Black Panther: Wakanda Forever

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Black Panther: Wakanda Forever
Ohjaaja Ryan Coogler
Käsikirjoittaja
Tarina Ryan Coogler
Perustuu Stan Leen ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon Musta Pantteri
Tuottaja
Säveltäjä Ludwig Göransson
Kuvaaja Autumn Durald Arkapaw
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 163 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 250 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 859 miljoonaa dollaria[2][3]
Edeltäjä Black Panther
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Black Panther: Wakanda Forever on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Musta Pantteri perustuva geopoliittinen supersankarielokuva. Se on jatko-osa vuoden 2018 elokuvalle Black Panther sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) 30. elokuva ja neljännen vaiheen viimeinen elokuva. Elokuvan ohjasi Ryan Coogler, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Joe Robert Colen kanssa. Elokuvan pääosissa ovat Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Winston Duke, Dominique Thorne, Florence Kasumba, Michaela Coel, Tenoch Huerta Mejía, Martin Freeman ja Angela Bassett. Elokuvassa Wakandan johtajat yrittävät suojella valtakuntaansa, T’Challan kuoleman jätettyä sen ilman suojelijaa.

Coogler oli alkanut kehittää ideoita jatko-osalle jo helmikuussa 2018 Black Pantherin ensi-illan jälkeen ja vahvisti lokakuussa paluunsa ohjaajaksi. Elokuvaa koskevat suunnitelmat muuttuivat elokuussa 2020, kun Black Pantherin pääosan esittäjä Chadwick Boseman kuoli paksusuolen syöpään, ja Marvel Studios päätti, ettei hahmolle valita uutta näyttelijää. Muiden päänäyttelijöiden paluu rooleihinsa vahvistettiin marraskuussa, ja kuvaukset alkoivat Atlantassa kesäkuussa 2021. Niiden oli tarkoitus päättyä marraskuussa 2021, mutta sitten kuvaukset keskeytyivät vuoden 2022 alkuun asti, Wrightin jouduttua sairaalaan. Kuvaukset jatkuivat jälleen tammikuussa 2022 ja päättyivät Puerto Ricossa maaliskuussa 2022.

Black Panther: Wakanda Forever sai maailmanensi-iltansa El Capitan Theatressa sekä Dolby Theatressa, Hollywoodissa, 26. lokakuuta 2022. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 9. marraskuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 11. marraskuuta. Elokuva sai positiivisen vastaanoton. Kriitikot ylistivät elokuvan toimintakohtauksia, ohjausta, näyttelijöiden roolisuorituksia (erityisesti Wrightin, Guriran, Huertan ja Bassettin), sekä kunnianosoitusta Bosemanin muistolle, mutta kritisoivat elokuvan tarinaa ja kestoa.[4][5][6] Elokuva sai kaksi Golden Globe Awards -ehdokkuutta sekä kuusi Critics’ Choice Movie Awards -ehdokkuutta.[7][8]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T’Challa, Wakandan kuningas ja Musta Pantteri, on sairastunut. Hänen siskonsa, Shuri, yrittää hänen parantamiseksi luoda synteettisesti uutta sydämen muotoista yrttiä, Erik ”Killmonger” Stevensin poltettua vuosia sitten kaikki luonnolliset yrtit.[a] Kaikki yritykset kuitenkin epäonnistuvat ja T’Challa menehtyy.

Vuoden kuluttua muut valtiot yrittävät tiukasti vaatia Wakandaa myymään vibraniumia heille, ja Ranska yrittää jopa varastaa sitä. Kuningataräiti Ramonda pyytää Shuria jatkamaan yrityksiä syntetisoida sydämen muotoinen yrtti, koska uskoo Wakandan tarvitsevan uuden Mustan Pantterin, mutta Shuri kieltäytyy, uskoen manttelin olevan menneisyyttä. CIA:lle työskentelevän tohtori Grahamin johtama retkikunta etsii vibraniumia merestä, mutta merestä nousevat soturit ja näiden hallitsija Namor hyökkäävät ja surmaavat retkikunnan jäsenet, Yhdysvaltojen uskoessa wakandalaisten olevan syyllisiä. Namor murtautuu Wakandan turvallisuusjärjestelmän läpi ja vaatii Shuria ja kuningataräiti Ramondaa etsimään ja tuomaan hänelle tutkijan, joka kehitti vibranium-jäljittimen.

CIA-agentti Everett Rossin avustuksella Shuri ja Dora Milajen kenraali Okoye saavat selville, että laitteen keksijä on MIT:n opiskelija Riri Williams. FBI alkaa jahdata Shuria, Okoyea sekä Stark-yhtiöiden kaarireaktoriteknologialla toimivaa pukua käyttävää Williamsia, mutta kesken takaa-ajon, Namora, Attuma ja joukko muita Namorin sotureita hyökkää heidän kimppuunsa, päihittäen Okoyen ja siepaten Shurin ja Williamsin. Raivostunut Ramonda erottaa Okoyen Dora Milajesta, ylentää Ayon uudeksi kenraaliksi, ja etsii käsiinsä Nakian, joka oli asunut Haitilla pliippauksesta[b] asti, auttamaan Shurin ja Williamsin etsimisessä.

Shuri tapaa Namorin, joka esittelee kansansa vedenalaista valtakuntaa, Talokania. Talokanin perustajat olivat Keski-Amerikan alkuperäisasukkaita, jotka olivat vuonna 1571 paenneet konkistadorien valloitusta muuttumalla vibraniumin tehostamaa kasvia syömällä vettä hengittäviksi olennoiksi. Namor oli kuitenkin syntynyt mutanttina, joka hengitti sekä maalla että vedessä, ja kykeni lentämään sekä elämään vuosisatoja vanhaksi, koska oli hänen äitinsä Fen oli syönyt kasvia ollessaan raskaana. Namor vapauttaisi Williamsin vain, jos Wakanda ja Talokan julistaisivat yhdessä sodan pintamaailmaa vastaan. Jos Shuri kieltäytyisi, Namor tappaisi Williamsin ja tuhoaisi Wakandan ennen muuta pintamaailmaa. Nakia onnistuu pääsemään Talokaniin ja pelastamaan Shurin ja Williamsin, mihin Namor ja joukko talokanilaisia vastaavat hyökkäämällä Wakandaan. Namor yrittää hukuttaa Williamsin, mutta Ramonda pelastaa hänet, hukkuen kuitenkin itse. Namor poistuu paikalta, mutta lupaa palaavansa viikon päästä koko armeijansa kanssa.

Yhdysvalloissa Rossin ex-vaimo ja CIA:n nykyinen johtaja, Valentina Allegra de Fontaine, joka pyrkii saamaan kaiken maailman vibraniumin Yhdysvaltojen haltuun, saa tietää Rossin antaneen tietoa wakandalaisille, ja pidättää tämän syytettynä maanpetoksesta. Ramondan hautajaisten jälkeen Shuri keksii käyttää Fenille kuuluneessa rannekorussa olevaa talokanilaisen kasvin vartta syntetisoidakseen toimivan version sydämen muotoisesta yrtistä. Juotuaan yrtistä tehtyä rohtoa, hänen mielensä kohtaa hetkellisesti ”esi-isien tasolla” Killmongerin hengen, joka yrittää suostutella häntä kostamaan Namorille Ramondan kuoleman. Wakandan heimot hyväksyvät Shurin uudeksi Mustaksi Pantteriksi, mutta jabariheimon johtajan, M’Bakun, neuvoista huolimatta, Shuri kertoo aikovansa tappaa Namorin, ja käskee wakandalaisia valmistautumaan vastaiskuun Talokania vastaan. Williams suunnittelee wakandalaisteknologialla uuden kaarireaktorihaarniskan, ja Okoye sekä Dora Milajen jäsen Aneka ottavat käyttöön Shurin suunnittelemat ”Keskiyön enkeleiksi” kutsutut haarniskat.

Wakandalaisten sotalaivan houkuteltua Namorin ja talokanilaiset pinnalle uudella vibranium-jäljittimellä, Shuri sieppaa Namorin suihkukoneeseen ja heikentää tätä ensin lämmittimillä ja sitten ohjaamalla suihkukoneen aavikolle. Suihkukone tekee pakkolaskun, ja Shuri onnistuu pitkän taistelun jälkeen heikentämään Namoria niin, että saa etulyöntiaseman. Nähtyään näyn Ramondasta ja huomattuaan kostonhimon vaikutukset heidän kansoihinsa, Shuri pakottaa Namorin antautumaan ja lupaa vastineeksi suojella Talokania muulta maailmalta. Namora ei ole tilanteeseen tyytyväinen, mutta Namor uskoo liiton hyödyttävän molempia valtakuntia, kun muu pintamaailma julistaisi sodan Wakandaa vastaan. Shuri luo sydämen muotoisille yrteille uuden yrttitarhan. Williams palaa Yhdysvaltoihin, mutta joutuu jättämään haarniskansa Wakandaan. M’Baku osallistuu valtaistuimesta käytäviin rituaalitaisteluihin Shurin sijasta, ja Okoye vapauttaa Rossin vankienkuljetusautosta. Shuri matkustaa Haitille tapaamaan Nakiaa sekä polttakseen hautajaisvaatteensa, käydäkseen loppuun T’Challan kuolemaa koskevan suruaikansa.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Nakia paljastaa Shurille muuttaneensa Haitille, että voisi kasvattaa salassa muulta maailmalta, ilman valtaistuimen paineita, hänen ja T’Challan yhteisen pojan, Touissantin, joka kertoo wakandalaisen nimensä olevan T’Challa, isänsä mukaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Letitia Wright  Shuri / Musta Pantteri  
 Lupita Nyong’o  Nakia  
 Danai Gurira  Okoye  
 Winston Duke  M’Baku  
 Dominique Thorne  Riri Williams  
 Florence Kasumba  Ayo  
 Michaela Coel  Aneka  
 Tenoch Huerta Mejía  Namor  
 Martin Freeman  Everett Ross  
 Angela Bassett  Ramonda  
 Mabel Cadena  Namora  
 Lake Bell  tohtori Graham  
 Alex Livinalli  Attuma  
 Robert John Burke  Smitty  
 Danny Sapani  M’Kathu (rajaheimon kylänvanhin)  
 Isaac de Bankolé  jokiheimon kylänvanhin  
 Connie Chiume  Zawavari (kylänvanhimpien puhenainen)  
 Julia Louis-Dreyfus  Valentina Allegra de Fontaine  
 Michael B. Jordan  N’Jadaka / Erik ”Killmonger” Stevens  
 Dorothy Steel  kauppiasheimon kylänvanhin  
 Sope Aluko  shamaani Sope  
 Zainab Jah  kaivosheimon kylänvanhin  
 Trevor Noah  Griot (ääni)  
 Zola Williams  Yama  
 Janeshia Adams-Ginyard  Nomble  
 Anderson Cooper  oma itsensä  
 María Mercedes Coroy  Fen  
 Irma-Estel Laguerre  vanha Fen  
 Manuel Chavez  nuori Namor  
 Richard Schiff  Yhdysvaltain ulkoministeri  
 Kamaru Usman  merivoimien sotilas  
 Divine Love Konadu-Sun  T’Challa II / Touissant (cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Black Panther sai ensi-iltansa helmikuussa 2018, tuottaja Kevin Feige sanoi, että Mustasta Pantterista ”oli monta, monta tarinaa kerrottavana ja, että hän halusi ohjaaja ja käsikirjoittaja Ryan Cooglerin palaavan myös jatko-osaan.[9] Marvel Studios halusi pitää luovan tiiminsä ”niin kiinni kuin mahdollista”,[10] Walt Disney Studiosin puheenjohtaja Alan F. Hornin sanoessa, että vaikka oli ”liian aikaista puhua” jatko-osasta, hänkin halusi Cooglerin palaavan ohjaajaksi.[11] Coogler sanoi haluavansa nähdä kuinka Chadwick Bosemanin näyttelemä T’Challa kasvaisi kuninkaana tulevissa elokuvissa, koska hänen valtakautensa oli Marvel Cinematic Universessa vasta alkanut, kun taas sarjakuvissa hän oli ollut kuningas lapsuudestaan asti.[12] Maaliskuussa 2018 Feige sanoi, ettei jatko-osasta ollut ”mitään erityistä paljastettavaa”, mutta heillä oli ”ideoita ja lähes varma suunta mihin he haluavat edetä toisen elokuvan kohdalla”.[13]

Lokakuussa 2018 Coogler oli allekirjoittanut sopimuksen Black Pantherin jatko-osan käsikirjoittamisesta ja ohjaamisesta. Sekä Marvel että Coogler olivat aina suunnitelleet jatkavansa yhteistyötään ensimmäisen elokuvan menestyksen jälkeen, mutta Coogler oli vältellyt liian äkkinäistä sopimuksen viimeistelyä. Cooglerin odotettiin aloittavan käsikirjoittamisen vuonna 2019, ja kuvausten odotettiin alkavan joko vuoden 2019 lopulla tai vuoden 2020 alussa.[10] Marraskuussa Letitia Wrightin vahvistettiin palaavan T’Challan siskon Shurin näyttelijäksi.[14] Kun Ramondaa Black Pantherissa näytelleeltä Angela Bassettilta kysyttiin Screen Actors Guild Awards 2019 -gaalassa, että palaisiko koko näyttelijäkaarti jatko-osaan, Bassettin aviomies Courtney B. Vance sanoi, että kyllä palaisivat, mukaan lukien edellisessä elokuvassa kuollutta Erik Killmongeria näytellyt Michael B. Jordan. Bassett lisäsi, että ”[Teknisesti emme nähneet hänen] uppoavan mereen.”[15] Kesäkuussa 2019 Feige sanoi Vancen puheiden olevan ”pelkkiä huhuja” ja ettei elokuvalla ollut vielä lukkoon lyötyjä suunnitelmia, koska Coogler oli vasta alkanut hahmotella elokuvaa Feigen ja Nate Mooren kanssa.[16] Seuraavan kuukauden aikana John Kani ilmaisi halunsa palata näyttelemään T’Challan isää T’Chakaa,[17] ja Danai Gurira vahvisti palaavansa Okoyen rooliin.[18] Feige vahvisti vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa, että elokuva tultaisiin toteuttamaan, mutta sen ensi-iltapäivämäärää ei vielä paljastettu.[19] Elokuussa Martin Freeman vahvisti palaavansa näyttelemään Everett Rossia,[20] ja D23 Expo -messuilla elokuvan ensi-illaksi paljastettiin 6. toukokuuta 2022.[21] Feige paljasti, että Coogler oli saanut käsikirjoituksen valmiiksi ja että elokuvan roisto ja virallinen nimi olivat valittu, vaikka niitä ei vielä paljastettu.[22]

28. elokuuta 2020 Boseman kuoli paksusuolen syöpään. Coogler ei ollut tiennyt Bosemanin sairaudesta ja kommentoi viettäneensä ”viime vuoden valmistellen, kuvitellen ja kirjoittaen hänelle [jatko-osaan] sanoja, joita meidän ei ollutkaan tarkoitus tulla kuulemaan”.[23] Myös Feige ja muut Marvel Studiosin johtajat eivät olleet tietoisia Bosemanin sairaudesta. Boseman, joka oli huomattavasti laihtunut sairautensa vuoksi viikkoja ennen kuolemaansa, oli suunnitellut palaavansa syyskuussa kuntoilemaan ja palauttamaan painonsa ennalleen. The Hollywood Reporter raportoi kuinka monien mielestä Disney voisi etsiä hahmolle uuden näyttelijän, mikä kuitenkin ”voisi saada aikaan paheksuntaa fanien keskuudessa ja saisi nämä väistämättä vertailemaan näyttelijöiden välisiä eroja”. Vaihtoehtoisesti Disney voisi muuttaa suunnitelmiaan ja tehdä Shurista uuden Mustan Pantterin, mikä oli tapahtunut joitain kertoja sarjakuvissa.[24] Marraskuussa vastaava tuottaja Victoria Alonso sanoi, että Bosemania ei tulla lisäämään digitaalisesti mukaan elokuvaan, ja lisäsi, että Marvel käytti aikansa selvittääkseen ”mitä he tekisivät seuraavaksi ja miten”.[25] Myöhemmin saman kuukauden aikana Lupita Nyong’on, Winston Duken ja Bassettin vahvistettiin palaavan Nakian, M’Bakun ja Ramondan rooleihin. Siihen aikaan kuvausten suunniteltiin alkavan Atlantassa heinäkuussa 2021, ja Tenoch Huerta oli neuvotteluissa elokuvan roiston esittämisestä.[26] Joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -tapahtumassa Feige vahvisti, ettei T’Challalle valita uutta näyttelijää, mutta ”kunnioittaakseen perintöä, jonka [Boseman] auttoi meitä rakentamaan”, hän toivoi, että jatko-osa ”jatkaisi ensimmäisessä elokuvassa esiteltyä rikastettua maailmaa ja monipuolisia hahmoja.” Lisäksi elokuvan uudeksi ensi-iltapäivämääräksi asetettiin 9. heinäkuuta 2022.[27] Saman kuukauden lopussa Bosemanin maskeeraaja Siân Richards ja hänen puvustajansa Craig Anthony päättivät Bosemanin kuoleman vuoksi, etteivät työskentelisi jatko-osan parissa lainkaan. Hiussuunnittelija Deidra Dixon oli sekä Bosemanin että oman sisarensa kuolemien johdosta epävarma paluunsa suhteen.[28]

Tammikuussa 2021 Feige toisti, ettei Bosemania lisättäisi digitaalisesti elokuvaan ja selitti, että elokuvan oli alun perinkin tarkoitus keskittyä enemmän ”Wakandan, sen hahmojen ja erilaisten alikulttuurien tutkimiseen”.[29] Saman kuukauden aikana Jordan sanoi, että olisi ”aina halukas jollain tavalla” palaamaan Killmongerin rooliin, koska rakasti hahmoa ja Cooglerin kanssa työskentelemistä.[30]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2021 Nyong’o sanoi jatko-osan elokuvan erilainen kuin ensimmäinen elokuva ja ilmaisi samalla olevansa innoissaan Cooglerin suunnitelmista. Hän tarkensi kuitenkin, että kaikki elokuvan parissa työskentelevät pyrkivät jatkamaan Bosemanin perintöä.[31] Saman kuukauden aikana Coogler sanoi yhä työstävänsä käsikirjoitusta,[32] kun Freeman sanoi tapaavansa pian Cooglerin keskustellakseen projektista.[33] Huhtikuussa Coogler sanoi aikovansa yhä kuvata elokuvaa Georgiassa, vaikka osavaltio hyväksyi paikalliseen vaalilakiin ehdotetun kontroversiaalin muutosesityksen. Coogler vastusti lakimuutosta, mutta uskoi, että elokuvatuotannon siirtäminen vaikuttaisi paikan työllisyyteen negatiivisesti. Sen sijaan hän pyrki aktiivisesti kannattamaan lakimuutoksen kumoamista.[34] Toukokuussa 2021 elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Black Panther: Wakanda Forever.[35] /Filmin Ethan Anderton totesi ”wakandalaisten taisteluhuudon” esiintymisen jatko-osan lisänimenä olevan juuri sopiva kunnianosoitus Bosemanille.[36] Kesäkuun lopussa Edgar Luna, Worcesterin taloudellisen kehitysosaston liiketoiminnan kehityspäällikkö sanoi merkittävän Disney-tuotannon, joka vahvistettiin myöhemmin Wakanda Foreveriksi, teknisen osaston, tiedustelleen aluetta sopivien kuvauspaikkojen löytämiseksi. Näiden joukossa oli myös Worcesterin poliisiasema.[37][38]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat Pinewood Studiosin tiloissa, Atlantassa, 29. kesäkuuta 2021 ja odotetaan kestävän kuusi kuukautta.[39][26][40] Elokuvan kuvaajana toimi Autumn Durald Arkapaw, joka kuvasi myös Lokin ensimmäisen tuotantokauden.[41] Ennen Bosemanin kuolemaa, kuvausten suunniteltiin alun perin alkavan 1. maaliskuuta 2021.[24] Cooglerin pitkäaikaisena yhteistyökumppanina, Morrison suunnitteli palaavansa Wakanda Foreveriin, mutta ei voinut, koska koronaviruspandemia oli siirtänyt hänen toisen projektinsa Flint Strongin tuotannon aikataulua.[42]

Heinäkuussa Bassett vihjaili, että Bosemanin kuoleman vuoksi käsikirjoitukseen tehtäisiin yhä lisää muutoksia, ja että käsikirjoituksesta oli tehty vähintään viisi eri versiota. Hän myös vihjaili, että Joe Robert Cole, joka oli Cooglerin mukana käsikirjoittamassa ensimmäistä elokuvaa, osallistui myös Wakanda Foreverin käsikirjoittamiseen,[43] minkä Feige myöhemmin vahvisti.[44] Saman kuukauden aikana Michaela Coel valittiin näyttelijäksi elokuvaan.[45] Elokuussa elokuvaa kuvattiin Worcesterissä sekä Massachusetts Institute of Technologyssa.[37][46] Elokuussa paljastettiin, että Dominique Thorne näyttelee elokuvassa Riri Williamsia ennen hahmon esiintymistä omassa Disney+-sarjassa Ironheart.[47] 25. elokuuta, Wright joutui väliaikaisesti sairaalaan loukkannuttuaan kuvausten aikana sattuneessa onnettomuudessa Bostonissa.[48] Dorothy Steel, Wakandan kauppiasheimon kylänvanhimman näyttelijä, kuoli 15. lokakuuta.[49][50]

Myöhemmin lokakuun aikana elokuvalle annettiin uusi ensi-iltapäivämäärä: 11. marraskuuta 2022.[51] Tuotanto siirtyi 22. lokakuuta Mary Ross Waterfront Parkiin, Brunswickiin.[52][53] Michael Torras, Brunswick Landing Marinan johtaja, sanoi, että seuraavien päivien aikana noin 90 metriä pitkän risteilyaluksen tulevan elokuvan tuotantoryhmän käyttöön. Useimmat siellä kuvattavat kohtaukset kuvattaisiin keskellä merta, kun taas Matthew Hill, Brunswickin keskustakehityksestä sanoi useimpien kohtausten kuvattavan yöllä.[54] Kohtaukset, joihin Wrightia ei tarvittu, saatiin kuvattua 5. marraskuuta 2021 mennessä. Tuotanto keskeytettiin vuoden 2022 alkuun asti, jolloin Wrightin pitäisi toipua, eikä tämän odotettu vaikuttavan elokuvan ensi-iltaan.[55][56] Wrightin palattua Lontooseen, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) otti käytäntöön uudet säännöt, jotka vaativat Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulleita maahanmuuttajia tai kansalaisia olemaan täysin rokotettuja koronavirusta vastaan ja esittämään rokotustodistus lentokentillä. The Hollywood Reporterin mukaan Wrightilla, joka ei ollut Yhdysvaltojen kansalainen eikä täysin rokotettu, olisi siinä tapauksessa ongelmia palata Atlantaan.[57] Wrightin roolin oli siihen aikaan raportoitu olevan elokuvan päärooli,[55][57] minkä Feige, Moore ja vastaava tuottaja Louis D’Esposito vahvistivat kuvaustauon alkaessa.[56]

Tammikuussa 2022 Wright toipui koronaviruksesta ja palasi kuvauksiin neljän viikon ajaksi.[58][59] Kuvausten oli alun perin tarkoitus jatkua 10. tammikuuta, mutta niitä siirrettiinn Nyong’on ja muutaman muun näyttelijän ja tuotantoryhmäläisen saatua positiiviset tulokset koronatesteissä. The Hollywood Reporter raportoi siihen aikaan, että Duke oli neuvotellut itselleen palkankorotuksen hahmonsa isomman roolin vuoksi.[59] Seuraavan kuukauden aikana Nyong’o paljasti Danny Sapanin palaavan näyttelemään M’Kathua, rajaheimon kylänvahinta.[60] Thorne sai 13. maaliskuuta viimeiset kohtauksensa kuvattua.[61] Pian sen jälkeen tuotanto siirtyi Puerto Ricoon, missä kuvaukset saatiin myöhemmin päätökseen 24. maaliskuuta 2022.[62]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2022 Stacy Caballeron, paljastettiin toimivan Carterin apulaisena pukusuunnittelussa.[63][64][65] Kesäkuussa Huertan vahvistettiin näyttelevän elokuvassa.[66] ja vuoden 2022 San Diego Comic-Con Internationalissa hänen roolihahmonsa paljastettiin olevan Namor.[67] Samalla Mabel Cadenan ja Alex Livinallin paljastettiin näyttelevän elokuvassa Namoraa ja Attumaa.[68] Heinäkuun lopussa paljastettiin, että Kamaru Usman näyttelisi elokuvassa tuntematonta roolia,[69] ja syyskuussa myös Richard Schiff liittyi näyttelijäksi elokuvaan.[70] Michael P. Shawverin paljastettiin palaavan ensimmäisestä elokuvasta jatko-osan leikkaajaksi.[71]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Pantherin säveltäjän Ludwig Göranssonin ilmoitettiin syyskuussa 2021 palaavan säveltäjäksi Wakanda Foreveriin.[72] Hollywood Records julkaisi Göranssonin alkuperäiset sävellykset 11. marraskuuta 2022.[73]

Elokuvan pääsingle oli Rihannan ”Lift Me Up”, jonka Rihanna oli kirjoittanut yhdessä Temsin, Göranssonin ja Cooglerin kanssa kunnianosoituksena Bosemanin muistolle. Westbury Road, Roc Nation, Def Jam Recordings ja Hollywood Records julkaisivat sen 28. lokakuuta. ”Lift Me Up” oli mukana myös elokuvan soundtrackilla, Black Panther: Wakanda Forever – Music from and Inspired By, jonka Roc Nation, Def Jam Recordings ja Hollywood Records julkaisivat 4. marraskuuta 2023.[74][73]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Panther: Wakanda Forever sai ensiesityksensä Hollywoodissa sekä El Capitan Theatressa että Dolby Theatressa 26. lokakuuta 2022.[75][76] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Suomessa 9. marraskuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 11. marraskuuta 2022.[77][27] Sen oli alun perin tarkoitus saada ensi-iltansa 6. toukokuuta 2022,[21] kunnes uudeksi ensi-iltapävämääräksi ilmoitettiin myöhemmin 8. heinäkuuta 2022.[35] Lokakuussa 2021 elokuvan ensi-iltaa siirrettiin vielä lisää.[51]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahdollinen jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2022 Coogler ja Feige paljastivat käyneensä keskusteluita mahdollisen kolmannen Black Panther -elokuvan tekemisestä.[78] Tammikuussa 2023 Wright kertoi, että kolmannen elokuvan tekemistä harkittiin, mutta huomautti, että näyttelijöiden ja Cooglerin tarvitsi ottaa ”pientä taukoa”, ennen kuin he alkaisivat työstää sitä.[79]

Ironheart[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ironheart (minisarja)

Marraskuussa 2022, Moore kertoi, että Disney+-sarja Ironheart toimisi suorana jatko-osana Wakanda Foreverille, Thorne palatessa näyttelemään Riri Williamsia.[80] Ironheart tullaan julkaisemaan osana MCU:n viidennettä vaihetta.[68]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvailtu elokuvassa Black Panther (2018).
 2. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Infinity War (2018).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Streiber, Art: Rebuilding ‘Black Panther’: How the ‘Wakanda Forever’ Family Fought Through Grief and Injury to Create a $250 Million Superhero Tribute Variety. 9.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.11.2022. (englanniksi)
 2. Black Panther: Wakanda Forever Box Office Mojo. Viitattu 23.4.2023. (englanniksi)
 3. Black Panther: Wakanda Forever The Numbers. Viitattu 23.4.2023. (englanniksi)
 4. Gleiberman, Owen: 'Black Panther: Wakanda Forever' Review: Ryan Coogler Builds a Furious Slow-Burn Sequel Around Chadwick Boseman's Loss Variety. 8.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2022. (englanniksi)
 5. Phillips, Michael: 'Black Panther: Wakanda Forever' review: After T'Challa, a new protector, in an ungainly but engaging sequel Chicago Tribune. 8.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2022. (englanniksi)
 6. Rooney, David: 'Black Panther: Wakanda Forever' Review: Ryan Coogler's Rousing Sequel Doubles as a Soulful Chadwick Boseman Tribute The Hollywood Reporter. 8.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2022. (englanniksi)
 7. Lewis, Hilary: Golden Globes: List of Nominees The Hollywood Reporter. 12.12.2022. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2022. (englanniksi)
 8. Verhoeven, Beatrice: Everything Everywhere All At Once Leads 2023 Critics Choice Awards Film Nominations The Hollywood Reporter. 14.12.2022. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2022. (englanniksi)
 9. Setoodeh, Ramin: 'Black Panther': Marvel Studios President Kevin Feige on Casting Chadwick Boseman and Sequel Talk Variety. 14.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 10. a b Kit, Borys: Ryan Coogler Signs on to Write and Direct 'Black Panther' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 11. Setoodeh, Ramin: Chadwick Boseman and Ryan Coogler on How 'Black Panther' Makes History Variety. 5.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 12. Erao, Matthew: Coogler Interested in Seeing What Kind of King Black Panther Becomes in Sequels Screen Rant. 6.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 13. Breznican, Anthony: Marvel Studios chief Kevin Feige on the future of Black Panther, Captain Marvel, X-Men – and beyond Entertainment Weekly. 9.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 14. Fleming Jr., Mike: Hot Package: John Boyega, Letitia Wright To Star In Mike Cahill-Directed Sci-Fi ‘Hold Back The Stars’ Deadline Hollywood. 8.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 15. McRady, Rachel: Angela Bassett's Husband Courtney B. Vance Might Have Confirmed a Major 'Black Panther 2' Spoiler (Exclusive) Entertainment Tonight. 28.1.2019. Arkistoitu 28.1.2019. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 16. Barrow, Jerry L.: We Asked Marvel Studios President If 'Into The Spider-Verse' Had Him Shook And If Nick Fury Will Ever Make It To Wakanda BET. 28.6.2019. Arkistoitu 2.7.2019. Viitattu 19.3.2020. (englanniksi)
 17. Davis, Brandon: Black Panther's John Kani on Sequel Return, Marvel's Real Life Importance ComicBook.com. 12.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 18. Bonomolo, Cameron: Black Panther 2: Danai Gurira Confirms Return as Okoye ComicBook.com. 26.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 19. Agar, Chris: Black Panther 2 Confirmed By Marvel At SDCC Screen Rant. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 20. Mancuso, Vinnie: ‘Black Panther 2’: Martin Freeman Confirms the Return of Everett Ross Collider. 16.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 21. a b Couch, Aaron: Marvel Confirms Kit Harington for 'Eternals,' Sets 'Black Panther II' Date The Hollywood Reporter. 24.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 22. Nyren, Erin: 'Black Panther' Sequel Set for 2022 Release Variety. 24.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 23. Rubin, Rebecca: Ryan Coogler Pays Emotional Tribute to Chadwick Boseman: ‘What an Incredible Mark He’s Left for Us’ Variety. 30.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 24. a b Siegel, Tatiana & Kit, Borys: Disney Grapples With How to Proceed on 'Black Panther' Without Chadwick Boseman The Hollywood Reporter. 2.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 25. Scholz, Pablo O.: En la cima de la meca del cine Entrevista exclusiva: quién es la argentina vicepresidenta de Marvel, la mujer más poderosa de Hollywood Clarín. 12.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (espanjaksi) -- via Haring, Bruce: 'Black Panther 2' Will Not Use Digital Double Of Chadwick Boseman, Says EP Deadline Hollywood. 15.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 26. a b Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 27. a b Pearson, Ben: ‘Black Panther II’ Will Not Recast T’Challa in the Wake of Chadwick Boseman’s Death /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 28. Siegel, Tatiana: Chadwick Boseman's Close Confidants Share Untold Memories of the Late Actor The Hollywood Reporter. 17.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 29. D'Alessandro, Anthony: 'WandaVision' Team On MCU Connections & How Disney+ Series Is "Cute-Cute Until It’s Not" Deadline Hollywood. 10.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 30. Juneau, Jen: Michael B. Jordan Says He Would Return for Black Panther 2 If Asked: 'We Created a Family' People. 27.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 31. VanHoose, Benjamin: Lupita Nyong'o Says Black Panther 2 Director Ryan Coogler Has 'Really Exciting Ideas' for Sequel People. 3.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 32. Perine, Aaron: Black Panther 2: Ryan Coogler Talks Difficulty of Moving On Without Chadwick Boseman Comicbook.com. 10.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 33. Sneider, Jeff: 'Black Panther 2': Martin Freeman on Making the Sequel Without Chadwick Boseman Collider. 17.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 34. Coogler, Ryan: Ryan Coogler Pens Op-Ed Denouncing Georgia's New Voting Law [Exclusive] Shadow and Act. 16.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.4.2021. (englanniksi)
 35. a b Couch, Aaron: Marvel Unveils 'Black Panther II' Title, First 'Eternals' Footage and More The Hollywood Reporter. 3.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
 36. Anderton, Ethan: Marvel Studios Reveals ‘Black Panther’ and ‘Captain Marvel’ Sequel Titles /Film. 3.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 37. a b 'Black Panther 2' to film scenes in Worcester this summer, sources say Spectrum News 1. 24.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 30.6.2021. (englanniksi)
 38. Bonner, Michael: Worcester will have a role in 'Black Panther' sequel MassLive. 21.7.2021. Arkistoitu 21.7.2021. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 39. Vary, Adam B. & Malkin, Marc: 'Black Panther: Wakanda Forever' Production Starts in Atlanta: 'We're Going to Make Chad Proud' (Exclusive) Variety. 29.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 30.6.2021. (englanniksi)
 40. Gonzalez, Umberto: Marvel Is Exploring New Talent Deals in Case Films End Up Going to Disney+ (Exclusive) TheWrap. 15.12.2020. Arkistoitu 29.3.2021. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)
 41. Fisher, Jacob: Autumn Durald set as Cinematographer on 'Black Panther: Wakanda Forever' (Exclusive) Discussing Film. 30.6.2021. Arkistoitu 1.7.2021. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)
 42. Sharf, Zack: Rachel Morrison on Lessons From 'Black Panther' and Directing Her First Feature IndieWire. 7.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 43. Romano, Nick: Angela Bassett says there have been 5 versions of the Black Panther sequel script Entertainment Weekly. 8.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.7.2021. (englanniksi)
 44. Meares, Joel: Kevin Feige Previews the MCU's Upcoming Phase 4: Shang-Chi, Eternals, No Way Home, Wakanda Forever, and More Rotten Tomatoes. 12.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.7.2021. (englanniksi)
 45. Donnelly, Matt: 'Black Panther' Sequel Casts Michaela Coel (Exclusive) Variety. 21.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2021. (englanniksi)
 46. Johnston, Dais: Exclusive: Black Panther 2 to film at MIT this weekend Inverse. 16.8.2021. Arkistoitu 16.8.2021. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 47. Davis, Brandon: Dominique Thorne's Riri Williams to Debut in Black Panther: Wakanda Forever (Exclusive) Comicbook.com. 19.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
 48. Kroll, Justin: Letitia Wright Hospitalized With Minor Injuries After Stunt Rig Incident On ‘Black Panther: Wakanda Forever’ Shoot Deadline Hollywood. 25.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)
 49. 95-year-old actress who played tribal elder in 'Black Panther' dies WSB-TV. 15.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 50. Beresford, Trilby: Dorothy Steel, Actress in 'Black Panther,' Dies at 95 The Hollywood Reporter. 15.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 51. a b Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)
 52. 'Black Panther 2' movie being filmed in Georgia town this weekend, next week WSB-TV. 22.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 53. Sokoni, Opio: Black Panther Sequel Shoots Scenes In Small Georgia Town Seattle Medium. 28.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 54. Jackson, Gordon: Marvel movie preparations ongoing The Brunswick News. 1.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 55. a b Kit, Borys: 'Black Panther: Wakanda Forever' Shutting Down Production as Letitia Wright Recovers From On-Set Injury (Exclusive) The Hollywood Reporter. 5.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 56. a b Kroll, Justin: 'Black Panther: Wakanda Forever' Begins Production Hiatus As Letitia Wright Continues To Recover From Her On Set Injuries Deadline Hollywood. 19.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2021. (englanniksi)
 57. a b Siegel, Tatiana & Kit, Borys: Hollywood Studio Projects Get Stricter About COVID-19 Vaccine Mandates The Hollywood Reporter. 10.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2021. (englanniksi)
 58. Youngs, Ian: Letitia Wright returns to Black Panther II set months after accident BBC News. 14.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.3.2022. (englanniksi)
 59. a b Kit, Borys & Couch, Aaron: 'Black Panther: Wakanda Forever' to Resume Filming Next Week With Letitia Wright The Hollywood Reporter. 14.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.2.2022. (englanniksi)
 60. Jacobs, Mira: Black Panther 2 BTS Photo Confirms Another Returning MCU Star Comic Book Resources. 18.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.2.2022. (englanniksi)
 61. LaBonte, Rachel: Black Panther 2 Ironheart Actress Confirms She's Wrapped On MCU Film Screen Rant. 13.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.3.2022. (englanniksi)
 62. Perry, Spencer: Marvel's Black Panther: Wakanda Forever Wraps Filming Screen Rant. 24.3.2022. (englanniksi) Arkistoitu . Viitattu 25.3.2022.
 63. Hood, Cooper: Black Panther 2: Daniel Kaluuya's Return Revealed By Costume Designer Screen Rant. 5.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 7.4.2022. (englanniksi)
 64. Math, Erao: Another Major Black Panther Star Joins Wakanda Forever Cast Comic Book Resources. 5.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 7.4.2022. (englanniksi)
 65. Stacy Cabellero Resume stacycaballerodesign.com. Viitattu 7.4.2022. (englanniksi)
 66. Green, Emily: New 'Black Panther' Star Is Calling Out Mexico for Its Racism Vice. 2.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.6.2022. (englanniksi)
 67. Bailey, Kat: Tenoch Huerta Confirmed To Play Namor In Black Panther: Wakanda Forever IGN. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
 68. a b D'Alessandro, Anthony & Fleming, Ryan & Grobar, Matt: Marvel At Comic-Con 2022: What Phase 5 & 6 Look Like – Update Deadline Hollywood. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2023. (englanniksi)
 69. Martin, Damon: Kamaru Usman scores guest starring role in ‘Black Panther: Wakanda Forever’ MMA Fighting. 29.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.8.2022. (englanniksi)
 70. Busch, Jenna & Scott, Lyvie: Black Panther 2 Footage Description: Wakanda Needs A New Protector [D23] /Film. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2022. (englanniksi)
 71. Michael P. Shawver Worldwide Production Agency. Arkistoitu . (englanniksi)
 72. Burlingame, Jon: 'Black Panther' Score Headed to Hollywood Bowl for Live-to-Picture Performance Variety. 7.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)
 73. a b Rihanna Leads The 'Black Panther: Wakanda Forever' Soundtrack With New Original Song "Lift Me Up" Marvel.com. 26.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2023. (englanniksi)
 74. Garcia, Thania & Rubin, Rebecca: Rihanna Returns to Music With 'Black Panther: Wakanda Forever' Original Song Variety. 26.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2023. (englanniksi)
 75. Watch the 'Black Panther: Wakanda Forever' Red Carpet Premiere Livestream Marvel.com. 20.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2022. (englanniksi)
 76. Sullivan, Marisa: Janeshia Adams-Ginyard Honors Chadwick Boseman in Body Paint at 'Black Panther 2' Premiere People. 27.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2022. (englanniksi)
 77. Black Panther: Wakanda Forever Finnkino. Viitattu 26.10.2022.
 78. Jackson, Angelique & Vary, Adam B.: Rebuilding 'Black Panther': How the 'Wakanda Forever' Family Fought Through Grief and Injury to Create a $250 Million Superhero Tribute variety.com. 9.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2023. (englanniksi)
 79. Barnhardt, Adam: Black Panther 3 Star Says Film Already in the Works, But There's a Catch ComicBook.com. 10.6.2023. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2023. (englanniksi)
 80. Eisenberg, Eric: How Riri Williams' Part In Black Panther: Wakanda Forever Will Lead Into The Disney+ Ironheart Series CinemaBlend. 10.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]