Captain America: The First Avenger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Captain America:
The First Avenger
Ohjaaja Joe Johnston
Käsikirjoittaja
Perustuu Joe Simonin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon
Kapteeni Amerikka
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Shelly Johnson
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Rick Heinrichs
Pukusuunnittelija Anna Biedrzycka-Sheppard
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Paramount Pictures[a]
Ensi-ilta
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 140 miljoonaa dollaria
Tuotto 370,6 miljoonaa dollaria[4]
Seuraaja Captain America: The Return of the First Avenger
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Captain America: The First Avenger on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Kapteeni Amerikka. Se on Marvel Cinematic Universen ensimmäisen vaiheen viides elokuva ja sen ohjasi Joe Johnston ja käsikirjoittivat Christopher Markus ja Stephen McFeely. Pääosissa ovat Chris Evans, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Hayley Atwell, Sebastian Stan, Dominic Cooper, Neal McDonough, Derek Luke, ja Stanley Tucci. Elokuva sijoittuu toiseen maailmansotaan, jossa sairaalloinen mies nimeltä Steve Rogers muutetaan supersotilas Kapteeni Amerikaksi sotatarkoituksia varten. Rogersin on pysäytettävä Punakallo, joka kehittää aseita Adolf Hitlerille ja johtaa järjestöä, joka pyrkii valloittamaan maailman "Tesseraktiksi" kutsutulla energianlähteellä.

Captain America: The First Avengerin suunnittelu alkoi vuonna 1997 ja Artisan Entertainmentin oli tarkoitus toimia sen levittäjänä. Vuoteen 2003 asti kestäneen oikeusjutun kuitenkin venytti projektin kestoa. Vuonna 2005 Marvel Studios teki lainasopimuksen Merrill Lynchin kanssa ja elokuvan rahoituksen ja julkaisun suunniteltiin tapahtuvan Paramount Picturesin kautta. Ohjaajat Jon Favreau ja Louis Leterrier olivat kiinnostuineita projektista ennen kuin Johnston valittiin ohjaajaksi vuonna 2008. Päänäyttelijät valittiin vuoden 2010 maaliskuun ja kesäkuun välillä ja kuvaukset sijoittuivat Lontooseen, Manchesteriin, Caerwertiin ja Liverpooliin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sekä Los Angelesiin Yhdysvalloissa.

Captain America: The First Avenger sai ensi-esityksensä Hollywoodissa 19. heinäkuuta 2011, ja ensi-iltansa Yhdysvalloissa 2. heinäkuuta 2011 sekä Suomessa 11. elokuuta 2011. Jatko-osa, Captain America: The Return of the First Avenger, sai ensi-iltansa 4. huhtikuuta 2014 ja kolmas elokuva, Captain America: Civil War, sai ensi-iltansa 6. toukokuuta 2016.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa nykyhetkestä, kun pohjoisnavalta löytyy jäätynyt pyöreä esine, jossa on sinistä, punaista ja valkoista, sekä hylätyn lentokoneen ohjaamo.

Vuonna 1942 natsiupseeri Johann Schmidt saapuu miehineen saksalaisten miehittämän Norjan kaupunkiin, Tønsbergiin. He löytävät sieltä kuution muotoisen ja mystisen kosmisen esineen, Tesseraktin,[b] jolla on selvittämättömiä voimia. Samaan aikaan New Yorkissa Steve Rogersilta on evätty pääsy toisen maailmansodan taistelukentille, koska hänet on todettu fyysisesti liian heikoksi. Vieraillessaan tulevaisuuden teknologiaa esittelevässä näyttelyssä ystävänsä kersantti James ”Bucky” Barnesin kanssa Rogers yrittää jälleen värväytyä. Kuultuaan Rogersin ja Barnesin keskustelun, tohtori Abraham Erskine hyväksyy Rogersin joukkoihin. Hänet värvätään osaksi Strategisen tiedereservin ”supersotilas”-koetta, jota johtavat Erskinen lisäksi eversti Chester Phillips ja brittiläinen agentti Peggy Carter. Phillips ei pidä Rogersia sopivana, mutta antaa periksi nähdessään Rogersin olevan valmis uhrautumaan muiden puolesta. Kokeilua edeltävänä yönä Erskine paljastaa Rogersille Schmidtin olevan edellisen epätäydellisesti menneen kokeen koekappale, joka sai kokeesta pysyviä sivuvaikutuksia.

Euroopassa Schmidt ja tohtori Arnim Zola valjastavat Tesseraktin energiaa aikoen käyttää sitä Zolan keksintöjen voimanlähteenä toteuttaakseen suurhyökkäyksen, jolla vallata koko maailma, mukaan lukien Natsi-Saksa. Schmidt saa selville Erskinen olinpaikan ja lähettää salamurhaaja Heinz Krugerin tappamaan tämän. Yhdysvalloissa Erskine aloittaa supersotilaskokeen Rogersilla antamalla tälle seerumia sekä ”vita-säteitä”. Kokeen myötä Rogersista tulee pidempi ja lihaksikkaampi, mutta sitten valeasuinen Kruger tappaa Erskinen ja pakenee. Rogers saa Krugerin kiinni, mutta tämä välttää kuulustelun tekemällä itsemurhan syanidikapselilla. Erskinen kuoleman ja supersotilas-kaavan menettämisen myötä Yhdysvaltain senaattori Brandt lähettää Rogersin kiertueelle värikkäässä puvussa ”Kapteeni Amerikkana” edistämään sotajoukkojen yhteistyötä samalla kun tiedemiehet tutkivat hänestä otettuja verinäytteitä kaavan uudelleenlöytämiseksi. Vuonna 1943 ollessaan kiertueella Italiassa Rogers saa kuulla Barnesin yksikön kadonneen taistelussa Schmidtin joukkoja vastaan. Rogers ei usko Barnesin kuolleen, vaan pyytää agentti Carteria ja Howard Starkia lennättämään hänet vihollisen puolelle pelastustehtävää varten. Rogers soluttautuu Schmidtin johtaman Hydra-järjestön tukikohtaan ja vapauttaa Barnesin sekä muut vangit. Lopulta hän kohtaa Schmidtin, joka paljastaa ihmiskasvojensa alta punaiset kallomaiset kasvot, joiden vuoksi häntä kutsutaan Punakalloksi. Schmidt pakenee ja Rogers palaa tukikohtaan vapautettujen sotilaiden kanssa.

Rogers värvää Barnesin, Dum Dum Duganin, Gabe Jonesin, Jim Moritan, James Montgomery Falsworthin ja Jacques Dernierin osallistumaan Hydran muiden tukikohtien tuhoamiseen. Stark varustaa Rogersin uusilla kehittyneillä varusteilla, joihin lukeutuu harvinaisesta tuhoutumattomasta vibranium-metallista tehty pyöreä kilpi. Seuraavien kahden vuoden aikana ryhmä onnistuu pysäyttämään monta Hydran operaatiota ja he hyökkäävät myös junaan, jolla Zola matkusti. Mutta tehtävän aikana Barnes putoaa junasta ja hänen uskotaan kuolleen. Vangiksi otettu Zola paljastaa Hydran viimeisen tukikohdan sijainnin ja Rogers johtaa hyökkäystä estääkseen Schmidtia käyttämästä joukkotuhoaseitaan maailman merkittävimpien kaupunkien tuhoamiseen. Rogers pääsee Schmidtin ilma-alukseen ja taistelun aikana Tesseraktin säiliö vaurioituu. Schmidt ottaa Tesseraktin käteensä ja muuttuu sen vaikutuksesta kirkkaaksi valoksi, joka imeytyy madonreikään. Tesserakti putoaa aluksen lattialle ja polttaa siihen reiän, jonka läpi se putoaa mereen. Huomaten, ettei aseiden laukeamista voi muuten estää, Rogers tekee pakkolaskun pohjoisnavalle. Myöhemmin Stark löytää Tesseraktin merestä, mutta Rogersia ei löydetä, joten tämä julistetaan kuolleeksi.

Rogers herää 1940-luvun tyylisestä sairaalahuoneesta. Päätellen vanhentuneen radiolähetyksen perusteella jonkin olevan vialla, hän pakenee rakennuksesta ja löytää itsensä nykypäivän Times Squarelta, missä S.H.I.E.L.D.:n johtaja Nick Fury kertoo hänen olleen ”unessa” melkein 70 vuotta. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Fury ehdottaa Rogersille tehtävää, jonka vaikutukset olisivat maailmanlaajuiset.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Evans  Steve Rogers / Kapteeni Amerikka  
 Tommy Lee Jones  eversti Chester Phillips  
 Hugo Weaving  Johann Schmidt / Punakallo  
 Hayley Atwell  Peggy Carter  
 Sebastian Stan  James ”Bucky” Barnes  
 Dominic Cooper  Howard Stark  
 Neal McDonough  Timothy ”Dum Dum” Dugan  
 Derek Luke  Gabe Jones  
 Stanley Tucci  Abraham Erskine  
 Toby Jones  Arnim Zola  
 Bruno Ricci  Jacques Dernier  
 JJ Feild  James Montgomery Falsworth  
 Kenneth Choi  Jim Morita  
 Richard Armitage  Heinz Kruger  
 Samuel L. Jackson  Nick Fury  
 Lex Shrapnel  Gilmore Hodge  
 Michael Brandon  senaattori Brandt  
 Natalie Dormer  Lorraine  
 Jenna Coleman  Connie  
 Stan Lee  amerikkalaiskenraali (cameo)  

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Captain America: The Return of the First Avenger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anthony ja Joe Russon ohjaama jatko-osa, Captain America: The Return of the First Avenger (Pohjois-Amerikassa Captain America: The Winter Soldier), sai ensi-iltansa Suomessa 26. maaliskuuta 2014 ja Yhdysvalloissa 4. huhtikuuta 2014.[7][8][9] Evans, Stan, Atwell, Jones ja Jackson uusivat roolinsa Kapteeni Amerikkana, Talvisotilaana, Peggy Carterina, Arnim Zolana ja Nick Furyna. Muita päänäyttelijöitä ovat Scarlett Johansson Natasha Romanoffin / Mustan Lesken roolissa, Anthony Mackie Sam Wilsonin / Haukan roolissa, sekä Robert Redford Alexander Piercen roolissa.

Captain America: Civil War[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Captain America: Civil War sai ensi-iltansa Suomessa 27. huhtikuuta 2016 ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2016, ja sen ohjaajina ovat myös Russon veljekset.[10][11][12] Evans, Johansson, Stan ja Mackie uusivat roolinsa The Return of the First Avengeristä,[13][14] ja näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Robert Downey Jr. Tony Starkin / Rautamiehen roolissa, Paul Bettany Visionin roolissa, Jeremy Renner Clint Bartonin / Haukansilmän roolissa, Don Cheadle James ”Rhodey” Rhodesin / Sotakoneen roolissa, Elizabeth Olsen Wanda Maximoffin / Purppuranoidan roolissa sekä Paul Rudd Scott Langin / Muurahaismiehen roolissa.[15]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Heinäkuussa 2013 elokuvan levitysoikeudet siirtyivät Paramount Picturesilta Walt Disney Studiosille.[1][2][3]
 2. Movielinen haastattelussa tuottaja Kevin Feige sanoi Tesseraktin perustuvan Marvelin sarjakuvista tuttuun Kosmiseen Kuutioon.[5] Thor: The Dark Worldin ilmestyttyä hän kertoi CraveOnlinen haastattelussa sen olevan myös Tilakivi, yksi Ikuisuuskivistä.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tadena, Nathalie: Disney Acquires Distribution Rights to Four Marvel Films From Paramount The Wall Street Journal. Arkistoitu 13.11.2020. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
 2. Finke, Nikki: Disney Completes Purchase of Marvel Home Entertainment Distribution Rights Deadline Hollywood. 2.7.2013. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
 3. Palmeri, Christopher: Disney Buys Rights to Four Marvel Movies From Viacom's Paramount Bloomberg. 2.7.2013. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
 4. Captain America: The First Avenger – Box Office Mojo
 5. Yamato, Jen: Marvel's Kevin Feige on Avengers, Iron Man 3, Thor 2, Universe-Building, and Elektra MovieLine. 30.4.2012. Arkistoitu 3.11.2012. ”But as we were working on them we started to keep track of some things that the writers and filmmakers of one movie were doing anyway and we started to track them and realized that we could utilize those later down the line. That's how the Cosmic Cube came about; what started as a little seed would grow and grow and grow to The Avengers.” Viitattu 10.6.2016. (englanniksi)
 6. Bibbiani, William: Exclusive Interview: Kevin Feige on Thor and Marvel’s Future CraveOnline. 8.11.2013. ”It is. I don't know when we'll actually divulge that necessarily, but it's the space stone.” Viitattu 10.6.2016. (englanniksi)
 7. Captain America: The Return of the First Avenger 3D Finnkino. Arkistoitu 22.9.2020. Viitattu 3.1.2019.
 8. Boucher, Geoff: 'Captain America' sequel set for April 2014 5.4.2012. Los Angeles Times. Arkistoitu 6.4.2012. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 9. Patten, Dominic: Russo Brothers in Talks For Marvel's 'Captain America' Sequel 6.6.2012. Deadline.com. Arkistoitu 6.6.2012. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 10. Captain America: Civil War 3D Finnkino. Arkistoitu 24.9.2020. Viitattu 3.1.2019.
 11. Weintraub, Steve: Directors Joe & Anthony Russo Confirm They'll Direct Captain America 3; Say They're Breaking the Story Now with Screenwriters Christopher Markus & Stephen McFeely 11.3.2014. Collider. Arkistoitu 11.3.2014. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 12. Strom, Marc: Captain America to Return to Theaters May 6, 2016 7.4.2014. Marvel.com. Arkistoitu 7.4.2014. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 13. Kroll, Justin: ‘Captain America 3′ Takes Shape at Marvel (EXCLUSIVE) Variety. 21.1.2014. Arkistoitu 28.1.2014. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 14. Fleming Jr., Mike: Daniel Bruhl To Play Villain In 'Captain America: Civil War' 14.11.2014. Deadline.com. Arkistoitu 14.11.2014. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 15. Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Captain America: Civil War' 7.5.2015. Marvel.com. Arkistoitu 7.5.2015. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Captain America: The First Avenger.