Deviaanit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deviaanit hyökkäämässä ihmisten kimppuun.

Deviaanit (engl. Deviants) ovat Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen supervoimaisten olentojen rotu. Olennot esiintyivät ensimmäisen kerran amerikkalaisen Eternals-lehden ensimmäisessä numerossa (1976). Deviaanit ovat piirtäjä/käsikirjoittaja Jack Kirbyn keksintöä. Deviaanit ovat jumalvoimaisten celestiaalien koe, jossa alkuihmisten geeneistä luotiin kaksi eri kehityssuuntaa, hirviömäisen rumat deviaanit ja supervoimaiset ikuiset.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestiaalien saapuessa noin viisi miljoonaa vuotta sitten maapallolla, he aloittivat kokeensa alkuihmisellä luoden deviaanit ja ikuiset. Aggressiiviset deviaanit alkoivat rakentaa kaupunkejaan maapallon pinnalle ja kehittyneen teknologiansa avulla he alkoivat valloittaa ihmiskuntaa. Lopulta deviaanit onnistuivat saattamaan koko maailman valtansa alle, pois lukien Atlantis. Deviaanien valtakunnan keskus oli saarimainen manner Lemuria. Deviaanit pakottivat ihmiskunnan orjaroduksi tai värväsivät heistä sotilaita armeijaansa. Lopulta deviaanit aloittivat sodan Atlantista vastaan. Atlantiksen kuningas Kamuu kuitenkin avasi valtakuntansa lämpöjärjestelmänä käytetyt maanalaiset tunnelit ja sula laava tuhosi deviaanien hyökkäävän armeijan. Samalla tapahtuma kuitenkin sai aikaan maanjäristyksiä.

Samaan aikaan celestiaalit saapuivat maapallolle toistamiseen ja tarkastelivat Lemurian valtakuntaa. Deviaanit yrittivät tuhota miltei kaikkivoipaisia celestiaaleja ja lopulta celestiaalit tuomitsivat deviaanit arvottomiksi. Jumalrotu laukaisi uskomattoman voimakkaan aseen Lemuriaan, joka tuhosi mantereen täysin. Samalla myös Atlantis upposi ja miltei koko deviaanien rotu tuhoutui.

Vain pieni osa selvisi pakenemalla maanalaisiin kaupunkeihinsa. Nämä deviaanit rakensivat lisää maanalaisia kaupunkeja ja alkoivat hiljalleen kuolla sukupuuttoon. Deviaanien määrä vähenee jatkuvasti maapallolla ja nykyään Marvel-universumissa lienee vain noin kaksituhatta deviaania.[1].

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisten omatessa jumalaisia voimia, he ovat myös fyysisesti kaunismuotoisia. Deviaanit taas ovat ihmisten mittapuulla kammottavia ja rodun jokainen jäsen omaa jonkin sattumanvaraisen mutaation. Erityisen mutatoituneita deviaaneja kutsutaan joskus mutaateiksi ja jotkin ihmiskunnan myyteissä esiintyvistä hirviöistä ovat Marvel-universumissa deviaanien mutaatteja. Jotkin näistä mutaatioista voivat suoda kantajalleen yliluonnollisia voimia, mutta voimat tavanomaisesti eivät ole yhtä voimakkaita mitä ikuisilla. Deviaanien hallitseva pappissääty yrittää pitää deviaanien perimää puhtaana uhraamalla rituaalisissa menoissa kaikkein epämuodostuneimpia deviaaneja.

Koska deviaanit eivät peri fyysisiä ominaisuuksiaan vanhemmiltaan, eivät deviaanit tunne sanottavampaa mielenkiintoa lisääntymisprosessiinsa.

Teknologinen taso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deviaanit olivat ensimmäisiä maapallon asukkaita, jotka alkoivat kehitellä erilaisia teknologisia ratkaisuja. Tuhansia vuosia sitten ihmiskunnan ottaessa ensiaskeleitaan puista, olivat deviaanit jo tutkineet pitkään geeniteknologiaa. On jopa spekuloitu, että juuri deviaanit olisivat kokeillaan luoneet homo mermanus-rodun, jonka edustaja Namor on.

Huolimatta rujoista ulkomuodoistaan, deviaanit ovat uskonnollisia olentoja ja heillä on oma kulttuurinsa. He palvovat Nukkuvaa Celestiaalia (celestiaali nimeltään Tiamut, joka oli toisen celestiaalin murhannut petturicelestiaali, jonka rodun muut jäsenet hautasivat Amerikkaan vuoriston alle. Tämä celestiaali heräsi myöhemmin deviaanien avustuksella, mutta tuhoutui rinnakkaisessa aikavirrassa imeytyessään Galactuksen energiankeräimeen[2].). Deviaanit palvovat jumalaansa kaiken luojana ja väittävät, että celestiaali olisi antanut heille tehtäväksi maapallon hallinnan.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Official Handbook of the Marvel Universe: Deluxe Edition (Marvel Comics)
    • #3: Cloak to Doctor Octopus (helmikuu 1986): Deviants
  • Official Handbook of the Marvel Universe A-Z #4 (2006) (Marvel Comics)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neil Gaiman & John Romita Jr. (2007). Ikuiset. Egmont Kustannus Oy. ISBN 978-952-469-763-7
  2. MARVEL #2 & 7 (1992). Kustannus Oy Semic.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]