X-Men (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
X-Men
Ohjaaja Bryan Singer
Käsikirjoittaja David Hayter
Tom DeSanto
Bryan Singer
Perustuu Jack Kirbyn ja Stan Leen sarjakuvaan Ryhmä-X
Tuottaja Lauren Shuler Donner
Ralph Winter
Säveltäjä Michael Kamen
Kuvaaja Newton Thomas Sigel
Leikkaaja Steven Rosenblum
Kevin Sitt
John Wright
Tuotantosuunnittelija John Myhre
Pukusuunnittelija Louise Mingenbach
Pääosat Hugh Jackman
Patrick Stewart
Ian McKellen
Halle Berry
Famke Janssen
James Marsden
Bruce Davison
Rebecca Romijn-Stamos
Ray Park
Tyler Mane
Anna Paquin
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Entertainment Group
Bad Hat Harry Productions
The Donners' Company
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta Yhdysvallat 14. heinäkuuta 2000
Suomi 1. syyskuuta 2000
Kesto 104 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 75 000 000 dollaria
Tuotto 296 339 527 dollaria
Seuraaja X-Men 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

X-Men on vuoden 2000 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin luomaan suosittuun supersankariryhmään Ryhmä-X. Se on X-Men -elokuvasarjan ensimmäinen osa, ja sen jatko-osina ovat ilmestyneet X-Men 2 (2003) ja X-Men: Viimeinen kohtaaminen (2006). Elokuvan ohjasi Bryan Singer ja käsikirjoitti David Hayter. Pääosissa näyttelevät Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden, Bruce Davison, Rebecca Romijn-Stamos, Ray Park, Tyler Mane ja Anna Paquin. Elokuva kertoo kuinka mutantit Wolverine ja Rogue joutuvat keskelle Professori Xavierin johtaman Ryhmä-X:n sekä Magneton johtaman Mutanttien Veljeskunnan välistä konfliktia.

Orion Picturesin aloitti X-Menin kehittämisen aikoinaan vuonna 1984. Yhdessä vaiheessa neuvotteluihin osallistuivat James Cameron ja Kathryn Bigelow. Vuonna 1994 Ryhmä-X:n elokuvaoikeudet siirtyivät 20th Century Foxille, minkä jälkeen Andrew Kevin Walker, John Logan, Joss Whedon ja Michael Chabon toteuttivat elokuvalle useita käsikirjoituksia. Singer valittiin ohjaajaksi vuonna 1996 ja teki uudelleen elokuvan käsikirjoituksen Ed Solomonin, Tom DeSanton, Christopher McQuarrien ja Hayterin kanssa. X-Men oli myös Hugh Jackmanin ensimmäinen Hollywood-elokuva, ja hänet valittiin Wolverinen rooliin viime hetkellä, kuvausten kestettyä jo kolme viikkoa. Kuvaukset sijoittuivat lähinnä Torontoon, alkaen 22. syyskuuta 1999 ja päättyen 3. maaliskuuta 2000.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teini-ikäinen Magneto on puolalaisessa keskitysleirissä vuonna 1944. Magneton vanhempia ollaan viemässä kohti kaasukammiota, ja epätoivoisesti huutaen Magneto kurkottaa kohti heidän välissään olevaa metallista porttia. Magneton mutanttikyvyt ilmaantuvat, ja tukeva portti taipuu häntä kohden vetäen häntä samalla puoleensa. Kaksi vartijaa yrittää turhaan kiskoa häntä toiseen suuntaan kunnes kolmas lyö häntä niin, että hän menettää tajuntansa.

Lähitulevaisuuden Maridian Mississippissä Rogue kertoo kehittelemästään Pohjois-Amerikan kiertomatkasta poikaystävälleen. Kun he suutelevat, Roguen mutanttikyvyt, joihin kuuluu elinvoiman imeminen pääsevät valloilleen ja saattavat pojan koomaan aiheuttaen Roguelle valtavat tunnontuskat.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa pidetään kokousta siitä ovatko mutantit vaarallisia. Jean Grey on puolustamassa mutanttien oikeuksia. Vanha Magneto on kuuntelemassa kokousta mutta lähtee pois kun senaattori Kelly alkaa nimitellä mutantteja aseiksi. Charles Xavier näkee Magneton, joka on hänen vanha ystävänsä ja menee pyörätuolillaan hänen peräänsä. Käytävällä he kaksi puhuvat, ja Xavier sanoo etsivänsä toivoa. Magneto lupaa tuoda sitä hänelle, kunhan Xavier vain pysyy poissa hänen tieltään.

Rogue on karannut kotoaan ja saapunut Kanadan Pohjois-Albertaan. Baarissa on käynnissä vapaapainiottelu, jossa Wolverine kukistaa kaikki vastustajansa. Kun kaksi miestä uhkaa Wolverinea veitsellä, tämän molempien käsien rystysten välistä syöksähtää esiin kolme kynttä, joiden avulla Wolverine puolustautuu miehiä vastaan. Baarin omistaja häätää Wolverinen ulos, jolloin tämä jatkaa matkaansa asuntoautollaan. Wolverine huomaa peräkärryyn piiloutuneen Roguen ja syyttää tätä salamatkustajaksi, mutta ei kuitenkaan henno jättää tyttöä tien päälle ja päättää ottaa tämän kyytiinsä. Magneton käskyläinen Sapelihammas kaataa puun auton eteen niin, että Wolverine lentää ulos ohjaamosta. Wolverine ja Sapelihammas taistelevat samalla kun Rogue yrittää päästä pois liekehtivästä autosta. Sapelihammas tyrmää Wolverinen ja lähestyy autoa, mutta Storm ja Kyklooppi saapuvat paikalle ja pelastavat Wolverinen ja Roguen.

Wolverine herää Xavierin koulussa siihen, että Jean Grey on pistämässä hänelle neulaa käsivarteen. Wolverine yrittää paeta, mutta Xavier johdattaa telepatiansa avulla Wolverinen luokseen. Xavier kertoo Wolverinelle perustamastaan mutanttikoulusta, Magnetosta ja Ryhmä-X:stä. Wolverine lupaa jäädä kouluun kahdeksi vuorokaudeksi, jotta Xavier voi selvittää miksi Magneto järjesti hyökkäyksen. Vastalahjaksi Xavier lupaa auttaa Wolverinea tämän menneisyyden selvittämisessä.

Senaattori Kelly on helikopterissa matkalla kokoukseen ja puhuu matkapuhelimeensa mutanttien vastaisten toimenpiteiden aloittamisesta. Kun hän huomaa, että he ovat matkalla väärään suuntaan, Magneton apuri Mystikko, joka on ottanut Kellyn avustajan ulkonäön, muuttuu omaksi itsekseen ja tyrmää Kellyn. He lentävät Magneton piilopaikkaan, ja palatessaan tajuihinsa Kelly saa kuulla Magneton suunnitelmista. Voimansa keräten Magneto käynnistää kehittelemänsä laitteen, joka aktivoi Kellyn mutanttigeenin muuttaen tämän yhdeksi heistä. Kelly onnistuu myöhemmin pakenemaan sellistään, kiitos uusien kykyjensä, joiden avulla hän voi venyttää itseään lähes rajattomasti.

Wolverine näkee painajaisia menneisyydestään, ja Rogue menee hänen luokseen aikomuksenaan herättää hänet. Wolverine herää, mutta luulee Rogueta yhdeksi painajaistensa kiduttajaksi ja iskee kyntensä tytön läpi. Hädissään Rogue tarttuu Wolverinen kasvoihin ja imee tältä elinvoimaa ja kykyä parantua. Wolverine menee šokkiin, ja Rogue kuvittelee muiden vihaavan häntä sen takia.

Mystikko on naamioitunut Roguen ystäväksi Bobbyksi, ja väittää Xavierin olevan raivoissaan siitä mitä hän on tehnyt saatuaan Roguen lähtemään koululta. Kun Ryhmä-X huomaa hänen kadonneen, Xavier etsii häntä Cerebron, telepaattisia kykyjä vahvistavan laitteen avulla, ja löytääkin hänet rautatieasemalta. Wolverine lähtee kielloista piittaamatta hakemaan Rogueta sekä Storm ja Kyklooppi hänen perässään. Asemalla heitä odottaa väijytys, sillä Sapelihammas ja Sammakko ovat siellä Magneton kanssa. Kun Storm ja Kyklooppi taistelevat Sapelihampaan ja Sammakon kanssa, Magneto kaappaa Roguen. Magneto käyttää kykyjään päästäkseen paikalle saapuneista poliiseista eroon. Paikalle saapuva Xavier käyttää voimiansa saadakseen Roguen turvaan, mutta kun Magneto uhkaa tappaa kaikki poliisit, Xavier päästää hänet menemään.

Senaattori Kelly on hakeutunut koululle, koska ei halua itseään kohdeltavan mutanttina sairaalassa. Hänen elimistönsä taistelee mutantoitumista vastaan, ja hän menehtyy kerrottuaan Ryhmä-X:lle Magneton suunnitelmista. Ryhmä-X tajuaa, että Magneto aikoo siirtää voimansa Roguelle ja käyttää tätä laittensa voimanlähteenä. Xavier käyttää Cerebroa löytääkseen Roguen ja Magneton olinpaikan. Mystikko on kuitenkin käpälöinyt Cerebroa, niin että Xavier vaipuu koomaan. Jean löytää vian ja käyttää itse Cerebroa, koska hän on halunnut kokeilla sitä, vaikka tietää sen olevan hänelle vaarallista. Hän saa tietää, että Magneto on matkalla Vapaudenpatsaalle.

Ryhmä-X menee heidän peräänsä, ja voitettuaan Sammakon, Mystikon ja Sapelihampaan he yrittävät pysäyttää Magneton. Stormin ja Jeanin voimien avulla Wolverine pääsee Magneton lähelle, mutta ei kykene vahingoittamaan tätä. Kyklooppi pysäyttää Magneton, ja Wolverine rikkoo laitteen kynsiensä avulla löytäen Roguen sen sisältä. Wolverine luulee tämän jo kuolleen, mutta sitten Roguen voimat alkavat toimia ja tämä imee melkein kaiken Wolverinen elinvoiman ja paranemiskyvyn.

Koululla Xavier palaa vihdoin tajuihinsa, ja pian Wolverine paranee. Xavier sanoo Wolverille, että tämä voi löytää joitain vastauksia menneisyytensä kysymyksiin Alkalijärveltä Kanadan Kalliovuorilla, jossa on vanha ja hylätty armeijan tukikohta. Ennen lähtöään Wolverine lupaa Roguelle palaavansa vielä takaisin.

Magneto on vangittu muoviseen vankilaan, jossa hän pelaa Xavierin kanssa shakkia. Magneto sanoo, ettei muovivankila pidättele häntä ikuisesti ja että sota on vielä tulossa, ja hän aikoo voittaa sen. Ennen lähtöään Xavier sanoo, että hän tulee aina olemaan siinä mukana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Patrick Stewart  Charles Xavier / Professori X  
 Hugh Jackman  Logan / Wolverine  
 Ian McKellen  Erik Lehnsherr / Magneto  
 Halle Berry  Storm|Ororo Munroe / Storm  
 Famke Janssen  Tohtori Jean Grey  
 James Marsden  Scott Summers / Kyklooppi  
 Bruce Davison  Senaattori Robert Kelly  
 Rebecca Romijn-Stamos  Raven Darkholme / Mystikko  
 Ray Park  Mortimer Toynbee / Sammakko  
 Tyler Mane  Victor Creed / Sapelihammas  
 Anna Paquin  Marie D’Ancanto / Rogue  
 Shawn Ashmore  Bobby Drake / Jäämies  
 Brett Morris  Nuori Erik Lehnsherr  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]