Ms. Marvel (minisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ms. Marvel
Tyyli
Kestoaika 41–52 minuuttia
Luoja(t) Bisha K. Ali
Perustuu Sana Amanatin, Stephen Wackerin, G. Willow Wilsonin, Adrian Alphonan ja Jamie McKelvien sarjakuvahahmoon
Kamala Khan
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2022-6-88. kesäkuuta 2022 – 2022-7-1313. heinäkuuta 2022
Tuotantokausia 1
Jaksoja 6
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t)
Säveltäjä(t) Laura Karpman
Leikkaaja(t)
 • Nona Khodai
 • Sabrina Plisco
 • Emma McCleave
 • Sushila Love
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Aiheesta muualla
IMDb

Ms. Marvel on yhdysvaltalainen Bisha K. Alin luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu teinidraama- ja supersankarisarja, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Kamala Khan. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) seitsemäs Marvel Studiosin tuottama televisiosarja, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Ali toimi pääkäsikirjoittajana, Adilin ja Bilallin johtaessa sarjan ohjaajien tiimiä.

Sarjan pääosassa on Iman Vellani, joka esittää Kamala Khania / Neiti Ihmettä. Sarjassa näyttelevät myös Matt Lintz, Yasmeen Fletcher, Zenobia Shroff, Mohan Kapur, Saagar Shaikh, Rish Shah, Laurel Marsden, Samina Ahmad, Fawad Khan, Nimra Bucha, Mehwish Hayat, Adaku Ononogbo, Arian Moayed, Alysia Reiner, Laith Nakli, Azhar Usman, Travina Springer, Farhan Akhtar ja Aramis Knight. Sarja julkistettiin virallisesti elokuussa 2019 D23 Expo -messuilla, jolloin vahvistettiin myös Alin palkkaaminen sarjan pääkäsikirjoittajaksi. Vellani valittiin pääosan esittäjäksi syyskuussa 2020, jolloin El Arbi ja Fallah sekä Sharmeen Obaid-Chinoy ja Meera Menon palkattiin sarjan ohjaajiksi. Kuvaukset alkoivat marraskuussa 2020 ja sijoittuivat Atlantaan, New Jerseyyn, sekä Thaimaahan. Kuvaukset päättyivät toukokuussa 2021.

Ms. Marvel koostuu kuudesta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan MCU:n neljännen vaiheen seitsemäntenä sarjana 8. kesäkuuta – 13. heinäkuuta 2022. Sarja sai erittäin positiivisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa erityisesti sarjan visuaalista tyyliä sekä Vellanin roolisuoritusta.[1][2][3] Ms. Marvel toimii myös alkuasetelmana Vellanin roolille elokuvassa The Marvels (2023).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16-vuotias muslimityttö Kamala Khan on suuri Kostajien ja Kapteeni Ihmeen fani. Hänellä on kuitenkin vaikeuksia sopeutua sekä muslimiyhteisöönsä että kouluunsa, ja saatuaan itsekin supervoimat, hän huomaa, ettei hänen elämästään ole tullut yhtään helpompaa.[4]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Iman Vellani  Kamala Khan / Neiti Ihme  
 Matt Lintz  Bruno Carrelli  
 Yasmeen Fletcher  Nakia Bahadir  
 Zenobia Shroff  Muneeba Khan  
 Mohan Kapur  Yusuf Khan  
 Saagar Shaikh  Aamir Khan  
 Rish Shah  Kamran  
 Laurel Marsden  Zoe Zimmer  
 Samina Ahmad  Sana Ali  
 Fawad Khan  Hasan  
 Nimra Bucha  Najma  
 Mehwish Hayat  Aisha  
 Adaku Ononogbo  Fariha  
 Arian Moayed  agentti P. Cleary  
 Alysia Reiner  agentti Sadie Deever  
 Laith Nakli  šeikki Abdullah  
 Azhar Usman  Najaf  
 Travina Springer  Tyesha Hillman  
 Farhan Akhtar  Waleed  
 Aramis Knight  Kareem / Punainen Tikari  

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jordan Firstman  Gabe Wilson Jr.  
 Ali Alsaleh  Aadam  
 Dan Carter  Saleem  
 Anjali Bhimani  Ruby  
 Sophia Mahmud  Zara  
 Connor Jones  Shawn  
 Paul Kim  Paul  
 Matthew Vasquez  Miguel  
 Vardah Aziz  Zainab  
 Asfandyar Khan  Owais  

Vierailevat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Zion Usman  nuori Sana Ali  
 Ishan Gandhi  Hameed  
 Jordan Preston Carter  Gabe Hillman  
 Nic Starr  herra Hillman  
 Tonia Jackson  rouva Hillman  
 Ryan Penagos  KostajaConin cosplay-kilpailun juontaja (cameo)  
 Ali El Arbi  mies moskeijassa (cameo)  
 Bilall Fallah  mies moskeijassa (cameo)  
 Sana Amanat  häävieras (cameo)  
 G. Willow Wilson  oma itsensä (cameo)  
 Brie Larson  Carol Danvers / Kapteeni Ihme (cameo)  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Ohjaus[5] Käsikirjoitus[6] Julkaisu
1 Sukupolvi Miksi (engl. Generation Why) Adil ja Bilall Bisha K. Ali 2022-6-88. kesäkuuta 2022
Kamala Khan on 16-vuotias Jersey Cityssä asuva amerikanpakistanilainen, joka käy Coles Academicin lukiota, ja ihailee supersankareita, erityisesti Kapteeni Ihmettä. Mutta hän elää niin usein haavemaailmassaan, että reputtaa ajokokeensa, eikä ole edes päätänyt mihin yliopistoihin hakea. Kamala haluaisi mennä New Jerseyn supersankaritapahtuma KostajaConiin, mutta ei haluaisi noudattaa vanhempiensa, Yusufin ja Muneeban, tiukkoja ehtoja tai olla käyttämättä Kapteeni Ihme -cosplay-pukuaan. Hän menee illalla tapahtumaan salaa, ja Brunon asentamien valvontakameroiden avulla uskottelee vanhemmilleen olevansa huoneessaan. Hän lisää pukuunsa Brunon kehittämien rekvisiittojen lisäksi myös isoäitinsä, Sana Alin, lähettämän vanhan rannerenkaan. Mutta hänen osallistuessa cosplay-kilpailuun, rannerenkaassa olevat kosmiset voimat aktivoituvat ja luovat kiinteästä valosta koostuvia rakenteita, aiheuttaen kaaosta, mutta pelastaen luokkatoverinsa Zoe Zimmerin hengen. Kun Kamala palaa kotiin, Muneeba oli huomannut hänen huijauksensa ja moittii häntä käytöksestään.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Yhdysvaltain vahingonhallintaosaston (DODC) agentit P. Cleary ja Sadie Deever näkevät netissä videon KostajaConin tapahtumista ja lähtevät pidättämään tätä uutta superihmistä.

2 Murskattu (engl. Crushed) Meera Menon Kate Gritmon 2022-6-1515. kesäkuuta 2022
Tutkiessaan Kamalan voimia, Bruno huomaa niiden tulevan Kamalasta itsestään, ja että rannerengas oli vain aktivoinut ne. Kamala yrittää myös suostutella toista parasta ystäväänsä, Nakia Bahadiria, pyrkimään Jersey Cityn moskeijan johtokuntaan, jotta naisetkin saisivat äänensä kuuluviin. Illalla Zoe pitää bileet, joihin tulee myös koulun uusi poika, Kamran. Kamraniin ihastunut Kamala lähentyy bileissä tämän kanssa, ja Kamran tarjoutuu jopa antamaan Kamalalle ajotunteja. He uskottelevat Kamalan isoveljelle Aamirille ja tämän morsiamelle, Tyesha Hillmanille, Kamranin olevan vain kaukainen serkku. Cleary ja Deever kuulustelevat Zoe’ta ja alkavat tutkia New Jerseyn eteläaasialaisia yhteisöjä. Id al-Fitrin aikana Kamala yrittää kysyä sukulaisiltaan isoisoäidistään Aishasta, jolle rannerengas kuului, mutta nämä eivät kertoneet muuta kuin, että pitivät Aishaa suvun häpeäpilkkuna. Illalla, pelastettuaan Hameedin, tornista putoamaisillaan olevan pojan, Kamala saa peräänsä Deeverin ja DODC:n agentit, mutta Kamran auttaa hänet pakoon ja esittelee äidilleen Najmalle, josta Kamala oli aiemmin nähnyt näkyjä.
3 Kohtalon määräämä (engl. Destined) Meera Menon Tarina: Freddy Syborn
Käsikirjoitus: Freddy Syborn, A. C. Bradley ja Matthew Chauncey
2022-6-2222. kesäkuuta 2022
Najma ja hänen toverinsa Fariha, Saleem ja Aadam kuuluvat Aishan tavoin clandestineihin, jotka oli karkotettu sata vuotta sitten Noor-ulottuvuudesta Maahan, missä heitä luultiin jinneiksi. He pyytävät Kamalaa auttamaan heitä rannerenkaan avulla palaamaan kotiin. DODC alkavat tutkia Jersey Cityn muslimiyhteisöjä, mistä Muneeba sekä moskeijan johtokuntaan päässyt Nakia syyttävät ”superihmisestä”. Brunon mukaan ulottuvuuksienvälisen portaalin avaaminen saattaisi vaarantaa ihmishenkiä, ja paljastaa Kamalalle myös päässeensä opiskelijaksi Caltechiin. Najma on kärsimätön odottamaan ja aikoo pakottaa Kamalan väkisin toimimaan. Kamran saapuu Aamirin ja Tyeshan häihin varoittamaan Kamalaa juuri, kun clandestinet hyökkäävät. Kamalan taistellessa Brunon ja Kamranin avulla hyökkääjiä vastaan, Najma yrittää väkisin aktivoida rannerenkaan, luoden näyn höyryveturijunasta. FBI:n ja DODC:n tullessa pidättämään clandestinet ja Kamranin, Nakia saa tietää Kamalan noor-voimista. Sana soittaa tyttärentyttärelleen ja kertoo nähneensä näyn samasta junasta, vaatien Kamalaa tulemaan välittömästi luokseen Karachiin.
4 Joku näkee punaista (engl. Seeing Red) Sharmeen Obaid-Chinoy Tarina: Sabir Pirzada
Käsikirjoitus: Sabir Pirzada, A. C. Bradley ja Matthew Chauncey
2022-6-2929. kesäkuuta 2022
Kamalan ja Muneeban saavuttua Karachiin ja tapaavat Sanan, joka kertoo rannerenkaan yrittävän näkyjen avulla kertoa jotain junasta, jolla Sana oli paennut isänsä kanssa Intian jaon yönä vastaperustettavaan Pakistaniin. Seuraavana päivänä Kamala tutkii rautatieasemaa, missä hän tapaa Punaisiksi Tikareiksi kutsuttuihin omankädenoikeuden edustajiin kuuluvan Kareemin, joka aluksi luuli Kamalaa yhdeksi clandestineistä. Kareem vie hänet tapaamaan johtajaansa Waleedia, joka kertoo clandestineiden aikovan murtaa ”Noorin verhon”, joka erotti Noor-ulouttuvuuden ja Maan toisistaan, ja yhdistää Maan osaksi Noor-ulottuvuutta. Clandestinet karkaavat DODC:n huippuvartioidusta vankilasta, mutta hylkäävät Kamranin rangaistuksena Kamalan auttamisesta. Kamala harjoittelee Punaisten Tikarien avulla noor-voimien käyttöä, kunnes Karachiin saapuneet clandestinet hyökkäävät. Waleed ja Kareem tappavat Saleemin ja Aadamin, mutta Najma tappaa Waleedin. Lisäksi Najman heittämä tikari osuu Kamalan rannerenkaaseen, joka lähettää Kamalan menneisyyteen, Intian jaon aikaan.
5 Yhä uudelleen (engl. Time and Again) Sharmeen Obaid-Chinoy Fatimah Asghar 2022-7-66. heinäkuuta 2022
Vuonna 1942 Aisha oli brittiläissotilaita paettuaan tavannut muslimiaktivistin nimeltä Hasan. Hasan ja Aisha olivat rakastuneet ja saaneet tyttären, Sanan. Viisi vuotta myöhemmin, Najman löytäessä heidät ja vaatiessa rannerengasta takaisin, Aisha suostuttellee perheensä pakenemaan Pakistaniin. Rautatieasemalla Aisha jättää rannerenkaan Sanalle, minkä jälkeen Najma löytää Aishan ja tappaa hänet. Kamala huomaa voivansa kommunikoida Sanan kanssa ja opastaa hänet takaisin Hasanin luokse. Kun Kamala palaa takaisin nykyhetkeen, Noorin verhoon oli jo ilmestynyt repeämä ja Fariha kuolee koskettaessaan sitä. Kamalan kertoo Najmalle Aishan jättäneen muut clandestinet vain saadakseen olla perustamansa perheen kanssa, ja että Kamran olisi myös halunnut äitinsä valitsevan normaalin perhe-elämän. Najma uhraa itsensä sulkeakseen repeämän, mutta antaa samalla Yhdysvalloissa olevalle Kamranille omat noor-voimat. Muneeba saa tietää Kamalan voimista ja tekee sovinnon tyttärensä ja äitinsä kanssa. Jersey Cityssä Kamran saa Brunolta turvapaikan, mutta sitten DODC:n droonit hyökkäävät heidän kimppuunsa.
6 (engl. No Normal) Adil ja Bilall Tarina: Will Dunn
Käsikirjoitus: Will Dunn, A. C. Bradley ja Matthew Chauncey
2022-7-1313. heinäkuuta 2022
Kamala ja Muneeba palaavat Jersey Cityyn ja kertovat muulle perheelle totuuden Kamalan voimista. Nakia kertoo Brunosta ja Kamranista Kamalalle, joka lähtee äitinsä ompelemassa asussa etsimään heitä. Illalla he piiloutuvat Nakian ja Zoen kanssa Colesiin, minne Aamir tulee myös auttamaan heitä. Cleary pelkää DODC:n maineen kärsivän ja käskee Deeveriä vetäytymään, mutta Deever vain käskeekin agenttien tunkeutua lukioon väkisin. Zoe pyytää muiden kaupunkilaisten apua TikTokin kautta ennen kuin agentit pidättävät hänet, Brunon, Nakian ja Aamirin. Kun Kamala kertoo Kamranille Najman kuolemasta, raivostunut Kamran hyökkää agettien kimppuun, mutta menettää voimiensa hallinnaan. Kamala vapauttaa ystävänsä, puolustaa Kamrania agenteilta ja saa tämän rauhoittumaan. Kamalan vietyä Kamran satamaan, mistä tämä pakenee Karachiin Kareemin luokse, Deever vetäytyy, ja Cleary määrää hänet hyllytettäväksi. Jersey Cityn asukkaat hyväksyvät uuden supersankarin, ja Kamala ottaa Yusufin ehdotuksesta supersankarinimekseen ”Neiti Ihme”. Viikkoa myöhemmin, Bruno kertoo saaneensa selville Kamalan olevan noor-voimiensa lisäksi erilainen kuin muu perheensä eräänlaisen geneettisen mutaation vuoksi.[a]

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Kamalan rannerengas yhtäkkiä aktivoituu, teleportaten hänet pois makuuhuoneestaan ja tuoden Carol Danversin hänen tilalleen.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvelin luova konsultti Joe Quesada kertoi syyskuussa 2016 Marvelin suunnittelevan Kamala Khan / Neiti Ihmeen esittelemistä muihin medioihin, hahmon nopeasti kasvaneen suosion johdosta.[8] Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige sanoi toukokuussa 2018, että Marvel Cinematic Universeen (MCU) hahmosta ”oli ehdottomasti suunnitteilla jonkin sortin” projekti, ja sitä alettaisiin työstämään Captain Marvelin (2019) ensi-illan jälkeen, sillä elokuvan päähenkilö Carol Danvers inspiroi sarjakuvissa Kamala Khania ryhtymään Neiti Ihmeeksi.[9]

Elokuussa 2019 Marvel Studios julkisti D23 Expo -messuilla alkaneensa työstää Disney+-suoratoistopalveluun televisiosarjaa Ms. Marvel, Bisha K. Alin ollessa palkattuna pääkäsikirjoittajaksi.[10][11] Feige kertoi, että hahmo esiintyisi sarjan jälkeen sivuhahmona MCU-elokuvissa.[11][12] Adil El Arbi ja Bilall Fallah sekä Sharmeen Obaid-Chinoy ja Meera Menon palkattiin sarjan ohjaajiksi syyskuussa 2020.[13] Yksi Kamala Khanin sarjakuvaversion luojista, Sana Amanat, on yksi sarjan vastaavista tuottajista.[14]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freddy Syborn ja Fatimah Asghar toimivat sarjan muina käsikirjoittajina.[15][6] A. C. Bradley, animaatiosarja What If...?:n (2021–) pääkäsikirjoittaja, toimi sarjan konsultoivana tuottajana ja yhtenä käsikirjoittajista.[16]

Ms. Marvelissa Khan saa kyvyn luoda kristalleilta näyttävästä kiinteästä valosta rakennelmia taianomaisen rannerenkaan avulla,[17][18] mikä eroaa hänen sarjakuvissa nähdystä muodonmuutoskyvystään. Feige selitti, että Khanin kuuluminen sarjakuvissa epäinhimillisiin, ei sopinut MCU:n nykyiseen aikajanaan ja tapahtumiin, joten hänen voimansa muutettiin olemaan vahvemmassa yhteydessä hänen pakistanilaistaustaansa. He myös halusivat tuoda Khanin voimat lähemmäs kosmisia sankareita, joihin hän tulee liittymään elokuvassa The Marvels (2023). Feige lisäsi, että hahmon sarjakuvaversion ”henki” näkyisi sarjassa tästä huolimatta, sillä MCU:n Khanin kristallikyky mahdollistaisi sarjakuvien Khanin muodonmuutoskyvyn tavoin jättiläiskäsien ja -jalkojen käyttämisen.[19] Marvel Studios konsultoi Amanatia ja yhtä hahmon muista luojista, G. Willow Wilsonia, ja nämä hyväksyivät muutokset. Amanatin mielestä ”oli hauskaa antaa Kamalalle erilaiset voimat, jotka tuntuisivat sekä laajemmilla että elokuvallisemmilla”.[20]

Ms. Marvel suunniteltiin kasvutarinaksi, Amanatin huomautessa sarjan ottaneen inspiraatioita sarjakuvista ja luoneen MCU:hun oman versionsa hahmon ”omituisuudesta ja tyylillisestä erottumisesta muihin hahmoihin verrattuna”. Hän kuvaili myös Khanin elämää ja maailmaa ”luonnollisen värikkääksi”, koska Jersey City oli hänen mielestään ”aika hullu, eloisa ja monikulttuurinen paikka”. Carol Danvers toimi myös sarjassa Khan suurena inspiraationa sankariksi tulemiselle, koska Khan oli tietoinen elokuvan Avengers: Endgame (2019) tapahtumista, joissa Danvers taisteli Thanosa vastaan. Amanat uskoi, että oli tärkeää kertoa tarina siitä, millaisena nuoret värilliset henkilöt näkivät sankarit ja kuinka he samalla tutkiskelevat itseään.[20]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2020 lähes ennestään kokematon näyttelijä Iman Vellani valittiin pääosan esittäjäksi.[21] Marraskuussa 2020 Matt Lintz valittiin näyttelemään Bruno Carrellia, Khanin parasta ystävää.[22] Joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -tapahtumassa paljastettiin, että Aramis Knight, Saagar Shaikh, Rish Shah, Zenobia Shroff, Mohan Kapur, Yasmeen Fletcher, Laith Nakli, Azhar Usman, Travina Springer, ja Nimra Bucha näyttelevät myös sarjassa.[4] Knight näyttelee Kareemia / Punaista Tikaria,[23] Shaikh näyttelee Kamalan isoveljeä Aamir Khania,[24] Shroff ja Kapur näyttelevät Kamalan vanhempia Muneeba ja Yusuf Khania,[25], ja Rish Shah näyttelee Kamrania.[26] Helmikuussa 2021 Laurel Marsden valittiin näyttelemään Zoe Zimmeriä, minkä lisäksi Alysia Reinerin ja Alyy Khanin paljastettiin myös näyttelevän sarjassa.[27][28][29] Joulukuussa 2021 Fawad Khan paljasti näyttelevänsä sarjassa tuntematonta roolia.[30] Kuukautta myöhemmin Mehwish Hayatin raportoitiin näyttelevän myös sarjassa.[31] Maaliskuussa 2022 paljastettiin, että Anjali Bhimani, joka näytteli aiemmin Runawaysissä (2017–2019) Mita Nansaria, Wizardin työntekijää, näyttelee Ms. Marvelissa aivan uutta hahmoa.[32]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat marraskuussa 2020,[33][34] Trilith Studiosin tiloissa Atlantassa,[35] El Arbin, Fallahin, Obaid-Chinoyn ja Menonin ohjatessa jaksot,[36][13] ja Robrecht Heyvaertin, Carmen Cabanan, sekä Jules O’Loughlinin kuvatessa ne.[33][37] Helmikuussa 2021 kuvaukset olivat melkein lopuillaan, Naklin saatua omat kohtauksensa jo kuvattua.[28] 5. maaliskuuta 2021 El Arbi ja Fallah saivat ohjaamansa jaksot kuvattua,[38] Obaid-Chinoyn ohjatessa vielä neljännen ja viidennen jakson kuvauksia Thaimaassa 23. maaliskuuta, kuvausten sijoittuessa Bangkokiin sekä The Studio Parkin tiloihin.[39][37] Sarjaa kuvattiin vielä huhtikuun aikana myös Hudsonin piirikunnassa.[40][41] Vellanilla ja Shah’lla oli vielä huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa kohtauksia kuvattavana Atlantassa.[42][43][44] Kuvaukset päätyivät Thaimaassa toukokuussa 2021.[45]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2022 paljastettiin, että Laura Karpman, joka on säveltänyt What If...?:n (2021–) ja on kiinnitettynä myös The Marvelsin (2023) ohjaajaksi, säveltäisi myös Ms. Marvelin musiikin.[46]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ms. Marvel koostuu kuudesta jaksosta,[45] jotka julkaistiin Disney+:aan yksitellen joka keskiviikko 8. kesäkuuta 2022 alkaen ja 13. heinäkuuta 2022 asti.[17] Sarjan odotettiin alun perin esitettävän vuonna 2021.[47] mutta julkaisuaika siirtyi, kun Hawkeyen ilmoitettiin alkavan marraskuussa 2021.[48] Se oli osa MCU:n neljättä vaihetta.[49]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vellani vahvisti Kamalan olevan ensimmäinen MCU:n pääaikajanassa esiintynyt mutantti.[7]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Marvels

Sekä sarjan virallisen julkistamisen aikaan D23 Expo -messuilla että marraskuussa 2019 Kevin Feige sanoi hahmon tulevan esiintymään sarjan jälkeen myös tulevissa MCU-elokuvissa.[11][12] Aiemmin Captain Marvelin pääosan esittäjä Brie Larson oli aiemmin ilmaissut halunsa siihen, että Neiti Ihme esiintyisi elokuvan jatko-osassa.[50] Vellanin esiintyminen elokuvassa vahvistettiin joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -tapahtumassa.[51] Helmikuussa 2021 Feige vahvisti Ms. Marvelin tapahtumien johdattavan The Marvelsin (2023) tapahtumiin.[52] Lisäksi Shaikh, Shroff ja Kapur palaavat elokuvassa näyttelemään Khanin perhettä.[53]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jackson, Destiny: Ms. Marvel Review Empire. 7.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 2. Sepinwall, Alan: As a Coming-of-Age Tale, 'Ms. Marvel' Kicks Ass. As a Superhero Origin Story, Maybe Not Rolling Stone. 7.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 3. Framke, Caroline: 'Ms. Marvel' Brings 'Into the Spider-Verse' Energy to Charming, Refreshing New Heroine: TV Review Variety. 7.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 4. a b Hermanns, Grant: Iman Vellani is Kamala Khan in First Ms. Marvel Sizzle Reel! ComingSoon.net. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2020. (englanniksi)
 5. Ms. Marvel Fact Sheet assets.gettyimages.com. Arkistoitu . (englanniksi)
 6. a b Ms. Marvel - WGA Directory Writers Guild of America West. 15.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.4.2022. (englanniksi)
 7. Brail, Nathaniel: Ms. Marvel Star Breaks Silence Since Mutant Reveal ComicBook.com. 14.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.7.2022. (englanniksi)
 8. Couto, Anthony: Quesada on Marvel's Diverse Audience, Ms. Marvel's Future in TV & Film Comic Book Resources. 6.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 9. Osborn, Alex: Feige: MCU Has 'Plans' to Introduce Ms. Marvel After Captain Marvel IGN. 12.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 10. Kit, Borys & Goldberg, Lesley: 'Ms. Marvel' Series in the Works for Disney+ (Exclusive) The Hollywood Reporter. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 11. a b c Dominguez, Noah: Ms. Marvel Series Confirmed, Character Will Appear In Movies Comic Book Resources. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 12. a b Couch, Aaron: Marvel's Kevin Feige Breaks Silence on Scorsese Attack: "It's Unfortunate" (Exclusive) The Hollywood Reporter. 10.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 13. a b Couch, Aaron: 'Ms. Marvel' Finds Directors in Pakistani Oscar Winner, 'Bad Boys For Life' Filmmakers (Exclusive) The Hollywood Reporter. 18.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 14. Weiss, Josh: Embiggen! Ms. Marvel Series Coming to Disney+, Drops Sizzle Reel With First Footage Syfy Wire. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 1.3.2021. (englanniksi)
 15. White, Peter: AMC & UKTV’s Alibi Order Crime Drama ‘Ragdoll’ From ‘Killing Eve’ Producer Sid Gentle Films & Freddy Syborn Deadline Hollywood. 18.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2021. (englanniksi)
 16. What If..? Production Brief 30.7.2021. Disney Media and Entertainment Distribution. Arkistoitu . Viitattu 15.3.2022. (englanniksi)
 17. a b Ryan, Danielle: Ms. Marvel Trailer: Here Comes Kamala Khan /Film. 15.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 15.3.2022. (englanniksi)
 18. Skrebels, Joe: Ms. Marvel: First Trailer Reveals June Release Date IGN. 15.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
 19. Travis, Ben: Ms. Marvel's Powers Are 'Not An Exact Translation' From The Comics, Says Kevin Feige – Exclusive Image Empire. 9.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
 20. a b Coggan, Devan: 'Ms. Marvel' co-creator Sana Amanat on bringing Kamala Khan from page to screen Entertainment Weekly. 11.5.2022. Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
 21. Kroll, Justin: Newcomer Iman Vellani To Play Title Role In Marvel’s ‘Ms. Marvel’ Series For Disney Plus Deadline Hollywood. 30.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 22. Anderson, Jenna: Ms. Marvel: Disney+ Series Casts Matt Lintz in Key Role ComicBook.com. 19.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 20.11.2020. (englanniksi)
 23. Abdulbaki, Mae: Ms. Marvel Disney Plus Release Date, Trailer, Cast of the MCU Show Inverse. 14.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 15.12.2020. (englanniksi)
 24. Martinez, Kiko: San Antonio native Saagar Shaikh lands acting role in upcoming Disney+ series Ms. Marvel San Antonio Current. 12.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2020. (englanniksi)
 25. Sharma, Dishya: EXCLUSIVE: Loki star Tom Hiddleston cycled past Mohan Kapur but Ms Marvel star didn't spot him for THIS reason Pinkvilla. 16.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.1.2021. (englanniksi)
 26. Barnhardt, Adam: Ms. Marvel Actor Teases Arrival of Inhumans Comicbook.com. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2020. (englanniksi)
 27. Couch, Aaron: 'Ms. Marvel' Enlists Laurel Marsden (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.2.2021. (englanniksi)
 28. a b Nakli, Laith: And that's a wrap for #msmarvel what an experience. Just when I thought it couldn't get better it did when @alysiareiner joined the cast. 16 years of friendship and working together. Thank you @minib622 and #badass directors @fallahbilall @adilelarbi @meeraonthewall and the incredible cast!! Can't wait for the world to see this show. Also can't wait to see you New York !! #msmarvel #marvel #atl #representation #muslimsontv Instagram. 28.2.2021. Viitattu 1.3.2021. (englanniksi)
 29. Ahmed, Musanna: "Trying To Understand My Character's Journey Was Difficult": Interview with Alyy Khan, Star of Mogul & The Serpent Film Inquiry. 19.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.4.2021. (englanniksi)
 30. Fawad Khan confirms role in Ms Marvel, says he had 'good fun' shooting for it Hindustan Times. 16.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2021. (englanniksi)
 31. Mehwish Hayat joins Fawad Khan, Nimra Bucha in 'Ms Marvel' The Express Tribune. 14.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.3.2022.
 32. Cordero, Rosy: Anjali Bhimani Boards 'Ms. Marvel' In A Recurring Role Deadline Hollywood. 14.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.3.2022. (englanniksi)
 33. a b Fisher, Jacob: Production Tidbits: 'Moon Knight', 'Aquaman 2', 'Ms. Marvel' and More Discussing Film. 11.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 34. Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.11.2020. (englanniksi)
 35. Perine, Aaron: Spider-Man 3: Marvel Studios Likely Bringing Back Major Contributor for Sequel Comicbook.com. 29.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 36. Kit, Borys: 'Bad Boys for Life' Filmmakers to Direct 'Batgirl' Movie for Warner Bros. (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2021. (englanniksi)
 37. a b O’Loughlin, Jules: #marvel Instagram. 23.3.2021. Viitattu 12.5.2021. (englanniksi)
 38. Arbi, Adil El: Jumu3a Mubarak!!! Last shooting day for us on Ms. Marvel. Working with legendary producer Kevin Feige has been a blast! Merci frerooo!Shokran to the producers Sana Amanat & Jenna Berger, the writers, the whole crew and cast! You are family FOR LIFE! Stay tuned for the end of year insha Allah. Good luck to @sharmeenobaidchinoy with her episodes Al Hamdoulillah ⚡⚡⚡ #msmarvel #drarriesunited 🇲🇦 Instagram. 5.3.2021. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
 39. Frater, Patrick: 'Ms. Marvel' Series Completes Production in Thailand Despite Virus Resurgence (Exclusive) Variety. 11.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.5.2021. (englanniksi)
 40. Kuperinsky, Amy: First look at N.J.'s Ms. Marvel, 'The Marvels' movie teaser NJ.com. 4.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 15.3.2022. (englanniksi)
 41. Kuperinsky, Amy: First look at N.J.'s Ms. Marvel, 'The Marvels' movie teaser NJ.com. 4.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
 42. Kroll, Justin: Rish Shah To Co-Star In The Netflix Pic 'Strangers' From 'Someone Great' Director Deadline Hollywood. 28.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
 43. Hood, Cooper: Ms. Marvel Set Photos Reveal First Look at Kamala Khan's Comics Accurate Costume Screen Rant. 1.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
 44. Fink, Richard: Marvel's Ironheart Show Will Be 6 Episodes, Writing Starts Next Month Screen Rant. 27.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
 45. a b Frater, Patrick: 'Ms. Marvel' Series Completes Production in Thailand Despite Virus Resurgence (Exclusive) Variety. 11.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
 46. Tangcay, Jazz: ‘The Marvels’ Composer Laura Karpman Scores ‘Ms. Marvel’ on Disney+ (EXCLUSIVE) Variety. 16.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2022. (englanniksi)
 47. Russell, Bradley: Ms. Marvel reportedly delayed until 2022 GamesRadar+. 23.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 30.9.2021. (englanniksi)
 48. Couch, Aaron: ‘Hawkeye’ Sets November Release Date on Disney+ The Hollywood Reporter. 29.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.8.2021. (englanniksi)
 49. Brown, Tracy: Here are all the Marvel shows coming to Disney+, from 'Ms. Marvel' to 'Moon Knight' Los Angeles Times. 23.8.2019. Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
 50. Geisinger, Gabriella: Captain Marvel 2: Brie Larson wants THIS character in Captain Marvel 2 Daily Express. 20.2.2019. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2020. (englanniksi)
 51. Bui, Hoai-Tran: 'Ms. Marvel' First Look Teases New Disney +Series, Character Confirmed to Appear in 'Captain Marvel 2' /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 52. D'Alessandro, Anthony: ‘WandaVision’: Elizabeth Olsen Character Will Head To ‘Doctor Strange 2’ Pic; No Season 2 Planned Yet Deadline Hollywood. 24.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.2.2021. (englanniksi)
 53. Hussaini, Syed Fahadullah: Ms. Marvel Star Reveals Show Characters Return In Captain Marvel 2 Screen Rant. 7.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 15.3.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]