Vibranium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vibranium on Marvel-kustantamon luoma kuvitteellinen metalli. Se esiintyy kahdessa eri muodossa: Antarktiksen vibraniumina ja Wakandan vibraniumina. Ensimmäinen maininta Wakandan vibraniumista oli amerikkalaisessa, vuonna 1966 julkaistussa Fantastic Four -lehden numerossa 53 (luonut Stan Lee ja Jack Kirby) ja Antarktiksen vibraniumista oli vuoden 1966 Daredevil-lehden numerossa 13 (luonut Stan Lee ja John Romita).

Vibranium ei ole alkuaine. Sen ominaisuudet eivät sovi mihinkään jaksollisen järjestelmän osaan. Lisäksi vibraniumin atomipaino on niin suuri, että sen pitäisi alkuaineena olla radioaktiivista. Vibraniumin molekyylit pysyvät liikkumattomina jopa lämpötiloissa, jotka ovat absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Tästä syystä Wakandan vibraniumia ei voi kiinteyttää vain laskemalla lämpötilaa. Vibranium kiinteytyy vain 13 kPa:n paineessa ja nesteytyy 3,316 °C.

Wakandan vibranium[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wakandan vibraniumia löytyy vain pienestä afrikkalaisesta maasta nimeltä Wakanda. Tällä vibraniumilla on kyky imeä itseensä kaikenlaisia värähtelytasoja (kuten ääniaaltoja) tavalla, joka on toistaiseksi tuntematon. Vibraniumin oma värähtelytaso ei kuitenkaan nouse prosessin yhteydessä vaan imetty energia sijoittuu metallin molekyylien väliin. Tällainen suuren määrän värähtelyenergiaa itseensä imenyt vibranium on erittäin kovaa. Tohtori Myron McLain loi onnettomuudenomaisessa kokeilussa Kapteeni Amerikan kilven, joka on tehty vibraniumin, teräksen ja adamantiumin yhteisseoksesta. Vibraniumista voi myös tehdä esimerkiksi aseen vaimentimen jolloin laukaisun ääntä ei kuuluisi lainkaan. Samaten mikäli saappaan pohjat teetettäisiin vibraniumista, olisi askelten ääni kuulumaton. Nick Furyn esimerkiksi tiedetään käyttäneen tällaisia saappaita.

Vibraniumin kyvyllä imeä värähtelyjä on kuitenkin rajansa. Erään kerran öljy-yhtiö Roxxon Oil sai tietää pienestä saaresta, jonka perusta oli puhdasta Wakandan vibraniumia. Roxxon katsoi aiheelliseksi tuhota saari ja sai pommittamalla sen hävitettyä. Vaikkei vibranium kyennytkään imemään räjähdyksiä, se kykeni silti imemään räjähdysten äänienergian itseensä.

Myöhemmin tiedemies Uysseus Klaw löysi kummullisen vibraniumia Wakandasta. Wakandassa asuvat heimot olivat suojelleet pyhänä pitämäänsä kumpua vuosisatojen ajan ja turhautunut Klaw tappoi heimon päällikön T’Chakan. Kuninkaan pojasta T’Challasta tuli myöhemmin Wakandan uusi kuningas ottaen samalla Mustan Pantterin pyhän roolin harteilleen. T’Challa saattoi vibraniumin olemassaolon muun maailman tietoisuuteen ja myi sitä ulkomaille. Voitot T’Challa käytti valtionsa rikastuttamiseen ja modernisointiin.

Antarktiksen vibranium[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toista versiota vibraniumista, Antarktiksen vibraniumia (kutsutaan myös Anti-metalliksi) löytyy vain Kadonneesta Valtakunnasta. Tämä metalli tuottaa absorboimisen sijaan värähtelyjä. Se kykenee nesteyttämään kaikki metallit, jotka tulevat kosketuksiin sen kanssa – jopa tuhoutumaton adamantium murskautui kun Henry Pym käytti sitä tuhotakseen Ultronin (tämän vibraniumin tarkka vaikutus Thorin vasaran Uru-metalliin on kuitenkin tuntematon). Suuret määrät Antarktiksen vibraniumia kykenee sulattamaan jopa vieressään olevia metalleja. Mikäli kasattaisiin suunnattomia määriä Antarktiksen vibraniumia yhteen paikkaan, niin jossakin vaiheessa kerääntynyt massa ja värähtelytason kasvu riittäisi teoreettisesti tuhoamaan kaikki metallit kokonaiselta mantereelta.

Mikäli Antarktiksen vibraniumia säteilytetään tietyillä hiukkasilla, se muuttuu keinotekoiseksi ja epävakaaksi Wakandan vibraniumiksi.

Parnival Plunder (Ka-Zarin, Kadonneen Valtakunnan herran, ilkeä veli) suunnitteli kerran tekevänsä metallista pommeja, joilla valloittaa koko maailma. Uudet Kostajat saivat myös kerran tietää YPKVV:n orjuuttavan mutantteja Kadonneessa Valtakunnassa, jotta nämä voisivat kaivaa Antarktiksen vibraniumia.