Linnunpelätin (Marvel Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnunpelätin
Linnunpelätin
Linnunpelätin
Luoja(t) Stan Lee & Don Heck
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales of Suspense #51 (Linnunpelätin)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ebenezer Laughton
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Maggia, Kreivi Nefaria
Voimat Suuret fyysiset voimat, nopeus ja kestävyys, kyky lietsoa pelkoa vastustajassa

Linnunpelätin on Marvel-kustantamon luoma superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui Tales of Suspense-lehden numerossa 51 (1964). Linnunpelättimen loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Linnunpelätin on vuosien varrella piinannut varsinkin Hämähäkkimiestä ja Aaveajajaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin, psykoottinen murhaaja.

Ebenezer Laughton syntyi New Yorkissa ja varttui alkoholistiäitinsä kasvattamana. Äiti hakkasi poikaansa humalapäissään, mutta antoi tälle myöhemmin lahjoja. Ebenezer oppi että rangaistusta seurasi yleensä palkinto ja alkoi provosoida äitiään saadakseen lahjoja. Vartuttuaan hän ryhtyi sirkustaiteilijaksi. Hän ryhtyi kahlekuninkaaksi ja erikoistui harjoittamaan notkeuttaan. Myöhemmin hän auttoi Rautamiestä pidättämään pakeneva pahantekijä. Laughton kuitenkin päätti ryhtyvänsä rikolliseksi ja aloitti menestyksekkään uran murtovarkaana ottaen sitä ennen itselleen identiteetin Linnunpelättimenä. Laughton työskenteli yksin – lukuun ottamatta häntä seuraava kesyä korppilaumaa, jotka toimivat tavaroiden kantajina ja mahdollisena harhautuksena. Laughton kuitenkin liittoutui Kreivi Nefarian luoman lyhytaikaisen superroistoryhmittymän kanssa yhdessä Ankeriaan, Piikkisian, Kasvimiehen ja Yksisarvisen kanssa. Kapteeni Amerikka ja Haukka kuitenkin voittivat ryhmän. Linnunpelätin kuitenkin pakeni vankilasta ja vangittiin jälleen toistuvasti. Ainaiset paot vankilasta suistivat hänet lopulta hulluuteen. Laughton halusi nyt aiheuttaa surua muille ihmisille ja tappaa näitä järjettömästi. Aaveajaja kuitenkin asettui vastustamaan Linnunpelätintä ja seuranneessa taistelussa Linnunpelätin lävistyi omaan talikkoonsa.

Salaperäinen velho Stern kuitenkin herätti Linnunpelättimen, jolloin tästä tuli elävä kuollut. Aaveajaja hyökkäsi Linnunpelättimen kimppuun kuitenkin uudelleen ja seuranneessa taistelussa tämä kuoli. Tällä kertaa Mustasydän herätti Linnunpelättimen ja usutti tämän ruumiittoman hengen riivaamaan ihmisiä. Aaveajaja karkotti olennon jälleen helvettiin, josta Linnunpelätin nousi henkiin vielä kerran tuntemattomista syistä johtuen. Hän ahdisteli seksuaalisesti eräitä panttivankeja, kun Haukka vangitsi Linnunpelättimen. Myöhemmin Hämähäkkimies ja Ukonnuolet taistelivat Linnunpelätintä vastaan tämän paettua Lautalta.

Sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin on yksi Paroni Zemon palkkaamista superroistoista, joiden tehtävä on metsästää rekisteröinnistä sankareita ja rikollisia Sisällissodan tapahtumien aikana. Yhdessä Elektron, Liekehtijän ja Virvatulen kanssa kolmikko iski Kameleontin käskystä Hämähäkkimiestä vastaan, mutta hävisivät sankarille.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin erittää mutatoitunutta feromonia, joka vaikuttaa uhrin adrenaliinia muodostaviin rauhasiin noin kuuden metrin säteellä hänestä. Tämä aikaansaa paniikinomaista käyttäytymistä, joka vastaavasti vaikuttaa Linnunpelättimen omaan hormonituotantoon ja tekee hänestä yliluonnollisen voimakkaan, nopean ja kestävän.

Linnunpelätin on myös mestarillinen kahlekuningas ja rankan treenamiseen jälkeen miltei yliluonnollisen notkea. Hänellä on myös laaja tietämys lintujen koulutuksesta.

Linnunpelätin kantaa usein mukanaan talikkoa, jolla hän taistelee vastustajiaan vastaan.

Linnunpelätin muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyy Ghost Rider – aaveajaja-elokuvasta tehdyssä videopelissä pomohahmona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]