Shuma-Gorath

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shuma-Gorath
Shuma-Gorath, Kaaoksen Herra.
Shuma-Gorath, Kaaoksen Herra.
Luoja(t) Robert E. Howard (nimi), Steve Englehart (tarina) ja Frank Brunner (taide)
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Marvelin sarjakuvissa: Marvel Premiere #5 (maininta)
Henkilötiedot
Oikea nimi Määrittelemätön
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Muinaiset: Arioch, Dagoth, Ghaszaszh Nyirh, Kathulos, Khats, N'Gabthoth, Sligguth etc.
Edelliset ryhmäsidokset Kulan Gath ja Vammatar
Henkilöllisyydet Kaaoksen Herra, Hän Joka Nukkuu, mutta Tulee Heräämään, "Tohtori Outo", Cthuma-Gurath (mahdollisesti)
Voimat Kuolematon, loppumattomat maagiset energiat, kotiulottuvuudessaan omnipotentti, valtavat fyysiset voimat ja kestävyys
Suhteet
Sukulaiset Ei tunnettuja

Shuma-Gorath on Marvel-kustantamon julkaisuissa esiintyvä demoni ja Kaaoksen Herra. Shuma-Gorath mainittiin ensimmäisen kerran yhdysvaltalaisen Marvel Premiere -lehden numerossa 5 (1972) ja hahmon ensiesiintyminen tapahtui samaisen lehden numerossa 10 (1973). Shuma-Gorath tunnetaan myös laajemmin siitä, että hän on pelattava hahmo Marvel vs Capcom -videopelisarjassa. Shuma-Gorath on luultavasti saanut vaikutteita Cthulhu-tarinoista – ainakin Shuma-Gorathilla on samanlaisia fysikaalisia ominaisuuksia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kerran Shuma-Gorath mainittiin Robert E. Howardin lyhyessä tarinassa ”The Curse of the Golden Skull”, joka sijoittuu muinaiseen Lemuriaan. Tarinassa Rotath-niminen velho herättää Shuma-Gorathin kirouksena ihmiskunnalle. Tässä tarinassa Shuma-Gorathilla oli kuitenkin inhimillinen olomuoto.

Marvel-sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shuma-Gorath muistuttaa valtavaa vihreää silmää, josta pursuaa lonkeroita. Vaikka olennon todellinen alkuperä on mysteeri, hän hallitsi koko maailmaa jo ennen Celestiaalien ensimmäistä ristiretkeä. Aikamatkailijavelho Sise-Neg kuitenkin kukisti ihmisuhreja vaativan demonin. Tästäkin ahdingosta Shuma-Gorath pelastui ja siirsi itsensä muinaiseen Hyboriaan, jossa Crom, Conan barbaarin jumala vangitsi demonin vuoren sisälle kolmen taikakirjan avulla. Shuma-Gorath kykeni silti puuttumaan Conanin ja Kulan Gath -nimisen sankarin elämiin, kunnes Crom kyllästyneenä siirsi olennon kotiulottuvuuteensa.

Shuma-Gorath yritti silti palata takaisin maapallolle Tohtori Oudon opettajan, Muinaisen, mielen kautta. Yritys pakotti Tohtori Oudon surmaamaan opettajansa.

Vuosia myöhemmin Outo tuhosi onnettomien tapahtumien jälkeen talismaanit, jotka pitivät Shuma-Gorathin poissa maasta. Tämän jälkeen Oudon oli pakko matkata Shuma-Gorathin kotiulottuvuuteen ja taistella tätä vastaan. Kyetäkseen taistelemaan jumalallista Shuma-Gorathia vastaan Oudon oli imettävä itseensä kaaosmagiaa, mutta tuhottuaan demonin Outo huomasi muuttuvansa itse uudeksi Shuma-Gorathiksi. Outo joutui surmaamaan itsensä estääkseen tämän, mutta pelastui myöhemmin liittolaisensa avulla. Shuma-Gorath taas kykeni kokoamaan itsensä kaaosmagian palasista.

Velho nimeltään Nicholas Scratch onnistuu kutsumaan Shuma-Gorathin uudelleen maan pinnalle. Jälleen kerran Shuma-Gorathin oli vetäydyttävä Ihmenelosten, Tohtori Oudon ja Diablon yhdistettyä voimansa.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shuma-Gorath on ikiaikainen ja voimakas demoni korkeinta mahdollista säätyä. Olennolla on valtavat yliluonnolliset voimat, kerta se on käytännössä haavoittumaton muuta kuin kaikkein voimakkainta magiaa vastaan. Shuma-Gorathilla on myös yliluonnollisen suuret fyysiset voimat ja kestävyys (nämäkin ovat kuitenkin luonteeltaan maagisia).

Kehonsa omalaatuisen muodon vuoksi Shuma-Gorath on taitava muodonmuuttaja ja kykenee jopa muuttumaan tyystin nestemäiseksi. Shuma-Gorath kykenee luomaan monenlaisia energiaiskuja, jotka syntyvät useimmiten hänen suuresta silmästään. Eräässä voimakkaimmista hyökkäyksistään Shuma-Gorath luo kaikkien lonkeroidensa avustamana suuren, puhtaasta energiasta koostuvan pallon päänsä päälle ja tuhoaa sen avulla jopa kokonaisia todellisuuksia. Shuma-Gorath kykenee myös teleportaatioon ja levitaatioon.

Shuma-Gorath kykenee liikkumaan todellisuuksien ja paikkojen välillä puhtaan tahtonsa avulla. Demoni kykenee myös muokkaamaan ja vääristämään todellisuuksia sekä kutsumaan avukseen toisia yliluonnollisia olentoja.

Shuma-Gorathin älykkyys on laskematon, hänen tietämyksensä lähenee kaikkitietävyyttä.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) esiintyy Shuma-Gorathiin perustuva olento nimeltä Gargantos, koska Marvel Studiosilla ei ole oikeuksia Shuma-Gorathin nimen käyttöön. Nimeä Gargantos on aiemmin käytetty erään toisen olennon nimenä Namor-sarjakuvissa.[1] Wanda Maximoff oli Darkholdin avulla käyttänyt unikävelyksi kutsuttua loitsua ohjatakseen Gargantosta ja lähettääkseen sen jahtaamaan Maahan-616 päätynyttä America Chavezia. Stephen Strange ja Wong onnistuivat surmaamaan olennon ja pelastamaan Chavezin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Barnhardt, Adam: Doctor Strange 2: The Reason Marvel Is Unable to Use Shuma-Gorath Revealed (Exclusive) ComicBook.com. 14.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2022. (englanniksi)