Eternals (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eternals
Ohjaaja Chloé Zhao
Käsikirjoittaja
 • Chloé Zhao
 • Patrick Burleigh
 • Ryan Firpo
 • Kaz Firpo
Tarina
 • Ryan Firpo
 • Kaz Firpo
Perustuu Jack Kirbyn sarjakuvaan Ikuiset
Tuottaja
Säveltäjä Ramin Djawadi
Kuvaaja Ben Davis
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 157 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 402 miljoonaa dollaria[2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Eternals on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Marvel Comicsin sarjakuvissa esiintyvään ikuisten rotuun perustuva eeppinen supersankari- ja tieteisfantasiaelokuva. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) 26. elokuva ja neljännen vaiheen kolmas elokuva. Elokuvan on ohjannut Chloé Zhao, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Patrick Burleigh’n sekä Ryan ja Kaz Firpon kanssa. Elokuvan pääosissa ovat Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee, Harish Patel, Kit Harington, Salma Hayek ja Angelina Jolie. Elokuvassa ikuiset, Maassa vuosituhansia piileskelleet avaruusolennot, tulevat jälleen esiin suojellakseen Maata ja ihmiskuntaa deviaaneilta.

Marvel Studios aloitti ikuisista kertovan elokuvan kehitystyön huhtikuussa 2018 ja myöhemmin saman vuoden aikana Firpot palkattiin elokuvan käsikirjoittajiksi ja Zhao ohjaajaksi. Elokuvan näyttelijöiden valinta alkoi vuoden 2019 alussa. Osan heistä oli huhuttu jo huhtikuusta asti olevan mukana elokuvassa, kunnes heidät virallisesti vahvistettiin mukaan elokuvaan vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa. Kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2019 ja päättyivät helmikuussa 2020, sijoittuen Englannin Pinewood Studiosin tiloihin sekä Lontooseen ja Kanariansaarille. Tammikuussa 2021 Zhao paljasti olevansa myös elokuvan käsikirjoittaja, ja huhtikuussa myös Burleigh’n paljastettiin olleen myös mukana työstämässä käsikirjoitusta.

Eternals sai maailmanensi-iltansa Los Angelesissa 18. lokakuuta 2021. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 3. marraskuuta 2021 ja Yhdysvalloissa 5. marraskuuta 2021. Elokuva sai sekalaisen vastaanoton. Kriitikot ylistivät elokuvan visuaalisia efektejä, mutta kritisoivat elokuvan kestoa sekä juonta.[3][4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7 000 vuotta sitten celestiaali nimeltä Arishem Tuomari lähetti Maahan kymmenen ikuista planeetta Olympialta: Ajakin, Ikariksen, Sersin, Spriten, Kingon, Phastoksen, Druigin, Makkarin, Thenan ja Gilgameshin. He suojelivat ihmisiä hirviömäisiltä deviaaneilta, mutta eivät muuten saaneet sekaantua ihmisten sivilisaatioiden kehittymiseen. Vuonna 1521, kun viimeistenkin deviaanien luullaan kuolleen, ikuiset odottavat edelleen lupaa palata Olympiaan, heidän eriävien mielipiteittensä ajaessa heidät erilleen toisistaan.

Nykyhetkessä Sersi työskentelee kuraattorina Natural History Museumissa, Lontoossa, asuen Spriten kanssa sekä tapaillen professori Dane Whitmania. Eräänä yönä deviaani Kro hyökkää heidän kimppuunsa, mutta Ikaris ilmestyy paikalle ja ajaa Kron tiehensä. Sersi kertoo Whitmanille totuuden itsestään, ja lähtee Ikariksen ja Spriten kanssa etsimään muita ikuisia. He menevät Etelä-Dakotaan tapaamaan Ajakia. Mutta Kro oli tappanut Ajakin ja imenyt tämän parannusvoimat itseensä. Ajakin kyky kommunikoida Arishemin kanssa siirtyy Sersille, jonka hän oli valinnut ikuisten uudeksi johtajaksi. Ikuiset käyvät Mumbaissa noutamassa Bollywood-näyttelijäksi ryhtyneen Kingon ja saavat mukaansa myös tämän assistentin, Karun Patelin. He lentävät Kingon yksityislentokoneella Australiaan, mistä he löytävät muistisairaudesta nimeltä Mahd Wy’ry kärsivän Thenan ja tätä suojelemaan jääneen Gilgameshin.

Sersi ottaa yhteyden Arishemiin, joka paljastaa, että ikuisten todellinen tehtävä oli auttaa uusien celestiaalien syntymistä planeetoista, joilla oli älyllistä elämää. Maan väestö oli kasvanut riittävän suureksi, kun Kostajat olivat herättäneet Ikuisuuskivillä Thanoksen uhrit jälleen henkiin,[a] joten uuden celestiaalin, Tiamutin, ilmestyminen Maan sisältä oli alkanut, mutta se tuhoaisi samalla koko planeetan. Lisäksi Olympiaa ei ole olemassakaan. Celestiaalit olivat itse rakentaneet ja ohjelmoineet sekä ikuiset että deviaanit Maailman takomossa. Deviaanien oli alun perin tarkoitus eliminoida planeetan hallitsevat saalistajalajit älyllisten lajien kehittymisen tieltä. Mutta deviaanit itse kehittyivät saalistajiksi, joten ikuiset oli rakennettu hävittämään deviaanit.

Suojellakseen ihmiskuntaa, ikuiset päättävät estää Tiamutin ilmestymisen. He etsivät Amazonasista syrjäistä kylää hallinnassaan pitävän Druigin, jonka mielenhallintavoimilla he voisivat vaivuttaa Tiamutin takaisin uneen. Deviaanien hyökätessä kylään, Kro tappaa Gilgameshin ja imee tämän voimat, kehittyen samalla kahdella jalalla käveleväksi ja puhekykyiseksi. Druigin mielenhallintavoimat eivät kuitenkaan riitä Tiamutiin, joten ikuiset etsivät käsiinsä Phastoksen, joka asui Chicagossa aviomiehensä Benin ja adoptiopoikansa Jackin kanssa. He palaavat Irakiin kätketyn avaruusaluksensa Domon luokse, jota Makkari oli vuosikausia vartioinut. Phastos keksii keinon kanavoida kaikkien ikuisten voimia yhteen ikuisen Uni-mieleksi kutsulla ilmiöllä ja vahvistaa Druigin mielenhallintavoimia. Mutta Ikaris paljastaa kuulleensa Ajakilta totuuden celestiaalien aikeista jo 2 500 vuotta sitten. Uskollisena celestiaaleille, hän oli seitsemän päivää aiemmin antanut Kron tappaa Maan uhraamista vastustaneen Ajakin.

Kun Makkari saa selville Tiamutin ilmestymispaikan olevan tulivuori Intian valtamerellä, Ikaris ja hänen puolelleen asettunut Sprite päättävät estää toisten ikuisten aikeet. Kingo ei halua vastustaa ketään, joten päättää Karunin kanssa palata Bollywoodiin. Tiamutin pään ja toisen käden alkaessa nousta merestä, Thena, Druig ja Makkari taistelevat Ikarista vastaan, kunnes Phastos käyttää laitteitaan yrittääkseen poistaa Ikariksen voimat. Kro saapuu kostaamaan ikuisille toisten deviaanien kuolemat, mutta joutuu taisteluun Thenaa vastaan, joka lopulta tappaa hänet. Sprite yrittää illuusioilla huijata Sersiä, mutta Druig tyrmää hänet. Ikaris vapauttaa itsensä ja yrittää tappaa Sersin, mutta ei lopulta kykene tekemään sitä heidän välillään vuosisatoja sitten vallinneen rakkauden vuoksi. Sersi käyttää lopulta Uni-mielen kautta molekyylien manipulointikykyään voimia muuttaakseen Tiamutin kehon elottomaksi marmoriksi. Tekojaan katuva Ikaris tekee itsemurhan lentämällä Aurinkoon. Sersi muuttaa Uni-mielen viimeisillä voimilla Spriten ihmiseksi, jotta tämän lapsikokoinen vartalo voisi viimein vanheta.

Thena, Druig ja Makkari lähtevät Domolla avaruuteen etsimään muita ikuisia saadakseen heidät puolelleen. Päätettyään jäädä Kingon, Phastoksen ja Spriten kanssa Maahan, Sersi palaa Whitmanin luokse. Mutta sitten Arishem saapuu Maahan ja sieppaa Sersin, Kingon ja Phastoksen, aikoen tutkia heidän muistojaan tehdäkseen lopullisen tuomion siitä ovatko Maa ja ihmiskunta todella säästämisen arvoisia. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Thena, Druig ja Makkari tapaavat Thanoksen veljen Eroksen ja tämän apurin Pip-peikon, jotka tarjoavat heille apuaan. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Whitmanille tuodaan hänen sukunsa perintökalleus Eebenmiekka, mutta tuntematon ääni kysyy onko Whitman todella valmis käyttämään sitä.[b]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Gemma Chan  Sersi  
 Richard Madden  Ikaris  
 Kumail Nanjiani  Kingo  
 Lia McHugh  Sprite  
 Brian Tyree Henry  Phastos  
 Lauren Ridloff  Makkari  
 Barry Keoghan  Druig  
 Don Lee  Gilgamesh  
 Harish Patel  Karun Patel  
 Kit Harington  Dane Whitman  
 Salma Hayek  Ajak  
 Angelina Jolie  Thena  
 Bill Skarsgård  Kro (ääni)  
 Haaz Sleiman  Ben Stoss  
 Esai Daniel Cross  Jack Stoss  
 Zain Al Rafeea  mesopotamialainen poika  
 Ozer Ercan  babylonialainen salakuljettaja  
 David Kaye  Arishem Tuomari (ääni)  
 Harry Styles  Eros / Tähtikettu (cameo)  
 Patton Oswalt  Pip-peikko (ääni ja liikkeenkaappaus, cameo)  
 Mahershala Ali  Eric Brooks / Blade (ääni, kreditoimaton cameo)[5]  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Chloé Zhao vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Huhtikuussa 2018 Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige kertoi studion kehittävän aktiivisesti elokuvaa, joka perustuu ikuisten rodusta kertovaan Jack Kirbyn sarjakuvaan osana Marvel Cinematic Universen elokuvien neljättä vaihetta. Marvel oli etsinyt lukuisten ihmisten joukosta käsikirjoittajaa ja Sersin uskottiin olevan elokuvan päähenkilö.[6] Kuukausi myöhemmin Marvel valitsi Ryan ja Kaz Firpon tekemään elokuvalle käsikirjoituksen,[7] jonka tarinaan uskottiin sisältyvän rakkaustarina Sersin ja Ikariksen välillä.[8] Kesäkuussa Feige sanoi Marvelin olevan kiinnostunut tavasta esittää ikuisten rotu ”scifi-troopin tapaisina muinaisina avaruusolentoina” sekä inspiraationa monille myyteille ja taruille Marvel Cinematic Universen historiassa.[9]

Elokuun lopussa Marvel oli rajannut Eternalsin ohjaajaehdokkaat Chloé Zhaoon—joka oli ehdolla myös Black Widow’n (2021) ohjaajaksi—Nicole Kasselliin, Travis Knightiin sekä Cristina Gallegoon ja Ciro Guerraan.[8] Zhao lähestyi Marvel Studiosia elokuvan tekemisestä, koska oli MCU:n fani. Hän halusi työskennellä studion kanssa tuodakseen mukaan oman maailmanrakentamistaitonsa,[10] ja teki heihin vaikutuksen esitelmällä, johon esittelemällä visuaalista taidetta, jota Feige kuvaili kiehtovaksi.[11] Zhao työskenteli vastaavan tuottajan Nate Mooren kanssa ideansa esittelemiseksi.[12] Esitelmä sai Marvelin huolestumaan, että hän saattaisi lähteä työskentelemään toiseen suurten studioiden projektiin, mikä pakotti heidät kiirehtimään hänen varmistamisessaan ohjaajaksi.[8][13] Syyskuussa Zhao palkattiin virallisesti ohjaajaksi.[8][13] Zhao toivoi voivansa tehdä elokuvasta jopa laajemman kuin Avengers: Endgame (2019),[11] mutta halusi sen myös olevan intiimi.[14] Zhao kuvaili elokuvaa ”vaikutusten sulatusuuniksi”, johon kuuluivat Kirbyn alkuperäiset sarjakuvat, edelliset MCU-projektit, Zhaon fanitus MCU:ta kohtaan, sekä hänen rakkautensa tieteisfiktiota, fantasiaelokuvia ja mangaa kohtaan.[12] Puhuessaan rakkaudestaan mangaa kohtaan, hän toivoi näiden vaikutusten luovan ”avioliiton Idän ja Lännen välille”.[11]

Marvel piti Eternalsia Captain Marvelin (2019) ohella, ”täydellisenä siirtymänä” elokuvien seuraavaan vaiheeseen,[13] ja se salli vstudion valita etnisesti monipuolisen ryhmän näyttelijöitä esittämään lukuisia ikuisten rodun edustajia.[8] Helmikuussa 2019 Feige sanoi Marvelin olevan kiinnostunut hahmoista Kirbyn ”valtavan ja hämmästyttävän Eternals-eepoksessa, jonka tapahtumat ulottuvat kymmenien tuhansien vuosien taakse”, koska he halusivat ”alusta asti” luoda yhä kokonaisempia elokuvia kuten Guardians of the Galaxyn (2014) kohdalla, sen sijaan, että olisivat rakentaneet laajamittaista crossoveria kuten The Avengersin (2012) kohdalla; ja esitellä ”hahmoja, joista suurin maailman ihmisistä ei ole ikinä kuullutkaan”, niin kuin Galaksin Vartijoiden ja Kostajien kohdalla oli tehty.[15]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feige, Zhao ja Eternalsin näyttelijät vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Angelina Jolie osallistui maaliskuussa 2019 neuvotteluihin roolista elokuvassa,[16][17] Kumail Nanjianin ja Don Leen tullessa valituiksi toistaiseksi tuntemattomiin rooleihin seuraavan kuukauden aikana.[17][18][19] Toukokuussa Richard Madden osallistui neuvotteluihin Ikariksen roolista,[20] ja seuraavan kuukauden aikana Salma Hayek osallistui neuvotteluihin toistaiseksi tuntemattomasta roolista.[21] Heinäkuussa Variety raportoi Jolien, Maddenin ja Millie Bobby Brownin olevan valittu näyttelijöiksi elokuvaan.[22] Brown itse kuitenkin kiisti väitteet siitä, että olisi mukana elokuvassa.[23] Saman kuukauden aikana San Diego Comic-Con Internationalissa elokuva julkistettiin virallisesti ja elokuvan ensi-illan paljastettiin olevan 6. marraskuuta 2020. Lisäksi Jolien, Maddenin, Nanjianin ja Leen vahvistettiin näyttelevän Thenaa, Ikarista, Kingoa ja Gilgameshiä sekä Hayekin näyttelevän naispuolista versiota Ajakista. Lisäksi paljastettiin, että Brian Tyree Henry näyttelee Phastosta sekä Lauren Ridloff ja Lia McHugh naispuolisia versioita Makkarista ja Spritesta.[24] Ridloff näyttelee samalla MCU:n ensimmäistä kuuroa supersankaria.[25] Kevin Feige vahvisti myös, että yksi elokuvan hahmoista olisi HLBTQ-hahmo,[26] jonka myöhemmin vahvistettiin olevan Phastos. Haaz Sleiman näyttelee Phastoksen aviomiestä ja heillä adoptoitu lapsi. Sleimanin mielestä oli ”tärkeää [elokuvalle] näyttää kuinka rakastava ja kaunis homopariskunnan perustama perhe voi olla”, eikä niinkään ”seksuaalinen tai kapinoiva” niin kuin aiemmat mediat ovat homopariskuntia kuvailleet.[27] Feige sanoi suhteen olevan ”aina eräänlainen luontainen osa tarinaa” ja tunsi sen olevan erittäin hyvin tehty,[11] Sleimanin kuvaillessa sitä ”huomaavaiseksi” kuvaukseksi.[28] Joidenkin sukupuolien seksuaalisuuksien ja etnisyyksien eroaminen sarjakuvaversioista oli osa Mooren alkuperäistä suunnitelmaa, Zhaon viedessä ajatusta yhä pidemmälle, ja näyttelijävalintojen vaikuttaessa myös asiaan.[29]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2019 Pinewood Studiosin tiloissa Buckinghamshiressa, Englannissa.[30][31] Neljässä aiemmassa MCU-elokuvassa kuvaajana toimineen Ben Davis paljastettiin toimivan myös Eternalsin kuvaajana.[32] Seuraavan kuukauden aikana Gemma Chan ja Barry Keoghan olivat neuvotteluissa näyttelijäkaartiin liittymisestä.[33][34] Chan näytteli aiemmin Minn-Ervaa Captain Marvelissa, mutta häntä kaavailtiin näyttelemään Eternalsissa aivan uutta hahmoa.[33] Elokuussa 2019 D23 Expo -messuilla Chanin ja Keoghanin vahvistettiin näyttelevän Sersiä ja Druigia ja Kit Haringtonin paljastettiin näyttelevän Dane Whitmania.[35] Marraskuussa elokuvaa kuvattiin Kanariansaarilla. Kuvausryhmä jouduttiin myöhemmin evakuoimaan Fuerteventuralta, kun sieltä löytyi Natsi-Saksalle kuuluneen tukikohdan jäänteistä peräisin oleva räjähde.[36] Tammikuun 2020 alussa elokuvaa kuvattiin myös Lontoossa Oxfordin yliopiston luonnontieteellisessä museossa sekä Hampsteadin nummeilla.[37][38] Kuvaukset päättyivät 4. helmikuuta 2020.[39]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2020, Scanline VFX, yksi elokuvan visuaalisia efektejä työstävistä yhtiöistä vahvisti, että elokuvan jälkituotantoa oli jatkettu etänä koronaviruspandemian vuoksi.[40] Huhtikuun alussa Disney siirsi monien elokuvien ensi-iltoja, Eternalsin ensi-illan siirtyessä helmikuulle 2021.[41] Syyskuussa ensi-iltaa siirrettiin jälleen, tällä kertaa marraskuulle 2021.[42]

Tammikuussa 2021 Zhao paljasti osallistuneensa myös elokuvan käsikirjoittamiseen, mutta virallisia krediittejä ei ollut vielä päivitetty.[14] Lisäkuvauksia tehtiin Los Angelesissa.[43] Dylan Tichenor ja Craig Wood toimivat elokuvan leikkaajina.[12] Tichenor sanoi Zhaon yleensä hoitavan elokuviensa leikkauksen itse ja että hänellä on ”vahvoja mielipiteitä”, mutta Eternalsin tuotannon koon sekä Nomadlandin palkintokauden vuoksi hän jätti leikkauksen tällä kertaa Tichenorille ja Woodille. Tichenor lisäsi, että Zhao kunnioitti heidän leikkauskokemustaan ja että he saisivat tehdä ensimmäisen versionsa ilman hänen osallistumistaan. He myöhemmin alkoivat muokata elokuvaa Zhaolta saadun palautteen perusteella ja huhtikuussa 2021 leikkaustyö oli yhä kesken.[44] Zhao kuitenkin sanoi kuun lopussa elokuvan käsittelyn olevan viimeisillään.[12] Jashaun St. Johnin paljastettiin myös näyttelevän elokuvassa, näyteltyään aiemmin Zhaon ensimmäisessä kokopitkässä elokuvassa Songs My Brothers Taught Me (2015).[45] Patrick Burleigh’n paljastettiin osallistuneen käsikirjoittamiseen, mutta elokuvan lopullisia krediittejä ei ollut vielä määritelty.[46]

Toukokuussa Harish Patelin paljastettiin näyttelevän elokuvassa.[47] Kuun lopussa julkaistiin elokuvan ensimmäinen teaser-traileri ja virallinen teatterijuliste, jolloin paljastettiin että Zhao ja Burleigh ovat kreditoitu elokuvan käsikirjoittajiksi, Ryan ja Matthew K. Firpon saadessa krediitit elokuvan tarinasta.[48] Lisäksi Gil Birminghamin paljastettiin näyttelevän elokuvassa.[49] Heinäkuussa 2021 Writers Guild of America West ilmoitti elokuvan lopulliset käsikirjoituskrediitit: Ryan ja Kaz Firpo saivat krediitin myös käsikirjoituksesta yhdessä Zhaon ja Burleigh’n kanssa.[50]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramin Djawadi sävelsi elokuvan musiikin, tehden Eternalsista toisen MCU-elokuvan, jonka hän on säveltänyt, Iron Manin (2008) jälkeen.[51] Kaksi elokuvan soundtrackin kappaleista, ”Across the Oceans of Time” ja ”Eternals Theme”, julkaistiin singleinä 22. lokakuuta 2021, ja koko albumi julkaistiin 3. marraskuuta.[52]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eternals sai ensiesityksensä Los Angelesissa 18. lokakuuta 2021,[53] ja se esitettiin myös Rooman elokuvajuhlilla 24. lokakuuta 2021.[54] Teatteriensi-iltansa elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 3. marraskuuta 2021 ja Yhdysvalloissa 5. marraskuuta 2021.[55][42] Aiemmin suunnitellut ensi-iltapäivämäärät olivat 6. marraskuuta 2020 ja 12. helmikuuta 2021,[56][41] mutta ensi-iltaa siirrettiin kahdesti koronaviruspandemian vuoksi.[41]

Toukokuussa 2021 Kiinan valtionmediaraportti jätti Eternalsin ja Shang-Chi and the Legend of the Ten Ringsin pois omasta tulevien MCU-elokuvien luettelostaan, minkä Variety epäili tukevan huhuja siitä, ettei näitä elokuvia julkaistaisi Kiinassa lainkaan – etenkin kun Zhaosta oli tullut Nomadlandin johdosta saamiensa Oscar-palkintojen takia Kiinassa ”odottamaton persona non grata”.[57]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Episodi
Niklas Tirkkonen
4/5 tähteä[58]
Helsingin Sanomat
Jussi Ahlroth
2/5 tähteä[59]
Hufvudstadsbladet
Martina Moliis-Mellberg
2/5 tähteä[60]
Toisto.net
Joonatan Itkonen
3/5 tähteä[61]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2021 Zhao sanoi olevansa avoin jatko-osan tekemiselle.[62] Seuraavan kuukauden aikana Kaz ja Ryan Firpo ilmaisivat halunsa tehdä Disney+:aan esiosasarjan, jossa jokainen jakso kertoisi eri ikuisesta eri aikakauteen sijoittuvan tarinan, kuten Thenasta muinaisessa Kreikassa, tai Kingosta 1890-luvun Mumbaissa. Heitä kiinnosti myös Dane Whitmanin tarinan jatkaminen sekä ikuisten ja celestiaalien välisestä kohtaamisesta kertominen.[63] Chan sanoi tammikuussa 2022, että tulisi palaamaan tulevaisuudessa Sersin näyttelijäksi.[64] Heinäkuussa, kun Feigeltä kysyttiin Stylesin tulevaisuudesta, hän kertoi Marvel Studiosin haluavan innolla jatkaa Eroksen ja Pipin tarinaa osana MCU:n kosmisempi tarinoita.[65] Kuukausi myöhemmin, Oswalt sanoi Marvel Studiosin vahvistaneen hänelle jatko-osan olevan kehitteillä ja että Zhao palaisi ohjaajaksi.[66] Lokakuussa, Moore sanoi Marvelin aikovan tuoda ikuiset esiintymään MCU:ssa vielä tulevaisuudessa.[67] Nanjiani sanoi seuraavan kuukauden aikana, ettei ollut tietoinen jatko-osa, ja uskoi Oswaltin ymmärtäneen väärin, mutta ilmaisi halunsa palata Kingon rooliin.[68] Joulukuussa, Don Leen lahjakkuustoimisto antoi ymmärtää, että hän palaisi vielä näyttelemään Gilgameshiä.[69] Helmikuussa 2023, Oswalt tarkensi lausuntojaan, ja sanoi, ettei jatko-osa ollut vielä tekeillä, ja että häntä oli johdettu harhaan.[70]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Endgame (2019).
 2. Paljastettu Eric Brooksin / Bladen ääneksi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Coyle, Jake: With quiet humanity, Chloe Zhao's 'Nomadland' makes noise 16.9.2020. Associated Press. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2020. (englanniksi)
 2. Eternals Box Office Mojo. Viitattu 3.2.2022. (englanniksi)
 3. Lowry, Brian: 'Eternals' expands the Marvel universe with a messy, history-spanning origin saga CNN. 24.10.2021. Viitattu 4.11.2021. (englanniksi)
 4. Li, Shirley: The Most Poetic Marvel Film Yet The Atlantic. 24.10.2021. Viitattu 4.11.2021. (englanniksi)
 5. a b Vary, Adan: How 'Eternals' Pulled Off Those Wild Post-Credits Scenes: 'I Still Can’t Believe It Happened' Variety. 5.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2021. (englanniksi)
 6. Gonzalez, Umberto: Marvel Boss Kevin Feige Confirms 'Eternals' Movie in Development (Exclusive) TheWrap. 23.4.2018. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 7. Kit, Borys: Marvel Sets Black List Writers for 'Eternals' Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 15.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 8. a b c d e Kit, Borys: Marvel Studios' 'The Eternals' Finds Its Director With Chloe Zhao The Hollywood Reporter. 21.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 9. Hood, Cooper: Exclusive: The Eternals Movie Can Play With MCU History Screen Rant. 25.6.2018. Arkistoitu 1.7.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 10. Barfield, Charles: Chloe Zhao Was The One To Approach Marvel Studios About A Film: "I Just Wanted To Work With That Team" The Playlist. 16.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 11. a b c d Keegan, Rebecca: Director Chloe Zhao Arrives With Early Oscar Contender 'Nomadland' and Next Year's 'Eternals': "It's a Bit Surreal" hollywoodreporter.com. September 2, 2020.
 12. a b c d Arthur, Kate: Chloé Zhao on Making Oscars History and How She Stayed True to Herself Directing Marvel's 'Eternals' Variety. 28.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 13. a b c Kroll, Justin: Marvel's 'The Eternals' Taps 'The Rider' Director Chloe Zhao Variety. 21.9.2018. Arkistoitu 28.9.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 14. a b Chitwood, Adam: Chloe Zhao Says She's Also the Writer on Marvel's 'Eternals'; Talks Blending Scope with Intimacy Collider. 4.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 15. Mancuso, Vinnie: Marvel’s ‘Eternals’ Movie Might Be an Epic Spanning "Tens of Thousands of Years," Says Kevin Feige Collider. 25.2.2019. Arkistoitu 26.2.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 16. Galuppo, Mia: Angelina Jolie in Talks to Make Marvel Debut With 'The Eternals' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 27.3.2019. Arkistoitu 29.3.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 17. a b Kit, Borys: Kumail Nanjiani in Talks to Join Angelina Jolie in Marvel's 'The Eternals' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 5.4.2019. Arkistoitu 5.4.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 18. Gonzales, Umberto: Marvel Studios Taps Ma Dong-seok for ‘The Eternals’ (Exclusive) TheWrap. 17.4.2019. Arkistoitu 17.4.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 19. Sneider, Jeff: Marvel’s ‘The Eternals’ Adds ‘Train to Busan’ Star Ma Dong-seok Collider. 17.4.2019. Arkistoitu 18.4.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 20. Gonzalez, Umberto: Richard Madden in Talks to Join Marvel Studios’ ‘The Eternals’ (Exclusive) The Wrap. 7.5.2019. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 21. González, Umberto: Salma Hayek Eyed to Join Marvel Studios’ ‘The Eternals’ (Exclusive) TheWrap. 26.6.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 22. Donnelly, Matt: What to Expect From Marvel’s Comic-Con Presentation — and Why It’s So Pivotal Variety. 10.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
 23. Stolworthy, Jacob: Stranger Things' Millie Bobby Brown shuts down claims she's joining Marvel universe The Independent. 14.7.2019. Arkistoitu 14.7.2019. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
 24. D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: ‘The Eternals’ Details Unveiled At Marvel’s Comic-Con Panel, Angelina Jolie Surprises Hall H; Pic To Open November 2020 Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
 25. Coggan, Devan: Marvel introduces The Eternals at Comic-Con with Angelina Jolie, Richard Madden, and more Entertainment Weekly. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 23.7.2019. (englanniksi)
 26. Chitwood, Adam: Kevin Feige Confirms LGBTQ Marvel Characters in ‘Eternals’ and ‘Thor 4’ Collider. 21.7.2019. Arkistoitu 21.7.2019. Viitattu 27.7.2019. (englanniksi)
 27. Ferber, Lawrence: Haaz Sleiman on "Little America" and Kissing Marvel’s First Gay Superhero NewNowNext. 13.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2020. (englanniksi)
 28. Erao, Math: Eternals Star Discusses the MCU's First Openly Gay Couple Comic Book Resources. 26.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 29. Arthur, Kate: Kevin Feige on Chloé Zhao’s ‘Spectacular’ Approach to ‘Eternals’ and Who the Film’s ‘Lead’ Character Is (Exclusive) Variety. 28.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 30. Bucksbaum, Sydney: See the exclusive first portrait of Angelina Jolie and the cast of The Eternals Entertainment Weekly. 21.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
 31. Barnhardt, Adam: The Eternals: First Photos of Reported Sets Surface Online ComicBook.com. 23.7.2019. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 27.7.2019. (englanniksi)
 32. Allard, Matthew: Working with LUTs- Ben Davis BSC News Shooter. 6.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 33. a b Kroll, Justin: Gemma Chan in Talks to Join Marvel’s ‘The Eternals’ (Exclusive) Variety. 5.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 6.8.2019. (englanniksi)
 34. Sneider, Jeff: Exclusive: ‘Dunkirk’ Star Barry Keoghan in Talks to Join Marvel’s ‘The Eternals’ Collider. 5.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 6.8.2019. (englanniksi)
 35. Couch, Aaron: Marvel Confirms Kit Harington for 'Eternals,' Sets 'Black Panther II' Date The Hollywood Reporter. 24.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.8.2019. (englanniksi)
 36. Ankers, Adele: Marvel's The Eternals Reportedly Evacuated After Unexploded Bomb Discovery on Set IGN. 5.11.2019. Arkistoitu November 5, 2019. Viitattu 12.1.2020.
 37. Ffrench, Andrew: Did you see Angelina Jolie at Marvel's museum film shoot? Oxford Mail. 8.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.1.2020. (englanniksi)
 38. Frodsham, Isobel & Ennals, Ethan: Gemma Chan suspended in mid-air while filming Marvel's The Eternals in London Evening Standard. 10.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.1.2020. (englanniksi)
 39. Chase, Stephanie: Marvel's The Eternals star Gemma Chan confirms Phase 4 movie has wrapped filming Digital Spy. 4.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2020. (englanniksi)
 40. Perry, Spencer: Marvel's The Eternals VFX Studio Confirms They Are Still Working Remotely Amid Coronavirus Quarantine ComicBook.com. 25.5.2020. Arkistoitu . Viitattu 28.9.2020. (englanniksi)
 41. a b c Welk, Brian: 'Black Widow' Moves to November as Other MCU Films Shift Back to 2021, 2022 TheWrap. 3.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 3.4.2020. (englanniksi)
 42. a b Gonzalez, Umberto & Welk, Brian: Disney Pushes 'Black Widow' Back to 2021 TheWrap. 23.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 23.9.2020. (englanniksi)
 43. Monday, Feb. 8 Filming Locations On Location Vacations. 7.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 44. Sharma, Abhishek: Marvel's Eternals Final Cut Isn't Finished Despite Yearlong Delay MovieWeb. 8.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 45. Aguilar, Carlos: The magic of Chloé Zhao: How the Oscars favorite gets brilliant performances from non-actors Los Angeles Times. 24.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 46. D'Alessandro, Anthony: ‘The Borrowers’ Reboot From Universal & Working Title In Works; Conrad Vernon In Talks To Direct Patrick Burleigh Script Deadline Hollywood. 27.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
 47. Farzeen, Sana: Harish Patel confirms being part of Marvel Studios' Eternals The Indian Express. 6.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
 48. Vary, Adam B.: The ‘Eternals’ Trailer Finally Reveals How Chloé Zhao’s Vision Will Fit in the MCU Variety. 24.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.5.2021. (englanniksi)
 49. Video: 'Game of Thrones' Star Richard Madden Ponders Leading the Avengers in First Teaser for Marvel's 'Eternals' Howard Stern. 24.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.5.2021. (englanniksi)
 50. The Eternals Writers Guild of America West. Arkistoitu . Viitattu 14.10.2021. (englanniksi)
 51. Ramin Djawadi GSA Music. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2020. (englanniksi)
 52. First Tracks from Ramin Djawadi's 'Eternals' Score Released Film Music Reporter. 22.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2021. (englanniksi)
 53. D'Alessandro, Anthony: ‘Eternals’ First-Day Advance Tickets Beating ‘Shang-Chi’ & ‘Black Widow’; AMC Sees Biggest Day 1 Presales Of Year Deadline. 13.10.2021. Viitattu 14.10.2021. (englanniksi)
 54. Vivarelli, Nick: Chloé Zhao’s ‘Eternals,’ From Marvel Studios, Gets Early Film Festival Premiere in Rome Variety. 5.10.2021. Arkistoitu 5.10.2021. Viitattu 5.10.2021. (englanniksi)
 55. Eternals Finnkino. Arkistoitu 22.10.2021. Viitattu 14.10.2021.
 56. SDCC 2019: All of the Marvel Studios News Coming Out of Hall H at San Diego Comic-Con Marvel.com. 21.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 3.4.2020. (englanniksi)
 57. Davis, Rebecca: Marvel's 'Shang-Chi,' 'Eternals' May Face Uphill Battle to Enter China Variety. 11.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.5.2021. (englanniksi)
 58. Eternals -elokuvan arvostelu Episodi. 3.11.2021. Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 59. Ahlroth, Jussi: Marvel-uutuudessa on kaikkea liikaa. Helsingin Sanomat, 3.11.2021, s. B 5. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 3.11.2021.
 60. Moliis-Mellberg, Martina: Lågmäld berättelse i en högljudd film. Hufvudstadsbladet, 3.11.2021, s. 25. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 3.11.2021.
 61. Eternals is Marvel at its most ambitious and infuriating TOISTO. 4.11.2021. Arkistoitu 8.11.2021. Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
 62. Ellwood, Gregory: 'Eternals': Chloe Zhao On Kevin Feige, Potential Sequels & Saying Yes To 'Star Wars' If Asked [Interview] The Playlist. 20.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.8.2022. (englanniksi)
 63. Couch, Aaron: 'Eternals' Writers Wish for a Disney+ Prequel The Hollywood Reporter. 9.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.8.2022. (englanniksi)
 64. Hirschberg, Lynn: Gemma Chan Creates Her Own Good Work W. 11.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 8.8.2022. (englanniksi)
 65. Amidon, Aurora: Marvel's Kevin Feige Teases Harry Styles' Cosmic MCU Future Comic Book Resources. 25.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 8.8.2022. (englanniksi)
 66. Barnhardt, Adam: Eternals 2 Possibly Revealed by Patton Oswalt With Harry Styles and Chloe Zhao Returning Comic Book Resources. 3.8.2022. Arkistoitu . Viitattu 8.8.2022. (englanniksi)
 67. Davis, Brandon: Eternals Confirmed to be Returning in the MCU (Exclusive) ComicBook.com. 29.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2024. (englanniksi)
 68. Barfield, Charles: Kumail Nanjiani Has "No Idea If Or When" 'Eternals 2' Might Happen But Is Keen On A Future Ms. Marvel Team-Up The Playlist. 7.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2024. (englanniksi)
 69. Barnhardt, Adam: Eternals 2 Reportedly in the Works According to New Update ComicBook.com. 26.12.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2024. (englanniksi)
 70. Joseph, André: Patton Oswalt Addresses His Eternals 2 Claim: 'I Was Catfished by the Internet' Comic Book Resources. 16.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]