitelmassa. Wesmoreland epäröi ensin, mutta lopulta suostuu sytyttämään vartijoiden taukotilan tuleen ja lavastaa Bellickin syylliseksi. Veronica ja Nick tonkivat Lincolnin tapausta, ja heidät yritetään tappaa räjäyttämällä, mutta he selviävät iskusta vaikkakin heitä luullaan kuolleiksi. Salaisen palvelun agentit tappavat L.J:n äidin ja isäpuolen. Käy ilmi, että kaiken takana on varapresidentti.
1x09 (9) Hylkiö / Tweener Yhdysvallat 31. lokakuuta 2005 Suomi 7. marraskuuta 2006 9,01
Agentit Kellerman ja Hale jahtaavat LJ:tä, mutta tämä onnistuu harhauttamaan heitä ja pääsee Veronican ja Nickin luokse. T-Bag havittelee uutta orjaa, ja Michael yrittä auttaa tätä. Pakohanke vaarantuu, koska Abruzzi ei pysty täyttämään pomojensa odotuksia
1x10 (10) Valheiden verkko / Sleight of Hand Yhdysvallat 7. marraskuuta 2005 Suomi 14. marraskuuta 2006 8,06
Michaelin on tehtävä valinta, sillä ainoastaan Fibonaccin olinpaikan paljastaminen mafialle pelastaa pakosuunnitelman. C-Note pääsee jyvälle pakosuunnitelmasta ja hänet täytyy ottaa mukaan. Kellermanin ja Halen työnantaja on tyytymätön etsintöjen edistymiseen, joten agentit saavat tiimiinsä kolmannen jäsenen, Quinnin. Veronica ja Nick jäljittävät Terrence Steadmanin yhtiön rahoja.
1x11 (11) Seitsemän rohkeaa miestä / And Then There Were 7 Yhdysvallat 14. marraskuuta 2005 Suomi 21. marraskuuta 2006 9,58
Michaelin vaimo vierailee vankilassa ja tuo tälle pankkikortin, mutta vanginvartija Bellick selvittää asian. Westmoreland muuttaa mielensä ja päättää liittyä pakojoukkoon, koska haluaa vielä kerran nähdä kuolevan tyttärensä. Quinn jäljittää Veronican, Nickin ja LJ:n. Jakson lopussa Michael tajuaa, että pakojoukossa on liian paljon ihmisiä: he kaikki eivät ehdi muurin yli ja yksi täytyy jättää ryhmästä pois.
1x12 (12) Yksi liikaa / Odd Man Out Yhdysvallat 21. marraskuuta 2005 Suomi 28. marraskuuta 2006 10,08
Vangit saavat selville, että yhden on jäätävä pois pakoreissulta. Michael onnistuu selvittämään kulkureitin sairasosastolle. Abruzzi uhkaa tappaa T-Bagin, ellei tämä jättäydy pois joukosta. Suunnitelma menee pieleen, kun T-Bag viiltää häntä hengenvaarallisesti kaulaan. Agentti Hale soittaa Veronicalle ja haluaa tavata: hänellä on todisteita Lincolnin syyttömyydestä.
1x13 (13) Rengas kiristyy / End of the Tunnel Yhdysvallat 28. marraskuuta 2005 Suomi 5. joulukuuta 2006 12,18
Veronica tapaa agentti Halen ja kuulee, että Terrance Steadman on hyvä elossa. Hale ei kuitenkaan ehdi antaa todisteita, sillä Kellerman saapuu paikalle ja tappaa hänet. Abruzzi viedään Fox Riverista sairaalaan. Pako on valmis alkamaan, mutta Michael ei halua paeta, sillä hänen veljensä Lincoln on viety eristykseen. Hän kuitenkin keksii suunnitelman.
1x14 (14) Rottajahti / The Rat Yhdysvallat 20. maaliskuuta 2006 Suomi 12. joulukuuta 2006 9,28
Pakoyritys epäonnistuu ja Lincolnin teloitus lähestyy. Michael yrittää vahingoittaa sähkötuolia, mutta vanginvartija Bellick on jälleen askeleen edellä. Michael pyytää lääkäri Saraa vetoamaan kuvernööri-isäänsä, jotta teloitusta voitaisiin lykätä. Toisaalla Veronica ja Nick vetoavat tuomariin ja esittävät saamiaan todisteita. Jakson lopussa Lincoln talutetaan sähkötuoliin.
1x15 (15) Epätoivon hetket / By the Skin and the Teeth Yhdysvallat 27. maaliskuuta 2006 Suomi 19. joulukuuta 2006 10,07
Lincolnin teloitusta lykätään, kun joku antaa nimettömästi uusia tietoja tuomarille. Uusien tietojen vuoksi Steadmanin ruumis kaivetaan ylös. Lincoln oli näkevinään teloitusyleisön joukossa isänsä. Michael pukee vartijan uniformun päällensä päästäkseen tutkimaan paikkoja, mutta uniformu palaa kiinni hänen ihoonsa ja polttaa tärkeän kohdan hänen tatuoinnistaan. Westmore ja C-Note huomaavat, että heillä on jotain yhteistä.
1x16 (16) Menneisyyden vangit / Brother's Keeper Yhdysvallat 3. huhtikuuta 2006 Suomi 2. tammikuuta 2007 8,10
Katsaus menneisyyteen tuo uutta valoa Michaelin ja Lincolnin suhteeseen, sekä vankilan muiden asukkien entiseen elämään.
1x17 (17) Kuin mielipuoli / J-Cat Yhdysvallat 10. huhtikuuta 2006 Suomi 9. tammikuuta 2007 8,12
Johtaja Pope yrittää turhaan saada Michaelin paljastamaan palovammojensa alkuperän, ja tämä joutuu erityisselliin. LJ löytää uusia tietoja koskien agentti Kellermania. Sucre menee vartijoiden taukotilaan, jotta saa reiän umpeen, mutta hän jää kiinni ja joutuu itsekin erityisselliin. Bellick laittaa avustajansa vakoilemaan heidän touhujaan. Michael teeskentelee mielenterveytensä järkkyvän.
1x18 (18) Huijarit / Bluff Yhdysvallat 17. huhtikuuta 2006 Suomi 16. tammikuuta 2007 8,18
Michael kaivelee Haywiren muistista tatuointinsa puuttuvaa osaa. Muut pakotiimin vangit yrittävät estää Gearya huutokauppaamasta Michaelin ja Sucren selliä. Lincoln saa luvan tavata LJ.:n, mutta matkalla tapaamispaikkaan rekka törmää Lincolnin kuljetusautoon.
1x19 (19) Avain vapauteen / The Key Yhdysvallat 24. huhtikuuta 2006 Suomi 23. tammikuuta 2007 8,63
Michael miettii, miten hän saisi klinikan avaimen Saralta. Lincolnille selviää hänen isänsä osuus tapahtumiin, jotka veivät hänet telkien taakse. Avocadon ahdistelu saa Tweenerin epätoivoiseksi.
1x20 (20) Ei paluuta / Tonight Yhdysvallat 1. toukokuuta 2006 Suomi 30. tammikuuta 2007 8,54
Pakotunneli on paljastunut, joten matkaan on lähdettävä samana iltana. Tehovalvonnassa oleva Lincoln joutunee jäämään joukosta. Michael kertoo pakosuunnitelmasta Saralle, joka ei suostu auttamaan. Viimeisenä keinonaan Michael kääntyy vankilanjohtajan puoleen.
1x21 (21) Hetki lyö / Go Yhdysvallat 8. toukokuuta 2006 Suomi 6. helmikuuta 2007 9,13
Michael käskee Popen siirtää Lincolnin klinikalle. Pakovangit pääsevät lukitsemattomasta ovesta Saran työhuoneeseen. Westmoreland joutuu luopumaan leikistä, mutta hän paljastaa pitkään säilyttämänsä salaisuuden. Kahdeksan vangeista pääsee muurin yli.
1x22 (22) Karkumatkalla / Flight Yhdysvallat 15. toukokuuta 2006 Suomi 13. helmikuuta 2007 10,24
Johtaja Pope ja Bellick aloittavat suuroperaation vankilasta paenneiden jäljittämiseksi. Veronica löytää pitävän todisteen Lincolnin syyttömyydestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 930 000 ihmistä katsoi Pako-televisiosarjaa Helsingin Sanomat. 13.9.2006. Viitattu 18.6.2014.