The Guardians of the Galaxy Holiday Special

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Guardians of the Galaxy Holiday Special
Tyyli
Kestoaika 45 minuuttia
Luoja(t) James Gunn
Perustuu Dan Abnettin ja Andy Lanningin sarjakuvaan Guardians of the Galaxy
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Julkaistu 2022-11-2525. marraskuuta 2022
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
 • Sara Smith
 • Simon Hatt
 • James Gunn
 • Brad Winderbaum
 • Victoria Alonso
 • Louis D’Esposito
 • Kevin Feige
Ohjaaja(t) James Gunn
Käsikirjoittaja(t) James Gunn
Säveltäjä(t) John Murphy
Leikkaaja(t)
 • Greg D’Auria
 • Gregg Featherman
Kuvaaja(t) Henry Braham
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Aiheesta muualla
IMDb

The Guardians of the Galaxy Holiday Special on yhdysvaltalainen Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu jouluteemainen televisiospesiaali, joka perustuu Marvel Comicsin luomaan supersankariryhmään Galaksin Vartijat. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) toinen Marvel Studios Special Presentation -televisiospesiaali, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja televisiosarjojen kanssa. Spesiaalin on tuottanut Marvel Studios sekä ohjannut ja käsikirjoittanut James Gunn. Spesiaalissa Galaksin Vartijat viettävät joulua ja etsivät johtajalleen, Peter Quillille, joululahjaa.

Chris Pratt, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sean Gunn, Vin Diesel, Bradley Cooper ja Michael Rooker palaavat elokuvista tuttuihin rooleihinsa. Spesiaalissa näyttelevät myös Old 97’s -yhtyeen jäsenet sekä Kevin Bacon. Spesiaali julkistettiin joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa ja samalla vahvistettiin Guardians of the Galaxy -elokuvat ohjanneen Gunnin paluu käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi. Spesiaalin kuvaukset alkoivat helmikuussa 2022, Guardians of the Galaxy Vol. 3:n (2023) tuotannon aikana, ja päättyivät huhtikuussa 2022.

The Guardians of the Galaxy Holiday Special julkaistiin Disney+:aan MCU:n neljännen vaiheen toisena ja viimeisenä spesiaalina 25. marraskuuta 2022. Spesiaali sai positiivisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa sen huumoria, Gunnin ohjaustyyliä sekä näyttelijöiden roolisuoritusta.[1][2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonkin aikaa sen jälkeen, kun Thor oli erkaantunut heistä,[a] Galaksin Vartijat olivat jälleenrakentamassa Thanoksen hyökkäyksen tuhoamaa Knowherea,[b] jonka Taneleer Tivan oli myynyt heille. Kraglin Obfonteri kertoi Nebulalle, Drax Tuhoajalle ja Mantikselle kuinka Peter Quill oli nuorena yrittänyt kertoa hänelle joulun viettämisestä, mutta Yondu Udonta oli Ravagereiden periaatteiden vuoksi kieltänyt sen heiltä kokonaan. Hän kertoo myös, että Maan seuraava joulu koittaisi pian. Mantis paljastaa Draxille, että oli Quillin tavoin yksi Egon lapsista, mutta salannut sen, jottei muistuttaisi Quilliä heidän isänsä julmuuksista.[c] Hän kuitenkin uskoi velipuolensa kaipaavan piristystä, erityisesti Gamoran menettämisen vuoksi,[d] ja haluaisi antaa Quillille joululahjan, jolloin Drax ehdottaa erästä Quillin lapsena ihailemaa sankaria: Kevin Baconia.

Drax ja Mantis lähtevät Vartijoiden uudella aluksella, Bowiella, Hollywoodiin etsimään tietoa siitä missä Bacon asui. He herättävät paikan päällä monien joulua juhlivien elokuva- ja supersankarifanien huomion ja päätyvät baariin ottamaan useita shotteja ennen kuin kojunpitäjä Sara myy heille ”Kartan tähtien koteihin”. Bacon, joka oli juuri ostanut joululahjat perheelleen, ei aluksi ota Draxia ja Mantista vastaan, joten nämä päättävät murtautua väkisin sisään voidakseen selittää tilanteensa Baconille. Bacon soittaa poliisit ja juoksee katua pitkin pakoon. Poliisit saapuvat paikalle, mutta heidän luotinsa eivät tehoaa Draxia, minkä lisäksi Mantis päihittää heidät ja vaivuttaa osan heistä uneen. Lopulta Mantis vaivuttaa myös Baconin transsiin ja suostuttelee tämän hankkimaan hänelle ja Draxille myös asianmukaiset tavarat joulun viettämiseen.

Matkalla takaisin Knowhereen, Bacon selittää Draxille ja Mantikselle olevansa pelkkä näyttelijä, ja että kaikki sankariteot, joista Quill oli kertonut, olivat pelkkiä Baconin roolisuorituksia elokuvissa. Uskoen Quillillä olevan epätarkka muisti Maasta, Mantis pakottaa Baconin teeskentelemään oikeaa sankaria. Quill ilahtuu Vartijoiden järjestämästä joulujuhlasta, mutta raivostuu, kun kuulee mitä Drax ja Mantis olivat tehneet Baconille. Hän vaatii Mantista vapauttamaan Baconin transsista ja Kragliniä viemään avaruusolentoja säikähtäneen Baconin takaisin Maahan. Kraglinin selitettyä Quillin tilanteen, Bacon esittää joulujuhlassa yhdessä avaruusolentoyhtye Bzermikitokolok and the Knowheren kanssa Vartijoille ja muille Knowheren asukkaille laulun ”Here It Is Christmastime”, Vartijoiden antaessa samalla joululahjoja toisilleen.

Baconin palattua esityksensä jälkeen Maahan, Quill paljastaa Mantikselle, että vaikka Yondu oli aluksi kieltänyt joulun viettämisen, Quillin suunniteltu joululahja oli liikuttanut Yondua niin, että tämä oli myös antanut Quillille joululahjan: quad-pistoolit, joita Quill oli käyttänyt koko Tähtilordin uransa aikana. Samalla Mantis tunnustaa Quillille olevansa tämän sisarpuoli, mitä Quill pitää parhaana joululahjana mitä voi saada. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Rocket ja Avaruuskoira Cosmo yrittävät koristella Grootia joulukuuseksi. Kun Groot pudottaa koristeet, Rocket rikkoo neljännen seinän sanomalla, että ”pitää tehdä toinen joulujakso”.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Pratt  Peter Quill / Tähtilordi  
 Dave Bautista  Drax Tuhoaja  
 Karen Gillan  Nebula  
 Pom Klementieff  Mantis  
 Vin Diesel  Groot (ääni)  
 Bradley Cooper  Rocket (ääni)  
 Sean Gunn  Kraglin Obfonteri  
 Rhett Miller  Bzermikitokolak (avaruusolentoyhtyeen laulaja-kitaristi)  
 Murry Hammond  Kortolbookalia (avaruusolentoyhtyeen basisti)  
 Ken Bethea  Sliyavastojoo (avaruusolentoyhtyeen kitaristi)  
 Philip Peeples  Phloko (avaruusolentoyhtyeen rumpali)  
 Michael Rooker  Yondu Udonta (ääni)  
 Kevin Bacon  oma itsensä  

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Luke Klein  nuori Peter Quill (ääni)  
 Maria Bakalova  Avaruuskoira Cosmo (ääni)  
 Kyra Sedgwick  oma itsensä (ääni)  
 Flula Borg  baarimikko Maassa  
 Rusty Schiwmmer  Sara  
 Stephen Blackehart  Steemie  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys ja käsikirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2020 Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige julkisti Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa The Guardians of the Galaxy Holiday Specialin, uuden Galaksin Vartijoihin keskittyvän televisiospesiaalin, jonka ohjaa ja käsikirjoittaa James Gunn, Guardians of the Galaxy -elokuvien ohjaaja ja käsikirjoittaja.[3] Gunn sanoi sen olevan ”yksi hänen suosikkitarinoistaan”,[4] ja kuvaili ”tarinaa niin hauskaksi ja hulluksi kuin olla voi” ja että hän oli rukoillut mahdollisuutta sen tekemiseen Feigeltä jo vuosia. Gunn lisäksi, että spesiaali olisi näytelty ja osa Marvel Cinematic Universen (MCU) kaanonia, huomauttaen olleensa lapsena Star Wars Holiday Specialin (1978) fani.[5][6] Gunn sai käsikirjoituksen valmiiksi huhtikuussa 2021, tehtyään alustavan käsikirjoituksen ”jo vuosia sitten”.[7] Guardians -elokuvien pääosien esittäjät palaavat rooleihinsa,[8] tarinan sijoittuessa elokuvien Thor: Love and Thunder (2022) ja Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) väliin.[7] Gunn kertoi, että osa spesiaalin juonesta vaikuttaisi suuresti Vol. 3:n tapahtumiin.[9] Sekä spesiaali että Vol. 3 olivat alun perin tarkoitus kuvata vuonna 2019 ennen useita viivästymisiä.[10] Kesäkuussa Vin Diesel, Grootin ääninäyttelijä, sanoi Feigen olevan innoissaan siitä, että spesiaalin suunnitellussa tarinassa Groot palaisi takaisin kotiinsa Planeetta X:lle.[11] The Guardians of the Galaxy Holiday Special on arviolta noin 40 minuuttia.[9] Lokakuussa 2022 paljastettiin, että Kevin Bacon näyttelee spesiaalissa fiktiivistä versiota itsestään,[12] Maria Bakalovan ääninäytellessä Avaruuskoira Cosmoa jo ennen tulevaa rooliaan Vol. 3:ssa. Aiemmin hahmoa näytteli koiranäyttelijä Fred, elokuvissa Guardians of the Galaxy (2014) and Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017).[13][14]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spesiaalin kuvaukset alkoivat helmikuussa 2022,[15] Atlantassa, Guardians of the Galaxy Vol. 3:n tuotannon aikana,[10] käyttäen samaa kuvauspaikkaa kuin elokuva.[16] Vol. 3:n kuvaukset alkoivat 8. marraskuuta 2021,[17] Sekä Holiday Specialin että Vol. 3:n kuvaajana toimii Henry Braham, joka kuvasi aiemmin Guardians of the Galaxy Vol. 2:n (2017).[18] Spesiaalia oli tarkoitus kuvata päivän ajan Los Angelesissa tammikuussa 2022, mutta Los Angelesin kuvaukset peruttiin koronaviruksen omikronvariantin vuoksi.[19] Sekä spesiaali että Vol. 3 olivat kumpikin tarkoitus kuvata vuonna 2019, ennen Gunnin väliaikaisiin potkuihin liittyviä viivästyksiä.[10] Bautista ja Klementieff osallistuivat myös TCL Chinese Theatressa, Hollywoodissa, tehtyihin kuvauksiin 28. huhtikuuta 2022. Paikka oli täynnä joulukoristeita sekä julisteita, joissa esiintyy Eternalsista (2021) tuttu Kumail Nanjianiin esittämä Kingo.[20] Spesiaalin kuvaukset saatiin päätökseen huhtikuussa 2022.[21]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greg D’Auria toimi spesiaalin leikkaajana.[22]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2022 Gunn vahvisti, että John Murphy, Vol. 3:n säveltäjä, säveltää myös Holiday Specialin musiikin.[23]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Guardians of the Galaxy Holiday Special julkaistiin Disney+:aan 25. marraskuuta 2022,[12] Se on osa MCU:n neljättä vaihetta.[24]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvailtu elokuvassa Thor: Love and Thunder (2022).
 2. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Infinity War (2018).
 3. Kuvailtu elokuvassa Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017).
 4. Kuvailtu elokuvissa Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Moreau, Jordan: James Gunn Brings Hilarious, Holiday Hijinks in Instantly Classic 'Guardians of the Galaxy' Special: TV Review Variety. 23.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2023. (englanniksi)
 2. Hewitt, Chris: The Guardians Of The Galaxy Holiday Special Review Empire Online. 24.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2023. (englanniksi)
 3. Paige, Rachel: ‘Secret Invasion’ Reunites Samuel L. Jackson and Ben Mendelsohn in New Disney+ Series Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 4. Gelman, Vlada: Secret Invasion, Marvel Series Starring Samuel L. Jackson, Coming to Disney+ TV Line. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 5. Gunn, James: I'm being asked this a lot. Yes, the Guardians of the Galaxy Holiday Special is real, it's something that @MarvelStudios & I have been cooking up for years. The story is as crazy & fun as can be, & it's live-action & in the MCU. OH MAN I WISH I COULD TELL YOU MORE! Twitter. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 6. Gunn, James: Even seeing this here makes me laugh. One of my favorite stories ever, which I have bugged @Kevfeige endlessly about over the years. I can't believe we're actually doing this. And, yes, I unironically loved the Star Wars Holiday Special as a kid. Twitter. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 7. a b Davis, Brandon: Guardians Of The Galaxy Director Finishes Holiday Special Script Comicbook.com. 22.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 8. Vary, Adam B.: How Marvel Studios Is Reassembling for 2021 and Beyond Variety. 23.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 9. a b Chitwood, Adam: James Gunn Says the 'Guardians of the Galaxy Holiday Special' Contains "Stuff You Need to Learn Before 'Vol. 3'" Collider. 27.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.8.2021. (englanniksi)
 10. a b c Reid, Claire: Guardians Of The Galaxy 3 Will Start Filming In November LADbible. 10.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.8.2021. (englanniksi)
 11. Davis, Brandon: F9 Star Vin Diesel Teases Groot's "Return To Planet X" in Guardians of the Galaxy Special ComicBook.com. 15.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.8.2021. (englanniksi)
 12. a b Woerner, Meredith: Guardians of the Galaxy Kidnap Kevin Bacon in 'Holiday Special' Trailer, Coming in November Variety. 25.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2022. (englanniksi)
 13. Taylor, Drew: 'Guardians of the Galaxy Holiday Special' Trailer Features Christmas Cheer With Kevin Bacon (Video) TheWrap. 25.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2022. (englanniksi)
 14. Fullerton, Huw: The 11 best Easter eggs in Guardians of the Galaxy Vol. 2 Radio Times. 30.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2022. (englanniksi)
 15. Travis, Ben: Zoe Saldana On The 'Bittersweet' Guardians Of The Galaxy Vol 3: 'James Gunn Has Written A Beautiful Story' – Exclusive Empire. 15.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 16. Collis, Clark: James Gunn says Guardians of the Galaxy 3 will be a 'heavier' story Entertainment Weekly. 16.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 17. Gunn, James: It’s been a strange & long & at times challenging journey to get here, but the obstacles along the way have only made this moment more blissful. Back on set with my Guardians family for the first day of shooting #gotgvol3 Twitter. 8.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 18. Gunn, James: Michael Bonvillain is shooting #Peacemaker for me and I'm loving working with him. Henry is shooting Flash, I believe, and then he'll be working with me again on Vol 3 later this year. Twitter. 4.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 19. King, Jack: James Gunn on 'Guardians of the Galaxy 3' and the 'Holiday Special'; Says Sequel Is "Different Than What People Are Going to Expect" Collider. 11.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.3.2022. (englanniksi)
 20. Phillips, TC: Guardians of the Galaxy Set Photos Reveal Unexpected Eternals Easter Egg Screen Rant. 29.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2022. (englanniksi)
 21. Lutz, John: 'Guardians of the Galaxy Holiday Special' Wraps Filming Collider. 1.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2022. (englanniksi)
 22. Gunn, James: Agreed. I look forward so much to every weekend to seeing new cuts come in from our editor Greg "One G" D'Auria. This weekend has been another true pleasure. #GotGHolidaySpecial Twitter. 15.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2022.
 23. Gunn, James: [In response to "Is John Murphy scoring the Holiday Special?"] Yes Twitter. 10.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2022. (englanniksi)
 24. Paige, Rachel: All of the Marvel Studios News Coming out of The Walt Disney Company’s 2020 Investor Day Presentation Marvel.com. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]