Venom: Let There Be Carnage

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venom: Let There Be Carnage
Ohjaaja Andy Serkis
Käsikirjoittaja Kelly Marcel
Tarina
Perustuu David Michelinien ja Todd McFarlanen sarjakuvahahmoon Venom
Tuottaja
Säveltäjä Marco Beltrami
Kuvaaja Robert Richardson
Leikkaaja Maryann Brandon
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta
Kesto 97 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 110 miljoonaa dollaria
Tuotto 502 miljoonaa dollaria[1]
Edeltäjä Venom
Seuraaja Venom: The Last Dance
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Venom: Let There Be Carnage on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvien Venom-sarjakuvahahmoon. Se jatko-osa vuoden 2018 elokuvalle Venom ja Sony’s Spider-Man Universen toinen elokuva. Elokuvan ohjaa Andy Serkis ja käsikirjoittaa Kelly Marcel. Pääosissa ovat Tom Hardy, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham ja Woody Harrelson.

Suunnitelmat Venomin jatko-osalle alkoivat jo ensimmäisen elokuvan tuotannon aikana, Harrelsonin tehtyä ensiesiintymisensä Cletus Kasadyn roolissa Venomin lopussa, tarkoituksenaan esiintyä suuremmassa roolissa elokuvan jatko-osassa. Elokuvaa alettiin työstää tammikuussa 2019, Marcelin palatessa käsikirjoittajaksi ja päänäyttelijöiden palatessa rooliinsa. Serkis palkattiin ohjaajaksi elokuussa ja kuvaukset alkoivat marraskuussa Leavesden Studiosin tiloissa Englannissa.

Venom: Let There Be Carnage sai maailmanensi-iltansa faneille suunnatussa näytöksessä Lontoossa 14. syyskuuta 2021. Elokuvateattereihin se saapui Yhdysvalloissa 1. lokakuuta 2021 ja Suomessa 22. lokakuuta 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 nuori Cletus Kasady katsoo kuinka hänen elämänsä rakkaus, Frances Barrison, aiotaan St. Estesin nuorisovankilasta Ravencroft-nimiseen laitokseen. Barrison yrittää yliäänikirkaisun voimin karata nuorelta konstaapeli Patrick Mulliganilta. Mulligan ampuu Barrisonia silmään ja luulee tappaneensa hänet. Mutta Barrison onnistutaan salaa viemään Ravencroftiin, missä häntä pidetään äänenkestävien lasiseinien takana.

Nykyhetkessä Mulligan, joka on nykyään etsivä, pyytää journalistin uralleen takaisin pyrkivää Eddie Brockia puhumaan uudestaan Kasadylle, joka istuu vankilasta sarjamurhista epäiltynä ja jota Brock oli haastatellut vuosi sitten.[a] Brockin sisällä elävä symbiootti, Venom, onnistuu Kasadyn piirustuksista ja muista johtolangoista saamaan selville Kasadyn uhrien ruumiiden olinpaikat. Mutta Brockin ja Venomin harmiksi, hänen ex-kihlattunsa Anne Weying on nyt mennyt kihloihin tohtori Dan Lewisin kanssa.

Kasadylle julistetaan kuolemantuomio ja hän kutsuu vielä kerran Brockin vierailemaan luonaan San Quentinin vankilassa. Hänen solvatessa Brockia ja väittäessä tätä hänen kaltaisekseen, Venom provosoituu ja ohjaa Brockin hyökkäämään Kasadyn kimppuun. Samalla Kasady puraisee Brockin kättä ja Brockin veren mukana pieni palanen symbioottia imeytyy Kasadyn sisään. Venom, joka haluaisi jälleen toimia ”Tappavana suojelijana” ja syödä pahojen ihmisten päitä, ajautuu tappeluun Brockin kanssa, kunnes päättää lähteä.

Kasadyn kuolemantuomion täytäntöönpano epäonnistuu, kun Kasadyn sisällä kasvanut uusi punainen symbiootti, joka saa nimen Carnage, torjuu myrkkyruiskeen pääsemisen Kasadyn elimistöön ja auttaa hänet pakoon. Mulligan varoittaa Brockia Kasadyn paosta ja Brock tutkii St. Estesin raunioita, saaden selville Kasadyn yhteyden Barrisoniin. Aiheutettuaan hämminkiä ympäri San Franciscoa, Kasady ja Carnage selvittävät tiensä Ravencroftiin, missä he vapauttavat Barrisonin ja tuhoavat sen jälkeen myös St. Estesin rauniot.

Mulligan pidättää Brockin, koska Brockin ja Kasadyn käymien keskusteluiden lisäksi Brock oli nähty Venomin tappamien rikollisten sekä vuosi sitten myös Life-säätiön raketin räjähdyksen lähettyvillä.[a] Brock kieltäytyy vastaamasta Mulliganin kysymyksiin ja soittaa Weyingille. Weying ja Lewis löytävät ruumiista toiseen vaeltaneen Venomin rouva Chenin ruokakaupasta ja taivuttelevat tätä tekemään sovinnon Brockin kanssa. Venom asettuu Weyingin sisään ja Weying vie hänet Brockin luokse, joka pakenee Venomin avulla ja käskee Weyingiä ja Lewisia pakenemaan San Franciscosta.

Kasady ja Barrison hyökkäävät Weyingin ja Lewisin kimppuun, ottaen Weyingin sekä Mulliganin panttivangeiksi Gracen katedraaliin, jossa he aikoivat mennä naimisiin. Barrison jättää Lewisille vihjeen heidän olinpaikastaan houkutellakseen Brockin ja Venomin paikalle. Venom käy taisteluun Carnagea vastaan, mutta Carnage osoittautuu voimakkaammaksi. Barrison yrittää ketjun avulla kuristaa Mulliganin kuoliaaksi, mutta kieltäytyy antamasta Carnagen tappaa Weyingiä, jolloin Carnage yrittää vastoin Kasadyn tahtoa tappaa Barrisonin. Venom onnistuu pelastamaan Weyingin ja Barrisonin, minkä jälkeen Barrison käyttää yliäänihuutoaan erottaakseen Kasadyn ja Carnagen toisistaan. Katedraali romahtaa ja tornikello putoaa Barrisonin päälle, tappaen hänet.

Venom pelastaa Brockin putoamiselta ja nielaisee Carnagen. Kasady sanoi haluavansa vain olla Brockin ystävä, mutta Brock kieltäytyy ja Venom puraisee Kasadyn pään poikki. Brock, Venom, Weying ja Lewis pakenevat, kun taas yhä elossa oleva Mulligan avaa silmänsä, jotka hohtavat sinisinä. Brock ja Venom päättävät lähteä ulkomaille, jonnekin missä tarvittaisiin ”Tappavaa suojelijaa”. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, Venom oli hotellihuoneessa aikeissa kertoa Brockille symbioottien parviälystä sekä muita universumeita koskevasta tiedostaan, ennen kuin he siirtyvät mystisen valon kautta toisenlaiseen huoneeseen,[b] ja näkevät televisiosta J. Jonah Jamesonin paljastamassa Hämähäkkimiehen henkilöllisyyttä.[c]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Hardy  Eddie Brock / Venom  
 Michelle Williams  Anne Weying  
 Naomie Harris  Frances Barrison / Shriek  
 Reid Scott  Dan Lewis  
 Stephen Graham  Patrick Mulligan  
 Woody Harrelson  Cletus Kasady / Carnage  
 Olumide Olorunfemi  nuori Frances Barrison  
 Jack Bandeira  nuori Cletus Kasady  
 Sean Delaney  nuori Patrick Mulligan  
 Peggy Lu  rouva Chen  
 Sian Webber  Camille Pazzo  
 Scroobius Pip  Siegfried  
 Larry Olubamiwo  Ravencroftin vartija  
 J. K. Simmons  J. Jonah Jameson (cameo)  
 Tom Holland  Peter Parker / Hämähäkkimies (valokuvacameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2018 elokuvan, Venomin, pitkän kehitystyön aikana Carnagen odotettiin olevan elokuvan päävihollinen.[4][5] Elokuvan esituotannon aikana luova tiimi päätti jättää hahmon pois elokuvasta keskittyäkseen päähenkilöihin, Eddie Brockiin ja Venomiin. Ohjaaja Ruben Fleischerin mielestä Venomin kauhein vihollinen antaisi jatko-osalle elokuvauniversumissa ”paikan, jonne mennä” ja olisi luonnollinen seuraava askel, joten he päättivät esitellä Carnagen lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa tarkoituksenaan tuoda hahmo jatko-osassa mukaan. Fleischer halusi Woody Harrelsonin rooliin, koska tunsi ”luonnollisen yhteyden” hahmon sekä Harrelsonin elokuvassa Syntyneet tappajiksi (1994) tekemän roolisuorituksen välillä, ja keskusteli asiasta Harrelsonin kanssa samaan aikaan kun he keskustelivat myös Zombielandin (2009) jatko-osan toteuttamisesta. Tavattuaan Fleischerin lisäksi myös Tom Hardyn—joka näyttelee Brockia ja Venomia—, Harrelson suostui rooliin.[6] Harrelson kuvaili päätöstään ”nopanheitoksi”, koska ei voinut lukea käsikirjoitusta ennen sitoutumistaan ensimmäiseen elokuvaan.[7] Elokuussa 2018, ennen Venomin ensi-iltaa, Hardy vahvisti olevansa sitoutunut esiintymään kahdessa jatko-osassa.[8]

Marraskuussa 2018 Sony lisäsi Marvel-universuminsa julkaisuaikatauluun ensi-iltapäivämäärän 2. lokakuuta 2020, jonka uskottiin kuuluvan Venom 2:lle, koska Venomin ensi-ilta sijoittui samaan vuodenaikaan,[9] ja elokuvatuottoanalyytikot uskoivat Venomin menestyneen niin hyvin, että jatko-osa toteutettaisiin.[10] Kuukauden kuluttua Venomin käsikirjoittaja Jeff Pinkner vahvisti, että jatko-osa tulee tapahtumaan, mutta ei itse olisi mukana sen käsikirjoittamisessa.[11] Fleischer itse ei voinut kertoa jatko-osasta, mutta näki ensimmäisen elokuvan Brockin ja Venomiin ”yhteen tulemisena. Joten on luonnollinen evoluutio [jatko-osaan, missä], vaikka, kuvailtaisiin millaista olisi elää yhdessä? Se on eräänlainen bromattinen suhde.”[12] Tammikuussa Kelly Marcel allekirjoitti sopimuksen Sonyn kanssa jatko-osan käsikirjoittamisesta ja asemasta yhtenä vastaavista tuottajista käsikirjoitettuaan ensimmäisen elokuvan. Studion työä elokuvan alkoi virallisesti, kun Avi Aradin, Matt Tolmachin ja Amy Pascalin kerrottiin palaavan tuottajiksi. Hardyn, Harrelsonin ja Michelle Williamsin odotettiin palaavan rooleihinsa jatko-osassa. Elokuvalla ei ollut vielä ohjaajaa ja Sony harkitsi valitsevansa toisen ohjaajan korvaamaan Fleischerin, joka työskenteli Zombieland: Double Tapin (2019) parissa,[13] vaikka Fleischer itse aikoi olla mukana Venom 2:n toteuttamisessa.[14]

Heinäkuun 2019 lopussa Sony ilmoitti toivovansa voivan aloittaa kuvaukset marraskuussa ja tavanneensa useita ohjaajia, jotka voisivat korvata Fleischerin ohjaajana, koska hän työskenteli yhä Zombieland: Double Tapin parissa.[15][16] Studion ehdokkaisiin uudeksi ohjaajaksi kuuluivat Andy Serkis, Travis Knight ja Rupert Wyatt.[15] Sony ilmaisi myös halunsa saada Rupert Sanders ohjaamaan elokuva, mutta ”se ei toiminut”.[17] Elokuun alussa Serkis vahvisti keskustelleensa projektista Sonyn kanssa ja että se mahdollisesti tulisi toteutumaan ja pian tämän jälkeen hänet valittiin virallisesti ohjaajaksi.[18] Serkis palkattiin osittain siksi, että hänellä oli sekä ohjaajana ja näyttelijänä kokemusta tietokonegrafiikan käytöstä ja liikkeenkaappauksesta.[19] Keskusteltuaan elokuvasta pian palkkaamisensa jälkeen, Serkis kertoi Hardyn työskennelleen läheisesti Marcelin kanssa elokuvan jatko-osan käsikirjoituksen parissa.[20]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2019 Hutch Parkerin paljastettiin liittyneen elokuvan tuottajien joukkoon. Parker oli Sony Picturesin johtaja Thomas Rothmanin ystävä ja työskennellyt aiemmin tuottajana 20th Century Foxin Marvel-elokuvissa.[21][22] Siihen aikaan Reid Scottin odotettiin myös palaavan ensimmäisestä elokuvasta tuttuun rooliinsa.[21] Lokakuussa Fleischer kertoi, että ensimmäisen elokuvan negatiivisen vastaanoton johdosta hän oli tyytyväinen Serkisin nimittämiseen ohjaajaksi, uskoen kriitikoiden tarkoituksella tukevan Marvel Studiosin supersankarielokuvia Sonyn elokuvien sijasta.[23] Saman kuukauden aikana Shriekin odotettiin esiintyvän elokuvassa Carnagen rakastajattarena ja elokuvan toisena vihollisena. Hahmolle etsittiin näyttelijää useiden erilaisten näyttelijöiden joukosta.[24] Useita päiviä myöhemmin Naomie Harris osallistui neuvotteluihin Shriekin roolista.[25]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 15. marraskuuta 2019,[26] Leavesden Studiosin tiloissa Hertfordshiressa, Englannissa.[27][28] Kuvaajana toimi Robert Richardson, joka oli työskennellyt aiemmin Serkisin kanssa elokuvan Breathe (2017) parissa.[29]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sean Delaney paljasti huhtikuussa 2020, että hänellä oli hyvin pieni rooli jatko-osassa ja että elokuvan jälkituotanto oli alkanut ennen koronaviruspandemiaa, joka aiheutti useiden muiden elokuvien tuotannon väliaikaisen keskeytymisen. Sony vahvisti, että elokuvan ensi-illaksi oli silloin asetettu 2. lokakuuta 2020 ja se päivämäärä aiottiin pitää pandemiasta huolimatta.[30] Myöhemmin saman kuukauden aikana Sony paljasti elokuvan viralliseksi nimeksi Venom: Let There Be Carnage ja ilmoitti asettaneensa uudeksi ensi-iltapäivämääräksi 25. kesäkuuta 2021.[31] Lokakuussa 2020 kerrottiin kiinalaisen tuotantoyhtiö Tencent Picturesin osallistuneen ensimmäisen elokuvan tavoin myös jatko-osan tuottamiseen.[32]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marco Beltramin paljastettiin joulukuussa 2020 säveltävän elokuvan musiikki.[33]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venom: Let There Be Carnage sai ensiesityksensä useissa faneille suunnatussa näytöksessä Lontoossa 14. syyskuuta 2021.[34] Teatteriensi-iltansa elokuva tulee saamaan ensi-iltansa Yhdysvalloissa 1. lokakuuta 2021.[35] Suomessa elokuva saa ensi-iltansa 22. lokakuuta 2021.[36] Elokuvan ensi-illaksi oli aiemmin asetettu 2. lokakuuta 2020, 25. kesäkuuta 2021, 17. syyskuuta 2021, 24. syyskuuta 2021 ja 15. lokakuuta 2021. Usemmat näistä siirroista tehtiin pääosin koronaviruspandemian vuoksi ja kerran myös sen vuoksi, että Marvel Studios oli siirtänyt Shang-Chi and the Legend of the Ten Ringsin ensi-iltaa.[30][31][37][38]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hardy vahvisti elokuussa 2018 sitoutuneensa esiintymään myös kolmannen Venom-elokuvan pääosassa.[8]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Kuvailtu elokuvassa Venom (2018).
 2. Brock ja Venom siirtyivät Marvel Cinematic Universeen (MCU).[2]
 3. Kuvailtu Marvel Cinematic Universen elokuvassa Spider-Man: Far From Home (2019).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Venom: Let There Be Carnage Box Office Mojo. Viitattu 3.2.2022. (englanniksi)
 2. Couch, Aaron: Marvel’s Kevin Feige Talks ‘Eternals’ Ambition and That ‘Venom’ Surprise The Hollywood Reporter. 19.10.2021. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
 3. Vary, Adam B.: Does ‘Venom: Let There Be Carnage’ Reshape Sony’s Marvel Universe? And More Burning Questions Variety. 2.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
 4. Busch, Anita: Sony Launches Female Superhero Movie Mining Spider-Man Universe Deadline Hollywood. 4.8.2014. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 5. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: How Sony Learned to Cede Control to Marvel on 'Spider-Man: Homecoming' The Hollywood Reporter. 21.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 6. Weintraub, Steve: Director Ruben Fleischer on 'Venom', Carnage, and Tom Hardy's Insane Performance Collider. 12.10.2018. Arkistoitu 16.10.2018. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 7. Weintraub, Steve: Woody Harrelson on Filming 'Lost in London' in Real Time and in a Single Take Collider. 25.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 8. a b Outlaw, Kofi: Tom Hardy Is Already Signed for 'Venom' Movie Trilogy ComicBook.com. 24.8.2018. Arkistoitu 31.8.2018. Viitattu 23.11.2019.
 9. Donnelly, Matt: Sony Dates Two Marvel Movies for 2020 Variety. 21.11.2018. Arkistoitu 21.11.2018. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 10. Clark, Travis: Venom' gives Sony an edge over Disney in its fight to keep 'Spider-Man,' according to industry experts businessinsider.com.au. 6.11.2018. Arkistoitu toukokuu 20, 2019. Viitattu marraskuu 23, 2019.
 11. Discussing Film: The Mutuals Interviews – Jeff Pinkner YouTube. 11.12.2018. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 12. Medina, Joseph Jammer: Venom Interview: Director Ruben Fleischer On The Film's Success, Its Potential Sequel, And Zombieland 2 Latino-Review Media. 13.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 13. Kroll, Justin: 'Venom' Sequel in Works With Kelly Marcel Returning to Pen Script (Exclusive) Variety. 7.1.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 14. Couch, Aaron: 'Venom' Sequel in the Works With Writer Kelly Marcel The Hollywood Reporter. 7.1.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 15. a b Kroll, Justin: ‘Venom 2’: Andy Serkis, ‘Bumblebee’ Helmer Among Candidates to Direct Variety. 26.7.2019. Arkistoitu 26.7.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 16. Kit, Borys: Sony Meets With Andy Serkis Amid 'Venom 2' Director Hunt (Exclusive) The Hollywood Reporter. 26.7.2019. Arkistoitu 27.7.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 17. N'Duka, Amanda & Hipes, Patrick: ‘Venom 2’: Andy Serkis, Travis Knight, Rupert Wyatt Among Those In Director Mix Deadline Hollywood. 26.7.2019. Arkistoitu 26.7.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 18. Shepherd, Jack: Exclusive: Andy Serkis confirms he's in discussions to direct Venom 2: "I've had meetings with Sony" GamesRadar+. 2.8.2019. Arkistoitu 2.8.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 19. Kit, Borys: Andy Serkis Closes Deal to Direct 'Venom 2' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 5.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 20. Scott, Ryan: Tom Hardy Helped Write Venom 2, Andy Serkis Shares Sequel Update MovieWeb. 7.8.2019. Arkistoitu 7.8.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 21. a b Kit, Borys: 'Venom 2' Adds 'X-Men' Films Producer to Ranks The Hollywood Reporter. 26.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 22. Sneider, Jeff: ‘Venom 2’: ‘Logan’ Producer Hutch Parker Joins Tom Hardy Sequel Collider. 26.9.2019. Arkistoitu 27.9.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 23. Taylor-Foster, Kim: Star Wars Actor Woody Harrelson 'Defo' Wants to Reprise 'Solo' Role in a Prequel Fandom. 14.10.2019. Arkistoitu 14.10.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 24. Boucher, Geoff: 'Venom 2' : Carnage Gets Company As Sony Sequel Adds Second Marvel Villain Deadline Hollywood. 15.10.2019. Arkistoitu 15.10.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 25. Kroll, Justin: 'Venom 2': Naomie Harris Eyed to Play Villain Shriek Opposite Tom Hardy (Exclusive) Variety. 18.10.2019. Arkistoitu 18.10.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 26. Ridgley, Charlie: Venom 2 Starts Production Today comicbook.com. 15.11.2019. Arkistoitu 15.11.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 27. Marc, Christopher: Exclusive: Tom Hardy’s ‘Venom 2’ Will Shoot At Warner Bros. Studios Leavesden HN Entertainment. 8.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 28. Fiduccia, Christopher: Venom 2 Reportedly Begins Filming This November Screen Rant. 12.9.2019. Arkistoitu 14.9.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 29. Kit, Borys: 'Venom 2' Adds 'Once Upon a Time in Hollywood' Cinematographer Robert Richardson (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.8.2019. Arkistoitu 16.8.2019. Viitattu 23.11.2019. (englanniksi)
 30. a b Acuna, Kirsten: 'Killing Eve' star Sean Delaney says he has a 'blink-and-you'll-miss-it' role in 'Venom 2' Insider. 10.4.2020. Viitattu 21.4.2020. (englanniksi)
 31. a b D'Alessandro, Anthony: ‘Venom 2’ Swings To Summer 2021 Deadline Hollywood. 21.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2020. (englanniksi)
 32. Davis, Rebecca: China's Tencent Confirms Taste for International Film-Making Variety. 27.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 25.2.2021. (englanniksi)
 33. Marco Beltrami to Score Andy Serkis' 'Venom: Let There Be Carnage' Film Music Reporter. 16.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 25.2.2021. (englanniksi)
 34. Labonte, Rachel: Venom: Let There Be Carnage Early Fan Reactions Praise Sequel Screen Rant. 15.9.2021. Viitattu 20.9.2021. (englanniksi)
 35. D'Alessandro, Anthony: 'Venom: Let There Be Carnage' Heads To First Weekend Of October After Super 'Shang-Chi' Labor Day Stretch Deadline Hollywood. 6.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2021. (englanniksi)
 36. Venom: Let There Be Carnage Finnkino. Arkistoitu 20.9.2021. Viitattu 20.9.2021.
 37. Grobar, Matt: 'Venom: Let There Be Carnage' Release Date Pushed Back A Week Deadline Hollywood. 30.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 31.3.2021. (englanniksi)
 38. McClintock, Pamela & Couch, Aaron: 'Venom: Let There Be Carnage' Delays Theatrical Release Amid Delta Surge The Hollywood Reporter. 12.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]