Echo (minisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Echo
Tyyli
Kestoaika 37–51 minuuttia
Luoja(t) Marion Dayre
Perustuu David Mackin ja Joe Quesadan sarjakuvahahmoon Kaiku
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli
Verkko
Julkaistu 2024-1-99. tammikuuta 2024
Tuotantokausia 1
Jaksoja 5
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t)
Säveltäjä(t) Dave Porter
Leikkaaja(t)
 • Shelby Hall
 • Amelia Allwarden
 • Joel T. Pashby
 • Chris McCaleb
 • Tania Goding
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Budjetti 40 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb

Echo on yhdysvaltalainen Marion Dayren luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu supersankarisarja, joka perustuu Marvel Comicsin Kaiku-sarjakuvahahmoon. Se on spin-off Disney+-sarjalle Hawkeye (2021) sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) kymmenes Marvel Studiosin tuottama televisiosarja, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Dayre ja Amy Rardin toimivat sarjan pääkäsikirjoittajina, ja Sydney Freeland johtaa sarjan ohjaajien tiimiä.

Alaqua Cox palaa Hawkeyesta näyttelemään Maya Lopezia / Kaikua. Sarjassa näyttelevät myös Chaske Spencer, Tantoo Cardinal, Charlie Cox, Devery Jacobs, Zahn McClarnon, Cody Lightning, Graham Greene ja Vincent D’Onofrio. Sarjan kehitystyö alkoi maaliskuussa 2021, kun Etan ja Emily Cohen palkattiin käsikirjoittajiksi sarjaan. Sarja julkistettiin virallisesti marraskuussa 2021 Disney+-päivänä, jolloin Dayren ilmoitettiin toimivan sarjan pääkäsikirjoittajana. Freeland palkattiin ohjaajaksi maaliskuussa 2022. Kuvaukset alkoivat Atlantassa huhtikuun 2022 lopulla ja päättyivät elokuussa 2022. Toukokuussa, Catriona McKenzie palkattiin sarjan toiseksi ohjaajaksi.

Echo koostuu viidestä jaksosta, jotka julkaistiin sekä Disney+:aan että Huluun MCU:n viidennen vaiheen neljäntenä sarjana 9. tammikuuta 2024. Se oli myös Marvel Studiosin ensimmäinen televisiosarja, joka saa alkuperäisen julkaisunsa myös Hulussa ja jonka ikäraja on Yhdysvalloissa TV-MA (Suomessa 16), sekä ensimmäinen ”Marvel Spotlight” -sarja.

Wilson Fiskin rikollisimperiumille aiemmin työskennellyt Maya Lopez palaa New Yorkista entiseen kotiinsa Tamahaan, Oklahomaan, missä hänen on kohdattava uudelleen menneisyytensä ja perheensä.[2][3]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Alaqua Cox  Maya Lopez / Kaiku  
 Chaske Spencer  Henry ”Black Crow” Lopez  
 Tantoo Cardinal  Chula Battiest  
 Charlie Cox  Matt Murdock / Daredevil  
 Devery Jacobs  Bonnie  
 Zach McClarnon  William Lopez  
 Cody Lightning  Biscuits  
 Graham Greene  Skully Ick-Sho  
 Vincent D’Onofrio  Wilson Fisk / Kingpin  

Sivurooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Julia Jones  Chafa  
 Thomas E. Sullivan  Victor ”Vickie” Tyson  
 Andrew Howard  Zane  
 Darnell Besaw  nuori Maya Lopez  
 Katarina Ziervogel  Taloa Lopez  
 Morningstar Angeline  Lowak  
 Dannie McCallum  Tuklo  
 Isabella Madrigal  nuori Chula Battiest  
 Wren Zhawenim Gotts  nuori Bonnie  
 Dallas Goldtooth  Shikoba  
 Jeremy Renner  Clint Barton / Haukansilmä / Ronin (arkistokuva, kreditoimaton)  
 Richie Palmer, Sr.  Bill Fisk (ääni)  
 Mary Louise Gemmill  Marlene Fisk (ääni)  
 Pat Kiernan  oma itsensä (cameo)  
 Errol Louis  oma itsensä (cameo)  
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus[4] Alkup.
julkaisu
Suomen
julkaisu
1 Chafa Sydney Freeland[5] Marion Dayre, Josh Feldman, Steven P. Judd ja Ken Kristensen 2024-1-99. tammikuuta 2024 2024-1-1010. tammikuuta 2024
Chafa oli ensimmäinen choctaw. He alun perin syntyivät savesta koostuvina olentoina Nanih Waiyan maanalaisessa luolassa, kunnes he nousivat luolan romahdettua maan pinnalle ja muuttuivat ihmisiksi.

Vuonna 2007, Maya Lopez joutui äitinsä, Taloan, kanssa auto-onnettomuuteen, rikollisten sabotoitua heidän jarrujaan. Taloa kuoli ja Maya menetti toisen jalkansa, Taloan äidin, Chulan, syyttäessä Mayan isää, Williamia. William ja Maya muuttivat Tamahasta, Oklahomasta, New Yorkiin, missä Williamista tuli Tracksuit Mafian komentaja ja Williamin työnantajasta, Wilson Fiskistä, Mayan adoptiosetä. Vuosia myöhemmin, Maya näki kuinka Ronin hyökkäsi Tracksuit Mafian kimppuun ja tappoi Williamin.[a] Siitä alkaen Maya työskenteli suoraan Fiskin alaisuudessa ja toivoi löytävänsä Roninin. Erään tehtävän aikana, hän joutui myös taisteluun Daredeviliä vastaan. Joulukuussa 2024, Maya kohtasi Clint Bartoniksi paljastuneen Roninin, ja sai tietää Fiskin itse järjestäneen hänet tappamaan Williamin.[b] Kostona tästä, Maya ampui Fiskiä silmään.[c] Viisi kuukautta myöhemmin, Maya palaa Tamahaan, ja tapaa serkkunsa, Biscuitsin, ja setänsä, Henryn. Maya pyytää Henryn apua pysäyttääkseen Fiskin loput rikollisoperaatiot ja ottaakseen tämän imperiumin hallintaansa. Mutta Henry ei halua vaarantaa sukulaistensa turvallisuutta ja kieltäytyy. Sillä välin, Fisk toipuu sairaalassa ampumahaavastaan.

2 Lowak Sydney Freeland Tarina: Marion Dayre, Josh Feldman, Steven P. Judd ja Ellen Morton
Käsikirjoitus: Marion Dayre, Ken Kristensen, Josh Feldman, Steven P. Judd, Rebecca Roanhorse ja Bobby D. Wilson
2024-1-99. tammikuuta 2024 2024-1-1010. tammikuuta 2024
1200-luvulla, choctaw nimeltä Lowak osallistui stickball-peliin toista heimoa vastaan. Lowakin heimo uhkaa hävitä pelin, kunnes Lowak näkee näkyjä ja hänen kätensä alkavat hohtaa. Lowak käyttää voimiaan voittaakseen pelin.

Maya pyytää Biscuitsin apua sabotoidakseen erästä junakuljetusta, jossa oli Fiskin kuljetusyhtiölle, Fisk Shippingille, kuuluva tavaravaunu täynnä aseita. Maya asentaa vaunuun kotitekoisen pommin, mutta hänen jalkaproteesinsa jää kiinni. Yhtäkkiä hän alkaa nähdä näkyjä sekä Chafasta että Lowakista, ja hänen kätensä alkavat hohtaa. Käsiensä avulla, hän irrottaa proteesiinsa. Kuljetus saapuu New Yorkiin, missä Mustan Veitsen kartellin jäsenet valmistautuvat purkamaan lastin. Mutta pommi räjähtää ja tuhoaa Fisk Shippingin paikallisen laitoksen. Aamulla, Maya tapaa isoisäpuolensa, Skullyn, saa tältä uuden proteesin ja kertoo hänelle näyistään. Chula on saanut kuulla Mayan olevan Tamahassa, mutta toivoo, että Maya lähtisi kaupungista mahdollisimman pian. Lisäksi Biscuits tulee vahingossa paljastaneeksi Mayan paluun heidän serkulleen, Bonnielle, joka oli ollut Mayalle kuin sisko, mutta jonka kanssa Maya ei ollut yhteyksissä New Yorkiin muuttamisen jälkeen. Henry saa kuulla Fisk Shippingin New Yorkin laitoksen räjähdyksestä, ja vaatii Mayan lopettamaan sotansa Fiskiä vastaan, mutta Maya kieltäytyy.

3 Tuklo Catriona McKenzie[6] Tarina: Marion Dayre ja Ken Kristensen
Käsikirjoitus: Ken Kristensen, Jason Gavin ja Shoshannah Stern
2024-1-99. tammikuuta 2024 2024-1-1010. tammikuuta 2024
1800-luvun lopulla, choctaw nimeltä Tuklo halusi isänsä tavoin liittyä Ratsumiehiin, mutta ei sukupuolensa vuoksi saanut. Eräänä päivänä, Tuklo näki näkyjä Chafasta ja Lowakista, ja hänen kätensä alkoivat hohtaa. Tuklon isä joutui rikollisten väijyttämäksi, mutta Tuklo sai kuulla hyökkäysestä ja pelasti isänsä.

Chula saapuu tapaamaan Skullya, joka kehottaa Chulaa korjaamaan välinsä Mayan kanssa. Henryn työntekijä, Vickie Tyson, kertoo Mustan Veitsen kartellille Mayan olevan Tamahassa. Vickie ottaa Mayan ja Henryn panttivangeikseen, ja vangitsee myös Bonnien, kun tämä oli tulossa tapaamaan Henryä. Maya vapauttaa itsensä ja yrittää vapauttaa myös Bonnien. Mutta Maya ei suostu kertomaan tälle miksi oli Tamahassa, minkä lisäksi Vickie vangitsee Bonnien uudelleen. Zane, yksi Mustan Veitsen kartellin johtajista, saapuu Tamahaan, mutta hän pettää ja tappaa Vickien. Maya käy hyökkäykseen Zanea ja tämän kätyreitä vastaan, kunnes Zane kätyreineen uhkaa aseilla sekä häntä että Henryä. Mutta sitten Zane saa salaperäisen puhelinsoiton, ja poistuu kätyreineen paikalta. Maya käskee Bonnien lähteä, ja lupaa selittää asian hänelle myöhemmin. Henry paljastaa Mayalle Fiskin olevan yhä elossa, ja suostuu lopulta auttamaan Mayaa. Skully päivittää Mayan jalkaproteesin choctaw-heimon symboleilla koristellulla osalla. Illalla, Maya on aikeissa lähteä Tamahasta, kunnes hän kohtaa entisen kotinsa luona itse Fiskin.

4 Taloa Sydney Freeland Ken Kristensen, Josh Feldman ja Chantelle Wells 2024-1-99. tammikuuta 2024 2024-1-1010. tammikuuta 2024
Vuonna 2008, jäätelömyyjä kieltäytyi myymästä jäätelöä Mayalle, koska ei ymmärtänyt tämän olevan kuuro. Raivostunut Fisk pahoinpitelee myyjän. Maya näkee sen, eikä tunne sympatiaa myyjää kohtaan. Vuonna 2021, Maya aloittaa työskentelemisen suoraan Fiskille. Fisk kehottaa häntä olemaan luottamatta kehenkään muuhun, ja sunnuntai-illallisen päätteeksi tappaa Mayan selän takana viittomakielitulkkaajansa.

Fisk laittaa Mayan silmiin AR-piilolinssit, jotka tulkitsevat Fiskin puheen viittomakieleksi. Hän myös lupaa tehdä Mayasta rikollisimperiuminsa uuden johtajan, jos Maya palaa New Yorkiin. Hän antaa Mayalle päivän aikaa päättää. Maya kertoo tästä Henrylle, ja näkee näyn esiäideistään sekä choctawien pow-wow -juhlasta, Chulan nähdessä saman näyn. Henry vie Mayan Chulan luokse, joka kertoo näkyjen olevan esiäitien ”kaikuja”, joilla nämä yrittivät auttaa jälkeläisiään silloin, kun nämä tarvitsivat heitä. Chula kertoo myös näystä, jonka oli nähnyt synnyttäessään Taloan. Maya poistuu vihaisena, koska tunsi Chulan aikoinaan hylänneen Williamin tavoin hänetkin. Illalla, Maya tapaa Fiskin hotellihuoneessa. Fisk paljastaa tappaneensa itse aikoinaan oman isänsä, joka pahoinpiteli hänen äitiään.[d] Hän antaa murha-aseena käyttämänsä vasaran Mayalle, joka kieltäytyy tappamasta Fiskiä. Fisk pyytää vielä kerran Mayaa palaamaan luokseen, mutta saa aamulla kuulla Mayan jo lähteneen Tamahasta ilman häntä.

5 Maya Sydney Freeland Amy Rardin, Steven P. Judd, Ellen Morton ja Chantelle M. Wells 2024-1-99. tammikuuta 2024 2024-1-1010. tammikuuta 2024
Maya oli lapsena ampunut mahlatikkaa ritsalla. Taloa oli moittinut tytärtään viattoman eläimen satuttamisesta, ja hohtavien käsiensä avulla parantanut tikan ennen sen vapauttamista takaisin luontoon.

Biscuits lähettää Mayalle viestin, jossa kertoi Chulan ja Bonnien kadonneen. Maya palaa Chulan talolle, missä hän näkee näyn äidistään. Maya syytti itseään vaarojen tuomisesta Tamahaan, mutta Taloa kehottaa tytärtään taistelemaan, ja kertoo, ettei tämä ole yksin, vaan että kaikkien esiäitien perintö kaikuisi hänen kauttaan. Maya pukeutuu Chulan tekemään vaatekappaleeseen, ja lähtee pow-wow’iin pelastaakseen Chulan ja Bonnien, jotka Fisk uhkasi tappaa kostona Mayan petoksesta. Biscuits käy taisteluun Fiskin kätyreitä ja näiden autoja vastaan monsteriautolla. Henry puolestaan saapuu paikalle käsiaseen kanssa, jolla hän myös ampuu Zanen. Maya lähettää kaikuina voimansa myös Chulalle ja Bonnielle, jotka päihittävät Fiskin kätyrit. Maya itse tunkeutuu Fiskin lapsuuden muistoihin omasta isästään, yrittäen saada hänet pääsemään yli vihastaan ja traumoistaan. Raivostunut Fisk kysyy mitä Maya teki hänelle, ja poistuu juhlapaikalta ennen poliisien saapumista. Seuraavana päivänä, Maya päättää kunnolla hyvästellä perheensä ennen lähtöään Tamahasta.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, Fisk katsoo yksityiskoneessaan kiinnostuneena televisiouutisista kuinka New Yorkin pormestarinvaaleissa ei ollut selkeää suosikkiehdokasta.

Alaqua Coxin ilmoitettiin joulukuussa 2020 näyttelevän Maya Lopezia / Kaikua Marvel Studiosin Disney+-sarjassa Hawkeye (2021).[7] Maaliskuussa 2021 Marvel Studios oli aloittamassa kehitystyötä Lopeziin keskittyvälle Disney+-sarjalle, joka tulisi olemaan Hawkeyen spin-off, Etan Cohenin ja Emily Cohenin ollessa palkattuina käsikirjoittajiksi.[8] Sarja julkistettiin virallisesti marraskuussa 2021 Disney+-päivänä nimellä Echo,[9] Marion Dayren ollessa palkattuna pääkäsikirjoittajaksi Cohenien tilalle.[10] Bert ja Bertie, jotka ohjasivat Hawkeyen jakson ”Kaikuja”, jossa Lopez esiteltiin, ilmoittivat, etteivät palaa ohjaajiksi spin-offiin, vaan uskoivat jonkun Amerikan alkuperäiskansaa edustavan olevan parempi vaihtoehto edesauttamaan hahmon tarinan kertomista.[11] Maaliskuussa 2022 Sydney Freeland ilmoitti Instagramissa olevansa valittu sarjan ohjaajaksi.[12][13] Marvel Studios vahvisti toukokuussa Freelandin valinnan ohjaajaksi, paljastaen, että Catriona McKenzie ohjaisi myös osan sarjan jaksoista.[2] Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige sekä Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Brad Winderbaum, Stephen Broussard ja Richie Palmer toimivat sarjan vastaavina tuottajina yhden Dayren ja Jason Gavinin kanssa.[2] Suoratoistojohtaja Brad Winderbaum markkinoi sitä ensimmäisenä ”Marvel Spotlight” -sarjana, joka keskittyisi laajemman MCU-jatkumon sijasta katutason tarinoihin. ”Marvel Spotlight” -nimitys tulee samannimisestä antologiasarjakuvien sarjasta vuosilta 1971–1981 ja se tulee käyttämään Michael Giacchinon säveltämää fanfaaria.[14] Marraskuussa 2023 paljastettiin, että Amy Rardin on Dayren ohella sarjan toinen pääkäsikirjoittaja.[15]

Käsikirjoittaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan käsikirjoittajien tiimi muodostettiin jo projektin kehitystyön alkaessa maaliskuussa 2021.[8] Dayren lisäksi sarjan käsikirjoittajiin kuuluvat Shoshannah Stern, Josh Feldman, Rebecca Roanhorse, Bobby Wilson, Steven Paul Judd, Jason Gavin, Ken Kristensen, Dara Resnik, Jessica Mecklenburg, Kaitlyn Jeffers ja Paloma Lamb.[16] Helmikuuhun 2022 mennessä kaksi sarjan jaksoista oli saatu käsikirjoitettua. Sijaintipäällikkö Ryan Schaetzle sanoi tarinan sijoittuvan pieneen kaupunkiin.[17]

The Hollywood Reporterin Borys Kit kuvaili Echoa ”maanläheiseksi rikostarinaksi”,[18] hänen kollegansa, Aaron Couchin, verratessa sen sävyä Daredeviliin (2015–2018), Breaking Badiin (2008–2013), ja John Wickiin (2014), kuvaillen sen olevan enemmän ”Marvelin versio kaapelitelevisiodraamasta” kuin MCU:hun sijoittuva suoratoistosarja.[19] Kyseessä on Marvel Studiosin ensimmäinen projekti, joka oli saanut Yhdysvalloissa ikärajakseen TV-MA. Freeland sanoi tämän johtuvan siitä, että hän halusi katsojien näkevän hahmot ”ihmisinä”, jotka ”vuotavat verta, kuolevat, joutuvat tapetuiksi, ja että sarjassa on todellisia seurauksia”.[15] Freeland otti inspiraatiota Marvelin Netflix-sarjoista Daredevil ja The Punisher (2017–2019).[20]

Coxin odotiettiin palaavan rooliinsa jo silloin, kun sarjan kehitystyö alkoi maaliskuussa 2021,[8] ja tämä vahvistettiin, kun sarja julkistettiin marraskuussa 2021.[9] Marvel Studios alkoi etsiä sarjalle muita näyttelijöitä elokuussa 2021, keskittyen erityisesti kuuroihin tai latinotaustaisiin naisiin.[21] Huhtikuussa 2022 Vincent D’Onofrion ja Charlie Coxin paljastettiin palaavan aiemmista MCU-medioista näyttelemään Wilson Fiskiä / Kingpiniä ja Matt Murdockia / Daredeviliä.[22][13] Kuun lopulla Devery Jacobsin raportoitiin näyttelevän myös sarjassa.[23] Toukokuussa 2022 Marvel vahvisti Jacobsin roolivalinnan ja paljasti, että myös Chaske Spencer, Tantoo Cardinal, Cody Lightning ja Graham Greene näyttelisivät sarjassa,[2] ja että Zahn McClarnon palaisi Hawkeyesta näyttelemään Mayan isää, William Lopezia.[24][2]

Stacy Caballero toimii sarjan puvustajana,[22] työskenneltyään aiemmin apulaispuvustajana elokuvien Thor: Ragnarök (2017) ja Black Panther: Wakanda Forever (2022) parissa.[25]

Kuvaukset alkoivat Atlantan metropolisella alueella 21. huhtikuuta 2022,[26][27] ja tulevat sijoittumaan myös Great Walton Railroadille,[28] Freelandin ja McKenzien ohjatessa sarjan jaksot,[12][2] sekä Kira Kellyn ja Magdalena Gorkan toimiessa kuvaajina.[5][29] Huhtikuun lopulla sarjaa kuvattiin myös Peachtree Cityssä.[30] 16 – 20. toukokuuta kuvattiin maisemakuvia kahteen sarjan jaksoista eri puolilla Grantvilleä, muun muassa Grantvillen vesitornilla ja Bonnie Castlen lähettyvillä.[17] Kuvaukset päättyivät 26. elokuuta 2022.[31]

Jälkituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2023, Above the Linen Jeff Sneider mukaan, sarjalle kuvattiin alun perin kahdeksan jaksoa, mutta useiden tuotanto-ongelmien jälkeen, Feige ei pitänyt niitä julkaisukelpoisina. Aluksi keskusteltiin sarjan leikkaamisesta jälkituotannon aikana joko neljän tai kuuden jakson pituiseksi, mutta lopulta suurin osa sarjasta päätettiin kuvata uudestaan.[32] Tässä sarjassa on huomattavasti vähemmän visuaalisia efektejä kuin muissa Marvel Studiosin sarjoissa, johtuen sen maanläheisemmästä tarinasta.[18] Joel Pashby,[33] Chris McCaleb, Amelia Allwarden, Shelby Hall[34] ja Tania Goding toimivat sarjan leikkaajina.[35]

Helmikuussa 2023, Mato Wayuhi oli aloittanut sarjan musiikin säveltämisen,[36] mutta eronnut projektista heinä-elokuun vaihteessa.[37] Joulukuussa, säveltäjä Dave Porter paljasti säveltävänsä sarjan musiikin.[38][37]

Echo koostuu viidestä jaksosta,[39] jotka julkaistiin Disney+:aan Yhdysvalloissa 9. tammikuuta 2024 klo 18 Yhdysvaltain itäistä aikaa.[40] Sarja julkaistiin samana päivänä ja kellonaikana myös Huluun, missä se tulee olemaan katsottavissa 9. huhtikuuta 2024 asti.[41] Se oli alun perin tarkoitus julkaista Disney+:aan kesäkuussa 2023.[42] Dayre kuitenkin ilmoitti joulukuussa 2022, että sarjan julkaistaisiin vuoden kuluttua, vihjaillen sarjan saavan julkaisunsa vuonna 2023,[42] Marvel Studiosin ilmoittaessa alkuperäiseksi julkaisupäiväksi 29. marraskuuta 2023.[43] Echo on Marvel Studiosin ensimmäinen Disney+-sarja, jonka kaikki jaksot julkaistiin samana päivänä, vaikka yleensä studion Disney+-sarjojen jaksot ovat julkaistu viikottain.[44] Sarja on osa MCU:n viidettä vaihetta,[45] ja ensimmäinen ”Marvel Spotlight” -sarja.[14]

Marraskuussa 2022, D’Onofrio sanoi, että Echon tapahtumat tulisivat johdattamaan Disney+-sarjan Daredevil: Born Again (2025) tapahtumiin, D’Onofrion ja Charlie Coxin tullessa palaamaan Wilson Fiskin / Kingpinin ja Matt Murdockin / Daredevilin rooleihin.[46] Sarjan menestyksen myötä, Marvel Studios ilmaisi halunsa käyttää Kaikua hahmona myös tulevissa MCU-projekteissa, ja alkoi kehittellä uusia ideoita katutason sankareittensa varalle.[47]

 1. Kuvailtu Disney+-sarjan Hawkeye jaksossa ”Kaikuja” (2021).
 2. Kuvailtu Disney+-sarjan Hawkeye jaksossa ”Ronin” (2021).
 3. Kuvailtu Disney+-sarjan Hawkeye jaksossa ”Joulu tullut on” (2021).
 4. Kuvailtu Netflix-sarjan Daredevil ensimmäisen tuotantokauden jaksossa ”Shadows in the Glass” (2015).
 1. Conor, Andrew: Marvel’s ‘Echo’ Sets Record as Disney+’s Lowest Budget MCU Show at $40M MaxBlizz. 30.1.2024. Viitattu 30.1.2024. (englanniksi)
 2. a b c d e f Paige, Rachel: 'Echo': Alaqua Cox Returns to the MCU as Maya Lopez in First-Look Image Marvel.com. 17.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
 3. Barnhardt, Adam: Echo Star Alaqua Cox Reveals How Her Attack on Kingpin Sets Up New Disney+ Series ComicBook.com. 15.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2023. (englanniksi)
 4. Echo (2023) Writers Guild of America West. Viitattu 30.11.2023. (englanniksi)
 5. a b Barnhardt, Adam: Echo Writer Reveals New Logo as Marvel Studios Begins Filming ComicBook.com. 24.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.8.2022. (englanniksi)
 6. ComicBook.com: Kingpin Owns Avengers Tower?! ECHO Cast Interview! Vincent D'Onofrio, Alaqua Cox YouTube. 3.1.2024. Viitattu 5.1.2024. (englanniksi)
 7. Otterson, Joe: 'Hawkeye' Series at Disney Plus Adds Six to Cast, Including Vera Farmiga and Tony Dalton (Exclusive) Variety. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 8. a b c Moreau, Jordan: 'Hawkeye' Spinoff Series About Echo in Early Development for Disney Plus (Exclusive) Variety. 22.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 9. a b Hipes, Patrick: Disney+ Day: All The Streamer's Film & TV News From Premiere Dates To Series Orders Deadline Hollywood. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 10. Davids, Brian: 'Hawkeye' EP Trinh Tran on Casting Hailee Steinfeld and the Influence of 'Better Call Saul' The Hollywood Reporter. 19.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 11. Davids, Brian: 'Hawkeye' Directors Bert and Bertie on Episode 4's Reveal and 'Echo' Series Involvement The Hollywood Reporter. 13.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 12. a b Barnhardt, Adam: Marvel's Echo Adds Reservation Dogs Director ComicBook.com. 19.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 13. a b Anthony, Lund: Daredevil and Kingpin Seemingly Confirmed to Appear Together in New Disney+ Series MovieWeb. 5.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 14. a b Marvel Studios Unveils 'Echo' at Choctaw Day Celebration Marvel.com. 4.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.11.2023. (englanniksi)
 15. a b Clark, Laura: 'Echo' Trailer Reveals Major Marvel Firsts: TV-MA Rating, Simultaneous Hulu Debut and Native American and Deaf Lead Variety. 3.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2023. (englanniksi)
 16. Miller, Nathan: Marion Dayre Reveals 'Echo' Writers' Room Murphy's Multiverse. 13.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 17. a b Dean, Jeffrey-Cullen: Marvel Studios production to film in Grantville The Newnan Times-Herald. 4.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 18. a b Kit, Borys: 'Daredevil' Hits Reset Button as Marvel Overhauls Its TV Business The Hollywood Reporter. 11.10.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.11.2023. (englanniksi)
 19. Couch, Aaron: Marvel Unveils Violent Trailer for 'Echo,' Its First TV-MA Rated Show The Hollywood Reporter. 3.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.11.2023. (englanniksi)
 20. Campione, Katie: 'Echo' Trailer Shows A Grittier Side Of Marvel; Series Gets Premiere Date On Disney+ & Hulu, First TV-MA Rating Deadline Hollywood. 3.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.11.2023. (englanniksi)
 21. Flook, Ryan: Hawkeye: Alaqua Cox Shares Casting Search Info for Echo Spinoff Series Bleeding Cool. 14.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 22. a b Arvedon, Jon: Marvel Leak Spoils Daredevil and Kingpin's Next MCU Appearance Comic Book Resources. 5.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 23. Andreeva, Nellie: 'Reservation Dogs' Devery Jacobs Joins 'Echo' Marvel Series For Disney+ Deadline Hollywood. 28.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
 24. White, James: First Look At Marvel Disney+ Hawkeye Spin-Off Series Echo Empire. 17.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
 25. Sharma, Abhishek: Black Panther 2: Is Daniel Kaluuya Returning for the Sequel? MovieWeb. April 6, 2022. Arkistoitu . (englanniksi)
 26. Barnhardt, Adam: Echo Star Alaqua Cox Celebrates Disney+ Show's First Day of Filming ComicBook.com. 20.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 27. Ho, Rodney: What’s filming in Georgia in March 2022? The Atlanta Journal-Constitution. 17.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 28. Etheridge, Denise: Film production underway in Walton County The Walton Tribune. 8.3.2022. Arkistoitu 11.3.2022. Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 29. Magdalena Gorka Resume magdalenagorka.com. 17.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2023. (englanniksi)
 30. Jirak, Jamie: Marvel's Echo Filming Dates Revealed in New Production Listing ComicBook.com. 7.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 31. Anderson, Jenna: Marvel's Echo Star Reveals Filming Has Wrapped ComicBook.com. 26.8.2022. Viitattu 5.9.2022. (englanniksi)
 32. Legacy, Spencer: Report: Marvel's Kevin Feige Considered Echo 'Unreleasable' Prior to Reshoots Yahoo! Entertainment. 21.5.2023. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2023. (englanniksi)
 33. Echo credits episode1 Getty Images. 9.1.2024. The Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2024. (englanniksi)
 34. Echo credits episode2 Getty Images. 9.1.2024. The Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2024. (englanniksi)
 35. Echo credits episode5 Getty Images. 9.1.2024. The Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2024. (englanniksi)
 36. Vlessing, Etan: 'Reservation Dogs' Composer Mato Wayuhi Signs With CAA (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2023. (englanniksi)
 37. a b Mato Wayuhi Scoring Marvel Studios' Disney+ Series 'Echo' Film Music Reporter. 29.7.2023. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2024. (englanniksi)
 38. Porter, Dave: News! My first collaboration with @MarvelStudios will be the upcoming series Echo. First Marvel series under the new Marvel Spotlight banner & the first to have TV-MA rating, all 5 episodes will be released at once on Disney+ and Hulu January 10th! twitter.com. 7.12.2023. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2023. (englanniksi)
 39. 'Echo': First Trailer For Gritty, Action-Packed Series Arrives Marvel.com. 3.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2023. (englanniksi)
 40. Bankhurst, Adam: Echo Trailer Reveals Marvel's First TV-MA Show Will Debut a Day Earlier and a Glimpse of Daredevil IGN. 17.12.2023. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2023. (englanniksi)
 41. McWhertor, Michael: Echo might be the most R-rated thing the MCU's done yet Polygon. 3.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.11.2023. (englanniksi)
 42. a b Barnhardt, Adam: Echo Writer Confirms Major Delay for Marvel's Disney+ Series ComicBook.com. 13.12.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.12.2022. (englanniksi)
 43. Vary, Adam B. & Maas, Jennifer: Marvel Sets Premiere Dates for 'Loki' Season 2, 'Echo' on Disney+ variety.com. 16.5.2023. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2023. (englanniksi)
 44. White, Peter: Marvel To Drop All Episodes Of 'Hawkeye' Spin-Off 'Echo' At Once On Disney+ In Streaming Strategy Shift Deadline Hollywood. 16.5.2023. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2023. (englanniksi)
 45. Vary, Adam B.: Marvel Studios' Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga Variety. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2022. (englanniksi)
 46. Parks, Adam: Marvel's Echo Leads Right Into Daredevil: Born Again, Reveals Vincent D'Onofrio Comic Book Resources. 23.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.1.2024. (englanniksi)
 47. Kit, Borys: After Launch of 'Echo', Marvel Restarts Production on 'Daredevil: Born Again' The Hollywood Reporter. 19.1.2024. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]