Luettelo Marvel Cinematic Universe -elokuvien näyttelijöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marvel Cinematic Universe on sarja Marvel Studiosin 2000-luvulla tuottamia toisiinsa nivoutuvia supersankarielokuvia, jotka perustuvat Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin. Ensimmäinen vaihe, toinen vaihe ja kolmas vaihe, jotka tunnetaan myös ”Ikuisuus-saagana”, sisälsivät useista eri supersankareista kertovia elokuvia, niiden jatko-osia, sekä neljä Avengers-elokuvaa.[1] Neljäs vaihe sisältää elokuvien puolelta seitsemän jatko-osaa edellisille elokuville, yhden aiemmin esitellylle hahmolle suunnatun elokuvan ja kolme uusille sankareille suunnattua elokuvaa.

Elokuvat ovat adaptoitu useista Marvel Comicsin sarjakuvista ja niissä on useita päänäyttelijöitä: Chris Hemsworth näyttelee Thoria Ikuisuus-saagan elokuvissa sekä elokuvassa Thor: Love and Thunder (2022); Chris Pratt näyttelee Guardians of the Galaxy -elokuvien päähenkilöä Peter Quilliä / Tähtilordia, ja palaa rooliinsa myös elokuvassa Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023), esiintyy myös Hemsworthin kanssa elokuvassa Thor: Love and Thunder. Paul Rudd ja Evangeline Lilly esittävät Scott Langia / Muurahaismiestä ja Hope van Dynea / Ampiaista Ant-Man -elokuvissa ja palaavat rooleihinsa myös elokuvassa Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). Benedict Cumberbatch palaa näyttelemään Stephen Strangea / Tohtori Outoa elokuvaan Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022), kun taas Tom Holland palaa Peter Parkerin / Hämähäkkimiehen rooliin elokuvassa Spider-Man: No Way Home (2021), jossa myös Cumberbatch esiintyy. Brie Larson palaa näyttelemään Carol Danversia / Kapteeni Ihmettä elokuvassa The Marvels (2022), Teyonah Parrisin ja Iman Vellanin näytellessä Monica Rambeau’ta ja Kamala Khania / Neiti Ihmettä.

Scarlett Johansson näyttelee Natasha Romanoffia / Mustaa Leskeä elokuvassa Black Widow (2021), esiinnyttyään sitä sivurooleissa useissa Ikuisuus-saagan elokuvissa. Simu Liu näyttelee Shang-Chi’tä elokuvassa Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021), kun taas Gemma Chan näyttelee elokuvan Eternals (2021) päähenkilöä Sersiä. Mahershala Ali tulee näyttelemään Eric Brooksia / Bladeä elokuvassa Blade ja Ryan Reynolds tulee näyttelemään nimeämättömässä Deadpool-elokuvassa Wade Wilsonia / Deadpoolia.

Alla olevassa listassa on lajiteltu elokuvissa esiintyneet hahmot sukunimen mukaan. Kaikki ne hahmot, jotka ovat esiintyneet myös muissa MCU:n medioissa, kuten lyhytelokuvissa, televisiosarjoissa sekä digitaalisissa sarjoissa WHIH Newsfront ja Agents of S.H.I.E.L.D.: Slingshot, ovat huomioitu.

Ikuisuus-saaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen vaihe sisälsi kuusi elokuvaa, joista viisi keskittyivät neljään yksittäiseen supersankariin ja kohdattivat crossover-elokuvaan The Avengers (2012). Toinen vaihe sisältää kolme aiempien elokuvien jatko-osaa, kaksi uusille sankareille suunnattua elokuvaa sekä crossover-elokuvan Avengers: Age of Ultron (2015). Kolmas vaihe sisältää neljä jatko-osaa edellisille elokuville, viisi neljälle uudelle sankarille suunnattua elokuvaa ja kaksi crossover-elokuvaa: Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019).[1]

Ikuisuus-saagassa on lukuisia päänäyttelijöitä: Robert Downey Jr. näytteli Tony Starkia / Rautamiestä;[2] Edward Norton näytteli The Incredible Hulkissa (2008) Bruce Banneriä / Hulkia,[3] mutta myöhemmissä elokuvissa hänet korvasi Mark Ruffalo;[4] Chris Hemsworth näytteli Thoria;[5] Chris Evans näytteli Steve Rogers / Kapteeni Amerikkaa;[6] Chris Pratt näytteli Peter Quill / Tähtilordia;[7] Paul Rudd ja Evangeline Lilly näyttelivät Scott Langia / Muurahaismiestä ja Hope van Dynea / Ampiaista;[8] Benedict Cumberbatch näytteli Stephen Strangea / Tohtori Outoa;[9] Tom Holland näytteli Peter Parkeria / Hämähäkkimiestä;[10] Chadwick Boseman näytteli T’Challaa / Mustaa Pantteria;[11] ja Brie Larson näytteli Carol Danversia / Kapteeni Ihmettä.[12]

Samuel L. Jackson on tehnyt cameo-esiintymisiä ja sivurooliesiintymisiä Nick Furyn roolissa elokuvasarjan alkuvaiheissa, kunnes elokuvassa The Avengers hän oli yksi päänäyttelijöistä.[13] Josh Brolin teki cameo-esiintymisiä ja esiintyi lopulta elokuvissa Avengers: Infinity War ja Avengers: Endgame yhtenä päänäyttelijöistä Ikuisuus-saagan pääroiston, Thanoksen roolissa.[14]

Neljäs vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

Hahmo 2021 2022 2023 Ei tiedossa
Black Widow Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings Eternals Spider-Man:
No Way Home
Doctor Strange
in the Multiverse of Madness
Thor:
Love and Thunder
Black Panther:
Wakanda Forever
The Marvels Ant-Man and the Wasp:
Quantumania
Guardians of the Galaxy Vol. 3 Fantastic Four

Ensiesiintyminen Ikuisuus-saagassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruce Banner
Hulk
MS
Mark RuffaloC [15]
Clint Barton
Haukansilmä
MS
Jeremy RennerV C P[16]
Emil Blonsky
Kuvotus
MS
Tim RothV C [17]
Betty Brant Angourie Rice[18]
Carol Danvers
Kapteeni Ihme
Brie LarsonC [15] Brie Larson[19]
Julius Dell J. B. Smoove[20]
Drax TuhoajaMS Dave Bautista[21] Dave Bautista[22]
Jane Foster
Mahtava Thor
Natalie Portman[23]
Gamora[a] MS Zoë Saldaña[24]
En Dwi Gast
Suurmestari
Jeff Goldblum[25]
GrootMS Vin DieselV [26] Vin DieselV [24]
J. Jonah Jameson J. K. Simmons[27]
Michelle ”MJ” Jones Zendaya[28]
Korg Taika Waititi[29]
Cassie Lang Kathryn Newton[30]
Scott Lang
Muurahaismies
Paul Rudd[31]
Edward ”Ned” Leeds Jacob Batalon[32]
M’Baku Winston Duke[33]
MantisMS Pom Klementieff[34] Pom Klementieff[35]
Wanda Maximoff
Purppuranoita
MS
Elizabeth Olsen[36]
Karl Mordo Chiwetel Ejiofor[37]
Nakia Lupita Nyong’o[33]
NebulaMS Karen Gillan[21] Karen Gillan[38]
Kraglin Obfonteri Sean Gunn[39] Sean Gunn[40]
Okoye Danai Gurira[41]
Christine Palmer Rachel McAdams[42]
May Parker   Marisa Tomei[43]
Peter Parker
Hämähäkkimies
  Tom Holland[44]
Hank Pym Michael Douglas[31]
Peter Quill
Tähtilordi
MS
  Chris Pratt[45] Chris Pratt[35]
Monica Rambeau Teyonah Parris[46]
RocketMS Bradley CooperV [24]
Ramonda Angela Bassett[33]
Natasha Romanoff
Musta Leski
Scarlett Johansson[47]
Everett Ross Martin Freeman[48]
Thaddeus Ross William Hurt[49]
Shuri Letitia Wright[50]
SifMT Jaimie Alexander[51]
Trevor SlatteryOS Ben Kingsley[52]
Stephen Strange
Tohtori Outo
Benedict Cumberbatch[53][54]
Eugene ”Flash” Thompson   Tony Revolori[55]
Thor Chris Hemsworth[56]
Valkyyria Tessa Thompson[57]
Janet van Dyne Michelle Pfeiffer[58]
Hope van Dyne
Ampiainen
Evangeline Lilly[31]
Andre Wilson Hannibal Buress[59]
Wong Benedict Wong[60] Benedict Wong[54]

Ensiesiintyminen neljännen vaiheen televisiosarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valentina Allegra de Fontaine Julia Louis-DreyfusC [61]
Kamala Khan
Neiti Ihme
Iman Vellani[46]

Ensiesiintyminen: Black Widow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yelena Belova
Musta Leski
Florence Pugh[62]
Antonia Dreykov
Urakoitsija
Olga Kurylenko[63]
Dreykov Ray Winstone[64]
Helen Jade Xu[65]
Ingrid Nanna Blondell[66]
Lerato Liani Samuel[67]
Rick Mason O-T Fagbenle[68]
Oksana Michelle Lee[66]
Alexei Shostakov
Punavartija
David Harbour[69]
Mikhail ”Ursa” Ursus Olivier Richters[70]
Melina Vostokoff Rachel Weisz[68]

Ensiesiintyminen: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

rouva Chen Jodi Long[71]
Ruihua Chen Dallas Liu[71]
Ruiwen ”Katy” Chen Awkwafina[72]
Guang Bo Yuen Wah[71]
Death Dealer Andy Le[73]
Guang Bo Yuen Wah[71]
Jon Jon Ronny Chieng[72]
Razor Fist Florian Munteanu[72]
Xu Shang-Chi / Shaun Simu Liu[74]
Xu Wenwu Tony Leung[71]
Xu Xialing Meng’er Zhang[72]
Ying Li Fala Chen[75]
Ying Nan Michelle Yeoh[72]

Ensiesiintyminen: Eternals[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajak Salma Hayek[76]
Druig Barry Keoghan[77]
Gilgamesh Don Lee[76]
Ikaris Richard Madden[76]
Karun Harish Patel[78]
Kingo Kumail Nanjiani[76]
Makkari Lauren Ridloff[76]
Phastos Brian Tyree Henry[76]
Sersi Gemma Chan[79]
Sprite Lia McHugh[76]
Thena Angelina Jolie[76]
Dane Whitman Kit Harington[80]

Ensiesiintyminen: Spider-Man: No Way Home[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Max Dillon
Elektro
Jamie Foxx[32][81]
Otto Octavius
Tohtori Mustekala
Alfred Molina[82]

Ensiesiintyminen: Doctor Strange in the Multiverse of Madness[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

America Chavez Xochitl Gomez[83]

Ensiesiintyminen: Thor: Love and Thunder[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorr Jumalanteurastaja Christian Bale[84]
Zeus Russell Crowe[85]

Ensiesiintyminen: Black Panther: Wakanda Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riri WilliamsMS Dominique Thorne[86]

Ensiesiintyminen: Ant-Man and the Wasp: Quantumania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kang Valloittaja Jonathan Majors[30]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

  • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmon ei ainakaan toistaiseksi tiedetä esiintyvän elokuvassa.
Hahmo Blade Deadpool

Ensiesiintyminen: Blade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eric Brooks
Blade
Mahershala Ali[87]

Ensiesiintyminen: Deadpool[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wade Wilson
Deadpool
Ryan Reynolds[88]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kyseessä on hahmon varianttiversio vaihtoehtoisesta aikajanasta, joka syntyi elokuvassa Avengers: Endgame (2019).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Trumbore, Dave: MCU Timeline Explained: From Infinity Stones to Infinity War and Beyond Collider. 1.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 27.6.2019. (englanniksi)
  2. Douglas, Edward: Robert Downey Jr. is Iron Man! SuperheroHype.com. 2.5.2008. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2014. (englanniksi)
  3. Ebert, Roger: The Incredible Hulk (PG-13) Chicago Sun-Times. 12.6.2008. Arkistoitu . Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)
  4. Finke, Nikki: Toldja! Marvel & Ruffalo Ink Hulk Deal Deadline Hollywood. 23.7.2010. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2014. (englanniksi)
  5. Finke, Nikke: Exclusive: Chris Hemsworth is Thore Deadline Hollywood. 16.5.2009. Arkistoitu . Viitattu 23.12.2014. (englanniksi)
  6. Graser, Marc: Chris Evans to play 'Captain America' Variety. 22.3.2010. Arkistoitu . Viitattu 25.12.2014. (englanniksi)
  7. Fleming Jr., Mike: Chris Pratt Getting 'Guardians of the Galaxy' Lead Deadline Hollywood. 5.2.2013. Arkistoitu . Viitattu 19.1.2015. (englanniksi)
  8. Cabin, Chris: ‘Ant-Man and the Wasp': Michael Douglas Eyeing Return for Sequel Collider. 13.11.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)
  9. Strom, Marc: Benedict Cumberbatch to play Doctor Strange Marvel.com. 4.12.2014. Arkistoitu . Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  10. Kit, Borys & Siegel, Tatiana: 'Spider-Man' Finds Tom Holland to Star as New Web-Slinger The Hollywood Reporter. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2015. (englanniksi)
  11. Strom, Marc: Chadwick Boseman to Star in Marvel's Black Panther Marvel.xom. 28.10.2014. Arkistoitu . Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  12. Breznican, Anthony: Brie Larson officially announced as Captain Marvel Entertainment Weekly. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  13. Newby, Richard: Is It Time for a Nick Fury Movie? The Hollywood Reporter. 7.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)
  14. Sneider, Jeff: Josh Brolin Joins Marvel's 'Avengers' Sequels as Villain Thanos The Wrap. 30.5.2014. Arkistoitu . Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)
  15. a b Francisco, Eric: 'Shang-Chi' post-credits scene: Director explains that game-changing cameo Inverse. 2.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.9.2021. (englanniksi)
  16. Gallagher, Simon: Black Widow: All Easter Eggs, MCU Connections & Hidden Details Screen Rant. 9.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2021. (englanniksi)
  17. Davis, Erik: 'Shang Chi' Director Destin Daniel Cretton Reveals New Details About Marvel's Next Big Historic Action Movie Fandango. 16.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  18. Kroll, Justin: Justin Hartley, Angourie Rice, Zoë Chao, Sam Richardson, Others Join Rebel Wilson In Paramount Players' 'Senior Year' Deadline Hollywood. 7.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 6.7.2021. (englanniksi)
  19. Boucher, Geoff: 'Captain Marvel' Sequel Officially In Development At Disney's Marvel Studios Deadline Hollywood. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.4.2020. (englanniksi)
  20. Barnhardt, Adam: Spider-Man's JB Smoove Confirms He's in No Way Home Comicbook.com. 26.4. 2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
  21. a b Ma, Wenlei: Matt Damon lands in Sydney for Thor: Love and Thunder role News.com.au. 17.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)
  22. Hood, Cooper: Dave Bautista Confirms His Return for Avengers 4 & Guardians 3 Screen Rant. 29.5.2018. Viitattu 30.5.2018. (englanniksi)
  23. D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Natalie Portman Is Female Thor In ‘Thor Love And Thunder’ Opening Fall 2021 –Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  24. a b c Kit, Borys: Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals The Hollywood Reporter. 30.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  25. Savage, Nic: Hollywood superstars invade NRL derby at Sydney Olympic Park News.com.au. 27.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.3.2021. (englanniksi)
  26. Davis, Brandon: F9 Star Vin Diesel Teases Groot's "Return To Planet X" in Guardians of the Galaxy Special ComicBook.com. 15.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.6.2021. (englanniksi)
  27. Russell, Bradley: Spider-Man: No Way Home trailer breakdown: the 13 biggest talking points and secrets Total Film. 23.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.8.2021. (englanniksi)
  28. Brower, Alison: The Hollywood Reporter 100: The Most Powerful People in Entertainment 2019 The Hollywood Reporter. 16.10.2019. Arkistoitu . ”She'll next be seen on the big screen in Denis Villenueve's Dune adaptation, and she'll reprise her Spider-Man role in a third Sony-Marvel film.” Viitattu 16.10.2019. (englanniksi)
  29. Romano, Nick: Taika Waititi confirms Korg's glorious return for Thor: Love and Thunder Entertainment Weekly. 16.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2019. (englanniksi)
  30. a b Gemmill, Allie: 'Ant-Man 3' Title and Kathryn Newton Casting for MCU Threequel Revealed Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.202. (englanniksi)
  31. a b c Kit, Borys: Peyton Reed to Direct 'Ant-Man 3' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2019. (englanniksi)
  32. a b Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 7.10.2020. (englanniksi)
  33. a b c Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2020. (englanniksi)
  34. McCreesh, Louise: New Guardians of the Galaxy star linked to Thor: Love and Thunder Digital Spy. 22.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.12.2020. (englanniksi)
  35. a b Agar, Chris: Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy 3 Films Next Year Screen Rant. 3.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
  36. Patel, Rohan: Doctor Strange in the Multiverse of Madness Officially Announced; Will Also Star Elizabeth Olsen comicbookmovie.com. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  37. Vary, Adam B. & Kroll, Justin: Sam Raimi in Talks to Direct ‘Doctor Strange 2’ (Exclusive) Variety. 5.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.2.2020. (englanniksi)
  38. Schager, Nick: Karen Gillan on the Future of Nebula Post-‘Avengers: Endgame’ and James Gunn’s Return to ‘Guardians’ The Daily Beast. 13.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.10.2019. (englanniksi)
  39. Agar, Chris: Thor 4 First Set Photos Reveal Chris Hemsworth's Love & Thunder Costume Screen Rant. 1.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.2.2021. (englanniksi)
  40. Tramel, Jimmie: Tulsa-bound actor Sean Gunn knows Marvel-ous details, but can't share yet Tulsa World. 23.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 31.7.2019. (englanniksi)
  41. Bonomolo, Cameron: Black Panther 2: Danai Gurira Confirms Return as Okoye ComicBook.com. 26.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2019. (englanniksi)
  42. Kroll, Justin: Rachel McAdams Returning For 'Doctor Strange In The Multiverse Of Madness' Deadline Hollywood. 10.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  43. Labonte, Rachel: MCU's Spider-Man 3: Marisa Tomei Teases What To Expect Of Aunt May Screen Rant. 10.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
  44. Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third ‘Spider-Man’ Film Variety. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  45. Jackson, Angelique: Chris Pratt to Reprise Star-Lord Role in 'Thor: Love and Thunder' Variety. 13.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 13.11.2020. (englanniksi)
  46. a b Miller, Liz Shannon: 'Captain Marvel 2' Reveals New Release Date, Roles for Ms. Marvel and Monica Rambeau Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  47. Kit, Borys: Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals The Hollywood Reporter. 30.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 26.6.2019. (englanniksi)
  48. Mancuso, Vinnie: ‘Black Panther 2’: Martin Freeman Confirms the Return of Everett Ross Collider. 16.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  49. Arrant, Chris: William Hurt Joins Black Widow Film Newsarama. 1.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2019. (englanniksi)
  50. Fleming Jr., Mike: Hot Package: John Boyega, Letitia Wright To Star In Mike Cahill-Directed Sci-Fi ‘Hold Back The Stars’ Deadline Hollywood. 8.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  51. Kroll, Justin: Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder' Deadline Hollywood. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  52. Barnhardt, Adam: Shang-Chi Fans Are Hyped to See Ben Kingsley Back ComicBook.com. 16.8.2021. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  53. Borys, Kit: Benedict Cumberbatch Joins 'Spider-Man 3' as Doctor Strange (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
  54. a b Kit, Borys: Scott Derrickson Returning to Direct 'Doctor Strange' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  55. Kroll, Justin: 'Grand Budapest Hotel' Star Tony Revolori Signs With WME Deadline Hollywood. 27.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
  56. Fleming Jr., Mike: Taika Waititi Back For More 'Thor' With Chris Hemsworth Deadline. 16.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  57. Whitbrook, James: It's Official: Valkyrie Will Be the MCU's First LGBTQ Hero io9. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  58. Marnell, Blair: Michelle Pfeiffer Says She's Back For Ant-Man 3 In Spring 2021 Superhero Hype. 8.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 9.12.2020. (englanniksi)
  59. Perine, Aaron: Spider-Man: No Way Home Set Video Confirms Homecoming Character Return Comicbook.com. 21.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.3.2021. (englanniksi)
  60. Bonaime, Ross: New ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ Trailer Gives a Closer Look at Tony Leung As the Real Mandarin Collider. 24.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.6.2021. (englanniksi)
  61. Craig, David: Who is Valentina in Black Widow? Julia Louis Dreyfus villain explained Radio Times. 7.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
  62. Kit, Borys: Florence Pugh in Talks to Join Scarlett Johansson in 'Black Widow' The Hollywood Reporter. 18.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.7.2019. (englanniksi)
  63. Molina-Whyte, Lidia: Who is Taskmaster in Marvel's Black Widow Radio Times. 7.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
  64. O'Hara, Helen: Against the Odds. Empire, 2020, nro 5, s. 58-65. Bauer Media Group. (englanniksi)
  65. Bonomolo, Cameron: Marvel's Shang-Chi Clip Reveals a Black Widow Cameo ComicBook.com. 4.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  66. a b Gemmill, Allie: Black Widow Movie Cast & Character Guide Screen Rant. 9.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.7.2021. (englanniksi)
  67. Shaw-Williams, Hannah: Black Widow: Who Plays Taskmaster? Screen Rant. 11.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.7.2021.
  68. a b Coggan, Devan: Black Widow hits Comic-Con with first details of Scarlett Johansson film Entertainment Weekly. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 7.8.2019. (englanniksi)
  69. Barnhardt, Adam: David Harbour Likens His Black Widow Role to Captain America Comicbook.com. 21.7.2019. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  70. White, Brett: ‘Black Widow’ Easter Eggs: 7 Things You May Have Missed Decider. 9.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2021. (englanniksi)
  71. a b c d e Brook, Mitch: Shang-Chi Cast & Character Guide: All New & Returning MCU Actors Screen Rant. 3.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  72. a b c d e Paige, Rachel: ‘Shang-Chi and The Legend of The Ten Rings’ Reveals Additional Cast Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  73. Perry, Spencer: Marvel's Shang-Chi Features Specific Martial Arts Move's First Time Captured on Film ComicBook.com. 17.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  74. Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  75. Bui, Hoai-Tran: Shang-Chi Star Fala Chen On What It's Like To Be Gazed Upon By Tony Leung [Interview] /Film. 31.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  76. a b c d e f g h D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: ‘The Eternals’ Details Unveiled At Marvel’s Comic-Con Panel, Angelina Jolie Surprises Hall H; Pic To Open November 2020 Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  77. Sneider, Jeff: Exclusive: ‘Dunkirk’ Star Barry Keoghan in Talks to Join Marvel’s ‘The Eternals’ Collider. 5.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2019. (englanniksi)
  78. Farzeen, Sana: Harish Patel confirms being part of Marvel Studios' Eternals The Indian Express. 6.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
  79. Kroll, Justin: Gemma Chan in Talks to Join Marvel’s ‘The Eternals’ (Exclusive) Variety. 5.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.8.2019. (englanniksi)
  80. Couch, Aaron: Marvel Confirms Kit Harington for 'Eternals,' Sets 'Black Panther II' Date The Hollywood Reporter. 24.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2019. (englanniksi)
  81. Burwick, Kevin: Jamie Foxx Confirms His Return as Electro in Marvel's Spider-Man 3 MovieWeb. 2.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 7.10.2020. (englanniksi)
  82. Kit, Borys & Couch, Aaron: 'Spider-Man 3': Alfred Molina Returning as Doctor Octopus The Hollywood Reporter. 8.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  83. Romano, Nick: Doctor Strange sequel confirms cast, will tie into Spider-Man 3 Entertainment Weekly. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  84. Sneider, Jeff: Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder' Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  85. Evangelista, Chris: Russell Crowe is Playing Zeus in 'Thor: Love and Thunder' /Film. 22.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)
  86. Davis, Brandon: Dominique Thorne's Riri Williams to Debut in Black Panther: Wakanda Forever (Exclusive) Comicbook.com. 19.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
  87. D'Alessandro, Anthony: 'Blade' Being Rebooted By Marvel With Mahershala Ali; 'Fantastic Four' Also In The Works Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2021. (englanniksi)
  88. Kroll, Justin: 'Deadpool 3': Marvel Studios And Ryan Reynolds Tap The Molyneux Sisters To Pen The Sequel Deadline Hollywood. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]