Haukansilmä (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haukansilmä
Haukansilmä, marvel-universumin paras jousimies
Haukansilmä, marvel-universumin paras jousimies
Luoja(t) Stan Lee & Don Heck
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales of Suspense #57 (joulukuu 1964)
Henkilötiedot
Oikea nimi Clinton "Clint" Francis Barton
Status Aktiivinen
Pituus 190 cm
Paino 104 kg
Ryhmäsidokset Kostajat, Puolustajat, Ukonnuolet
Henkilöllisyydet Goljatti, Ronin
Voimat Olympiatason jousiampuja
Suhteet
Sukulaiset Harold ja Edith Barton (vanhemmat, kuolleet), Bernard "Barney" Barton (veli, kuollut), Barbara Morse (vaimo, kuollut)

Haukansilmä, oikealta nimeltään Clint Barton, on Marvel-kustantamon luoma supersankari, Kostajien pitkäaikainen jäsen. Haukansilmä esiintyi ensimmäisen kerran Tales of Suspense -lehden numerossa 57 (joulukuu 1964). Hahmon loivat Stan Lee ja taiteilija Don Heck.

DC-kustantamon supersankari Vihreän Nuolen tavoin Haukansilmä on värikkääseen pukuun pukeutunut jousimies, jolla on viinessään monenlaisia ”temppunuolia”. Haukansilmä on jokseenkin uhmakas ja voimakkaan itsetietoinen, joten hän on usein napit vastakkain joukkueiden muiden jäsenten kanssa. Hän on tästä huolimatta ollut Kostajien aktiivijäsen jo kauan. Haukansilmä on myös johtanut Ukonnuolia yrityksessään johtaa entisiä rikollisia oikeuden poluille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clint Barton oli jo nuorella iällä joutunut orvoksi vanhempiensa kuoltua auto-onnettomuudessa. Veljensä Bernardin kanssa molemmat lähetettiin lastenkotiin, josta veljekset kuitenkin karkasivat liittyäkseen kiertävään sirkukseen. Siellä Miekkamies (Jacques Duquesne) opetti nuorelle miehelle taitojaan.

Myöhemmin Clintille kuitenkin selvisi opettajansa todellinen luonto tämän pyytäessä Clintiä liittymään rikolliselle uralleen. Clint ei suostunut ja Miekkamies lopetti hänen opettamisensa. Menetettyään opettajansa, myös Bernard jätti Clintin. Bernard ei halunnut uskoa Clintin kieltäytyneen tuottoisasta rikollisesta urasta.

Clintin luonnolliset kyvyt jousipyssyn kanssa tekivät hänestä erinomaisen jousimiehen. Hiottuaan taitonsa huippuunsa Clint kiersi pitkin maata sirkusten ja karnevaalien kanssa. Esityksillään hän otti itselleen taiteilijanimen Haukansilmä. Erään kerran Clint näki, miten Rautamies pelasti ihmishengen. Niin Clintkin päätti ryhtyä taistelemaan rikollisuutta vastaan ja ottaen taiteilijanimensä sankarinimekseen.

Yöllä Haukansilmä alkoi partioida katuja. Ensimmäisenä partioyönään hänet kuitenkin sekoitettiin rikolliseen ja poliisi ajoi Haukansilmää takaa.

Pian Haukansilmä tapasi Mustan Lesken, joka tuolloin toimi naamioituneena vakoojana. Kauniina naisena Musta Leski vietteli helposti kuumapäisen seikkailijan ja manipuloi tämän Rautamiestä vastaan.

Haukansilmä iski yhteen useasti Rautamiestä vastaan, mutta tajusi lopulta kääntyä pois laittomuuksista. Haukansilmä päätti yrittää liittyä Kostajiin ja suostutteli näiden hovimestarin, Jarvisin toimimaan panttivankinaan, jotta Clint voisi esitellä kykyjään. Rautamies vakuuttui miehen kyvyistä ja niin Haukansilmä pääsi Kostajien jäseneksi (joihin tuohon aikaan kuului Kapteeni Amerikka, Purppuranoita ja Elohopea).

Haukansilmä jatkoi Kostajien aktiivijäsenenä vuosien ajan, pelastaessaan useita kertoja supervoimaiset ystävänsä pulasta jousitaitojensa avulla. Haukansilmä oli kuitenkin itsetietoinen ja usein nokkava ryhmätoveri, joka usein kyseenalaisti Kapteeni Amerikan johtajuuden.

Kestikin kauan, ennen kuin näiden kahden kesken saavutettiin molemminpuolinen kunnioitus. Nykyään miehet ovat hyviä ystäviä keskenään. Haukansilmä ihastui myös tiimitoveriinsa Purppuranoitaan ja Visionin naidessa Purppuranoidan, Haukansilmällä oli jonkin verran vaikeuksia päästä asian yli.

Vuosien ajan Haukansilmä elätteli romanttisia toiveita myös Mustaa Leskeä kohtaan, mutta lopulta Leski totesi, ettei välittänyt Clintistä (saadakseen tämän pysymään loitolla).

Goljatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clint Barton Goljattina (kuvitus: Barry Smith).

Haukansilmä pysyi Kostajissa kauan, lähtien silloin tällöin ryhmästä temperamenttinsa ja egonsa vuoksi. Aina Haukansilmä kuitenkin palasi aktiivijäseneksi.

Erään kerran hän kuitenkin ehti liittyä Puolustajiin lyhyeksi aikaa. Kriiden ja skrullien sodan aikana Haukansilmä pudotettiin ryhmästä, koska tällä ei ollut lainkaan supervoimia.

Kimpaantunut ja sisukas Haukansilmä pyysi tällöin Henry Pymiä kehittämään itselleen voimia. Käyttäen omaa kutistuskaasuaan toisella tavalla, Pym loi Haukansilmästä Goljatin. Clint piti Goljatti-identiteettiään yllä useiden kuukausien ajan.

Tänä aikana Clint tapasi uudelleen veljensä, josta oli tullut melkoinen tekijä rikollisissa piireissä. Bernard kertoi Munapään suunnitelmista kiristää Amerikalta rahaa maata kiertävän lasertykkinsä avulla ja toivoi Kostajien pelastavan tilanteen.

Kostajat taistelivatkin Munapäätä ja hänen liittolaisiaan, Nukkemestaria ja Hullua Haihattelijaa vastaan. Traagisesti Bernard kuitenkin kuoli taistelun kuluessa. Myöhemmin Munapää kaappasi Miekkamiehen avulla Goljatin (luullen tätä Hank Pymiksi), mutta Clint nujersi molemmat vastustajansa saaden näin hyvityksen veljensä kuolemasta. Pian tämän jälkeen Clint hylkäsi Goljatin identiteetin ja palasi Haukansilmäksi.

Länsirannikon Kostajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Haukansilmä joutui lähtemään uudelleen Haukan saadessa hänen paikkansa Kostajissa. Haukansilmä joutuikin etsimään muuta työtä ja päätyi turvallisuusvartijaksi Cross Technological Enterprises -yhtiöön (CTE). Pian hän kuitenkin palasi Kostajien kera toimintaan, kun selvisi, että CTE:n johtaja William Cross oli todellisuudessa rikollinen nimeltään Ristituli.

Haukansilmä sai selville, että Ristitulena tunnettu kyborgi valmisti salaa firman suojissa komponentteja laitettaan varten, jonka tarkoituksena oli aivopestä yli-inhimillisiä voimia omaavia ihmisiä. Matkijalinnun avulla Haukansilmä päättikin nujertaa entisen johtajansa suunnitelmat ja kaksikko romuttikin Ristitulen suunnitelmat yhdessä tämän kätyrit Oddballin ja Bombshellin. Rakastunut supersankaripariskunta päätti mennä naimisiin tapahtumien jälkeen.

Samanaikaisesti Vision laajensi Kostajien toimintaa myös Yhdysvaltain länsirannikolle, jonne perustettiin Länsirannikon Kostajat. Haukansilmä valittiin joukkueen johtajaksi ja Matkijalintu seurasi miestään. Haukansilmä osoittautui päteväksi johtajaksi ja joukkue taisteli monia vastustajia vastaan.

Länsirannikon Kostajat päätyivät myöhemmin eräällä Kostajien tehtävän aikana 1800-luvun villiin länteen, jossa edeltäjänsä henkilöllisyyden omaksunut alkuperäisen Aaveratsastajan veli taivutti Matkijalinnun tahtonsa alle huumausaineiden avulla.

Matkijalintu onnistui lopulta pääsemään vapaaksi ja hän taisteli Ratsastajaa vastaan, antaen tämän lopulta pudota kuolemaansa kallionjyrkänteeltä. Matkijalintu oli täten rikkonut Kostajien valaa olla vahingoittamatta ketään ihmistä, mutta hän päätti olla kertomatta teostaan joukkuetovereilleen näiden saavuttua piakkoin pelastamaan häntä.

Mutta vaikka Aaveratsastaja oli kuollut, hänen haamunsa tuli piinaamaan Matkijalintua ja aave sai vakuutettua Haukansilmälle, että tämän vaimo oli murhannut hänet. Salaisuuden julkituleminen sai aikaan kiivaan väittelyn avioparin välillä, joka johti lopulta Haukansilmän ja Matkijalinnun välien kiristymiseen ja lopulta eroon.

Haukansilmä on myös mestarillinen akrobaatti.

Haukansilmä jatkoi kuitenkin seikkailujaan entisen vaimonsa rinnalla. Matkijalintu tekikin myöhemmin sovinnon Haukansilmän kanssa ja he vetivät pois aikaisemmin kirjoittamansa erohakemuksen. Heidän ilonsa oli kuitenkin hyvin lyhytikäistä sillä Matkijalintu menehtyi taistelussa demoni Mefistoa vastaan Kostajien yrittäessä päästä pakoon tämän helvetillisestä ulottuvuudesta.

Matkijalintu uhrautui heittäytymällä Haukansilmälle tarkoitetun Mefiston ampuman mystisen säteen tielle ja hänen sielunsa jäi vangiksi demoniulottuvuuteen. Murtuneena miehenä Haukansilmä jätti joukkueen.

Haukansilmä palasi myöhemmin Kostajiin, Immortuksen juonien vuoksi. Haukansilmä oli mukana Onslaughtin aiheuttaessa tuhoa ja uhrasi itsensä muiden mukana tuhotessaan olentoa. Vapauduttuaan Franklin Richardsin luomasta tasku-ulottuvuudesta Haukansilmä palasi Kostajiin.

Ukonnuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haukansilmä ei kuitenkaan ollut tyytyväinen. Hänen kokemuksensa Länsirannikon Kostajien johtajana saivat hänet janoamaan suurempia haasteita kuin pelkkä rivijäsenyys Kostajissa. Haukansilmä käänsikin huomionsa Ukonnuoliin, joiden rikollinen tausta tuntui tutulta Haukansilmästä. Hän tarjosi ryhmälle kokemuksiaan johtajana, mikäli nämä jatkaisivat kaidalla tiellä kulkemista. Haukansilmä ystävystyikin joukkueen jäsenten kanssa ja hioi näiden taidot huippuunsa. Haukansilmä kehitti jopa romanttisen suhteen Kuukiven kanssa. Ukonnuolista tulikin pian Kostajien luotettuja tovereita, vaikka Haukansilmä myöhemmin luopuikin johtajuudestaan.

Henry Peter Gyrich, valtion asiamies kuitenkin alkoi vainota Ukonnuolia osana suurempaa suunnitelmaa, jonka tarkoitus oli julistaa kaikki supersankarit laittomiksi. Haukansilmä yhdisti kuitenkin voimansa Ukonnuolien kanssa ja romutti Gyrichin suunnitelmat. Samalla selvisi, että Gyrich oli toiminut Paroni Struckerin mielenhallinnan alla. Haukansilmä lupasi pitää tapahtuneet salassa, mikäli Gyrich julistaisi armahduksen Ukonnuolille. Raivostunut Gyrich suostui, mutta ehtona oli Haukansilmän vankilaan joutuminen. Haukansilmä suostuikin ja joutui vankilaan.

Suorittaessaan tuomiotaan Haukansilmä sai telepaattisen yhteydenoton Mentallolta, joka järjesti suurpaon saadakseen Haukansilmän avulla käsiinsä Justin Hammerin luoman tehokkaan aseen. Haukansilmä kuitenkin toimi kaksoisagenttina YPKVV:lle ja lopulta Mentallon suunnitelmat kariutuivat.

Koettuaan erinäisiä seikkailuja Haukansilmä palasi armahduksen saaneena Kostajien vakiojäseneksi. Hän kehitti romanttisen suhteen Ampiaisen kanssa, joka suututti Kimalaisen. Ennen välirikkoa avaruusrotu kriit hyökkäsivät maapallolle ja Kostajat säntäsivät pelastamaan tilanteen. Taistelun kuluessa Haukansilmä haavoittui kuolettavasti, mutta onnistui tuhoamaan kriiden komentoaluksen uhraten samalla itsensä. Myöhemmin selvisi, että kriiden invaasio olisikin kenties ollut Purppuranoidan harhaisen mielen luomus.

Purppuranoidan seotessa lopullisesti, Haukansilmä herätettiin henkiin Purppuranoidan magian avulla. Raivostunut Clint kuitenkin herätti Purppuranoidan vihan ja niin Haukansilmä kuoli toistamiseen. Tilanteen korjaannuttua Kostajat löysivät paikalta vain Haukansilmän puvun ja lehtileikkeen hänen kuolemastaan, joka oli niitattu paikalleen Haukansilmän nuolilla.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haukansilmällä ei ole yli-inhimillisiä voimia (pois luettuna aika, jonka hän vietti Goljattina). Hän on kuitenkin ikäisekseen mieheksi hyvin voimakas ja kestävä. Samaten hänen refleksinsä ja notkeutensa on olympiaurheilijan tasoa. Haukansilmä on taitava akrobaatti, joka ylittää maailman huippuvoimistelijatkin liikkeiden taitavuudessa. Hän on lisäksi mestaritaktikko ja erinomainen lähitaistelija.

Haukansilmän jousiampujan taidot ovat kuitenkin hänen vahvin alansa. Tältä alalta hänelle ei löydy vertaa koko Marvel-universumissa. Haukansilmä käyttää aseenaan pitkäjousta ja nuolia, joita löytyy hänen selkäänsä kiinnitetystä viinestä yleensä 36 kpl. Kolmasosa nuolista on tavallisia teräväkärkisiä ja kuudessa on kolmiteräinen tainnutusnuoli.

Loput ovat niin kutsuttuja "temppunuolia", kustomoiduilla erikoiskärjillä: räjähde-, happo-, kaapeli- (kiipeämistä varten), verkko- ja bola- (vastustajien kiinniottoon), jäädytys- ja savunuolia. Temppunuolia löytyy vielä useita erilaisia lisää. Hätätilanteita varten Haukansilmällä on vyössään ja saappaissaan varalla useita nuolenkärkiä, joilla hän kykenee paikkaamaan puuttuvaa nuoliarsenaaliaan.

Haukansilmällä on tarkka järjestys viinessään nuoliensa suhteen, jotta hän voi ampua tarkemmin ja nopeammin. Lisäksi jokaisessa nuolessa on erilainen merkintä, joka kertoo kosketuksen avulla Haukansilmälle laatunsa. On todistettu, että lähietäisyydeltä ammuttaessa Haukansilmän nuolet iskevät kovemmin kuin revolverin ammukset.

Osa Haukansilmän temppunuolista on suunnitellut ja toteuttanut Anthony Stark, alias Rautamies. Haukansilmä on kuitenkin itse tehnyt suurimman osan nuolistaan ja modifioi jatkuvasti nuoliarsenaaliaan.

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erään onnettoman tapahtumasarjan vuoksi Haukansilmä on 80 % kuuro molemmista korvistaan. Siksi hän käyttää erikoisvalmisteisia kuulokojeita korvissaan kompensoidakseen vaivansa.

Ultimate Haukansilmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haukansilmä, Ultimate Marvel-universumin paras jousimies

Ultimate Marvel- jatkumossa Haukansilmä on Ylivertaisten jäsen ja Ultimate Mustan Lesken partneri.

Molemmat hahmot käyttävät operaatioissaan herkemmin kuolettavaa voimaa, mitä normaalijatkumon hahmot. Ultimate Haukansilmä on miltei yli-inhimillisen tarkka jousellaan ampuessaan, samalla lailla mitä normaalijatkumon Napakymppi. Haukansilmä kykeneekin muuttamaan minkä tahansa objektin tappavaksi aseeksi, jopa omat sormenkyntensä. Ultimate Haukansilmän ensiesiintyminen tapahtui Ultimates-lehden numerossa 7. Hahmon loivat Mark Millar & Bryan Hitch.

Clint Barton elää vaimonsa (kuvataan ensin tyttöystäväksi, myöhemmin vaimoksi) ja lapsiensa kanssa New Yorkin lähiössä ja suorittaa ajoittain tehtäviä YPKVV:lle. Haukansilmällä on tapana soittaa jokaista tehtävää ennen perheelleen hyvästelläkseen nämä siltä varalta, että tehtävä jäisi hänen viimeisekseen.

Ensimmäisen kerran Ultimate Haukansilmä esiintyi YPKVV:n tehdessä iskun chitaureja, avaruuden valloittajarotua vastaan. Myöhemmin Haukansilmä taisteli Ylivertaisten rinnalla chitaureja vastaan uudelleen ja haavoittui taistelun kuluessa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Myöhemmin Haukansilmän perheen murhasi brutaalisti naamiomiehet. Valvontakamerasta paljasti Kapteeni Amerikan tapaisen miehen murhanneen nämä. Nick Fury lähettää ensi tilassa miehiä hakemaan Kapteenia kuulusteluja varten. Haukansilmä herää tällä välin vangittuna tuntemattomaan paikkaan ja tajuaa kertoneensa Triskelionin, Ylivertaisten päämajan turvakoodit kidutuksen alla.

Haukansilmä muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Matkijalinnun ja Haukansilmän poika Francis esiinty animaatioelokuvassa Next Avengers: Heroes of Tomorrow. Haukansilmä oli johtanut vastarintaa Ultronia vastaan kuolemaansa asti, minkä jälkeen Francis peri isänsä aseman.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Haukansilmä oli vakiohahmo Kostajien amerikkalaisessa animaatiosarjassa The Avengers: United We Stand (ääninäyttelijänään Tony Danielsin) ja Rautamiehen animaatiosarjassa (ääninäyttelijänään John Reillyn), joista jälkimmäistä on nähty Suomenkin televisiossa.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jeremy Renner näyttelee Clint Bartonia / Haukansilmää / Roninia Marvel Cinematic Universen elokuvissa ja televisiosarjoissa.
  • Hän teki kreditoimattoman ensiesiintymisensä vuonna 2011 elokuvassa Thor (2011), jossa hän oli jousiammuntaan erikoistunu S.H.I.E.L.D.:n erikoisagentti ja pyrki estämään Thoria murtautumasta laitokseen, joka oli pystytetty Mjolnirin laskeutumispaikan ympärille.
  • Elokuvassa The Avengers (2012) Loki otti hänet valtaansa valtikkansa mielenhallintavoimilla. Natasha Romanoff vapauttaa hänet lopulta ja he liittyvät yhdessä Tony Starkin, Steve Rogersin, Bruce Bannerin ja Thorin mukaan Kostajien alkuperäiseen kokoonpanoon, käyden taisteluun Lokia ja chitaureja vastaan.
  • Elokuvassa Avengers: Age of Ultron (2015) paljastui, että hänellä oli vaimo nimeltä Laura Barton ja kaksi lasta: Cooper ja Lila. Heidän kolmas lapsensa Nathaniel Pietro Barton syntyy elokuvan lopussa (toisen etunimen ollessa kunnioitus Pietro Maximoffin uhraukselle viimeisessä taistelussa Ultronia vastaan).
  • Elokuvassa Captain America: Civil War (2016) hän liittyi Rogersin puolelle vastustamaan Sokovian sopimusta, auttamalla Wanda Maximoffin vapaaksi arestista Kostajien tukikohdasta ja kohtaamalla taistelussa Leipzig/Hallen lentoasemalla Sokovian sopimuksen hyväksyneet Kostajat. Hän joutuu taistelun jälkeen vangiksi Lautalle, mutta Rogers vapauttaa hänet sieltä lopulta.
  • Hahmo ei esiintynyt elokuvassa Avengers: Infinity War (2018), koska hallitus oli antanut hänen ja Scott Langin välttyä vankilalta muuttamalla heidän tuomionsa kahden vuoden kotiarestiksi.
  • Elokuvassa Avengers: Endgame (2019) Bartonin kotiarestin päätyttyä, hänen perheensä muuttuu tuhkaksi ja katoaa Thanoksen onnistuttua tuhoamaan puolet maailman kaikkeuden elolisista olennoista Ikuisuuskivillä. Hän oli tämän jälkeen omaksunut Roninin identiteetin ja seuraavien viiden vuoden aikana metsästänyt ja tappanut eri puolilta maailmaa rikollisia, jotka selvisivät, kunnes toiset eloonjääneet Kostajat värväävät hänet mukaan aikaryöstöön lainaamaan menneisyyden versioita Ikuisuuskivistä ja herättämään Thanoksen uhrit jälleen henkiin.
  • Bartonin ääni kuultiin elokuvan Black Widow (2021) takaumakohtauksessa, kun hän ja Romanoff räjäyttivät Budapestissä kenraali Dreykovin piilopaikan.
  • Clint Barton esiintyi myös Disney+:aan vuonna 2021 julkaistussa näytellyssä minisarjassa Hawkeye, elokuvissa näytelleen Jeremy Rennerin palatessa rooliinsa, sarjan kertoessa kuinka Barton tapasi Kate Bishopin.[1]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Haukansilmä on pelattava hahmo Captain America and the Avengers-videopelissä.
 • Haukansilmä on myös pelattava hahmo videopelin Marvel: Ultimate Alliance PSP-versiossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Otterson, Joe: Hawkeye Series Starring Jeremy Renner in the Works at Disney+ (EXCLUSIVE) Variety. 10.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 10.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]