I Am Groot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
I Am Groot
Kestoaika 4–6 minuuttia
Luoja(t) Kirsten Lepore
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon Groot
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2022-8-1010. elokuuta 2022 –
jatkuu edelleen
Tuotantokausia 2
Jaksoja 10
Tuotanto
Tuottaja(t)
 • Carrie Wassenaar (1. kausi)
 • Craig Rittenbaum (2. kausi)
 • Alex Scharf (2. kausi)
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t) Kirsten Lepore
Käsikirjoittaja(t) Kirsten Lepore
Säveltäjä(t) Daniele Luppi
Leikkaaja(t) Dan Urrutia
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios Animation
Levittäjä Disney Platform Distribution
Aiheesta muualla
IMDb

I Am Groot on Kirsten Leporen luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu sarja fotorealistisia lyhytelokuvia, jotka perustuvat Marvel Comicsin Groot-sarjakuvahahmoon. Sarja on osa Marvel Cinematic Universea (MCU) ja kertoo pikku-Grootin seikkailuista Guardians of the Galaxyn (2014) tapahtumien jälkeen, mutta ennen Guardians of the Galaxy Vol. 2:n (2017) lopputekstien välissä näytettyjä kohtauksia. Lyhytelokuvasarjan tuottaa Marvel Studios Animation, Leporen käsikirjoittaessa ja ohjaajatessa itse kaikki lyhytelokuvat.

Vin Diesel palaa lyhytelokuvissa ääninäyttelemään pikku-Grootia, Bradley Cooperin ollessa myös ääninäyttelijänä ensimmäisellä tuotantokaudella, ja Jeffrey Wrightin ollessa ääninäyttelijänä toisella tuotantokaudella. I Am Groot julkistettiin joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa. Lyhytelokuvien animointi alkoi elokuussa 2021, ja Leporen rooli ohjaajana paljastettiin marraskuussa 2021.

I Am Grootin ensimmäinen tuotantokausi koostui viidestä lyhytelokuvasta, jotka julkaistiin Disney+:aan osana MCU:n neljättä vaihetta 10. elokuuta 2022. Toinen tuotantokausi, johon kuului viisi uutta lyhytelokuvaa, julkaistiin osana MCU:n viidennettä vaihetta 6. syyskuuta 2023.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Vin Diesel  pikku-Groot  
 Bradley Cooper  Rocket  
 Jeffrey Wright  Seuraaja  

Sivurooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Trevor Devall  Iwua  
 James Gunn  rannekellon ääni  
 Fred Tatasciore  sivuäänet  

Lyhytelokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi (2022)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
1 1 (engl. Groot’s First Steps) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2022-8-1010. elokuuta 2022
Eräänä päivänä pikku-Groot kasvaa niin isoksi, että hänen ruukkunsa ilmestyy halkeama. Tämän seurauksena hänestä huolehtivat robotit päättävät korvata hänet bonsaipuulla. Groot yrittää hankkiutua eroon bonsaipuusta, kunnes he molemmat putoavat lattialle ja heidän ruukkunsa särkyvät. Tämän jälkeen Groot päätyy ottamaan ensimmäisiä askeleitaan juurista muodostuneilla jaloillaan.
2 2 (engl. The Little Guy) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2022-8-1010. elokuuta 2022
Aavikkoplaneetta Grundarilla pikku-Groot rakentaa oksista tornin, mutta vyloo ja sitä saalistava manta-lintu rikkovat sen. Kiukuttellessaan Groot löytää pienikokoisten grundien sivilisaation ja yrittää leikkiä niiden kanssa. Grundit kuitenkin luulevat tätä hyökkäykseksi ja yrittävät puolustautua. Lopulta Groot pieraisee peloissaan ulos lehden, jota grundit alkavat syödä. Groot tuo läheisestä pensaasta lisää lehtiä, mutta astuu vahingossa grundien päälle.
3 3 (engl. Groot’s Pursuit) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2022-8-1010. elokuuta 2022
Eelectorilla, pikku-Groot herää kesken uniensa. Hän löytää pienen rikkinäisen lasisäiliön ja jäljittää sieltä karannutta kuplamaista olentoa, Iwuaa. Lopulta Iwua muuttaa itsensä Grootin näköiseksi ja suostuttelee tämän tanssimaan kilpaa hänen kanssaan. Iwua yrittää jopa opettaa Grootille uusia taisteluliikkeitä, kunnes Groot avaa aluksen ilmalukon ja heittää Iwuan ulos.
4 4 (engl. Groot Takes a Bath) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2022-8-1010. elokuuta 2022
Gangalorissa, pikku-Groot löytää mutalammikon ja päättää kylpeä siinä. Myöhemmin hän huomaa mudan kasvattaneen hänelle paksun lehtipeitteen. Niiden kuihduttua hän kasvattaa mudalla itselleen uuden ja kokeilee useita eri tyylejä, lähellä pesivän oravalinnun ärsyyntyessä siitä. Kun lammikoista loppuu muta, oravalintu nauraa Grootille ilkeästi. Groot kynii kostoksi oravalinnun sulat ja tekee niistä huivin.
5 5 (engl. Magnum Opus) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2022-8-1010. elokuuta 2022
Pikku-Groot kerää useita Galaksin Vartijoille kuuluvia esineitä, mutta aiheuttaakin räjähdyksen yhdessä Eelectorin huoneista. Rocket huomaa Grootin yrittävän korjata räjähdyksestä syntyneen reiän ja löytää myös Grootin tekemän piirustuksen itsestään ja muista Vartijoista. Toinen räjähdys kuitenkin tekee alukseen toisen reiän. Groot pelastaa Rocketin, mutta piirustus jää leijumaan avaruuteen

Toinen tuotantokausi (2023)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
6 1 Oletko sinä minun Grootini? (engl. Are You My Groot?) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2023-9-66. syyskuuta 2023
Pikku-Groot löytää metsäplaneetalta munan ja alkaa huolehtia siitä kuoriutuneesta Terma-linnun poikasesta. Linnunpoikanen ei kuitenkaan ymmärrä Grootia tai muutenkaan tottele häntä. Lopulta se ja lauma muita saman Terma-linnun poikasia löytää oikean emonsa, ja Groot jättää poikaselle haikeat jäähyväiset.
7 2 Groot nuuskii paikkoja (engl. Groot Noses Around) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2023-9-66. syyskuuta 2023
Pikku-Groot pelaa videopelejä, mutta huomaa, että ohjaimen paristoissa on virta vähissä. Etsiessään uusia paristoja, Groot löytää punaisen irtonenän, joka tehostaa hänen hajuaistiaan. Kokeiltuaan useiden eri asioiden haistamista, hän huomaa myös miten sotkuinen ja haiseva hänen huoneensa on. Hän irrottaa irtonenän ja siivoaa paikat.
8 3 Grootin talvipäivä (engl. Groot’s Snow Day) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2023-9-66. syyskuuta 2023
Galaksin Vartijat saapuvat lumiplaneetalle, minne pikku-Groot päättää mennä nauttimaan lumesta ja jäästä. Hän rakentaa myös lumiukon ja varastaa aluksesta osia sen koristelemiseksi. Mutta lumiukosta tulee tietoinen ja se käyttää koristeina olevia aseita hyökätäkseen, jolloin Grootin on tuhottava se.
9 4 Grootin makea herkku (engl. Groot’s Sweet Tooth) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2023-9-66. syyskuuta 2023
Pikku-Groot huomaa tähtienvälisen jäätelöaluksen, ja haluaisi ostaa jäätelöä. Hän etsii aluksesta krediittejä, ja saa niitä lopulta ison kasan kourakoneesta. Jäätelöalus on kuitenkin jatkamassa matkaa, joten Groot seuraa sitä. Mutta hän kolaroi aluksen kanssa ja syö suihinsa sen tuhosta jäljelle jääneet jäätelöt.
10 5 Groot ja suuri profetia (engl. Groot and the Great Prophecy) Kirsten Lepore Kirsten Lepore 2023-9-66. syyskuuta 2023
Multiversumia tarkkaileva Seuraaja lukee muinaisen temppelin ennustusta Drez-Larin viimeisestä siemenestä, jonka istuttaminen pyhään maahan ohjaisi maailmankaikkeuden loistokkaaseen, uuteen aikakauteen. Seuraaja uskoo pikku-Groot on ennustuksen valittu. Mutta, joka Groot ei ole ennustuksesta tietoinen vain leikkii, laukaisee ansat ja antaa laavan tuhota siemenen. Grootin noustessa ulos sortuneen temppelin jäänteistä, Seuraaja huomaakin, ettei ennustus viitannut siemeneen tai maailmankaikkeuden uuteen aikakauteen, vaan itse Grootiin.

Joulukuussa 2020, Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa, Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige julkisti I Am Grootin, sarjan lyhytelokuvia, joiden päähenkilönä nähdään pikku-Groot.[1][2] Huhtikuussa 2021, James Gunn, Guardians of the Galaxy -elokuvien ohjaaja ja käsikirjoittaja, vahvisti lyhytelokuvien olevan animoituja,[3] Gunnin toimiessa vastaavana tuottajana.[4] Kesäkuussa, Vin Diesel, joka ääninäyttelee Grootia aiemmissa MCU-medioissa, sanoi Feigen olevan innoissan suunnitellusta tarinasta, jossa Groot palaisi kotiinsa Planeetta X:lle.[5] Kirsten Lepore paljastettiin vuoden 2021 Disney+-päivänä sarjan ohjaajaksi ja vastaavaksi tuottajaksi.[6] I Am Groot koostuu viidestä lyhytelokuvasta,[7] joiden yhteinen kesto on 15 minuuttia.[8] Vuoden 2022 San Diego Comic-Con Internationalissa kerrottiin, että lyhytelokuvasarjalle on tekeillä toinen tuotantokausi, johon tulee kuulumaan viisi uutta lyhytelokuvaa.[9][10] Lepore sanoi niiden olevan ”hengeltään” samanlaisia kuin ensimmäiset.[11]

Käsikirjoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lepore toimi itse lyhytelokuvien käsikirjoittajana,[12][13] Lepore käytti sarjan inspiraationa omaa poikaansa, ja sanoi sarjan kuvailevan Grootin lapsuushenkiä science fiction -elementtien avulla.[9] Hän ja Gunn tapasivat ja keskustelivat useita kertoja prosessin aikana siitä kuinka tarkasti pikku-Groot saataisiin kuvailtua, Gunnin itse kuvaillessa pikku-Grootia ”tuhmaksi vauvaksi”.[14] Ensimmäisessä lyhytelokuvassa ”Groot’s First Steps”, Lepore halusi tutkia kuinka Groot kasvaisi irti ruukustaan ja sovitti siihen idean, että Groot kasvaisi ruukkunsa ulkopuolelle. Samalla syntyi idea Grootista taistelemassa elotonta puuta vastaan, mikä muistutti Leporea Buster Keaton -tyylisestä fyysisestä komediasta, ”missä eloton esine aina voittaa”. ”Groot’s Pursuit” sai inspiraationsa ajatuksesta kuinka jotkut lapset hermostuivat siitä, kun joku matki heitä.[8] Lepore oli myös kiinnostunut Grootin fyysisten kykyjen tutkimisesta, mikä toteutui lyhytelokuvan ”Groot Takes a Bath” muodossa.[8]

Gunn sanoi, ettei sarjalla välttämättä olisi yhteyttä hänen Guardians of the Galaxy -elokuviinsa,[15] ja kuvaili niitä Marvel Cinematic Universesta (MCU) erilliseksi kaanoniksi.[16] /Filmin Joshua Meyerin mielestä tämä muistutti Team Thor -piladokumentteja, joita hän itse kuvaili ”huvittavaksi apokryfiksi, joka ei ole MCU-jatkumon kannalta merkittävä”.[15] Marvel Studiosin televisio- ja animaatiostriimauksen johtaja Brad Winderbaum sanoi, että lyhytelokuvat sijoittuisivat Guardians of the Galaxy Vol. 2:n (2017) lopun sekä elokuvan lopputekstien välissä näytettyjen kohtauksen väliin, jälkimmäisen näyttäessä Grootin kasvaneen teini-ikään.[14] Lepore kuitenkin lisäsi, että lyhytelokuvat näyttäisivät myös Guardians of the Galaxyn (2014) lopun sekä Guardians of the Galaxy Vol. 2:n alun välisiä tapahtumia.[11]

Vin Dieselin paluu pikku-Grootin ääneksi vahvistettiin kesäkuussa 2022.[17] Saman kuukauden aikana Bradley Cooperin paljastettiin palaavan Rocketin ääneksi,[13] ja Gunnin paljastettiin tekevän cameo rannekellon äänenä.[18][8]

Lyhytelokuvat tullaan toteuttamaan fotorealistisella animointityylillä. Animointi aloitettiin elokuussa 2021.[19]

Daniele Luppi toimii ensimmäisen tuotantokauden lyhytelokuvien säveltäjänä.[8] Marvel Music ja Hollywood Records julkaisivat singelinä laulut ”Groot Bossa Nova” ja ”Groot Tuttifrutti” 4. elokuuta 2022.[20]

Lyhytelokuvasarjan lisensoituina lauluina kuullaan Raymond Scottin ”In the Hall of the Mountain King” lyhytelokuvassa ”Groot's First Steps”, Tito Puenten ”Ran Kan Kan” lyhytelokuvassa ”Groot’s Pursuit”, sekä Jimmy Cliffin ”You Can Get It If You Really Want” lyhytelokuvassa ”Magnum Opus”.[8]

I Am Grootin ensimmäisen tuotantokauden kaikki viisi lyhytelokuvaa julkaistiin Disney+:aan 10. elokuuta 2022.[21][7] Toisen tuotantokauden kaikki viisi lyhytelokuvaa julkaistiin 6. syyskuuta 2023.[22]

 1. Anderton, Ethan: 'Guardians of the Galaxy' is Getting a Live-Action Holiday Special in 2022 Before Vol. 3 Arrives in 2023 /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2021. (englanniksi)
 2. Peters, Jay & Gartenberg, Chaim & Alexander, Julia: Here are all the new Marvel, Star Wars, and other projects Disney announced at its investor day The Verge. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 3. Gunn, James: Animated. Twitter. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 4. Gunn, James: I’m an Executive Producer. #IAmGroot Twitter. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 5. Davis, Brandon: F9 Star Vin Diesel Teases Groot's "Return To Planet X" in Guardians of the Galaxy Special ComicBook.com. 15.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.8.2021. (englanniksi)
 6. Hipes, Patrick: Disney+ Day: All The Streamer’s Film & TV News From Premiere Dates To Series Orders Deadline Hollywood. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 7. a b Lerner, Jessica: Disney+ Adds I Am Groot to Summer Lineup Adwekk. 6.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 7.6.2022. (englanniksi)
 8. a b c d e f I Am Groot Production Brief 27.7.2022. The Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 9. a b Nolan, Liam: SDCC Live: Marvel Studios Animation Panel Reveals Future of X-Men '97, What If and Marvel Zombies Comic Book Resources. 22.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 10. Paige, Rachel: SDCC 2022: Everything From the Marvel Studios Animation Panel Marvel.com. 22.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 11. a b Johnson, Zac: How Marvel Studios Is Branching Out with I Am Groot D23. 2.8.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 12. Disney+ Unveils Key Art and Launch Date for Marvel Studios' "I Am Groot" Shorts The Futon Critic. 6.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 13. a b Chapman, Wilson: 'I Am Groot' Drops Trailer, Renewed For Five Additional Episodes Variety. 22.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 14. a b Davis, Brandon: When I Am Groot Takes Place in MCU Timeline Revealed ComicBook.com. 28.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 15. a b Meyer, Joshua: I Am Groot Animated Shorts Coming To Disney+ In August 2022 /Film. 5.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 16. Deboer, Riley: GOTG's James Gunn Clarifies I Am Groot's MCU Canon Status Comic Book Resources. 7.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 17. Dick, Jeremy: I Am Groot Poster Reveals August Premiere Date MovieWeb. 5.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 7.6.2022. (englanniksi)
 18. Babb, Tiffany: Disney+ series I Am Groot features a James Gunn voice cameo PopVerse. 28.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 19. Vary, Adam B.: Marvel Studios Planning 'Multiple' New Animated Series Following Debut of 'What If…?' Variety. 11.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 20. 'I Am Groot' Soundtrack Single Released Film Music Reporter. 4.8.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 21. Flook, Ray: Moon Knight, Bad Batch S02, No Mandalorian & More Disney+ 2022 Updates Bleeding Cool. 16.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
 22. 'I Am Groot': First Trailer for Season 2 Reveals New Mischief Marvel.com. 6.8.2023. Arkistoitu . Viitattu 6.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]