Apinamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apinamies
Luoja(t) Roy Thomas
John Buscema
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Avengers nro 62 (maaliskuu 1969)
Henkilötiedot
Oikea nimi M’Baku
Henkilöllisyydet Valkoinen Gorilla
Voimat Itsepuolustuslajit
Huipputason fyysinen voima
Huippunopeus
Huippuketteryys
Huippukestävyys

Apinamies (engl. Man-Ape) (esiintynyt Suomessa myös nimellä Ihmisapina), oikealta nimeltään M’Baku, on fiktiivinen superroisto Marvel Comicsin sarjakuvissa, jossa hänet tunnetaan toistuvana Mustan Pantterin vihollisena. Hahmo teki ensiesiintymisensä Avengers-lehden numerossa 62 (maaliskuu 1969).

Hahmon fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M’Baku oli yksi Wakandan suurimmista sotureista, Mustan Pantterin jälkeen. Hän ja hänen johtamansa heimo nimeltä jabari sekä Valkoisen Gorillan kultti halusivat syrjäyttää T’Challan (Mustan Pantterin) ja tämän heimon paikan Wakandan johtajina. M’Baku ryhtyi kapinaan ja sai voimansa kylpemällä valkoisten gorillojen veressä sekä syömällä näiden lihaa, minkä jälkeen häntä alettiin kutsua ”Apinamieheksi”. Hänen luultiin kuolleen, kun taistelussa T’Challaa vastaan Pantteritoteemi romahti hänen päälleen. Mutta hän toipui apurinsa N’Gamon avustuksella ja seuraa T’Challaa Amerikkaan tämän mennessä tapaamaan Kostajia.[1][2]

Hän liittoutui Viikatemiehen, Elolaserin, Voimamiehen ja Miekkamiehen kanssa. Hän sieppaa T’Challan tyttöystävä Monica Lynnen ja houkuttelee T’Challan ansaan huijaamalla häntä Monicaa esittävällä nukella ja räjäyttämällä sen. T’Challa ja Monica sidotaan tuoleihin ennen kuin T’Challa pakenee ja hälyttää Kostajat ennen häviämistään taistelussa Viikatemiestä vastaan. Kostajat saapuvat ja Vision pysäyttää Voimamiehen.[3] Apinamies saa jälleen etulöyntiaseman Mustaa Pantteria vastaan, mutta Kapteeni Amerikka pysäyttää hänet. Apinamies karkoitetaan Wakandasta ja hänet uhattiin teloittaa, jos hän yrittäisi palata sinne.[4]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apinamies esiintyy sarjan The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes jaksossa "The Man in the Ant Hill", ääninäyttelijänään Kevin Michael Richardson. Hän haastaa T’Chakalta Wakandan valtaistuimen ja tappaa hänet Klaw’n avustuksella. Apinamiehen otettua valta, T’Challa pakenee ja ryhtyy Mustaksi Pantteriksi tullakseen myöhemmin takaisin Wakandaan haastamaan Apinamiehen. Hallitessaan Wakandaa, Apinamies ja Klaw orjuuttavat wakandalaiset louhimaan vibraniumia. Jaksossa ”Panther's Quest” Apinamies myi vibraniumia Viikatemiehelle ja Hydralle. Hän uhkasi myös tappaa Viikatemiehen, jos Hydra yrittäisi pettää hänet. Musta Pantteri ja Kapteeni Amerikka kohtaavat Apinamiehen ja tämän henkivartijat. Kapteeni Amerikan pysäyttäessä henkivartijat, Musta Pantteri kohtaa Apinamiehen, joka käyttää Klaw’n luomaa äänilaitetta. Musta Pantteri kuitenkin voittaa taistelun ja ottaa Wakandan hallintaansa.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • M’Baku esiintyy Marvel Cinematic Universen elokuvissa, näyttelijänään Winston Duke.[5] Hahmoa koskevien rodullisten vaikutusten vähentämiseksi, häntä ei kutsuta ”Apinamieheksi” eikä hänellä ole gorillapäähinettään. Hän on kuitenkin yhä jabariheimon päällikkö, jonka uskonnossa palvotaan gorilloja panttereiden sijasta.[6]
  • M’Bakun ensiesiintyminen oli vuonna 2018 elokuvassa Black Panther. Hän on neutraali hahmo, joka haastoi T’Challan Wakandan kuninkuudesta, mutta hävisi. Myöhemmin hän pelasti T’Challan hengen, kun tämä oli haavoittunut hävittyään taistelun Erik Killmongeria vastaan. Hän oli tehnyt tämän kunnioituksena oman henkensä säästymisestä ja lupasi huolehtia T’Challan äidistä Ramondasta. Hän kieltäytyi aluksi pyynnöstä auttaa Killmongerin pysäyttämisessä, mutta muutti mielensä ja saapui paikalle juuri kun Dora Milaje -ryhmän soturit olivat jäämässä alakynteen taistelussa Killmongerin kanssa liittoutuneita rajaheimon sotureita vastaan. Hän melkein tappaa W’Kabin, kunnes Okoye keskeyttää. Killmongerin kuoleman jälkeen M’Bakun sallittiin kiitoksena avustaan liittyä osaksi Wakandan kansallista neuvostoa.
  • M’Baku esiintyi myös elokuvassa Avengers: Infinity War.[7] Hän ja jabariheimo auttoivat rajaheimoa, Dora Milajen joukkoja ja Kostajia puolustautumaan ”Thanoksen lasten” sekä Outrider-armeijan hyökkäykseltä. Mutta armeijan kukistumisesta huolimatta Thanos onnistui viemään Mielikiven Visionilta ja tuhosi kaikkien kuuden Ikuisuuskiven voimalla puolet maailmankaikkeuden elollisista olennoista. M’Baku selvisi hengissä, mutta hänen ja Okoyen kauhuksi T’Challa ja monet wakandalaissoturit eivät.
  • Elokuvassa Avengers: Endgame M’Baku osallistui muiden wakandalaisten sekä Kostajien, Galaksin Vartijoiden, Mystisen magian mestareiden sekä asgardilaisten mukana viimeiseen taisteluun Thanoksen ja tämän armeijan vaihtoehtoisen menneisyyden versioita vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Avengers #62
 2. Avengers #78 (heinäkuu 1970)
 3. Avengers #78–79 (heinäkuu ja elokuu 1970)
 4. Avengers #79 (elokuu 1970)
 5. Kroll, Justin: ‘Black Panther’ Taps ‘Person of Interest’ Actor Winston Duke to Play M’Baku (EXCLUSIVE) Variety. 28.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
 6. Breznican, Anthony: How Black Panther solves the problem of M'Baku Entertainment Weekly. 13.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
 7. Pritchard, Tom: "Avengers: Infinity War Breakdown: Everything We Spotted in the First Trailer" Gizmodo. 29.11.2017. Viitattu 18.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.