Ant-Man

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ant-Man
Ohjaaja Peyton Reed
Käsikirjoittaja
Tarina
 • Edgar Wright
 • Joe Cornish
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin & Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon Muurahaismies
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Christophe Beck
Kuvaaja Russell Carpenter
Leikkaaja
 • Dan Lebental
 • Colby Parker Jr.
Tuotantosuunnittelija Shepherd Frankel
Pukusuunnittelija Sammy Sheldon
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 130 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 519 miljoonaa dollaria[1]
Seuraaja Ant-Man and the Wasp
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ant-Man on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen rikoskomedia ja supersankarielokuva, joka perustuu kahteen Marvel Comicsin sarjakuvissa Muurahaismies-nimellä esiintyneeseen hahmoon: Hank Pym ja Scott Lang.[2] Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) kahdestoista elokuva ja toisen vaiheen viimeinen elokuva. Elokuvan ohjasi Peyton Reed ja käsikirjoittivat Edgar Wright, Joe Cornish, Adam McKay ja Paul Rudd. Rudd esiintyy myös elokuvan pääosassa. Muissa keskeisissä rooleissa esiintyvät Evangeline Lilly, Corey Stoll, Bobby Cannavale, Michael Peña, Tip ”T.I.” Harris, Wood Harris, Judy Greer, David Dastmalchian ja Michael Douglas. Elokuvassa Scott Langin on puolustettava tohtori Hank Pymin kutistusteknologiaa ja toteutettava ryöstö, jolla on maailmanlaajuisia seurauksia.

Ant-Man sai ensiesityksensä Dolby Theatressa 29. kesäkuuta 2015.[3] Elokuvateattereihin se ilmestyi Yhdysvalloissa 17. heinäkuuta 2015 ja Suomessa 22. heinäkuuta 2015. Elokuvan jatko-osa, Ant-Man and the Wasp, sai ensi-iltansa 6. heinäkuuta 2018. Myös kolmas elokuva, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, sai ensi-iltansa 17. helmikuuta 2023.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 tiedemies Hank Pym eroaa S.H.I.E.L.D.:istä saatuaan selville näiden aikovan kopioida hänen Muurahaismies-kutistusteknologiansa. Uskoen teknologian olevan liian vaarallinen, Pym vannoo pitävänsä sen piilossa niin kauan kuin elää. Nykyhetkessä Pymin vieraantunut tytär, Hope van Dyne, ja entinen oppipoika, Darren Cross, ovat pakottaneet hänet eroamaan yhtiöstään. Cross on lähellä saada valmiiksi oman kutistuspukunsa, Keltatakin, mikä saa Pymin kauhistuneeksi.

Vapauduttuaan vankilasta, hyväntahtoinen varas Scott Lang muuttaa vanhan sellitoverinsa, Luisin, luokse asumaan. Scottin ex-vaimo Maggie – kihloissa poliisi Jim Paxtonin kanssa – suostuu antamaan Scottin nähdä tyttärensä Cassien vain, jos maksaa elatusmaksunsa. Kyvyttömänä pitämään työpaikkansa rikosrekisterinsä vuoksi, Scott liittyy Luisin ryhmään osalliseksi murtokeikkaa. Hän murtautuu taloon ja avaa holvin, mutta löytää vain jotain, minkä uskoo olevan vanha moottoripyörän ajajan puku, ja vie sen mukanaan kotiin. Kokeillessaan pukua, Scott vahingossa kutistaa itsensä hyönteisen kokoiseksi. Kauhistuneena kokemuksesta, hän palauttaa puvun, mutta poistuessaan asunnosta hän joutuu pidätetyksi. Asunnon omistajaksi paljastunut Pym vierailee Scottin sellissä ja salakuljettaa puvun tälle auttaakseen hänet pakoon.

Kotonaan Pym, joka oli asiasta tietämättömän Luisin kautta koemielessä manipuloinut Scottin varastamaan puvun, haluaa tämän ryhtyvän uudeksi Muurahaismieheksi varastaakseen Keltatakin Crossilta. Hope, joka oli vakoillut Crossia isänsä puolesta huonoista väleistään huolimatta, auttaa Pymiä kouluttamaan Scottin taistelemaan ja hallitsemaan muurahaisia. Hopen ollessa yhä vihainen isälleen, Pym kertoo tämän äidin Janetin, tunnettu myös Ampiaisena, kadonneen kvanttimaailmaan purkaessaan neuvostoliittolaista ydinohjusta. Pym varoittaa Scottia, että tämä kokisi saman kohtalon, jos ohittaisi puvun suojaukset. He lähettävät tämän varastamaan ryöstöön avuksi tarvittavan laitteen Kostajien tukikohdasta, jossa hän joutuu hetkeksi taisteluun Sam Wilsonia vastaan.

Cross saa Keltatakin valmiiksi ja kutsuu Pymin paljastustilaisuuteen. Scott, ryhmänsä ja muurahaisparven avulla, pääsee tapahtuman aikana sisään rakennukseen, missä hän sabotoi palvelimia ja asentaa räjähteet. Kun hän aikoo varastaa Keltatakin, hän joutuu Crossin ansaan. Cross aikoo myydä sekä Keltatakin että Muurahaismiehen puvut Kymmenen Renkaan ja Hydran agenteille, joista jälkimmäisiin kuuluu myös S.H.I.E.L.D.:n entinen turvallisuuspäällikkö Mitchell Carson. Scott vapauttaa itsensä ja kukistaa suuren osan Hydran agenteista, vaikka Carson pakenee mukanaan pieni säiliö Crossin hiukkasia. Scott jahtaa Crossia tämän paetessa ja samalla räjähteet tuhoavat koko rakennuksen.

Cross pukee Keltatakin ylleen ja taistelee Scottia vastaan ennen kuin Paxton pidättää Scottin. Epätäydellisen kutistusteknologian vuoksi mielenvikainen Cross ottaa Cassien panttivangiksi ja houkuttelee Scottin uuteen taisteluun. Tällä kertaa Scott kutistuu subatomiseen kokoon sabotoidakseen Crossin pukua ja saa sen kutistumaan hallitsemattomasti. Scott katoaa kvanttimaailmaan, mutta onnistuu kääntämään puvun mekanismin päinvastaiseksi ja palaa oikeaan maailmaan. Kiitollisena Scottin sankaruudesta, Paxton estää tätä joutumasta takaisin vankilaan. Huomaten Scottin selvinneen ja palanneen kvanttimaailmasta, Pym miettii elääkö hänen vaimonsa yhä. Myöhemmin Scott tapaa Luisin, joka kertoo Wilsonin etsivän häntä.

Lopputekstien seassa näytetään kaksi elokuvaklippiä. Ensimmäisessä kohtauksessa Pym esittelee Hopelle Ampiaisen puvun uuden prototyypin ja antaa sen hänelle. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Wilson ja Steve Rogers ovat saaneet Bucky Barnesin kiinni. Tietäessään Tony Starkin olevan kykenemätön auttamaan heitä,[a] Wilson kertoo tietävänsä kenet kutsua paikalle.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Paul Rudd  Scott Lang / Muurahaismies[4][5][6]  
 Evangeline Lilly  Hope van Dyne[7]  
 Corey Stoll  Darren Cross / Keltatakki[7]  
 Bobby Cannavale  Jim Paxton  
 Michael Peña  Luis  
 Tip ”T.I.” Harris  Dave  
 Wood Harris  Gale  
 Judy Greer  Maggie Lang  
 David Dastmalchian  Kurt  
 Michael Douglas  Hank Pym[6][8]  
 Anthony Mackie  Sam Wilson / Haukka[9]  
 Abby Ryder Fortson  Cassie Lang  
 Martin Donovan  Mitchell Carson[10][3]  
 Hayley Atwell  Peggy Carter[11]  
 John Slattery  Howard Stark  
 Gregg Turkington  Dale[3]  
 Hayley Lovitt  Janet van Dyne / Ampiainen (cameo)[12]  
 Tom Kenny  lelujäniksen ääni  
 Stan Lee  baarimikko (cameo)  
 Chris Evans  Steve Rogers / Kapteeni Amerikka (cameo)  
 Sebastian Stan  James ”Bucky” Barnes / Talvisotilas (cameo)  

Dax Griffin näytteli nuorta Hank Pymiä, joka muokattiin digitaalisesti nuoremman Michael Douglasin näköiseksi.[13][14]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ohjaajaksi palkattiin Edgar Wright ja käsikirjoittajiksi Wright ja Joe Cornish keväällä 2006 Marvel Studiosin aloitellessa ensimmäisiä itsenäisiä elokuvatuotantojaan.[15] Wright ja Cornish olivat tehneet jo muutamaa vuotta aiemmin ehdotelman Muurahaismies-elokuvasta Artisan-yhtiölle, jolla oli tuolloin hallussaan elokuvaoikeudet joihinkin Marvelin vähemmän tunnettuihin hahmoihin, mutta heidän luonnostelemansa rikoselokuva ei kiinnostanut koko perheen elokuvaa tavoitellutta yhtiötä.[16]

23. toukokuuta 2014 Marvel Studios kuitenkin ilmoitti Wrightin luopuneen elokuvan ohjaamisesta näkemyseroista johtuen.[17] Wrightin korvaajaksi nimitettiin kaksi viikkoa myöhemmin Peyton Reed. Adam McKayn puolestaan kerrottiin muokkaavan käsikirjoitusta.[4] Huhtikuussa 2015 ilmoitettiin Wrightin ja Cornishin yhä saavan osan kunniasta käsikirjoituksen suhteen.[18]

Elokuvan kuvaukset alkoivat San Franciscossa 18. elokuuta 2014. Kuvausten keskuspaikka oli kuitenkin Atlantassa.[19]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ant-Manin vastaanotto oli pääosin positiivinen. Metacritic on antanut elokuvalle arvosanan 64/100, joka perustuu 43 kriitikon antamien arvosanojen keskiarvoon[20] ja Rotten Tomatoes -sivustolla elokuvan 258 arvioista 80 % on positiivisia.[21]

Elokuva oli tammikuuhun 2016 mennessä tuottanut maailmanlaajuisesti noin 519,3 miljoonaa dollaria.[1]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ant-Man and the Wasp[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ant-Man and the Wasp

Ant-Man and the Wasp sai ensi-iltansa Suomessa 4. heinäkuuta 2018 ja Yhdysvalloissa 6. heinäkuuta 2018.[22] Peyton Reed palaa ohjaajaksi, Barrer, Ferrari ja Rudd käsikirjoittajiksi, Chris McKennan ja Erik Sommersin osallistuessa myös käsikirjoittamiseen. Rudd, Lilly, Cannavale, Penã, T.I., Dastmalchian, Greer, Fortson ja Douglas palaavat edellisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa.[23] Michelle Pfeiffer, Laurence Fishburne, Hannah John-Kamen, Randall Park ja Walton Goggins liittyvät näyttelijäkaartiin Janet van Dynen, Bill Fosterin, Aaveen, Jimmy Woon ja Sonny Burchin rooleissa.[24][23]

Ant-Man and the Wasp: Quantumania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas elokuva, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, sai ensi-iltansa Suomessa 15. helmikuuta 2023. Reed palasi ohjaajaksi,[25] ja Jeff Loveness käsikirjoitti elokuvan.[26] Rudd, Lilly, Douglas ja Pfeiffer palasivat rooleihinsa, minkä lisäksi Jonathan Majors näyttelee Kang Valloittajaa ja Kathryn Newton näyttelee Cassie Langia.[25]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Näytetty myöhemmin elokuvassa Captain America: Civil War (2016).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Ant-Man Box Office Mojo. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)
 2. McIntyre, Gina: ‘Ant-Man’ moves to July 17, 2015; ‘Superman/Batman’ shifts to 2016 Hero Complex. 23.1.2014. Los Angeles Times. Viitattu 13.3.2014. (englanniksi)
 3. a b c Marvel's Ant-Man Red Carpet Premiere youtube.com. 29.6.2015. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
 4. a b Director Peyton Reed and Writer Adam McKay Join Marvel's Ant-Man 7.6.2014. Marvel.com. Arkistoitu 9.1.2014. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
 5. Ant-Man Plot Points, Arrow & Sin City 2 Trailers, X-Men: Days, Avengers 2 Movie News Newsarama. 24.4.2014. Arkistoitu 25.4.2014. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
 6. a b Kroll, Justin: Michael Douglas to Star as Hank Pym in Marvel's Ant-Man Variety. 13.1.2014. Arkistoitu 13.1.2014. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
 7. a b SDCC 2014: Official: Evangeline Lilly & Corey Stoll Join Marvel’s Ant-Man 29.7.2014. Marvel.com. Viitattu 29.7.2014. (englanniksi)
 8. Siegel, Lucas: SDCC 2014: Marvel Studios Panel Ant-Man Villain Revealed, Thanos Appears, GotG 2 Release Date newsarama.com. 26.7.2014. Arkistoitu 27.7.2014. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
 9. Davis, Erik: Interview: Marvel Studios President Kevin Feige on 'Ant-Man,' 'Doctor Strange' and More 7.7.2015. Fandango.com. Arkistoitu 17.7.2015. Viitattu 9.10.2015. (englanniksi)
 10. Ford, Rebecca: Marvel’s ’Ant-Man’ Adds Martin Donovan (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.10.2014. Viitattu 7.10.2014. (englanniksi)
 11. Ching, Albert: ECCC: Hayley Atwell Talks "Marvel's Agent Carter," "Ant-Man" Appearance 28.3.2015. Comic Book Resources. Arkistoitu 28.3.2015. Viitattu 28.3.2015. (englanniksi)
 12. Davis, Erik: Interview: Marvel Studios President Kevin Feige on 'Ant-Man,' 'Doctor Strange' and More Fandango. 17.7.2015. Viitattu 17.7.2015. (englanniksi)
 13. Rich, Katey: Ant-Man Director Peyton Reed on the Film‘s Most Impressive Effect . . . and the Backup Plan Vanity Fair. 17.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 30.6.2018. (englanniksi)
 14. Wasley, Alice: Ant-Man VFX Supervisor On The Power Of Shrinkage The Credits. 16.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 30.6.2018. (englanniksi)
 15. Ball, Ryan: Marvel Taps Elf, Shaun Directors Animation Magazine. 28.4.2006. Viitattu 14.3.2014. (englanniksi)
 16. Douglas, Edward: Exclusive: Edgar Wright Talks Ant-Man Superherohype. 25.7.2006. Viitattu 14.3.2014. (englanniksi)
 17. Graser, Marc: Edgar Wright Exits Marvel’s ‘Ant-Man’ as Director Variety. 23.5.2014. Viitattu 24.5.2014. (englanniksi)
 18. Moran, Sarah: ‘Ant-Man’: Edgar Wright & Joe Cornish Still Receiving Script Credit 23.4.2015. Screen Rant. Viitattu 23.4.2015. (englanniksi)
 19. Production Begins on Marvel’s Ant-Man 18.8.2014. Marvel.com. Viitattu 28.8.2014. (englanniksi)
 20. Ant-Man reviews Metacritic. Viitattu 12.1.2016. (englanniksi)
 21. Ant-Man (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 13.1.2016. (englanniksi)
 22. Ant-Man and the Wasp (3D) Finnkino. Arkistoitu 4.1.2019. Viitattu 3.1.2019.
 23. a b Perry, Spencer: Production Officially Begins on Ant-Man and the Wasp! ComingSoon.net. 1.8.2017. Arkistoitu 1.8.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 24. Breznican, Anthony: Michelle Pfeiffer will play Janet Van Dyne in Ant-Man and The Wasp Entertainment Weekly. 22.7.2017. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
 25. a b Gemmill, Allie: 'Ant-Man 3' Title and Kathryn Newton Casting for MCU Threequel Revealed Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
 26. Kit, Borys: 'Ant-Man 3' Finds its Writer With 'Rick and Morty' Scribe (Exclusive) The Hollywood Reporter. 3.4.2020. Arkistoitu 4.4.2020. Viitattu 9.2.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ant-Man.