Virvatuli (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvahahmosta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Virvatuli
Virvatuli
Virvatuli
Luoja(t) Len Wein & Ross Andru
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #167
Henkilötiedot
Oikea nimi Jackson Arvad
Status Aktiivinen
Pituus 185 cm
Paino 88 kg
Ryhmäsidokset Jonas Harrow (pakotettuna)
Voimat Erittäin älykäs, tiheyden hallinta, kyky lentää ja hypnotisoida toisia ihmisiä

Virvatuli (engl. Will o' the Wisp), oikealta nimeltään Jackson Arvad, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Amazing Spider-Man -lehden numerossa 167. Virvatulen loivat Len Wein ja Ross Andru.

Suomessa Virvatuli esiintyi ensimmäisen kerran Hämähäkkimies-lehden numerossa 1 (1981).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Öljy-yhtiö Roxxonille työskentelevä Jackson Arvad oli menestyksekäs fyysikko, jonka erikoisalaa oli elektromagneettinen tutkimus. Jatkuvan erottamisen uhan alla uurastava Arvad vietti paljon aikaa työnsä parissa uhraten sille yöuniaan. Lopulta Arvad nukahti ylirasituksesta ja aiheutti laboratoriossaan onnettomuuden, joka muutti hänet Virvatuleksi, olennoksi joka kykenee hallitsemaan molekyyliensä elektromagneettisia sidoksia[1]).

Arvadin pomot eivät pitäneet tilanteesta ja yrittivät surmata tämän. Uusien voimiensa avulla Virvatuli kuitenkin pakeni paikalta ja yritti langettaa kostonsa myöhemmin työnantajilleen. Jokaisella kerralla hänen murhanhimoisen raivonsa pysäytti Hämähäkkimies. Lopulta Virvatuli tyytyi hypnotisoimaan työnantajansa niin, että tämä tunnusti rikoksensa poliisille.

Vuosia myöhemmin Virvatuli liittoutui yhteen Linnunpelätin ja Liekehtijän kanssa osana Kameleontin suunnitelmaa. Tällöin tavoitteena oli rangaista Peter Parkeria.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fyysisellä tasolla Virvatulella on yli-inhimilliset voimat, joiden avulla hän voi nostaa noin 12 tonnia suurimmassa tiheydessään.

Virvatulen suurin voima on kuitenkin hänen kykynsä hallita niitä elektromagneettisia voimia, jotka pitävät hänen ruumiinsa molekyylit kasassa. Voimansa ansiosta Virvatuli voi säädellä tiheyttään haluamallaan tavalla.

Samalla se antaa hänelle valtavat fyysiset voimat ja kyvyn lentää. Mentaalisesti muokkaamalla itsensä maksimitiheyteen, Virvatulen ruumis on yhtä kestävä kuin kivi.

Tässä olomuodossa hänen lihaksistonsa muuntuu tiheämmäksi ja täten voimakkaammaksi, mutta näin korkeaa tiheyttä Virvatuli kykenee pitämään yllä ainoastaan 10 minuuttia, ennen kuin rasitus kasvaa liian suureksi.

Muuntautuessaan minimitiheyteensä, Virvatuli ulottaa osan molekyyleistään irti kehostaan, jolloin hänestä tulee massaton ja hän voi näin kulkea esimerkiksi seinien läpi (toisin kuten Marvel-universumin toinen tiheytensä säätelijä, Vision, Virvatuli ei siirrä molekyylejään toiseen ulottuvuuteen). Virvatulen muokatessa molekyyliensä sidoksia tuottaa prosessi kirkasta, kipinöivää valoa.

Virvatuli voi myös kiinteyttää ainoastaan osan kehostaan. Muuntaessaan itsensä kevyemmäksi kuin ilma, Virvatuli voi lentää. Usein hän irrottaa pienen osan molekyylejä itsestään, jolloin syntyvä virtaus antaa hänelle vauhtia.

Lentäessään yli 8 km/h Virvatuli muuntuu valopalloksi, koska prosessi tuottaa niin paljon valoa. Hänen huippunopeutensa on 145 km/h, eikä kiinteät esineet voi hidastaa hänen lentoaan tällöin.

Virvatuli on myös oppinut tuottamaan rinnastaan häikäisevän valonsäteen, jolla on hypnoottisia voimia. Hypnotismin kesto on noin kymmenestä kolmeentoista minuuttia, riippuen kohteen mielenlujuudesta ja Virvatulen tuottaman valon määrästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämähäkkimies #8 (1983). Kustannus Oy Semic.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]