Hawkeye (minisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hawkeye
Tyyli
Kestoaika 42–62 min
Luoja(t) Jonathan Igla
Perustuu Stan Leen ja Don Heckin sarjakuvahahmoon
Haukansilmä
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli
Verkko Disney+
Esitetty 2021-11-2424. marraskuuta 2021 –
2021-12-2222. joulukuuta 2021
Tuotantokausia 1
Jaksoja 6
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t)
Säveltäjä(t)
Leikkaaja(t)
 • Terel Gibson
 • Rosanne Tan
 • Tim Roche
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Budjetti 150 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb

Hawkeye on yhdysvaltalainen Jonathan Iglan luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu joulukomediallinen supersankarisarja, joka perustuu Marvel Comicsin Haukansilmä-sarjakuvahahmoon. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) viides Marvel Studiosin tuottama televisiosarja, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Igla toimi sarjan pääkäsikirjoittajana ja Rhys Thomasin johti sarjan ohjaajien tiimiä.

Jeremy Renner palaa elokuvista tuttuun rooliinsa Clint Bartonina / Haukansilmänä ja Hailee Steinfeld näyttelee Kate Bishopia. Sarjassa näyttelevät myös Florence Pugh, Tony Dalton, Alaqua Cox, Fra Fee, Vincent D’Onofrio, Brian d’Arcy James, Aleks Paunovic, Piotr Adamczyk, Zahn McClarnon, Linda Cardellini, Simon Callow ja Vera Farmiga. Haukansilmään keskittyvän Disney+-sarjan kehitys alkoi huhtikuussa 2019. Samalla vahvistettiin Rennerin paluu rooliinsa. Sarja julkistettiin virallisesti heinäkuussa San Diego Comic-Con Internationalissa. Saman kuukauden aikana sekä Thomas että Bert ja Bertie liittyivät ohjaajiksi. Igla liittyi mukaan projektiin syyskuussa. Kuvaukset alkoivat New Yorkissa joulukuussa 2020, jolloin myös vahvistettiin Steinfeldin roolivalinta, hänen oltuaan epävirallisesti kiinnitettynä rooliin jo syyskuusta 2019 asti. Kuvaukset päättyivät huhtikuussa 2021. Sarjan merkittävimpinä vaikutteina toimivat Matt Fractionin ja David Ajan Haukansilmä-sarjakuvat.

Hawkeye koostuu kuudesta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan MCU:n neljännen vaiheen viidentenä sarjana 24. marraskuuta – 22. joulukuuta 2021. Sarja sai erittäin positiivisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa sarjan toimintakohtauksia sekä Rennerin ja Steinfeldin roolisuorituksia.[2][3][4] Spin-off-sarja, Echo, joka keskittyy Coxin roolihahmoon, Maya Lopeziin, julkaistiin 9. tammikuuta 2024, osana MCU:n viidennettä vaihetta.

Clint Barton on valmistautumassa palaamaan perheensä luokse joulun viettoon. Mutta sitten hän tapaa nuoren jousiampujan ja ihailijansa nimeltä Kate Bishop, jonka perhe on joutunut keskelle rikollisten juonittelua. Auttaessaan Bishopia, Barton kohtaa jälleen vanhoja tuttavia ajalta, kun hän vielä oli Ronin.[5]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Jeremy Renner  Clint Barton / Haukansilmä / Ronin  
 Hailee Steinfeld  Kate Bishop  
 Florence Pugh  Yelena Belova / Musta Leski  
 Tony Dalton  Jack Duquesne  
 Alaqua Cox  Maya Lopez  
 Fra Fee  Kazimierz ”Kazi” Kazimierczak  
 Vincent D’Onofrio  Wilson Fisk / Kingpin  
 Brian d’Arcy James  Derek Bishop  
 Aleks Paunovic  Ivan Banionis  
 Piotr Adamczyk  Tomas Delgado  
 Zahn McClarnon  William Lopez  
 Linda Cardellini  Laura Barton  
 Simon Callow  Armand Duquesne III  
 Vera Farmiga  Eleanor Bishop  

Sivurooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Ava Russo  Lila Barton  
 Ben Sakamoto  Cooper Barton  
 Cade Woodward  Nathaniel Barton  
 Carlos Navarro  Enrique  
 Don Morgan  Dmitri  
 Clayton English  Grills  
 Robert-Walker Branchaud  Orville  
 Adelle Drahos  Missy  
 Adetinpo Thomas  Wendy Conrad  
 Ivan Mbakop  rikosetsivä Claude  

Lisäksi kultainennoutaja Jolt näyttelee sarjassa Pizzakoira Luckya.[6][7]

 Clara Stack  nuori Kate Bishop  
 Aaron Nerdick  musikaali-Rautamies  
 Harris Turner  musikaali-Hulk  
 Jason Scott MacDonald  musikaali-Thor  
 Meghan Manning  musikaali-Musta Leski  
 Nico DeJesus  musikaali-Muurahaismies  
 Tom Feeney  musikaali-Haukansilmä  
 Jordan Chin  musikaali-Loki  
 Adam Pascal  musikaalin pääosan esittäjä  
 Jonathan Bergman  Armand Duquesne VII  
 Pat Kiernan  oma itsensä  
 Darnell Besaw  nuori Maya Lopez  
 Phoenix Crepin  nuori Kazi Kazimierczak  
 Franco Castan  rikosetsivä Rivera  
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
1 Älä tapaa sankareitasi (engl. Never Meet Your Heroes) Rhys Thomas Jonathan Igla[8] 2021-11-2424. marraskuuta 2021
Vuonna 2012 Bishopin perheen asunto tuhoutuu New Yorkin taistelussa,[a] Clint Bartonin ampuma nuoli pelastaessa perheen tyttären, Katen, chitaurien hyökkäykseltä, mutta Katen isä Derek saa surmansa. Joulukuussa 2024, kuulolaitetta nykyään käyttävä Barton on lastensa kanssa New Yorkissa katsomassa Rogers-musikaalia ja suunnittelee joulun viettoa, mutta suree yhä salaa Natasha Romanoffin kuolemaa. Samaan aikaan 22-vuotias Kate Bishop saa kuulla äitinsä Eleanorin aikeista mennä naimisiin Jack Duquesnen kanssa, joka setänsä Armandin kanssa osallistuu mustan pörssin huutokauppaan, jossa on myynnissä Kostajat-laitoksen jäänteiltä[b] varastettua tavaraa sekä Roninin varusteita. Rikollisjärjestö Tracksuit Mafia hyökkää huutokauppaan varastamaan erään rannekellon. Bishop ottaa Roninin puvun ja puolustautuu sillä rikollisilta, ja yrittäen paeta mukanaan toisen silmänsä menettänyt kultainennoutaja. Myöhemmin hän murtautuu Armadin kartanoon ja löytää Armandin murhattuna. Barton kuulee uutisista ”Roninin paluusta”, ja päätyy pelastamaan Bishopin Tracksuiteilta.
2 Piilosilla (engl. Hide and Seek) Rhys Thomas Elisa Climent[8] 2021-11-2424. marraskuuta 2021
Barton ja Bishop pakenevat Bishopin asunnolle, missä hän kertoo Bartonille huutokaupan tapahtumista. Barton puolestaan kertoo Tracksuitien olevan yksi rikollisjärjestöistä, joiden jäseniä Ronin oli aikoinaan tappanut. Tracksuitit löytävät ja sytyttävät Bishopin asuntoon tulipalon, pakottaen Bartonin ja Bishopin pakenemaan ilman Roninin pukua. Bishop vie Bartonin ja kultaisennoutajan, jota hän kutsuu nyt Pizzakoiraksi, tätinsä Moira Brandonin tyhjään asuntoon. Barton lähtee tutkimaan Bishopin asunnon jäänteitä ja huomaa Roninin puvun kadonneen. Lähetettyään lapsensa kotiin Iowaan ja kerrottuaan oman kotiinpaluunsa viivästyvän, hän lähtee palomiesten ja poliisien live-roolipelitapahtumaan etsimään palomiestä nimeltä Grills, joka on löytänyt puvun. Grills luopuu puvusta Bartonin osallistuttua ensin miekkataisteluihin. Bishop vierailee äitinsä turvallisuusyhtiössä ja yrittää turhaan varoittaa tätä Duquesnen hämäräperäisyydestä. Barton houkuttelee luokseen Tracksuitit, jotka vangitsevat hänet. Bishop yrittää pelastaa Bartonin, mutta jää itsekin vangiksi. Tracksuitit ilmoittavat tästä komentajalleen, Maya Lopezille.
3 Kaikuja (engl. Echoes) Bert ja Bertie Katie Mathewson ja Tanner Bean[8] 2021-12-11. joulukuuta 2021
Lopez kuulustelee Bartonia ja Bishopia, koska Ronin oli tappanut vuosia sitten hänen isänsä William Lopezin. Barton väittää Roninin olevan kuollut, mutta Lopez ei usko häntä, ja haluaa tappaa Bishopin. Barton vapauttaa itsensä ja taistelee hetken Lopezia vastaan, joka rikkoo Bartonin kuulolaitteen. Lopulta Barton vapauttaa myös Bishopin ja he pakenevat yhdellä Tracksuitien autoista, Bartonin opettaessa Bishopia käyttämään erikoisnuolia takaa-ajaviin Tracksuiteihin. Kazi Kazimierczak yrittää taivutella Lopezin luopumaan Roninille kostamisesta, mutta Lopez ei aio luovuttaa, vaan haluaa tutkia Bartonin taustat. Barton korjauttaa kuulolaitteen ja paljastaa Lopezin työskentelevän vieläkin suuremmalle rikolliselle. Bishop ehdottaa sekä Tracksuitien että Duquesnen taustojen tutkimista Bishop Securityn tietokannoista, uskoen Duquesnen itse tappaneen Armandin. Eleanorin kattohuoneistossa Bishop saa Eleanorin tietokoneelta selville Kazin työskentelevän Sloan Ltd:ssä, mutta käyttäjätili lukittuu ennen kuin hän ehtii tutkia Duquesneä. Samalla Barton kohtaa Duquesnen, joka uhkailee häntä Roninin miekalla.
4 Kumppaneita, eikö vain? (engl. Partners, Am I Right?) Bert ja Bertie Heather Quinn ja Erin Cancino 2021-12-88. joulukuuta 2021
Barton selittää tilanteen Duquesnelle ja Eleanorille, Eleanorin pyytäessä häntä pitämään Bishopin erossa tutkinnasta ennen kuin itse kertoo puhelimessa tilanteesta tuntemattomalle henkilölle. Bartonin vaimo Laura saa selville, että Duquesne on Sloan Ltd:n toimitusjohtaja ja että yhtiö pesee rahaa Tracksuiteille. Moiran asunnolla Bishop tajuaa, että Laura ja Bartonin lapset olivat olleet pliippauksen uhreja ja että Barton itse oli ollut Ronin. Seuraavana aamuna Bishop pyytää Grillsin ja muiden live-roolipelaajien apua uusien erikoisnuolien rakentamiseen, kun taas Barton tapaa Kazin ja haluaa auttaa tätä saamaan Lopezin lopettamaan Roninin jahtaamisen. Laura paikantaa varastetun rannekellon, jolloin Barton ja Bishop aikovat mennä noutamaan sen. Mutta Bishop murtautuu omin päin sisään ja kohtaa asunnossa sen asukkaaksi paljastuneen Lopezin. Barton puolestaan saa vastaansa naamioituneen naisen, joka päätyy taisteluun myös Bishopia ja Lopezia vastaan. Bishop haavoittaa Lopezia, ja naamioitunut nainen paljastuu Yelena Belovaksi, joka pakenee. Barton ei halua vaarantaa Bishopia ja vaatii tätä pysymään erossa asiasta.
5 Ronin (engl. Ronin) Bert ja Bertie Jenna Noel Frazier 2021-12-1515. joulukuuta 2021
Vuonna 2018 Belova oli jäljittänyt lisää entisiä Mustia Leskejä vapauttaakseen näitä aivopesusta. Erään operaation aikana hän oli joutunut ”pliippauksen”[b] uhriksi ja kuulee viisi vuotta myöhemmin adoptiosiskonsa Romanoffin kuolemasta. Nykyhetkessä Bishop kertoo äidilleen totuuden Sloan Ltd:stä, jolloin Eleanor soittaa poliisit pidättämään Duquesnen. Asunnollaan Bishop tapaa Belovan, joka kertoo taustoistaan ja kertoo haluavansa tappaa Bartonin, koska uskoi tämän tappaneen Romanoffin.[c] Jätettyään Pizzakoiran Grillisin huostaan, Barton pukeutuu Roniniksi ja kohtaa Lopezin seuraavana iltana paikassa, jossa William kuoli. Voitettuaan Lopezin ja Tracksuitit, Barton paljastaa itsensä ja uhkaa tappaa Lopezin, jos tämä uhkaa hänen perhettään. Hän myös kertoo Tracksuitien työnantajan itse lähettäneen tiedonantajan, joka pyysi tappamaan Williamin. Bishop auttaa Bartonin pakoon, ja Lopez epäilee, että Kazi olisi Bartonin mainitsema tiedonantaja. Aamulla Belova paljastaa tekstiviestillä Bishopille saaneensa toimeksiantonsa Eleanorilta, joka tekee yhteistyötä Lopezin työnantajan, Wilson Fiskin, kanssa.
6 Joulu tullut on (engl. So This Is Christmas?) Rhys Thomas Jonathan Igla ja Elisa Climent 2021-12-2222. joulukuuta 2021
Belova lähettää Bishopille myös nauhoitteen Eleanorin ja Fiskin keskustelusta, jossa Armandin murhaajaksi paljastunut sekä Duquesnen lavastanut Eleanor haluaa lopettaa yhteistyön. Barton, Bishop ja live-roolipelaajat soluttautuvat jouluaattona Rockefeller Centerissä pidettyihin juhliin. Vapaaksi takuita vastaan päässyt Duquesne oli myös paikalla. Eleanor paljastaa tyttärelleen tehneensä kaiken vain maksaakseen Fiskille Derekin velat. Tracksuitit hyökkäävät tappaakseen Eleanorin ja Bartonin. Bartonin, Bishopin, Duquesnen ja live-roolipelaajien päihittäessä Tracksuitit, Lopez saapuu ja haavoittaa Kazia, joka kieltäytyy kääntymästä Fiskiä vastaan. Belova vaatii Bartonilta totuutta Romanoffin kuolemasta. Barton kertoo kaiken mitä oli Romanoffilta kuullut Belovasta, ja saa lopulta vakuutettua hänelle, että Romanoff oli itse uhrannut itsensä. Fisk yrittää tappaa Eleanorin ja melkein voittaa Bishopin, joka lyö hänet tajuttomaksi räjäyttämällä Bartonin nuolet. Poliisien pidätettyä Eleanor, Fisk herää ja yrittää paeta, ennen kuin Lopez ampuu häntä. Barton tuo Bishopin sekä Pizzakoiran (nyt nimeltään Lucky) mukanaan joulupäivänä kotiin Iowaan, ja palauttaa varastetun rannekellon Lauralle, jolle se oli muisto ajoista S.H.I.E.L.D.:n agenttina. Barton ja Bishop polttavat Roninin puvun, ja alkavat pohtia Bishopille omaa supersankarinimeä.

Lopputekstien välissä näytetään koko versio Rogers-musikaalin ”Save the City” -osiosta.

Renner vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Syyskuussa 2018 raportoitiin, että Marvel Studios kehitti Disneyn suoratoistopalveluun Disney+ useita minisarjoja, jotka keskittyvät sellaisiin Marvel Cinematic Universe -elokuvien hahmoihin, jotka eivät saaneet omia elokuvia.[9] Huhtikuussa 2019 alettiin toteuttaa seikkailusarjaa, jossa Jeremy Renner palaisi näyttelemään Clint Bartonia / Haukansilmää. Sarjan odotettiin kertovan kuinka hän kouluttaisi Kate Bishopista uuden Haukansilmän. Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige itse osallistuu sarjan sarjan tuottamiseen, ja sarjassa olisi 6–8 jaksoa.[10] Rennerin oli alun perin tarkoitus esittää pääosaa hahmon omasa sooloelokuvassa, mutta suostui televisiosarjan pääosaan, kun Feige muutti projektin elokuvasta Disney+-sarjaksi.[11] Feige julkisti Hawkeyen virallisesti heinäkuussa 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.[12] Syyskuussa 2019 Jonathan Iglan paljastettiin toimivan sarjan pääkäsikirjoittajana.[13] Heinäkuussa 2020 elokuvantekijäkaksikko Bert & Bertie palkattiin ohjaamaan osa sarjan jaksoista ja Rhys Thomas ohjaamaan loput jaksot.[14] Jokaisen jakson budjetin on raportoitu olevan 25 miljoonaa dollaria.[1]

Käsikirjoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sarja virallisesti julkistettiin, Feige ja Renner sanoivat sarjan kertovan siitä, kuinka Barton opettaisi Bishopia olemaan ”supersankari ilman supervoimia” ja tutkivan enemmän Bartonin toimintaa Roninina Avengers: Infinity Warin (2018) ja Avengers: Endgamen (2019) tapahtumien välillä.[15] Lokakuussa 2019 vastaava tuottaja Trinh Tran sanoi sarjan tutkivan Bartonin menneisyyttä ja että siihen vaikuttaisi myös Matt Fractionin sarjakuvat,[16][6] vahvistaen samalla, että Bishop perisi Haukansilmän tittelin.[6] Maaliskuussa 2020 Katie Mathewsonin ja Tanner Beanin paljastettiin osallistuvan sarjan käsikirjoittamiseen.[17]

Kun sarja julkistettiin heinäkuussa 2019, Rennerin vahvistettiin palaavan Bartonin rooliin.[12] Syyskuussa 2019 Hailee Steinfeldille oli tarjottu Kate Bishopin roolia.[18] Steinfeld ei ollut vielä kuukauden kuluttua allekirjoittanut sopimusta, Varietyn raportoidessa yhdeksi syyksi hänen sopimuksensa Apple TV+-sarja Dickinsonin pääroolin esittämisestä, mistä Variety kuitenkin uskoi Steinfeldin voivan neuvotella itsensä ulos. Bishopia roolia ei ollut tarjottu vielä kenellekään muulle näytteijälle.[19] Marraskuussa Steinfeld vastasi kysymykseen Hawkeyen toiseen pääosaan liittymisestä, että ”se ei välttämättä tapahdu”.[20] Steinfeldin roolivalinta kuitenkin vahvistettiin joulukuussa 2020, minkä lisäksi Vera Farmigan, Florence Pugh'n, Fra Feen, Tony Daltonin, Alaqua Coxin ja Zahn McClarnonin paljastettiin liittyneen sarjan näyttelijäkaartiin, Pugh’n palatessa elokuvasta Black Widow (2021) Yelena Belovan rooliin.[21] Saman kuukauden aikana Brian d’Arcy Jamesin paljastettiin olevan valittu tuntemattomaan rooliin.[22] Lisäksi paljastettiin, että kultainennoutaja Jolt näyttelee Pizzakoira Luckya, joka on sarjakuvissa sekä Bartonin että Bishopin lemmikki.[6][7]

Kuvaukset alkoivat joulukuussa New Yorkissa,[23][24][25] Bertin & Bertien ja Thomasin ohjatessa jaksot,[14] ja Eric Steelbergin ja James Whitakerin kuvatessa ne.[26][27] 2. joulukuuta alkaen sarjaa kuvattiin myös Brooklynin keskustassa sekä Hoyt–Schermerhorn Streetsin asemalla, New Yorkissa.[23][28]

Kuvausten oli alun perin suunniteltu alkavan 5. lokakuuta 2020.[29] Kuvaukset sijoittuivat myös Brooklynin keskustaan ja Hoyt–Schermerhorn Streetsin metroasemalle,[23][28][30] Washington Square Parkiin,[31] Manhattanin keskustaan, Hell’s Kitcheniin,[24] East Villageen,[25] sekä Lotte New York Palace Hoteliin.[32] Kuvauspaikka vihjaili sarjan sijoittuvan joulun aikaan.[33] Lisäkuvaukset sjoittuivat Trilith Studiosin tiloihin, Atlantaan.[34][35] 22. helmikuuta 2021 alkaen sarjaa kuvattiin Cantonissa ja maaliskuun ensimmäiseen viikoon asti.[36] Kuvaukset päättyivät 21. huhtikuuta 2021.[37]

Syyskuussa 2021 paljastettiin, että Christophe Beck, joka oli aiemmin säveltänyt elokuvien Ant-Man (2015) ja Ant-Man and the Wasp (2018) sekä Disney+-sarjan WandaVision (2021) musiikit, säveltää myös Hawkeyen musiikin.[38] Jakso ”Älä tapaa sankareitasi” sisältää musiikkinumeron fiktiivisestä Broadway-musikaalista Rogers: The Musical nimeltä ”Save the City”, joka keskittyy New Yorkin taisteluun ja jonka ovat kirjoittaneet Marc Shaiman ja Scott Wittman.[39] Se julkaistiin singlenä 24. marraskuuta.[40]

Hawkeye koostuu kuudesta jaksosta,[41] joista kaksi ensimmäistä julkaistiin Disney+:aan 24. marraskuuta 2021.[42] Sarjan loput neljä jaksoa julkaistiin yksitellen joka keskiviikko 1. joulukuuta 2021 alkaen ja 22. joulukuuta 2021 asti.[43] Se oli osa MCU:n neljättä vaihetta.[44]

Pääartikkeli: Echo (minisarja)

Alaqua Coxin esittämälle Maya Lopezille / Kaiulle oli maaliskuussa 2021 kehitteillä Disney+:aan oma spin-off -sarja.[45] Sarja julkistettiin virallisesti marraskuussa 2021 Disney+-päivänä nimellä Echo,[46] ja saman kuukauden aikana Marion Dayren paljastettiin toimivan sarjan pääkäsikirjoittajana.[47] Sydney Freeland ja Catriona McKenzie ohjaisivat sarjan.[48] Lisäksi McClarnon ja D’Onofrio palaavat Hawkeyesta näyttelemään William Lopezia ja Wilson Fiskiä / Kingpiniä, Charlie Coxin palatessa aiemmista MCU-medioista näyttelemään Matt Murdockia / Daredeviliä.[49] Sarjan muihin näyttelijöihin kuuluvat Chaske Spencer, Tantoo Cardinal, Devery Jacobs, Cody Lightning ja Graham Greene.[48] Echo julkaistiin kokonaisuudessaan 9. tammikuuta 2024,[50] ja se on osa MCU:n viidennettä vaihetta.[51]

 1. Kuvailtu elokuvassa The Avengers (2012).
 2. a b Kuvailtu elokuvassa Avengers: Endgame (2019).
 3. Kuvailtu elokuvan Black Widow (2021) lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa.
 1. a b Jarvey, Natalie: Disney Over the Top: Bob Iger Bets the Company (and Hollywood's Future) on Streaming The Hollywood Reporter. 16.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 2. Webster, Andrew: Hawkeye starts out strong because it doesn't take itself too seriously The Verge. 23.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2022. (englanniksi)
 3. Sirikul, Laura: Hawkeye Review Empire. 23.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2022. (englanniksi)
 4. Trenholm, Richard: Hawkeye review: A grounded Marvel show show with all-too-human heroes CNET. 25.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2022. (englanniksi)
 5. Mathai, Jeremy: Hawkeye Trailer: The Least Mighty Avenger Gets His Own Disney+ Series /Film. 13.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2021. (englanniksi)
 6. a b c d Dinh, Christine: What's Next For The Marvel Cinematic Universe After 'Avengers: Endgame' Marvel.com. 13.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 7. a b Clarke, Cass: Hawkeye's Pizza Dog Has Her Own Instagram Comic Book Resources. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 5.5.2021. (englanniksi)
 8. a b c Hawkeye (2021) Writers Guild of America West. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2021. (englanniksi)
 9. Kroll, Justin: Loki, Scarlet Witch, Other Marvel Heroes to Get Own TV Series on Disney Streaming Service (EXCLUSIVE) Variety. 18.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 10. Otterson, Joe: Hawkeye Series Starring Jeremy Renner in the Works at Disney+ (Exclusive) Variety. 10.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 11. Pearson, Ben: Marvel's 'Loki' TV Show Will Tie Into 'Doctor Strange 2'; 'Hawkeye' Was Initially Planned as a Movie /Film. 7.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 12. a b Sandwell, Ian: Marvel finally confirm Phase 4 movies at Comic-Con Digital Spy. 21.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 13. Kit, Borys: Marvel's 'Hawkeye' Series Finds Its Writer With 'Mad Men' Scribe (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 14. a b Kit, Borys: Marvel's 'Hawkeye' Disney+ Series Lands 'Troop Zero,' 'Comrade Detective' Directors (Exclusive) The Hollywood Reporter. 17.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 15. Cardona, Ian: Hawkeye: Marvel Confirms Release Date, Teases Ronin and All-New Hawkeye Comic Book Resources. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 16. Dumarog, Ana: Marvel's Hawkeye Show Will Reveal Clint Barton's Backstory Screen Rant. 25.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 17. Abbate, Jake: Marvel Studios Hawkeye Series Adds Two New Writers Superhero Hype!. 6.3.2020. Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 18. Otterson, Joe: 'Hawkeye' Series Eyes Hailee Steinfeld for Lead Role (Exclusive) Variety. 9.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 19. Wagmeister, Elizabeth & Otterson, Joe: Hailee Steinfeld Stays Mum on Marvel’s ‘Hawkeye’ as Talks Move Forward Variety. 24.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 20. Fullerton, Huw: Hailee Steinfeld casts doubt on her Hawkeye future: “That’s not something that’s necessarily happening” Radio Times. 2.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 21. Otterson, Joe: 'Hawkeye' Series at Disney Plus Adds Six to Cast, Including Vera Farmiga and Tony Dalton (Exclusive) Variety. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2020. (englanniksi)
 22. Dinh, Christine: Hailee Steinfeld Stars as Archer Kate Bishop in ‘Hawkeye’ Series Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 23. a b c Welch, Chris: Disney+ Hawkeye show gonna be doing some filming in downtown Brooklyn next week. twitter.com. 26.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.11.2020. (englanniksi)
 24. a b Friday, Dec. 4 Filming Locations On Location Vacations. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 25. a b Polo, Susana: Hawkeye set photos reveal costumes, but more importantly, a dog sidekick Polygon. 9.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 26. Fisher, Jacob: Production Tidbits: 'Moon Knight', 'Aquaman 2', 'Ms. Marvel' and More Discussing Film. 11.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 27. Whitaker, James: Such a pleasure working with @heidimoneymaker the most talented stunt performer/coordinator/director in the land. Legend! Photo bomb by the brilliant @bertbertie @bertbertiedirectors Thats a wrap on Hawkeye. 98 of 98 done and dusted. Instagram. 24.4.2021. Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
 28. a b Welch, Chris: The Hawkeye set, at least for today, is underground in the subway. Good luck getting any leaks. Twitter. 2.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2020. (englanniksi)
 29. Hawkeye (Series) Production List. 17.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 30. Thursday, Dec. 3 Filming Locations On Location Vacations. 2.12.2020. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 31. Must-See Celeb Sightings: December 2020 - Hailee Steinfeld and Jeremy Renner Entertainment Tonight. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 32. Hailee Steinfeld - Week in celebrity photos for Dec. 7-10, 2020 Wonderwall.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 33. Liu, Narayan: Hawkeye: The Disney+ Marvel Series Takes Place During Christmas Comic Book Resources. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
 34. Now Filming in Georgia 22.11.2020. Georgia Department of Economic Development. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 35. Ho, Rodney: Upcoming Georgia productions: Jeremy Renner's Marvel series 'Hawkeye,' Gerard Butler's police drama 'Copshop' The Atlanta Journal-Constitution. 30.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 36. Johnson, Ethan: Marvel universe sets up shop for filming in downtown Canton Cherokee Tribune & Ledger-News. 24.2.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
 37. Lash, Jolie: Jeremy Renner shares banged-up Hawkeye selfie to celebrate wrapping Disney+ series Entertainment Weekly. 21.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
 38. Christophe Beck to Score Marvel's 'Hawkeye' TV Series Film Music Reporter. 17.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2021. (englanniksi)
 39. Paige, Rachel: 'Hawkeye': Marc Shaiman and Scott Wittman on Bringing 'Rogers: The Musical' to Life Marvel.com. 10.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2021. (englanniksi)
 40. Perine, Aaron: How to Listen to Rogers: The Musical Song, "Save the City," From Hawkeye ComicBook.com. 24.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2021. (englanniksi)
 41. Hussaini, Syed Fahadullah: Hawkeye Show Episode Count Revealed Screen Rant. 31.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
 42. Paige, Rachel: ‘Hawkeye’: Start The Holiday Season Early With Two Episodes on November 24 Marvel.com. 14.10.2021. Viitattu 14.10.2021. (englanniksi)
 43. Shows A-Z - hawkeye on disney plus The Futon Critic. Viitattu 15.10.2021. (englanniksi)
 44. Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
 45. Moreau, Jordan: 'Hawkeye' Spinoff Series About Echo in Early Development for Disney Plus (Exclusive) Variety. 22.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)
 46. Hipes, Patrick: Disney+ Day: All The Streamer’s Film & TV News From Premiere Dates To Series Orders Deadline Hollywood. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.11.2021. (englanniksi)
 47. Davids, Brian: 'Hawkeye' EP Trinh Tran on Casting Hailee Steinfeld and the Influence of 'Better Call Saul' The Hollywood Reporter. 19.11.2021. Viitattu 8.12.2021. (englanniksi)
 48. a b Paige, Rachel: 'Echo': Alaqua Cox Returns to the MCU as Maya Lopez in First-Look Image Marvel.com. 17.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 5.9.2022. (englanniksi)
 49. Arvedon, Jon: Marvel Leak Spoils Daredevil and Kingpin's Next MCU Appearance Comic Book Resources. 5.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 50. Bankhurst, Adam: Echo Trailer Reveals Marvel's First TV-MA Show Will Debut a Day Earlier and a Glimpse of Daredevil IGN. 17.12.2023. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2023. (englanniksi)
 51. Vary, Adam B.: Marvel Studios' Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga Variety. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]