Kallo (sarjakuvahahmo)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kallo
CAPA016 col.jpg
Kallo, Kapteeni Amerikan murhaaja
Luoja(t) Mark Gruenwald & Kieron Dwyer
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Captain America #360
Oikea nimi Brock Rumlow
Status Vankilassa
Pituus 193 cm
Paino 132 kg
Ryhmäsidokset Punakallo, Urakoitsija
Voimat Mestarillinen lähitaistelija ja palkkatappaja, erinomainen pilotti
Suhteet

Kallo (engl. Crossbones) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmon loivat käsikirjoittaja Mark Gruenwald ja piirtäjä Kieron Dwyer. Kallon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Captain America-lehden numerossa 360. Kallo esiintyy tavallisesti natsirikollinen Punakallon henkivartijana. Hänen tunnetuin tekonsa lienee Kapteeni Amerikan surmaaminen, vaikka asiasta onkin edelleen jonkin verran epäselvyyttä.

Suomessa Kallo esiintyi ensimmäisen kerran MARVEL-lehden numerossa 10 (1992).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallo on toiminut miltei koko uransa ajan pelätyn natsisotarikollisen ja Kapteeni Amerikan arkkivihollisen Punakallon leivissä. Hän johtaa tämän eliittikaartia, jonka Punakallo lähettää usein hoitamaan tärkeitä tehtäviään. Kallo onkin taistellut niin Kostajia, Kingpiniä kuin Helvetintulen Klubia vastaan. Kallo on pysytellyt lojaalina Punakallolle ja etsi työnantajansa käsiinsä Magneton jätettyä tämä kuolemaan lukittuun kellariin. Punakallo kuitenkin erottaa Kallon myöhemmin, koska tämä kyseenalaisti Kyyn ottamista mukaan operaatioihin.

Kallo kuitenkin pyrki saavuttamaan herransa suosion ja kidnappaa Timanttiselän ja vangitsee tämän hylättyyn metrotunneliin. Kallo pakottaa Timanttiselän läpikäymään rankkoja taisteluharjoituksia ja yrittää samalla manipuloida tämän salamurhaamaan Kapteeni Amerikan. Timanttiselkä kuitenkin vastustaa aivopesua, mutta Kallon onnistuu varastaa Kostajien kartanosta Kapteeni Amerikan verinäytteitä, joista Punakallo myöhemmin kloonaa itselleen uuden kehon hullun tiedemiehen Arnim Zolan avulla. Kallo saavuttaa uudelleen Punakallon suosion, mutta Kapteeni Amerikan ja Haukan hyökätessä Punakallon linnoitukseen Kallo jää vangiksi.

Paettuaan vankilasta Kallo ryhtyy palkkasoturiksi, joka myy kykyjään eniten tarjoavalle.

Nykyään Kallo otti tehtäväkseen Kapteeni Amerikan murhaamisen ja ampui luodin tähän. Kyseenalaista kuitenkin on, osuiko Kallon luoti Kapteenin olkapäähän vai sydämeen. Haukka sai Kallon kiinni ja luovutti tämän YPKVV:lle ja myöhemmin Wolverine sekä Daredevil kuulustelivat Kalloa. Tällöin Daredevil sai aistiensa avulla selville, ettei Kallo tiennyt kuka hänet palkkasi murhatyöhön ja että palkkatappaja oli varma, ettei ollut ampunut surmaavaa laukausta[1].

Kallo vietiin LAUTTA nimiseen vankilaan ja nähtiin viimeksi Suomessa Megan suurpaon yhteydessä mutta Luke Cage sai kuitenkin hänet kiinni ennen kuin hän ehti paeta.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallolla ei ole yliluonnollisia voimia. Hän on kuitenkin vaarallinen vastustaja lähitaistelussa. Useita kertoja Kallo on taistellut tasapäisesti Kapteeni Amerikan kanssa. Häntä pidetäänkin yhtenä Marvel-universumin parhaimmista lähitaistelijoista. Itse Urakoitsija on opettanut Kallolle kamppailulajien hienouksia. Fyysisesti Kallo on kookas ja vahva mies, mutta liikkuu silti vaivattoman notkeasti ja nopeasti. Hän on myös erinomainen ampuja tuliaseilla, mutta heittää vaarallisen tarkasti myös heittoveitsiä.

Kallon tavanomaisimpaan aseistukseen kuuluu iso puukko ja pieni varsijousi.

Kallo muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelissä Captain America and the Avengers Kallo esiintyy pomohahmona.

Kallo esiintyy vuoden 2014 elokuvassa Captain America: The Return of the First Avenger ja vuoden 2016 elokuvassa Captain America: Civil War. Häntä näyttelee molemmissa Frank Grillo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Civil War Fallen Son - Wolverine #001 (2007)