Doctor Strange

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doctor Strange
Ohjaaja Scott Derrickson
Käsikirjoittaja
Tarina
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Tohtori Outo
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja Ben Davis
Leikkaaja
 • Wyatt Smith[1]
 • Sabrina Plisco[2]
Tuotantosuunnittelija Charles Wood
Pukusuunnittelija Alexandra Byrne
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 115 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 165 miljoonaa $[3]
Tuotto 678 miljoonaa $[3]
Seuraaja Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Doctor Strange on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Tohtori Outo. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) neljästoista elokuva ja kolmannen vaiheen toinen elokuva. Elokuvan ohjasi Scott Derrickson, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä C. Robert Cargillin kanssa Jon Spaihtsin kanssa laaditun tarinan pohjalta. Pääosissa ovat Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen ja Tilda Swinton. Elokuvassa neurokirurgi Stephen Strange alkaa opiskella mystisen magian käyttöä Muinaisen opettamana menetettyään käsiensä täyden toimintakyvyn auto-onnettomuudessa.

Useita versioita elokuvasta on työstetty jo 1980-luvulta asti, kunnes Paramount Pictures osti oikeudet Marvel Studiosille huhtikuussa 2005. Thomas Dean Donnelly ja Joshua Oppenheimer kutsuttiin kesäkuussa 2010 neuvotteluihin elokuvan käsikirjoittamisesta. Kesäkuussa 2014, Derrickson palkattiin elokuvan ohjaajaksi. Cumberbatch valittiin nimirooliin joulukuussa 2014, ja samaan aikaan Spaihtsin vahvistettiin tekevän uusi käsikirjoitus, Cargillin ja Derricksonin osallistuessa myöhemmin myös käsikirjoittamiseen. Elokuvan kuvaukset alkoivat marraskuussa 2015 Nepalissa ja päättyivät New Yorkissa huhtikuussa 2016.

Doctor Strange sai maailmanensi-iltansa Hongkongissa 13. lokakuuta 2016. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 26. lokakuuta 2016 ja Yhdysvalloissa 4. marraskuuta 2016. Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli 677 miljoonaa dollaria ja sai myönteisen vastaanoton; kriitikot ylistivät elokuvan visuaalisuutta ja näyttelijöiden roolisuoritusta, mutta kritisoivat päähenkilön alkuperätarinaa. Elokuva sai myös Oscar-ehdokkuuden vuoden 2017 gaalassa parhaista erikoistehosteista. Elokuvan jatko-osa, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, sai ensi-iltansa 6. toukokuuta 2022.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kathmandussa velho nimeltä Kaecilius ja hänen johtamansa kiihkoilijat hyökkäävät Mystisen magian mestareiden asuttamaan Kamar-Tajiin, tappavat sen kirjastonhoitajan ja repivät sivuja Cagliostron kirjasta, jonka rituaalit Muinainen, yliluonnollisen pitkään elänyt ylin velho, oli ankarasti kieltänyt. Muinainen yrittää estää entisten oppilaidensa aikeet, mutta Kaecilius ja neljä kiihkoilijaa onnistuvat pakenemaan kirjansivut mukanaan.

Stephen Strange, varakas ja ylimielinen neurokirurgi, päätyy auto-onnettomuuteen, joka murskaa hänen kätensä. Vaikka hänen entinen tyttöystävänsä ja työtoverinsa Christine Palmer yrittää saada hänet menemään elämässään eteenpäin, Strange haaskaa omaisuutensa useisiin kokeellisiin leikkauksiin saadakseen kätensä parannettua. Kuultuaan selkäydinvauriosta mystisesti parantuneen Jonathan Pangbornin tarinan, Strange lähtee Kathmanduun etsimään Kamar-Tajia, jonne yksi Muinaisen oppilaista, Mordo, johdattaa hänet. Muinainen näyttää voimansa Strangelle ja paljastaa tälle muiden ulottuvuuksien kuten astraali- ja peiliulottuvuuksien olemassaolon. Strange pyytää jäädä oppilaaksi, mistä Muinainen aluksi kieltäytyy, koska Strange muistuttaa häntä Kaeciliuksesta, kunnes Mordon pyynnöstä muuttaa mielensä.

Strange alkaa opiskella mystisen magian käyttöä Muinaisen ja Mordon opettamana sekä lainaamalla muinaisia kirjoja uudelta kirjastonhoitajalta Wongilta. Hän saa tietää, että Maata suojelee loitsu, jota pitää yllä kolme pyhäkköä, jotka sijaitsevat New Yorkissa, Lontoossa ja Hongkongissa. Mystisen magian mestareiden tehtävä oli suojella pyhäköitä, vaikka Pangborn hylkäsi velvollisuutensa palatakseen vanhaan elämäänsä. Strange joutuu valitsemaan käsiensä ja maailman suojelemisen välillä. Hän edistyy nopeasti opinnoissaan seuraavien kuukausien aikana, mutta lukee myös salaa Cagliostron kirjan kielletyjä kirjoituksia ja opettelee niiden avulla käyttämään Agamotton silmäksi kutsuttua medaljonkia. Saatuaan tämän selville, Mordo ja Wong varoittavat medaljongin voimien rikkovan luonnonlakeja, ja kertovat kuinka Kaecilius oli perheensä menetettyään etsinyt tietoa ikuisesta elämästä sen sijaan, että olisi auttanut Maan suojelemisessa.

Kaecilius ja kiihkoilijat alkavat käyttää varastamiaan kirjansivuja ottaakseen yhteyden Dormammuun, joka hallitsee Pimeyden ulottuvuutta, missä aikaa ei ole olemassa ja kaikki on ikuista. He tuhoavat Lontoon pyhäkön ja Strange päätyy vahingossa New Yorkin pyhäkköön. Kaecilius hyökkää seuraavaksi sinne, mutta Strange pidättelee heitä Levitaatioviitan avulla, kunnes Mordo ja Muinainen saapuvat. Mutta Kaeciliuksen paljastettua Strangelle Muinaisen pidentäneen elinaikaansa Pimeyden ulottuvuuden voimilla, Strange ja Mordo alkavat menettää uskonsa opettajaansa. Kaecilius haavoittaa Muinaista ja pakenee Hongkongiin. Strange vie hänet sairaalaan, mutta Muinainen valitsee kuoleman ja rohkaisee Strangea toimimaan joskus sääntöjen vastaisesti tasapainoittaakseen Mordon järkkymättömyyden. Strange ja Mordo saapuvat Hongkongiin, missä kiihkoilijat olivat tappaneet Wongin, tuhonneet pyhäkön ja päästäneet Pimeyden ulottuvuuden voiman valtaamaan Maata. Strange kuitenkin käyttää Agamotton silmää peruakseen Wongin kuoleman ja pyhäkön tuhoutumisen. Lopulta hän matkaa Pimeyden ulottuvuuteen ja vangitsee itsensä sekä Dormammun ikuiseen aikasilmukkaan. Yritettyään tappaa Strangen turhaan useita kertoja, Dormammu suostuu lopulta Strangen vaatimuksiin jättää Maa rauhaan ja vie Kaeciliuksen sekä kiihkoilijat mukanaan, jotta aikasilmukka poistuisi.

Pettyneenä siihen, että Dormammun pysäyttämiseksi oli rikottu luonnonlakeja, Mordo lähtee Kamar-Tajista ja uskoo, että Strangen teoilla tulee olemaan seurauksensa. Strange puolestaan palauttaa Agamotton silmän, jonka voimanlähteen Wong kertoo olevan yksi Ikuisuuskivistä, ja asettuu asumaan New Yorkin pyhäkköön jatkaakseen opintojaan. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Strange saa vieraakseen Thorin, joka oli tuonut Lokin Maahan etsiäkseen isänsä Odinin.[a] Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Mordo vierailee Pangbornin luona ja poistaa tältä kävelemiseen käytetyn voiman, sanoen Maassa olevan ”liian monta velhoa”.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Benedict Cumberbatch  Stephen Strange / Tohtori Outo  
 Chiwetel Ejiofor  Karl Mordo  
 Rachel McAdams  Christine Palmer  
 Benedict Wong  Wong  
 Michael Stuhlbarg  Nicodemus West  
 Benjamin Bratt  Jonathan Pangborn  
 Scott Adkins  Lucian Aster  
 Mads Mikkelsen  Kaecilius  
 Tilda Swinton  Muinainen  
 Zara Phythian  ruskeahiuksinen kiihkoilija  
 Alaa Safi  pitkä kiihkoilija  
 Katrina Durden  vaaleahiuksinen kiihkoilija  
 Topo Wresniwiro  Hamir  
 Linda Louise Duan  Minoru  
 Mark Anthony Brighton  Daniel Drumm  
 Amy Landecker  tohtori Bruner  
 Stan Lee  bussimatkustaja (cameo)  
 Pat Kiernan  itseään (cameo)  
 Chris Hemsworth  Thor (cameo)  
 Dean Ridge  hermostunut kiihkoilija (cameo)  

Cumberbatch teki myös kasvojen liikkeenkaappauksen Dormammulle ja hahmon ääni luotiin sekoittamalla Cumberbatchin ja erään nimeltään paljastamattoman brittiläisen näyttelijän ääntä.[4][5]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaversio Tohtori Oudosta oli alun perin esituotannossa jo vuonna 1986, kun Bob Gale oli tehnyt sille käsikirjoituksen, mutta sitä ei koskaan toteutettu.[6] Savoy Pictures osti oikeudet ja palkkasi vuonna 1992 Wes Cravenin kirjoittamaan ja ohjaamaan uuden Tohtori Outo -elokuvan,[7] jonka ensi-ilta oli suunniteltu vuodelle 1994.[8] Savoyn ajauduttua konkurssiin Columbia Pictures osti hahmon elokuvaoikeudet ja palkkasi David S. Goyerin tekemään uuden käsikirjoituksen vuonna 1995.[9] Pian tämän jälkeen Goyerin korvasivat Jeff Welch[10] ja Michael France ennen kuin Columbia luopui projektista vuonna 2000, huolimatta ohjaajien Chuck Russell ja Stephen Norrington kiinnostuksesta.[11] Dimension Films otti projektin vastuulleen ja toi Goyerin takaisin sekä käsikirjoittajaksi että ohjaajaksi,[12] mutta Miramax Films osti elokuvaoikeudet Dimensionilta vuonna 2001,[13] ja Goyer vetäytyi projektista muiden velvoitteidensa myötä.[14] Vaikka tuotanto pysähtyi, Marvel julkisti vuonna 2003 aikovansa julkaista elokuvan vuonna 2005,[15] vaikka seuraavan vuoteen mennessä ei saatu aikaan tarpeeksi tyydyttävää käsikirjoitusta. Tuottaja Avi Arad ilmaisi halunsa etsiä merkittävän A-luokan käsikirjoittajan tekemään käsikirjoituksen uudestaan.[16] Paramount Pictures osti oikeudet Miramaxilta huhtikuussa 2005 ja harkitsi Doctor Strangen tekemistä joko 165 tai 50 miljoonan dollarin budjetilla.[17] Guillermo del Toro kiinnitettiin ohjaajaksi helmikuussa 2008, ja Neil Gaimania kaaviltiin elokuvan toiseksi käsikirjoittajaksi. Elokuvasovitusta ei kuitenkaan lopulta toteutettu.[18]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2010 Marvel Studios palkkasi Thomas Dean Donnellyn ja Joshua Oppenheimerin tekemään uuden käsikirjoituksen Doctor Strangelle.[19] Tammikuussa 2013 Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige vahvisti Tohtori Oudon tulevan esiintymään jossakin muodossa Marvel Cinematic Universen ”kolmannessa vaiheessa”.[20] Toukokuussa 2013 Feige vahvisti Marvel Studiosin aloittaneen Tohtori Oudosta tehtävän elokuvan kehittämisen.[21][22][23] Helmikuussa 2014 The Hollywood Reporter raportoi Marvelin harkitsevan elokuvan ohjaajaksi Mark Andrewsia, Jonathan Levinea, Nikolaj Arcelia ja Dean Israelitea, sekä Jonathan Aibelia ja Glenn Bergeriä käsikirjoittajiksi.[24] Kesäkuussa 2014 Scott Derrickson palkattiin ohjaajaksi.[25] Paljastettiin myös, että Donnelly ja Oppenheimer olivat yhä kiinnitettyinä käsikirjoittajiksi.[26] Jon Spaihts osallistui heinäkuussa neuvotteluihin uudeksi käsikirjoittajaksi.[27] 20. kesäkuuta 2014 Feige ilmoitti Barcelonan CineEuropessa, että kuvausten olisi tarkoitus alkaa kevään 2015 alussa.[28] Joulukuussa 2014 Marvel vahvisti Benedict Cumberbatchin tulevan näyttelemään elokuvan nimihahmoa.[29] Elokuvan kuvausten alkamisajan ilmoitettiin siirtyneen marraskuuhun 2015,[30] ja ensi-illan on kaavailtu olevan 4. marraskuuta 2016.[31]

Tilda Swinton on ollut neuvotteluissa Muinaisen rooliin ja Chiwetel Ejiofor Paroni Mordon rooliin.[32] Heinäkuussa Swinton ilmoitti neuvottelujen päättyneen ja että hän todella on Muinaisen roolissa.[33] Saman kuukauden aikana Rachel McAdams vahvisti todeksi huhut, joiden mukaan hän on neuvotteluissa elokuvan naispääosaan.[34] Elokuussa järjestetyssä D23-näyttelyssä Marvel vahvisti virallisesti sekä Swintonin että Ejioforin roolit elokuvaan,[35] ja syyskuussa The Wrap ilmoitti McAdamsin liittyneen myös virallisesti elokuvan näyttelijäkaartiin, mutta hahmon nimeä ei vielä paljastettu.[36] Marraskuun 2015 alussa Michael Stuhlbarg osallistui neuvotteluihin esiintymisestä Strangen kollegan Nicodemus Westin roolissa.[37]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benedict Cumberbatch elokuvan kuvauspaikalla Kathmandussa.

Kuvaukset alkoivat Kathmandussa 4. marraskuuta 2015.[38][39] Saman kuukauden aikana The Wrap raportoi Amy Landeckerin ja Scott Adkinsin liittyneen elokuvan näyttelijäkaartiin.[40][41] Tuotanto siirtyi 11. marraskuuta Longcross Studiosille, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, vuoden 2016 alkuun asti.[42] Tuotannon odotetaan sijoittuvan myöhemmin myös Pinewood-Sheppertonin studiolle.[43] 24. marraskuuta julkaistussa tiedotteessa Marvel vahvisti paitsi Stuhlbargin, myös Mads Mikkelsenin esiintyvän elokuvassa.

Joulukuussa 2015 C. Robert Cargill paljasti olleensa mukana elokuvan käsikirjoittamisessa.[44] Seuraavan kuukauden aikana Benedict Wong valittiin näyttelemään Wongia.[45] Helmikuussa kuvaukset sijoittuivat Lontoon kaduille, joiden tarkoituksena oli jäljitellä New Yorkia,[46] ennen kuin tuotanto siirtyi New Yorkin Flatiron Districtille huhtikuun alussa.[47] Kuvausten odotettiin sijoittuvan myös Hongkongiin.[2] Kuvaukset päättyivät 3. huhtikuuta 2016.[48]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2016 Derrickson paljasti Gunnin tehneen muistiinpanoja käsikirjoitukseen tavallisten MCU:n ohjaajien välisten keskustelujen ulkopuolella.[49] Kesäkuussa 2016, Diamond Select Toys pitäessä lehdistötilaisuuden Doctor Strangen Marvel Minimates -leluista paljasti Mikkelsenin näyttelemän hahmon olevan Kaecilius ja McAdamsin hahmon olevan Christine Palmer.[50] Kaeciliuksen nimi vahvistettiin kuukausi myöhemmin virallisessa esiosasarjakuvassa,[51] ja McAdamsin hahmo vahvistettiin vuoden 2016 San Diego Comic-Con Internationalissa.[52] Lisäksi Derrickson kommentoi San Diegon Comic-Conissa, että siinä missä varhaiset Tohtori Outo -sarjakuvat ”avasivat Marvel-sarjakuvauniversumista osaksi Marvel-multiversumin”, elokuva ”olisi alku Marvelin elokuvamultiversumille. Se toimii samalla tavalla kuin sarjakuva. Vaikka se oli outo poikkeama sarjakuvissa, luulen, että se oli niiden keskeinen tekijä. Siitä juontui uusia tarinoita vuosikymmeniksi ja tämä elokuva tekee saman asian.”[53] Derrickson lisäsi myös, että oli vielä "muutama pikakuvaus" tehtävän elokuvalle ”logiikan selventämiseksi”.[54] Benjamin Brattin paljastettiin näyttelevän elokuvassa.[55]

Elokuvan 3D-tekniikasta Feige totesi: ”Joskus 3D on työkalu... toinen hiekkalaatikon lelu, jossa [ohjaajat] voivat esitellä elokuvan, sitten on kertoja, joilla... se toimii tarinankertomisena niin, että se kehittää se tarinankerromista. [Se] tulee varmasti pätemään Doctor Strangen kanssa. Ja toivottavasti auttaa taivuttamaan ihmismieltä muunkin kun vain litteän ruudun kera.”[56] Elokuvan visuaalisista efekteistä vastaavat Luma Pictures ja Industrial Light & Magic.[57]

Syyskuussa 2016, Stan Lee ilmoitti tekevänsä elokuvassa cameoesiintymisen.[58]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikin on säveltänyt Michael Giacchino.[59]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doctor Strange sai ensiesityksensä Hongkongissa 13. lokakuuta 2016,[60] ja Hollywoodin Grauman’s Chinese Theatressa 20. lokakuuta 2016.[61] Britanniassa elokuva sai ensi-iltansa 25. lokakuuta 2016,[62] Suomessa 26. lokakuuta 2016 ja Yhdysvalloissa 4. marraskuuta 2016.[63][31]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doctor Strange in the Multiverse of Madness sai ensi-iltansa Suomessa 4. toukokuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2022.[64][65] Sam Raimi ohjasi elokuvan,[66][67] Sen in käsikirjoittanut Michael Waldron.[68][69][70] Cumberbatch, Wong, Ejiofor ja McAdams palasivat entisiin rooleihinsa,[71][72][66] ja Elizabeth Olsen palasi edellisistä MCU-elokuvista tuttuun rooliinsa Wanda Maximoffina / Purppuranoitana.[73]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Näytetty myöhemmin elokuvassa Thor: Ragnarök (2017).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Giardina, Carolyn: EditFest: 'Ant-Man,' 'Avengers 2' Editors on Working in the Marvel Universe The Hollywood Reporter. 1.8.2015. Arkistoitu 27.11.2015. Viitattu 26.11.2015. (englanniksi)
 2. a b Marvel's 'Doctor Strange' begins production 24.11.2015. Marvel Entertainment. Viitattu 24.11.2015. (englanniksi)
 3. a b Doctor Strange (2016) Box Office Mojo. Viitattu 20.3.2017. (englanniksi)
 4. Krupa, Daniel: Benedict Cumberbatch Plays A Second Marvel Character In Doctor Strange IGN. 25.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2016. (englanniksi)
 5. Eisenberg, Eric: Benedict Cumberbatch Reveals Why He Had To Play That Other Doctor Strange Role Cinema Blend. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2019. (englanniksi)
 6. Stan Lee Sounds Off (sivu 40, huhtikuu 1986) – Comics Feature
 7. Marvel characters holding attraction for filmmakers Variety. 9.12.1992. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 8. Frook, John Evan: Savoy making public bow Variety. 8.2.1993. Viitattu 12.5.2015. (englanniksi)
 9. Stax: Goyer Talks 'Dr. Strange' & 'Ghost Rider' 22.6.2001. IGN. Viitattu 12.6.2011. (englanniksi)
 10. Fleming, Michael: A Mania For Marvel Variety. 14.4.1997. Viitattu 12.6.2015.
 11. Fleming, Michael: 'Noon' strikes twice at Spyglass for 3 scribes Variety. 4.4.2000. Arkistoitu . Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 12. Doctor Goyer Is Strange 21.6.2001. IGN. Arkistoitu 2.3.2012. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 13. Fleming, Michael: New Line sharpens Blade 3 Variety. 20.8.2001. Arkistoitu 22.12.2008. Viitattu 12.6.2015.
 14. Worley, Rob: Goyer on 'Ghost Rider', 'Zigzag' and More Mania.com. 5.3.2002. Arkistoitu 5.7.2015. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 15. Worley, Rob: Marvel Movies: The Next Wave 4.3.2003. Comic Book Resources. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 16. Rahner, Mark: Marvel Studios CEO on Spider-Man 2, other films The Seattle Times. 27.6.2004. Arkistoitu 4.6.2011. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 17. Bond, Paul: Marvel in control of own universe The Hollywood Reporter. 6.9.2005. Arkistoitu 15.10.2007. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 18. Richards, Olly: Exclusive: Del Toro To Make Dr Strange? Empire. 8.2.2008. Arkistoitu . Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 19. Fleming, Mike: Will Dr. Strange Be Marvel's First Superhero To Fly Under the Disney Banner? 21.6.2010. Deadline Hollywood. Arkistoitu 6.8.2014. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 20. Ant-Man, Doctor Strange Lead Marvel's Phase Three 25.1.2013. MTV. Arkistoitu 26.6.2015. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 21. Chitwood, Adam: Kevin Feige Says Doctor Strange Is "Next Up" for Marvel to Explore; Hints at Possible Phase Three Release Collider. 3.5.2013. Arkistoitu . Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 22. Kit, Borys: Marvel Cliffhanger: Robert Downey Jr.'s $50 Million Sequel Showdown The Hollywood Reporter. 7.5.2013. Arkistoitu . Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 23. Bory, Bo: Kevin Feige Talks Thor: The Dark World and The Future of Marvel Studios 4.11.2013. MovieWeb.com. Arkistoitu . Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 24. Kit, Borys: 'Doctor Strange' Heating Up as Marvel Vets Directors (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.2.2014. Arkistoitu 1.7.2015. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 25. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: Scott Derrickson to Direct Marvel’s ’Doctor Strange’ (Exclusive) The Hollywood Reporter. 3.6.2014. Viitattu 19.7.2014. (englanniksi)
 26. Fleming Jr., Mike: Marvel Starts Doctor Strange Search: Tom Hardy, Benedict Cumberbatch Early Wish-Listers 6.6.2014. Deadline. Arkistoitu . Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 27. Fleming Jr., Mike: Marvel Setting Jon Spaihts To Script ‘Doctor Strange’ 18.6.2014. Deadline.com. Arkistoitu 26.7.2014. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 28. Marvel’s Kevin Feige updates on Guardians Of The Galaxy, Thanos, Ant-Man, TV shows and Doctor Strange 20.6.2014. Total Films. Arkistoitu . Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 29. Benedict Cumberbatch to Play Doctor Strange | News 4.12.2014. Marvel.com. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 30. Jayson, ay: Benedict Cumberbatch's Doctor Strange Starts Filming In November 11.4.2015. Comicbook.com. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 31. a b Siegel, Lucas: Marvel Announces Black Panther, Captain Marvel, Inhumans, Avengers: Infinity War Films, Cap & Thor 3 Subtitles 28.10.2014. Newsarama. Arkistoitu 26.6.2015. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 32. Fleming Jr., Mike: Chiwetel Ejiofor’s ‘Doctor Strange’ Character Revealed: He’ll Play Baron Mordo 11.6.2015. Deadline.com. Arkistoitu 11.6.2015. Viitattu 12.6.2015. (englanniksi)
 33. Sampson, Mike: Tilda Swinton Explains Why She’s “Really, Really, Really Excited” to Star in Marvel’s ‘Doctor Strange’ Screen Crush. 14.7.2015. Viitattu 15.7.2015. (englanniksi)
 34. 'Doctor Strange': Rachel McAdams Confirms Early Talks screenrant.com. 25.7.2015. Viitattu 25.7.2015. (englanniksi)
 35. D23 Expo 2015: Marvel's 'Doctor Strange' Updates & More 15.8.2015. Marvel.com. Arkistoitu 17.8.2015. Viitattu 18.8.2015. (englanniksi)
 36. Rachel McAdams Tells TheWrap: I'm Joining Benedict Cumberbatch in Marvel's 'Doctor Strange' (Exclusive Video) 14.9.2015. The Wrap. Viitattu 15.9.2015. (englanniksi)
 37. Kroll, Justin: Michael Stuhlbarg in Talks to Join ‘Doctor Strange’ Variety. 2.11.2015. Arkistoitu 6.11.2015. Viitattu 6.11.2015. (englanniksi)
 38. Benedict Cumberbatch in Nepal The Himalayan Times. 5.11.2015. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu November 5, 2015. (englanniksi)
 39. Mapstone, Lucy & Greenway, Julia: Bearded and bedraggled Benedict Cumberbatch is worlds away from his usual clean-cut image as he films scenes as Doctor Strange in Nepal Daily Mail. 6.11.2015. Arkistoitu 7.11.2015. Viitattu 6.11.2015. (englanniksi)
 40. Sneider, Jeff: ‘Transparent’s’ Amy Landecker Joins Benedict Cumberbatch in Marvel’s ‘Doctor Strange’ (Exclusive) thewrap.com. 11.11.2015. Arkistoitu 13.11.2015. Viitattu 12.11.2015. (englanniksi)
 41. Sneider, Jeff: Martial Artist Scott Adkins Joins Benedict Cumberbatch in Marvel's 'Doctor Strange' (Exclusive) 13.11.2015. The Wrap. Arkistoitu 15.11.2015. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)
 42. Wiseman, Andreas: 'Doctor Strange' shoot underway in UK with Benedict Cumberbatch Screen Daily. 11.11.2015. Arkistoitu 17.11.2015. Viitattu 17.11.2015. (englanniksi)
 43. Wiseman, Andreas: Marvel’s Doctor Strange set to shoot in UK Screen Daily. 17.9.2014. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 6.11.2015. (englanniksi)
 44. Romano, Nick: ‘Doctor Strange’ Re-Teams Director Scott Derrickson With ‘Sinister’ Writer C. Robert Cargill Collider.com. 14.12.2015. Arkistoitu 18.1.2016. Viitattu 12.1.2016. (englanniksi)
 45. Kit, Borys: 'The Martian' Actor Nabs Key 'Doctor Strange' Role (Exclusive) The Hollywood Reporter. 21.1.2016. Arkistoitu 24.1.2016. Viitattu 22.1.2016. (englanniksi)
 46. Starkey, Adam: Benedict Cumberbatch has been filming Doctor Strange on the streets of London Metro UK. 22.2.2016. Arkistoitu 29.3.2016. Viitattu 4.4.2016. (englanniksi)
 47. Sacks, Ethan: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor spotted shooting scenes for Marvel’s ‘Doctor Strange’ in New York New York Daily News. 2.4.2016. Arkistoitu 3.4.2016. Viitattu 4.4.2016. (englanniksi)
 48. Derrickson, Scott: That's a wrap. Twitter. 3.4.2016. Arkistoitu 5.4.2016. Viitattu 4.4.2016. (englanniksi)
 49. Marson, George: Tom Holland Picks Up Cap's Shield (Again), James Gunn Consults On Doctor Strange Newsarama. 13.4.2016. Arkistoitu 14.5.2016. Viitattu 7.5.2016. (englanniksi)
 50. Marston, George: Doctor Strange's Villain & Female Lead Confirmed Newsarama. 21.6.2016. Arkistoitu 13.8.2016. Viitattu 1.9.2016. (englanniksi)
 51. Couto, Anthony: "Doctor Strange" Prequel Comic Hints At Movie Secrets, Introduces Another Marvel Villain Comic Book Resources. 6.7.2016. Arkistoitu 13.8.2016. Viitattu 1.9.2016. (englanniksi)
 52. Tyrrel, Brandin: Comic-Con 2016: New Doctor Strange Trailer Revealed IGN. 23.7.2016. Arkistoitu 29.8.2016. Viitattu 1.9.2016. (englanniksi)
 53. Davis, Brandon: Scott Derrickson Says Doctor Strange Starts The Marvel Cinematic Multiverse Comicbook.com. 24.7.2016. Arkistoitu 26.8.2016. Viitattu 1.9.2016. (englanniksi)
 54. Foutch, Haleigh: ‘Doctor Strange': Scott Derrickson Says Benedict Cumberbatch is Killing It with Test Audiences Collider.com. 27.7.2016. Arkistoitu 30.8.2016. Viitattu 1.9.2016. (englanniksi)
 55. Arrant, Chris: Surprise Actor Revealed As Part of Doctor Strange Cast Newsarama. 25.7.2016. Arkistoitu 18.8.2016. Viitattu 1.9.2016. (englanniksi)
 56. Foutch, Haleigh: Kevin Feige Says ‘Doctor Strange’ Will Use 3D to Bend Your Mind Collider.com. 12.4.2016. Arkistoitu 3.5.2016. Viitattu 7.5.2016. (englanniksi)
 57. Seymour, Mike: Captain America: a very civil war FX Guide. 24.5.2016. Arkistoitu 18.6.2016. Viitattu 8.6.2016. (englanniksi)
 58. Buxton, Marc: Stan Lee Holds Forth On His Comic Book Origins & His Secret Disney Role Comic Book Resources. 22.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 1.9.2016. (englanniksi)
 59. Giacchino, Michael: Things are about to get, well... really STRANGE. @scottderrickson @Marvel Twitter. 5.5.2016. Arkistoitu 16.9.2017. Viitattu 7.5.2016. (englanniksi)
 60. Chu, Karen: 'Doctor Strange' Director Addresses Whitewashing Controversy The Hollywood Reporter. 13.10.2016. Arkistoitu 15.10.2016. Viitattu 15.10.2016. (englanniksi)
 61. Doctor Strange Red Carpet Premiere Live Stream ComingSoon.net. 20.10.2016. Arkistoitu 21.10.2016. Viitattu 22.10.2016. (englanniksi)
 62. Nugent, John: Doctor Strange's UK release date moves forward Empire. 7.9.2016. Arkistoitu 9.9.2016. Viitattu 9.9.2016. (englanniksi)
 63. Doctor Strange 3D Finnkino. Arkistoitu 4.1.2019. Viitattu 3.1.2019.
 64. Doctor Strange in the Multiverse of Madness Finnkino. Arkistoitu 17.12.2021. Viitattu 17.12.2021.
 65. Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2021. (englanniksi)
 66. a b Vary, Adam B. & Kroll, Justin: Sam Raimi in Talks to Direct ‘Doctor Strange 2’ (Exclusive) Variety. 5.2.2020. Arkistoitu 6.2.2020. Viitattu 6.2.2020. (englanniksi)
 67. Evangelista, Chris: Sam Raimi Confirms He’s Directing ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ /Film. 15.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.4.2020. (englanniksi)
 68. Sneider, Jeff: Exclusive: Marvel Taps Jade Bartlett to Write 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' Collider. 17.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2019. (englanniksi)
 69. Kit, Borys: 'Doctor Strange 2' Lands New Writer With 'Loki' Show Creator (Exclusive) The Hollywood Reporter. 7.2.2020. Viitattu 8.2.2020. (englanniksi)
 70. Sneider, Jeff: ‘Doctor Strange 2’ Taps ‘Loki’ Scribe Michael Waldron to Rewrite Script Collider. 7.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.2.2020. (englanniksi)
 71. Kit, Borys: Scott Derrickson Returning to Direct 'Doctor Strange' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.12.2018. Arkistoitu 12.12.2018. Viitattu 12.12.2018. (englanniksi)
 72. McNary, Dave: ‘Doctor Strange’ Director Scott Derrickson to Return for Sequel Variety. 11.12.2018. Arkistoitu 12.12.2018. Viitattu 12.12.2018. (englanniksi)
 73. Eisenberg, Eric: Doctor Strange 2 Will Be More Horror-Centric, Feature A Surprise MCU Hero CinemaBlend. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]