Blade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Elokuvasta kertoo Blade (elokuva).
Blade
Luoja(t) Marv Wolfman
Gene Colan
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen The Tomb of Dracula nro 10 (heinäkuu 1973)
Henkilötiedot
Oikea nimi Eric Brooks
Pituus 188 cm
Paino 82 kg
Ryhmäsidokset Yövaanijat
Vanguard
Henkilöllisyydet Daywalker
Frank Blade
SwitchBlade

Blade, oikealta nimeltään Eric Brooks, on Marvel Comicsin kuvitteellinen sarjakuvahahmo. Hahmon loivat Marvin A. "Marv" Wolfman ja Gene Colan vuonna 1973 Tomb of Dracula -lehteen vampyyrien prinssin vastustajaksi. Blade tuli mukaan lehteen hyvin varhaisessa vaiheessa sivuhahmona, ja on sen jälkeen esiintynyt monissa omissa seikkailuissaan. New Line Cineman tuottama Blade-elokuva (1998) sisälsi joitakin sarjakuvan henkilöistä ja pääosaa esitti Wesley Snipes. Vaikka Marvelin alkuperäinen versio Bladesta syntyi Lontoossa, ja oli täysin brittiläinen, on hahmo muutettu elokuviin ja televisiosarjaan chicagolaissyntyiseksi amerikkalaiseksi. Elokuva on saanut kaksi jatko-osaa. Vuonna 2006 esitettiin Blade: The Series, jossa pääosaa näyttelee Sticky Fingaz Snipesin kieltäydyttyä roolista. Spike TV:n tuottamaa sarjaa tuotettiin vain yhden tuotantokauden verran.[1] Mahershala Ali tulee näyttelemään uutta versiota Bladesta Marvel Studiosin elokuvissa.

Blade erottui muista sarjakuvasankareista suoran ja joskus töykeän puhetapansa johdosta. Dialogin oli tarkoitus kuvastaa 1970-luvun slangia.

Sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa medioissa sarjakuvien lisäksi Bladen äiti joutui vampyyrin puremaksi tämän vielä ollessa raskaana, mutta muuten Bladen sarjakuva- ja elokuvaversioissa on vain hyvin vähän yhtäläisyyksiä. Kuitenkin elokuvien menestymisen myötä Marvel Comics ponnisteli lähentääkseen sarjakuva-Bladea elokuvien versioon. Tämä saavutettiin laittamalla Morbius, elävä vampyyri, puremaan Bladea käteen. Puremasta syntynyt haava aiheutti Bladen muuttumisen puoliksi vampyyriksi, josta seurauksena Blade sai kaikki vampyyrien voimat, mutta ei heidän heikkouksiaan.

Hänestä tuli yli-inhimillisen vahva ja ketterä, sekä immuuni Auringon valolle. Aikana, jolloin Morbius puri Bladea, tämän epätavallisiin kykyihin kuului immuniteetti vampyyrien puremia vastaan ja hidastunut ikääntyminen. Molemmat kyvyt olivat seurausta hänen äitinsä saamasta puremasta. Koska Morbius ei ollut oikea vampyyri, vaan eräänlainen hybridi, ei Blade ollut immuuni hänen puremalleen, joka muutti hänen jo valmiiksi epätavallisia kykyjään lähemmäs Morbiuksen kykyjä.

Blade syntyi Sohossa sijaitsevassa bordellissa, Isossa-Britanniassa. Miehen itsensä mukaan hänen tarkka syntymäpäivänsä on 24. lokakuuta 1929 – joka tunnetaan myös "Mustana Torstaina" Wall Streetin pörssiromahduksen vuoksi. Bladen mukaan hänen ikänsä on 72 vuotta, mutta hänen vampyyriset kykynsä ovat hidastaneet ikääntymistä. Bladen äiti, Tara Brooks; prostituoitu Madame Vanityn bordellista, kärsi väkivaltaisista komplikaatioista synnytyksen aikana, jonka seurauksena tohtori kutsuttiin paikalle.

"Tohtori" Deacon Frost, oikeasti nälkäinen vampyyri, saapui paikalle. Frost söi Bladen äidistä lapsen syntymän aikana, joka johti Taran kuolemaan. Frostin ruokailu Tarasta synnytyksen aikana aiheutti muutamien vampyyrientsyymien siirtymisen lapsen verenkiertoon. Tämän vuoksi Blade sai yli-inhimilliset kyvyt, kuten immuniteetin vampyyrin puremia vastaan, kyvyn "haistaa" yliluonnolliset otukset ja pitkän elämän. Hän sietää myös auringonvaloa, toisin kuin tavalliset vampyyrit. Blade selvisi synnytyksestä hengissä kuolleen äitinsä työtovereiden hyökätessä Frostin kimppuun. Naiset onnistuivat ajamaan nälkänsä tyydyttäneen vampyyrin tiehensä, ja he huolehtivat Tara Brooksin pojasta aina 9 vuoden ikään asti.

Blade muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämähäkkimies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blade Hämähäkkimiehen piirrossarjassa

Blade vieraili Hämähäkkimies-animaatiosarjassa 1990-luvulla. Hahmon äänenä toimi J. D. Hall. Jaksot, joissa hän esiintyi:

  • 22 "Blade Vampyyrinmetsästäjä"
  • 23 "Kuolematon vampyyri"
  • 48 "Vampyyrikuningatar"
  • 62 "Gauntlet of the Red Skull"

Marvel Anime: Blade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2011 Japanissa esitettiin Bladeen perustuvaa animesarjaa, jossa hahmon äänenä oli Akio Ohtsuka ja englanniksi dubatussa versiossa Harold Perrineau. Sarja kesti kaksitoista jaksoa, joka kertoi hahmon vieraillessa Japanissa, jossa hän etsii käsiinsä äitinsä tappajaa Deacon Frostia, mutta joutuu samalla taistelemaan salaperäistä vampyyriorganisaatiota vastaan, "Existence".[2] Yhdysvalloissa sarjaa esitettiin 2012 englanniksi dubattuna G4-kanavalla.

Ultimate Spider-Man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blade vieraili Ultimate Spider-Man animaatiosarjan toisen tuotantokauden kaksiosaisessa jaksossa "Blade and the Howling Commandos". Hän liittoutuu Hämähäkkimiehen kanssa taistelemaan vampyyreja vastaan, jotka työskentelevät Draculalle. Blade vannoo vievänsä muinaisen egyptiläisen voimakkaan taikaesineen nimeltä Tekamentepin Ankh Nick Furylle hinnalla millä hyvänsä. Taikaesineen avulla kykenisi kommunikoimaan kuolleiden kanssa ja sen joutuessa Draculan käsiin hänestä tulisi kuolematon, jota Blade ja kumppanit eivät halua tapahtuvan. Jakson aikana selviää, että Blade oli ollut aikaisemmin yksi Nick Furyn Howling Commandos ryhmän jäsenistä. Hän kuitenkin jätti ryhmän.[3]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Line Cineman elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blade teki ensiesiintymisensä elokuvissa 1998 nimikkoelokuvassaan Blade, jossa hahmoa näytteli Wesley Snipes. Hahmo esitetään täysin erilaisena sarjakuviin nähden, jossa Blade oli puhelias ja ylimielinen. Elokuvassa Blade oli enemmän rauhallinen ja hiljaisempi. Lisäksi sarjakuvissa hänet esitetään tavallisena ihmisenä, joka on immuuni vampyyreille ja heidän hypnoosille taitojensa ansiosta, kun taas elokuvassa Blade kuvattiin yli-inhimillisenä, jolla on vampyyrin voimat, mutta ei ollenkaan niiden heikkouksia. Ainoastaan heidän verenhimonsa johon hän käyttää Abraham Whistlerin kehittämää seerumia, jolla Blade saa tyydytettyä oloaan. Hän ei myöskään ole sarjakuvan tavoin Englannista, vaan Detroitista, Yhdysvalloista. Ensimmäisessä elokuvassa Bladesta on tullut vampyyrien metsästäjä ja vannoo kostoa olennoille, jotka tappoivat hänen äitinsä. Hän liittoutuu Whistlerin kanssa, joka on eläköitynyt vampyyrien metsästäjä ja aseasiantuntija. Alamaailmassa on samaan aikaan käynnissä riita vampyyrien kesken kuka on aito vampyyri ja kuka on muuttunut vampyyriksi pureman kautta. Bladen tutkiessa heidän toimintaansa hän törmää Deacon Frostiin, jolla on suunnitelmissa tulla vampyyrien valtiaaksi.

2002 julkaistiin Blade II, jossa Snipes jatkoi roolissaan. Tällä kertaa harvinainen mutaatio on syntynyt vampyyrien keskuudessa, jonka myötä Reaperseiksi kutsutut vampyyrit jahtaavat niin ihmisiä, kuin vampyyreja verenhimossa. Myös heidän uhreista tulee mutaation jatkajia, joka vain uhkaa vampyyrien olemassaoloa lähes sukupuuttoon. Blade ja Whistler, sekä tekniikan asiantuntija Scud saavat varjoneuvostolta kutsun auttaa heitä tuhoamaan uuden uhkan. Blade ja hänen joukkonsa saavat avukseen tahtomattaan eliittivampyyrijoukon, jotka ovat alun perin harjoitelleet tappamaan Bladen. Ryhmä pettääkin Bladen, jonka myötä hän joutuu taistelemaan Whistlerin kanssa estääkseen Reapereita hävittämästä koko vampyyri- ja ihmiskuntaa.

Elokuvasarjan kolmas ja viimeinen osa Blade: Trinity julkaistiin 2004, jossa vampyyrit ovat onnistuneet lavastamaan Bladen tappaneen ihmisen. FBI yhdessä vampyyrinmetsästäjäryhmän Yövaanijoiden kanssa ovat hänen perässään. Sillä välin Blade etsii uusien liittolaistensa Hannibal Kingin ja Whistlerin tyttären Abigail Whistlerin kanssa Danica Talosin, joka tietää uudelleen herätetyn Draculan olinpaikan. Pysäyttääkseen Draculan Bladen myrkytettävä hänet viruksella, joka hävittää kaikki vampyyrit mahdollisesti myös Bladen.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1996–1997 J. D. Hall Hämähäkkimies
1998
2002
2004
Wesley Snipes Blade
Blade II
Blade: Trinity
2000 Redd Pepper Blade
2002 Tom Clark Blade II
2006 Sticky Fingaz Blade: The Series
2006–2007
2009
Khary Payton Marvel: Ultimate Alliance
Spider-Man: Friend or Foe
Marvel: Ultimate Alliance 2
2007 Fred Tatasciore Ghost Rider
2011 Tony Todd Marvel Super Hero Squad Online
2012 Harold Perrineau Marvel Anime
2013 Dave Fennoy Marvel Heroes
2013–2014 Terry Crews Ultimate Spider-Man
Hulk ja M.Ä.I.S.K.:n agentit
2013 Phil LaMarr Lego Marvel Super Heroes
2021, 2025 Mahershala Ali Eternals
Blade

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blade: The Slayer Is Dead, But There's Hope! tvseriesfinale.com Viitattu 25.6.2017 (englanniksi)
  2. Blade, Fairy Tail, Ro-Kyu-Bu! Promo Videos Streamed animenewsnetwork.com 1.6.2011 Viitattu 25.6.2017 (englanniksi)
  3. Blade, Man-Thing Guest-Star on “Ultimate Spider-Man” Halloween Special cbr.com 20.9.2013 Viitattu 25.6.2017 (englanniksi)
  4. Kit, Borys & Bond, Paul: A Spago dinner sets the stage for Downey's epic contract talks that could lead to more "Avengers" and "Iron Man 4" — or a new Tony Stark The Hollywood Reporter. 7.5.2013. Viitattu 23.12.2021. (englanniksi)
  5. Patten, Dominic: Comic-Con: Wesley Snipes On 'Blade' Marvel Talks, 'The Player' & Spike Lee – Deadline Deadline Hollywood. 9.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2015. (englanniksi)
  6. Marvel is rebooting Blade, with Mahershala Ali set to star The Verge. 20.7.2019. Viitattu 28.7.2019. (englanniksi)
  7. D'Alessandro, Anthony: Marvel's 'Deadpool 3' Moves To July 2024 & 'Captain America: Brave New World' To 2025 As Disney Shakes Up Schedule Due To Actors Strike Deadline Hollywood. 9.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 9.2.2024. (englanniksi)
  8. Vary, Adam B.: How 'Eternals' Pulled Off Those Wild Post-Credits Scenes: 'I Still Can't Believe It Happened' Variety. 5.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.12.2021. (englanniksi)