Venom (vuoden 2018 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venom
Venom 2018.jpg
Ohjaaja Ruben Fleischer
Käsikirjoittaja
Tarina
 • Jeff Pinkner
 • Scott Rosenberg
Perustuu David Michelinien ja Todd McFarlanen sarjakuvahahmoon Venom
Tuottaja
Säveltäjä Ludwig Göransson
Kuvaaja Matthew Libatique
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 100 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 855 miljoonaa dollaria[1]
Seuraaja Venom: Let There Be Carnage
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Venom on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvien samannimiseen hahmoon. Se on Sony’s Spider-Man Universen ensimmäinen elokuva. Elokuvan ohjasi Ruben Fleischer ja käsikirjoittivat Scott Rosenberg, Jeff Pinkner ja Kelly Marcel. Pääosissa ovat Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze ja Reid Scott.

Venom-elokuvaa suunniteltiin alun perin vuonna 2007 spin-offiksi Sam Raimin ohjaamille Hämähäkkimies-elokuville. Useiden eri toteutusyritysten jälkeen maaliskuussa 2017 vahvistettiin, että Venomista ilmestyisi elokuva, jonka tarkoitus olisi aloittaa uusi jaettu universumi, jossa esiintyy Marvel-hahmoja, joiden elokuvaoikeudet Sony omistaa. Rosenberg ja Pinkner kiinnitettiin käsikirjoittajiksi sekä Fleischer ohjaajaksi ja Hardy pääosan esittäjäksi toukokuussa 2017. Kuvaukset alkoivat Atlantassa ja New Yorkissa lokakuussa 2017. Elokuvan inspiraatioina toimivat pääosin sarjakuvatarinat Venom: Lethal Protector (1993) ja Planet of the Symbiotes (1995).

Venom sai maailmanensi-iltansa Regency Village Theaterissa, Los Angelesissa, 1. lokakuuta 2018. Elokuvateattereihin se ilmestyi 5. lokakuuta 2018. Elokuva sai negatiivisen vastaanoton kriitikoilta jotka tunsivat elokuvan tunnelman ja käsikirjoituksen huonoksi, mutta Tom Hardyn roolisuoritusta kehuttiin.[2] Katsojat ovat kuitenkin antaneet elokuvalle varsin positiivisen vastaanoton. Elokuvan jatko-osa Venom: Let There Be Carnage sai ensi-iltansa vuonna 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asutuskelpoisia planeettoja etsivä Life-säätiö on löytänyt komeetan, joka on täynnä symbioottisia elämänmuotoja. He tuovat neljä niistä (yhden harmaan, yhden sinisen, yhden keltaisen ja yhden mustan) avaruussukkulalla maahan, mutta harmaa symbiootti pakenee ja saa sukkulan tekemään pakkolaskun Malesiaan. Kolme muuta toimitetaan säätiön tutkimuslaitokseen San Franciscoon, missä toimitusjohtaja Carlton Drake saa selville, että symbiootti voi selvitä vain asettumalla happea hengittävän eliöön, joka toimisi isäntäkehona. Ensimmäiset koekappaleet kuitenkin hylkivät keltaista symbioottia, joka kuolee. Drakeen epäluuloisesti suhtautuva tutkiva journalisti Eddie Brock saa tietää kihlattunsa, asianajaja Anne Weyingin, saaneen salaisia asiakirjoja Life-säätiöltä oikeudessa puolustamista varten. Tutkittuaan niitä salaa, Brock saa tietää kolmen ihmisen kuolleen ihmiskokeissa ja ottaa asian puheeksi haastatellessaan Drakea, jolloin Brock ja Weying saavat kumpikin potkut työpaikoistaan ja Weying purkaa heidän kihlauksensa.

Kuusi kuukautta myöhemmin Draken kokeet ovat lähellä täydellisen symbioosin saavuttamista. Ihmiskokeita vastustava tutkija Dora Skirth pyytää Brockin apua paljastaakseen maailmalle totuuden. Skirth auttaa Brockia murtautumaan laboratorioon, jossa koditon nainen ja Brockin tuttava Maria on altistettu mustalle symbiootille, joka hyökkää ja siirtyy Brockin kehoon, tappaen Marian. Brock pakenee, mutta huomaa saaneensa yli-inhimillisiä kykyjä ja kokevansa muita epätavallisia oireita. Weyingin uusi poikaystävä, lääkäri Dan Lewis, alkaa tutkia symbiootin vaikutuksia Brockiin. Drake rankaisee Skirthiä petoksesta päästämällä sinisen symbiootin tämän kimppuun, tappaen hyljinnän sivuvaikutuksiin sekä Skirthin että symbiootin.

Draken lähettämät palkkasoturit hyökkäävät Brockin kimppuun saadakseen mustan symbiootin takaisin. Mutta sitten symbiootti muuttaa Brockin hirviömäiseksi olennoksi, joka torjuu hyökkääjät. Symbiootti alkaa kommunikoida Brockin kanssa ja paljastaa nimekseen Venom. Venom kertoo komeetalla olevien symbioottien etsivän uusia maailmoja, joiden asukkaita käyttää joko isäntäkehoina tai ravintona. Brock murtautuu entisen työpaikkansa tiloihin jättääkseen sinne todisteet Drakea vastaan ja torjuu symbiootin avulla alakerrassa SWAT-ryhmän hyökkäyksen. Weying näkee Brockin muodonmuutoksen ja vietyään hänet takaisin Lewisin laboratorioon, paljastuu, että symbiootti heikensi isäntäkehonsa elimiä. Venomin mukaan se olisi osa symbioosia, mutta Brock irrottaa hänet kehostaan Lewisin magneettikuvauslaitteen tuottamalla äänellä. Tämän jälkeen Draken miehet nappaavat Brockin.

Harmaa symbiootti, nimeltään Riot, selvittää tiensä Malesiasta San Franciscoon siirtymällä kehosta toiseen ja lopulta itse Drakeen. Drake ja Riot päättävät mennä Life-säätiön avaruusluotaimella takaisin komeetalle, tuodakseen loput symbiootit valloittamaan Maata. Weying antaa paenneen Venomin asettua väliaikaisesti kehoonsa päästäkseen Life-säätiön tiloihin vapauttamaan Brockin. Brock ja Venom yhdistyvät uudelleen ja hylkiönä lajinsa keskuudessa pidetty Venom päättää auttaa Brockia pysäyttämään Draken ja Riotin suunnitelmat. Pitkän taistelun jälkeen Brock ja Venom onnistuvat Weyingin avulla vaurioittamaan luotainta, joka räjähtää laukaisun jälkeen, tappaen Draken ja Riotin. Brock palaa takaisin journalistin työhön, uskottelee Weyingille Venomin kuolleen myös räjähdyksessä ja he päättävät jatkaa ystävinä. Hän kuitenkin ryhtyy salaa tappamaan rikollisia suojellakseen kaupunkia ja ruokkiakseen Venomia.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Brock menee San Quentinin vankilaan haastattelemaan sarjamurhaaja Cletus Kasadyä, joka vannoo pakenevansa ja tuovansa kaupunkiin ”verilöylyn”.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Hardy  Eddie Brock / Venom  
 Michelle Williams  Anne Weying  
 Riz Ahmed  Carlton Drake / Riot  
 Scott Haze  Roland Treece  
 Reid Scott  Dan Lewis  
 Jenny Slate  Dora Skirth  
 Sope Aluko  Rosie Collins  
 Wayne Péré  Lloyd Emerson  
 Ron Cephas Jones  Brockin esimies  
 Melora Walters  Maria  
 Peggy Lu  rouva Chen  
 Mac Brandt  baarimikko Jack  
 Stan Lee  koirankävelyttäjä (cameo)  
 Woody Harrelson  Cletus Kasady (cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Comicsin sarjakuvista tutun hahmon, Eddie Brockin, ensimmäinen näytelty versio esiintyi vuonna elokuvassa Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3, näyttelijänään Topher Grace.[3] Hahmolla oli alun perin tarkoitus olla vain pieni rooli elokuvassa, eikä hänen ollut tarkoitus tulla vielä Venomiksi.[4] Hänet kuitenkin muutettiin elokuvan varsinaiseksi viholliseksi, koska tuottaja Avi Arad uskoi elokuvasarjan luottavan liikaa ohjaaja Sam Raimin omiin suosikkeihin, eikä siihen mitä modernit fanit halusivat nähdä.[5] Raimi oli vastentahtoinen Venomin käyttämisen suhteen ”inhimillisyyden puutteensa” vuoksi.[3] Arad paljasti heinäkuussa 2007 suunnitelmansa Venomiin keskittyvästä spin-offista.[6]

Heinäkuussa 2008 Sony kehitti aktiivisesti Venomia Spider-Man 3:n jatko-osien ohella, jotta hahmon voitaisiin ”lisätä pitkäikäisyyttä” elokuvasarjaan samalla tavalla, kuin Wolverine 20th Century Foxin X-Men -elokuvasarjaan. Jacob Estes toimitti studiolle käsikirjoiituksen, mutta studio harkitsi toisenlaista suuntaa elokuvalle ja päätti etsiä uuden käsikirjoittajan. Lisäksi Sony ei ollut vielä vakuuttunut, että Gracen kannattaisi jatkaa roolissaan.[7] Syyskuussa Sony palkkasi Paul Wernickin ja Rhett Reesen laatimaan uusi käsikirjoitus, kun alan sisäpiiriläiset ehdottivat, että Gracen pitäisi palta rooliinsa spin-off -elokuvassa, ”koska miellyttävä näyttelijä voisi olla sympaattinen pahantekijä”, Venomin luojiin kuuluvan Todd MacFarlane epäillessä, ettei Venom-elokuva onnistuisi hyvin, jos sen keskiössä on roisto.[8][9] Wernick ja Reese hesittelivät Sonylle idean alkuperätarinasta, jota Reese kuvaili ”realistiseksi, maadoitetuksi, hieman synkemmäksi otteeksi hahmosta.”[10] Kaksikko työskenteli Sonyn ja Marvelin hahmotelmien sisällä, joissa ”oli selkeät säännöt roistosta, taustarinasta ja kaikesta muusta vastaavasta”. Luonnos valmistui huhtikuussa 2009,[11] johon sisältyi erityisesti Stan Leelle kirjoitettu rooli,[12] sekä kohtaus, jossa Venom-symbiootti hyppää ”kehosta kehoon [ympäri kaupunkia], ja jokaisesta sen riivaamasta kehosta tulee erittäin väkivaltainen ja lyö jotakuta toista ja sitten hyppää [siihen].”[10]

Hän oli journalisti. Hänellä oli väärä tarina, hän joutui siitä vaikeuksiin ... koko Marvel-hahmojen olemus meille: pysyä lähellä raamattua, pysyä lähellä tunteellista tarinaa, ja loppu on hauskuutta.

– Tuottaja Matt Tolmach Venomin alkuperätarinalle uskollisena pysymisestä.[13]

Wernick ja Reese luovuttivat toisen luonnostelman syyskuussa 2009 ja Reese sanoi, että Sony oli ”etenemässä eteenpäin kaikilla mahdollisilla tavoilla kuin voivat”.[14][15] Kuukausi sitten Gary Ross, joka silloin kirjoitti uudelleen Spider-Man 4:n, palkattiin tekemään uudelleen Venomin käsikirjoitus, ohjaamaan sekä Aradin kanssa tuottamaan elokuva. Gracea ”ei pidetty mahdollisena” palaamaan rooliin, elokuvan työstämisen alkaessa ”piirustuspöydältä” ja tarkoituksena tehdä roistosta” antisankari, josta tulee viattomien puolustaja.”[16] Tammikuussa 2010 Sony ilmoitti Hämähäkkimies-elokuvasarjan saavan uudelleenkäynnistyksen, kun Raimi päätti, ettei palaa enää ohjaajaksi Spider-Man 3:n jälkeisiin elokuviin.[17] Maaliskuussa 2012 Sony oli yhä kiinnostunut Venom-elokuvan tekemisestä, pyrkien nyt hyödyntämään ensimmäisen uuden elokuvan, The Amazing Spider-Manin julkaisua. Studio oli neuvotteluissa Josh Trankin kanssa saadakseen tästä uuden ohjaajan Rossin tilalle, tämän siirryttyä Nälkäpelin ohjaajaksi.[18] Saman vuoden kesäkuussa Arad ja toinen tuottaja Matt Tolmach keskustelivat Venomin tekemisestä osan The Amazing Spider-Manin universumia, verrattuaan Marvel Cinematic Universen (MCU) elokuvien risteämistä The Avengersin myötä. Arad kutsui sitä vain ”Eddie Brockin tarinaksi”, mutta Tolmach lisäsi, ”Toivottavasti nämä maailmat tulevat vielä yhteen jonain päivänä.”[13]

Kesäkuussa 2013 Sony paljasti suunnitelmansa käyttää elokuvaa The Amazing Spider-Man 2 perustamaan oman elokuvauniversumin niille Marvel-hahmoille, joiden oikeudet studiolla oli, mukaan lukien Venom. Aradin ja Tolmachin oli tarkoitus tuottaa elokuvat, Alex Kurtzmanin, Roberto Orcin ja Ed Solomonin ollessa stoutuneina Venomin käsikirjoittajiksi ja Kurtzmanin ohjaajaksi.[19] Huhtikuussa 2014, Arad ja Tolmach sanoivat Venomin saavan ensi-iltansa The Amazing Spider-Man 3:n jälkeen—jonka suunniteltu ensi-ilta oli 27. toukokuuta 2016—mutta ennen The Amazing Spider-Man 4:ää.[20] Mutta The Amazing Spider-Man 2 ei menestynyt riittävän hyvin, jolloin Sony oli ”valtavan paineen alla [mikä vaati heitä] katsomaan kunnolla heidän tärkeintä elokuvasarjaansa” ja jaetun universumin toteuttamistapaa mietittiin uudelleen. The Amazing Spider-Man 3:n ensi-ilta siirtyi vuodelle 2018 ja Venom-elokuva Venom Carnagen ensi-ilta siirrettiin vuodelle 2017. Kurtzman oli yhä kiinnitettynä ohjaajaksi ja Solomonin ohella käsikirjoittajaksi.[21] Helmikuussa 2015 Sony ja Marvel Studios julkistivat uuden yhteistyösopimuksen, jossa Marvel tuottaisi Sonylle seuraavan Hämähäkkimies-elokuva ja tekisi hahmosta osan MCU:ta.[22] Sony aikoi yhä tuottaa spin-off -elokuvat ilman Marvelia.[23][21] Marraskuussa projektien uskottiin elokuvan peruttu, kun Sony keskittyi Marvelin kanssa uuden Hämähäkkimies-elokuvan toteuttamiseen.[24]

Maaliskuussa 2016 Sony päätti jälleen toteuttaa Venomin, Aradin ja Tolmachin ollessa kiinnitettyinä tuottajiksi ja Dante Harperin laatiessa uusi käsikirjoitus. Projekti kuvailtiin erillisenä Sonyn ja Marvelin uusista Spider-Man -elokuvista ja aloittavan oman elokuvasarjansa.[25] Vuosi myöhemmin Sony asetti elokuvan ensi-iltapäivämääräksi 5. lokakuuta 2018 ja selitti, ettei Kurtzman ole mukana uudessa projektissa ja ettei uutta ohjaaja ollut vielä valittu. Mutta Scott Rosenberg ja Jeff Pinkner olivat nyt sitoutuneet käsikirjoittajiksi.[26] Venomin ei pelkästään odotettu aloittavan uutta elokuvasarjaa, vaan myös MCU:sta itsenäinen jaettu universumi, johon kuuluisi R-ikärajoitettuja (Suomessa 16) pienemmän budjetin elokuvia, kuten 20th Century Foxin X-Men -elokuvasarjaan kuuluvat Deadpool ja Logan.[27] Sony ohjaajaehdokaslistaa uskottiin kuuluvan myös Adi Shankar, joka oli tunnettu synkistä ja R-ikärajoitetuista otteistaan ”omistuksiin, joiden parissa kasvoi”.[28] Toukokuussa Sony julkisti Tom Hardy esittävän pääosassa Eddie Brockia / Venomia, ja että Ruben Fleischer ohjaisi elokuvan, joka aloittaisi ”Sonyn Marvel-universumin”. Venom ei olisi yhdenkään toisten elokuvan spin-off.[29] Sony valitsi Fleischerin pitkän etsinnän jälkeen, mutta Hardyn, Venomin ”suuren fanin”, valinta nimirooliin hyvin pian sen jälkeen, kun hän huhtikuussa vapauduttua J. C. Chandorin elokuvasta Triple Frontier ja Sony ”näki tilaisuuden kosiskella kysyttyä lahjakkuutta”.[30]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2017 Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige vahvisti elokuvan olevan yksinomaan Sonyn projekti, eikä Marvelilla ollut suunnitelmia luoda yhteyttä sen ja MCU:n välille.[31] Tuottaja Amy Pascal kuitenkin sanoi Sonyn aikovan sijoittaa oman Marvel-univeruminsa elokuvat ”samaan maailmaan” kuin uudet MCU-elokuvat Spider-Man: Homecomingista alkaen, kuvailen niitä ”lisäykseksi” tuolle maailmalle. Hän myös sanoi Venomin olevan yhteydessä Sonyn Marvel-universumin toiseen suunniteltuun elokuvaan, Silver & Blackiin, ja että Tom Hollandin Hämähäkkimiehellä olisi mahdollisuus esiintyä.[32] Myös Carnagen odotetaan esiintyvän Venomissa.[33] Heinäkuussa Columbia Picturesin johtaja Sanford Panitch selitti, että Sonya ei kiinnostanut tuottaa ”tavanomaisia sarjakuvaelokuvia” vaan aikovan antaa jokaiselle Marvel-universuminsa elokuvalle erilaisen tyylin. Venomia pidettiin ”pyörrähdyksenä kauhuelokuvassa”, jonka inspiraationa olivat John Carpenterin ja David Cronenbergin elokuvat, mutta jotka olivat ”enemmän poppia ja hupia”. Fleischer sanoi, että häntä olivat ”aina kiehtoneet antisankarimaisemmat supersankarit. [Venomissa] on synkkä elementti ja nokkeluus, joka on aina vedonnut minuun.” Hän sanoi elokuvan tutkivan Venomin alkuperää ja tutkivan Brockin ja symbiootin suhdetta samalla tavalla kuin Jekyllin ja Hyden suhdetta.[34]

Riz Ahmed oli elokuussa neuvotteluissa roolista elokuvassa,[35] Matt Smithin, Pedro Pascalin ja Matthias Schoenaertsin pyrkiessä myös kyseiseen rooliin.[36] Syyskuussa Michelle Williams osallistui neuvotteluihin piirisyyttäjän ja Brockin rakastajattaren roolista.[37] Lokakuussa neuvotteluissa elokuvarooleista olivat Jenny Slate, Reid Scott ja Scott Haze.[38][39][40] Kelly Marcel laati käsikirjoituksen viimeisimmän luonnoksen.[41]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 23. lokakuuta 2017 ja sijoittuvat Atlantaan sekä New Yorkiin.[42][43] Oliver Scholl toimii elokuvan tuotantosuunnittelijana, toimittuaan samassa asemassa myös Spider-Man: Homecomingin tuotannossa.[44] Williamsin liittyminen näyttelijäkaartiin vahvistettiin marraskuussa, Sonyn järjestäessä hänen kuvausaikataulunsa sopimaan elokuvan All the Money in the World uudelleenkuvausten kanssa.[45] Joulukuussa Fleischer ja Hardy sanoivat elokuvan olevan ”tärkeä Marvel-universumille” ja että perustuisi pääosin sarjakuvaminisarjoihin Venom: Lethal Protector ja Planet of the Symbiotes. Hardy lisäsi, että sarjakuvan tavoin, elokuva sijoittuisi San Franciscoon.[46] Saman kuukauden aikana Woody Harrelson oli neuvotteluihin roolista elokuvassa ja Williamsin näyttelemän hahmon paljastettiin olevan Anne Weying.[47][48] Lisäkuvaukset sijoittuivat San Franciscoon vuoden 2018 tammikuun 16. ja 26. päivän välillä. Kuvauspaikkoina olivat Russian Hill, North Beach, Chinatown ja Financial District.[49][50] Kuvaukset päättyivät 27. tammikuuta 2018.[51]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmed ja Scott vahvistettiin näyttelijöiksi elokuvaan helmikuussa 2018 ja Will Beallin paljastettiin olevan yksi käsikirjoittajista.[52] Kuukausi myöhemmin Sope Alukon ja Scott Deckertin vahvistettiin myös näyttelevän elokuvassa.[53][54] Lisäksi Hazen ja Harrelsonin vahvistettiin näyttelevän elokuvassa ja Ahmedin roolihahmoksi vahvistettiin Life-säätiön johtaja Carlton Drake.[53][55][56] Heinäkuussa 2018 paljastettiin, että Carlton Drake olisi elokuvassa myös Riot-symbiootin isäntä: rooli, joka sarjakuvissa kuului palkkasoturi Trevor Colelle.[57]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ludwig Göransson sitoutui maaliskuussa 2018 Venomin säveltäjäksi, tehtyään aiemmin yhteistyötä Fleischerin kanssa elokuvan 30 Minutes or Less parissa.[58] Elokuvan lopputeksteissä kuullaan Eminemin samanniminen kappale.[59]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venom sai ensiesityksensä Regency Village Theaterissa, Los Angelesissa, 1. lokakuuta 2018.[60] Yhdysvalloissa ja Suomessa elokuva sai teatteriensi-iltansa 5. lokakuuta 2018.[29]

Elokuva on julkaistu videolevityksessä DVD:nä, Blu-rayna, 3D-Blu-rayna sekä Ultra HD Blu-rayna.

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Mikko-Pekka Heikkinen
2/5 tähteä [61]
Hufvudstadsbladet
Martina Moliis-Mellberg
1/5 tähteä [62]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2019 Sony ilmoitti virallisesti, että jatko-osaa kehitellään, ja Marcel palkattiin käsikirjoittajaksi sekä yhdeksi vastaavista tuottajista. Hardyn, Harrelsonin ja Williamsin vahvistettiin palaavan ensimmäisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa. Lisäksi Arad, Tolmach ja Pascal jatkavat tuottajina, mutta Zombieland: Double Tapin (2019) vuoksi Fleischer ei palaa ohjaajaksi.[63] Elokuussa 2019 jatko-osan ohjaajaksi valittiin Andy Serkis.[64] Venom: Let There Be Carnage sai ensi-iltansa 22. lokakuuta 2021.[65]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Venom Box Office Mojo. Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
 2. Gleiberman, Owen: Film Review: ‘Venom’ Variety. 2.10.2018. Viitattu 14.10.2018. (englanniksi)
 3. a b George, Richard: Comic Con 2006: Spider-Man 3 IGN. 23.7.2016. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu ??.11.2017. (englanniksi)
 4. Elliot, Sean: Exclusive Interview: Out with the Vulture & in with Venom: Grant Curtis Spider-Man 3 Producer - Part 4 iFMagazine.com. 15.6.2007. Arkistoitu . Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 5. Avi Arad Wanted Venom In Spiderman 3 30.4.2007. SciFi.com (The Movie Blogin kautta). Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 6. Fischer, Paul: Exclusive Interview: Avi Arad for "Bratz" Dark Horizons. 24.7.2007. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 7. Zeitchik, Steven: Sony may spin Spidey foe 'Venom' The Hollywood Reporter. 31.7.2008. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 8. Finke, Nikki: EXCLUSIVE: Sony Locks In Sam Raimi & Tobey Maguire in 'Spider-Man 4'; Studio May Shoot '4' and '5' At The Same Time Deadline.com. 5.9.2008. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.10.2017. (englanniksi)
 9. Vejvoda, Jim: Venom Takes Two IGN. 5.9.2008. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 10. a b G.I. Joe: Retaliation screenwriters discuss their Venom script Flickering Myth. 27.3.2013. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 11. Douglas, Edward: Reese and Wernick on the Venom Spin-Off SuperHeroHype. 9.4.2009. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 12. Douglas, Edward: Reese and Wernick on the Venom Spin-Off SuperHeroHype. 3.7.2009. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 13. a b Patches, Matt: 'Venom' Movie May Tie into 'Amazing Spider-Man' Avengers-Style Hollywood.com. 9.6.2012. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 14. Wigler, Josh: 'Venom' Screenwriter Says Studio Has Script, is 'Pushing Forward' With Film MTV.com. 25.9.2009. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 15. Castro, Adam-Troy: Venom movie takes the next oozing step toward reality SyFy. 14.12.2012. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 16. Fleming, Michael: Gary Ross takes on ‘Venom’ Variety. 7.10.2009. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 17. Finke, Nikki & Fleming, Mike: Exclusive: 'Spider-Man 4' Scrapped; Sam Rami & Tobey Maguire & Cast Out; Franchise Reboot for 2012 Deadline.com. 11.1.2010. Arkistoitu . Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 18. Zeitchick, Stephen: 'Chronicle's' Josh Trank looks to spit some Venom Los Angeles Times. 6.3.2012. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 19. Patten, Dominic: Sony Sets Spider-Man Spinoffs ‘Venom,’ ‘Sinister Six’ With New “Franchise Brain Trust” Deadline.com. 13.12.2013. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 20. Brew, Simon: EXCLUSIVE: Sinister Six and Venom Movies Will Arrive Before Amazing Spider-Man 4 Den of Geek. 10.4.2014. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 21. a b Busch, Anita: Sony Launches Female Superhero Movie Mining Spider-Man Universe Deadline.com. 4.8.2014. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 22. Sony Pictures Entertainment Brings Marvel Studios Into The Amazing World Of Spider-Man Marvel.com. 9.2.2015. Arkistoitu 10.2.2015. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 23. Graser, Marc & Land, Brent: Spider-Man: How Sony, Marvel Will Benefit from Unique Deal (EXCLUSIVE) Variety. 10.2.2015. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 24. Sneider, Jeff: 17 Movies Shaken by Sony Hack, From ‘The Interview’ to ‘Spectre’ to ‘Steve Jobs’ TheWrap. 10.11.2015. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 25. Kit, Boris: 'Spider-Man' Spinoff 'Venom' Revived at Sony (Exclusive) The Hollywood Reporter. 4.3.2016. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 26. Hood, Cooper: Venom Movie Reportedly Set by Sony for 2018 Release [Updated] Screen Rant. 16.3.2017. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 27. Trumbore, Dave: Exclusive: Sony Developing ‘Venom’ as R-Rated Start to Their Own Marvel Universe Collider.com. 27.3.2017. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 28. Chavez, Kellvin: Exclusive: Adi Shankar on Short List to Direct Sony's R-Rated Venom! Splash Report. 27.5.2017. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 29. a b Busch, Anita: Tom Hardy Is ‘Venom’ In New Sony Marvel Film To Be Directed By Ruben Fleischer Deadline.com. 19.5.2017. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 30. Kroll, Justin: Tom Hardy to Star in ‘Venom,’ Ruben Fleischer to Direct Variety. 19.5.2017. Arkistoitu 20.5.2017. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
 31. Hadden, James: Kevin Feige Says There Are No Plans For VENOM In The Marvel Cinematic Universe ScreenGeek.net. 13.6.2017. Arkistoitu 18.6.2017. Viitattu 3.11.2017. (englanniksi)
 32. Auger, Andrew: Venom & Black Cat Movies Will Be ‘Adjuncts’ to the MCU’s Spider-Man Screen Rant. 18.6.2017. Arkistoitu 18.6.2017. Viitattu 3.11.2017. (englanniksi)
 33. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: How Sony Learned to Cede Control to Marvel on 'Spider-Man: Homecoming' The Hollywood Reporter. 21.6.2017. Arkistoitu 21.6.2017. Viitattu 3.11.2017. (englanniksi)
 34. Lang, Brent: Spider-Man Cinematic Universe: How Sony Plans to Build on the Success of ‘Homecoming’ Variety. 19.7.2017. Arkistoitu 26.7.2017. Viitattu 3.11.2017. (englanniksi)
 35. Kroll, Justin: Riz Ahmed in Talks to Join Tom Hardy in Spider-Man Spinoff ‘Venom’ Variety. 9.8.2017. Arkistoitu 10.8.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 36. Kroll, Justin: Sources say Matt Smith, Pedro Pascal and Mathias Schoenarts also up for the part twitter.com. 10.8.2017. Arkistoitu 11.8.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 37. Kroll, Justin: Michelle Williams to Star in ‘Venom’ Opposite Tom Hardy Variety. 27.9.2017. Arkistoitu 27.9.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 38. Jenny Slate Joins Tom Hardy in ‘Venom’ (EXCLUSIVE) Variety -lehti. October 3, 2017. Arkistoitu lokakuu 3, 2017. Viitattu October 4, 2017.
 39. Kroll, Justin: ‘Veep’ Actor Reid Scott in Talks to Join Tom Hardy’s ‘Venom’ (EXCLUSIVE) Variety. 16.10.2017. Arkistoitu 16.10.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 40. Kit, Borys & Couch, Aaron: Scott Haze in Talks to Join Tom Hardy in 'Venom' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.10.2017. Arkistoitu 21.10.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 41. Kroll, Justin: VENOM update: Kelly Marcel ( 50 SHADES OF GREY) penning latest draft of script twitter.com. 3.10.2017. Arkistoitu 4.10.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 42. Marc, Christopher: UPDATE: ‘Venom’ Production Start Delayed Until Late October Omega Underground. 9.9.2017. Arkistoitu 10.9.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 43. Venom Movie: Day 1. #Venom twitter.com. 23.10.2017. Arkistoitu 24.10.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 44. Oliver Scholl Gersh Production. Arkistoitu 3.9.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 45. Lang, Brent & Kroll, Justin: Replacing Kevin Spacey on ‘All the Money in the World’ Will Cost Millions Variety. Arkistoitu 11.11.2017. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 46. Chitwood, Adam: The ‘Venom’ Movie Will Be Primarily Based on These Two Comic Runs Collider. 9.12.2017. Arkistoitu 10.12.2017. Viitattu 26.1.2018. (englanniksi)
 47. Kroll, Justin: Woody Harrelson in Talks to Join Tom Hardy in ‘Venom’ Variety. 12.12.2017. Arkistoitu 13.12.2017. Viitattu 26.1.2018. (englanniksi)
 48. Dumaraog, Ana: Michelle Williams Is Definitely Playing Anne Weying in Venom Screen Rant. 18.12.2017. Arkistoitu 19.12.2017. Viitattu 26.1.2018. (englanniksi)
 49. Pereira, Alyssa: Marvel movie 'Venom' starring Tom Hardy and Michelle Williams to film in San Francisco San Francisco Chronicle. 11.1.2018. Arkistoitu 27.1.2018. Viitattu 8.2.2018. (englanniksi)
 50. Pereira, Alyssa: Locals spot 'Venom' stars Tom Hardy and Michelle Williams around San Franciscoo San Francisco Chronicle. 26.1.2018. Arkistoitu 27.1.2018. Viitattu 8.2.2018. (englanniksi)
 51. Hardy, Tom: Wrapped. Life back. Bye 👋 Instagram. 27.1.2018. Arkistoitu 8.2.2018. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 52. Romano, Nick: Venom teaser reveals Tom Hardy as Spider-Man anti-hero Entertainment Weekly. 8.2.2018. Arkistoitu 8.2.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 53. a b N'Duka, Amanda: Sope Aluko Cast In ‘Venom’; Andreja Pejić Joins ‘The Girl In The Spider’s Web’; James Trevena-Brown In ‘Charlie Says’ Deadline.com. 14.3.2018. Arkistoitu 15.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 54. N'Duka, Amanda: Legendary/Universal’s ‘Detective Pikachu’ Adds Omar Chaparro; Jeremy Sumpter, Tom Berenger Cast In ‘Sargasso' Deadline Hollywood. 17.4.2018. Arkistoitu 17.4.2018. Viitattu 17.5.2018. (englanniksi)
 55. Galuppo, Mia: New 'Venom' Trailer Unveils Tom Hardy's Anti-Hero Transformation The Hollywood Reporter. 23.4.2018. Arkistoitu 27.4.2018. Viitattu 17.5.2018. (englanniksi)
 56. D'Alessandro, Anthony: Tom Hardy Presents New ‘Venom’ Trailer At CinemaCon – Watch Deadline Hollywood. 23.4.2018. Arkistoitu 27.4.2018. Viitattu 17.5.2018. (englanniksi)
 57. Shaw-Williams, Hannah: Riz Ahmed is Playing Riot in Sony's Venom Movie Screen Rant. 20.7.2018. Viitattu 21.7.2018. (englanniksi)
 58. N'Duka, Amanda: ‘Black Panther’ Composer Ludwig Goransson Tapped To Score Sony’s ‘Venom’ Deadline.com. 29.3.2018. Arkistoitu 30.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 59. Venom – elokuvan arvostelu Episodi.fi. Viitattu 5.2.2020.
 60. Venom Los Angeles Premiere averagesocialite. Viitattu 2.10.2018. (englanniksi)
 61. Heikkinen, Mikko-Pekka: Mönjä hyökkää. Helsingin Sanomat, 5.10.2018, s. B 5. Artikkelin verkkoversio Viitattu 22.10.2021.
 62. Moliis-Mellberg, Martina: En tondöv röra. Hufvudstadsbladet, 5.10.2018. Artikkelin verkkoversio Viitattu 22.10.2021.
 63. Kroll, Justin: ‘Venom’ Sequel in Works With Kelly Marcel Returning to Pen Script (Exclusive) Variety. 7.1.2019. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2019. (englanniksi)
 64. Kit, Borys: Andy Serkis Closes Deal to Direct 'Venom 2' The Hollywood Reporter. 6.8.2019. Viitattu 6.8.2019. (englanniksi)
 65. D'Alessandro, Anthony: ‘Venom 2’ Swings To Summer 2021 Deadline Hollywood. 21.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Venom Internet Movie Databasessa (englanniksi)