Homo mermanus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Homo mermanus -rodun sini-ihoisia edustajia

Homo mermanus on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen vedenalaisten, kiduksellisten ihmisten rotu. Rodun tunnetuin edustaja on Namor, Kostava poika (tosin teknisesti Namor on vain geeniperimältään puoliksi homo mermanus – puolet hänen geenistöstään on ihmisen).

Homo mermanus -rotu esiintyi ensimmäisen kerran Motion Picture Funnies Weekly -lehden ensimmäisessä numerossa. Rodun loi Bill Everett.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei ole tarkkaan tiedossa, mistä rotu on saanut alkunsa. Tiedetään ainoastaan, että Atlantis oli ensimmäinen alue, missä rodun kerrotaan saavuttaneen ensimmäiset korkeakulttuuriset ja yhteiskunnalliset saavutuksensa. Siksi suurinta osaa Homo mermanus -rodun edustajia kutsutaan edelleenkin yleisesti atlantislaisiksi Marvel-universumissa.

Atlantis itsessään oli pienehkö manner, joka avaruusjumalrotu celestiaalien tyytymättömyyden vuoksi upotettiin meren pohjaan noin 10 000 vuotta sitten. Parituhatta vuotta myöhemmin ryhmä homo mermanuksia löysi meren pohjasta muinaisia Atlantiksen raunioita ja asettuivat sinne asumaan. On luultavaa, että suurin osa atlantislaisten teknologisesta osaamisesta ja yhteiskunnasta on syntynyt Atlantiksesta löydettyjen löytöjen perusteella.

Noin 500 vuotta Atlantiksen asuttamisesta, toinen homo mermanus -ryhmä jätti Atlantiksen ja perustivat oman kaupunkisna – tällä kertaa muinaisen Lemurian uponneen mantereen raunioille. Näitä homo mermanus -rodun edustajia kutsuttiin myöhemmin lemuriaaneiksi. Lemuriaanit löysivät myöhemmin pelottavan voimakkaan Käärmekruunun ja johtajansa Nagan tutkimsuten avulla lemuriaaneista tuli paljon käärmemäisempiä mitä serkuistaan, jotka asuttivat Atlantista.

Nykyään rotu on usein ottanut aseellisesti yhteen ihmisserkkujensa kanssa, vaikka esimerkiksi Toisen maailmansodan aikana Atlantis oli liitossa Natsi-Saksaa vastaan.

Rodun tunnetuin edustaja, Namor syntyi kuitenkin vähemmän sotaisissa merkeissä Atlantiksen prinsessa Fenin ja ihmiskapteeni Leonard McKenzien rakastuessa. Liitosta syntyi ensimmäinen atlantislainen/ihminen hybridi – Namor.

Atlantislaisten uskonto on suurimmaksi osaksi panteistista. He palvovat merenjumala Neptunusta, jonka sanotaan asuneen Atlantiksessa tuhansia vuosia sitten.

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinssi Namor, Atlantiksen Kostava poika

Homo mermanus -rodun edustajat ovat nisäkkäitä, mutta omaavat silti jotain kalamaisia ominaisuuksia. Rodun jokainen jäsen omaa kaksoisparin kiduksia, jotka sijaitsevat niskassa, lähellä solisluuta. Kidusten ansiosta rodun jäsenet kykenevät hengittämään vaivatta veden alla (tosin he kykenevät hengittämään maan päällä noin viisi minuuttia ilman apua ja tukehtuvat sitten). Rodun jäsenten ihopigmentti vaihtelee aina kirkkaan sinisestä (suurin osa atlantislaisista) vihreään (lemuriaanit).

Rodun fysiologia on myös huomattavasti korkeammalla tasolla mitä tavallisen ihmisen. On luultavaa, että kehot ovat adaptoituneet syvien merien valtaviin paineenvaihteluihin ja siksi homo mermanukset ovat huomattavasti paljon voimakkaampia ja kestäviä mitä tavallinen ihminen. Rodun jäsenet kykenevät uimaan keskimäärin 48 km/h. Keskimäärin rodun edustajat elävät noin 150 vuotta.

Rodun edustajia on arveltu olevan Marvel-universumissa noin 10 000 kappaletta.

Teknologinen taso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska veden alla on mahdotonta sytyttää tulta, atlantislaisilta puuttuu kapasiteetti takoa rautaa tai käyttää fossiilisia polttoaineita. Vesimäisen ympäristönsä vuoksi rotu ei myöskään kykene tutkimaan kemiaa. Atlantislaiset eivät myöskään koskaan ole kehittäneet oman teknologisen tietämyksensä saralla suuria läpimurtoja. Sodissa käytettävät miekat ja varusteet ovat suurimmaksi osaksi pelastettu Atlantiksen uponneen mantereen jäämistöstä tai ihmisten uponneista laivoista. Vasta viime vuosisatojen aikana deviaanien teknologisen tietämyksen kautta atlantislaiset ovat kehittäneet omaa teknologista tietämystään. Silti tähtitiede, kemia, biologia ja fysiikka ovat edelleen säilyneet liki tuntemattomina tieteinä Atlantiksessa. Myös lääketieteen tuntemus on heikkoa (kirurgiset toimenpiteet ovat miltei mahdottomia veden alla). Myöskään joukkoliikenne- tai tiedotus ei ole kehittynyt Atlantiksessa. Rotu sai ensimmäiset merenalaiset sota-aluksena vasta Toisen maailmansodan aikoihin – kiitos deviaanien teknologisen tietämyksen. Atlantislaiset kommunikoivatkin korkeataajuuksisilla vedenalaisilla huudoilla ja hienostuneella elekielellä.

Atlantislaiset ovat kuitenkin oppineet tuktimaan vedenalaista maailmaansa ja kykenevät käyttämään sen loputtomia ihmeitä omaksi hyödykseen. Namorin tiedetään ainakin hyödyntäneen salaperäisen Mento-kalan kykyjä välittää ajatuksiaan tuhansien kilometrien päähän Atlantiksesta[1] ja herättäneen valtavia merihirviöitä maagisella torvellaan taistelemaan ihmisiä vastaan[2].

Namor ja muut atlantislaiset tietävät myös jokaisen uponneen aarrelaivan sijainnin ja kykenevät näiden rikkauksien avulla hankkimaan itselleen pinnalla eläjien salaisuuksia[3].

Tunnettuja rodun edustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Namor – Sukeltaja, Atlantiksen prinssi
 • Dorma – Namorin puoliso (kuollut)
 • Byrrah – Namorin petturimainen serkku
 • Thakorr – Namorin isoisä (kuollut)
 • Prinsessa Fen – Namorin äiti (kuollut)
 • Namora – Namorin serkku
 • Sotalordi Krang – Atlantiksen sotalordi
 • Attuma – Barbaaristen atlantislaisten johtaja
 • Orka – Mutatoitunut atlantislainen rikollinen
 • Namorita – Namorin toinen serku

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Fantastic Four #14. Marvel Comics.
 2. Fantastic Four #4. Marvel Comics.
 3. Fantastic Four #9. Marvel Comics.
 • Gruenwald, Mark & Sanderson, Peter (1985). Atlantis. In Official Handbook of the Marvel Universe: Deluxe Edition #1: Abomination- Batroc's Brigade pp. 40–41. New York: Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]