Luettelo Marvel Cinematic Universe -elokuvien näyttelijöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marvel Cinematic Universe on sarja Marvel Studiosin 2000-luvulla tuottamia toisiinsa nivoutuvia supersankarielokuvia, jotka perustuvat Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin. Ensimmäinen vaihe, toinen vaihe ja kolmas vaihe, jotka tunnetaan myös ”Ikuisuus-saagana”, sisälsivät useista eri supersankareista kertovia elokuvia, niiden jatko-osia, sekä neljä Avengers-elokuvaa.[1] Neljäs vaihe, viides vaihe ja kuudes vaihe puolestaan tunnetaan ”Multiversumi-saagana”. Nekin sisältävät sisälsivät useista eri supersankareista kertovia elokuvia, mutta vasta kuudenteen vaiheeseen kuuluvat seuraavat kaksi Avengers-elokuvaa.

Elokuvat ovat adaptoitu useista Marvel Comicsin sarjakuvista ja niissä on useita päänäyttelijöitä: Chris Hemsworth näyttelee Thoria Ikuisuus-saagan elokuvissa sekä elokuvassa Thor: Love and Thunder (2022); Chris Pratt näyttelee Guardians of the Galaxy -elokuvien päähenkilöä Peter Quilliä / Tähtilordia, ja palaa rooliinsa myös elokuvassa Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023), esiintyy myös Hemsworthin kanssa elokuvassa Thor: Love and Thunder. Paul Rudd ja Evangeline Lilly esittävät Scott Langia / Muurahaismiestä ja Hope van Dynea / Ampiaista Ant-Man -elokuvissa ja palaavat rooleihinsa myös elokuvassa Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). Benedict Cumberbatch palaa näyttelemään Stephen Strangea / Tohtori Outoa elokuvaan Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022), kun taas Tom Holland palaa Peter Parkerin / Hämähäkkimiehen rooliin elokuvassa Spider-Man: No Way Home (2021), jossa myös Cumberbatch esiintyy. Brie Larson palaa näyttelemään Carol Danversia / Kapteeni Ihmettä elokuvassa The Marvels (2023), Teyonah Parrisin ja Iman Vellanin näytellessä Monica Rambeau’ta ja Kamala Khania / Neiti Ihmettä.

Esiinnyttyään sivurooleissa useissa Ikuisuus-saagan elokuvissa, Scarlett Johansson näyttelee Natasha Romanoffia / Mustaa Leskeä elokuvassa Black Widow (2021), Letitia Wright näyttelee Shuria / Mustaa Pantteria elokuvassa Black Panther: Wakanda Forever (2022), Anthony Mackie näyttelee Sam Wilsonia / Kapteeni Amerikkaa elokuvassa Captain America: New World Order (2024), ja Don Cheadle näyttelee James Rhodesia / Sotakonetta elokuvassa Armor Wars. Simu Liu näyttelee Xu Shang-Chi’tä elokuvassa Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021), kun taas Gemma Chan näyttelee elokuvan Eternals (2021) päähenkilöä Sersiä. Florence Pugh näyttelee Ukonnuolten kenttäjohtajana toimivaa Yelena Belovaa / Mustaa Leskeä elokuvassa Thunderbolts (2024), esiinnyttyään sitä ennen elokuvassa Black Widow. Mahershala Ali näyttelee Eric Brooksia / Bladeä elokuvassa Blade (2024). Ryan Reynolds palaa X-Men-elokuvasarjasta näyttelemään Wade Wilsonia / Deadpoolia elokuvassa Deadpool 3 (2024). Lisäksi Jonathan Majors näyttelee elokuvissa Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Avengers: The Kang Dynasty (2025) ja Avengers: Secret Wars (2026) Multiversumi-saagan pääroistoa, Nathaniel Richardsia / Kang Valloittajaa.

Alla olevassa listassa on lajiteltu elokuvissa esiintyneet hahmot sukunimen mukaan. Kaikki ne hahmot, jotka ovat esiintyneet myös muissa MCU:n medioissa, kuten lyhytelokuvissa, televisiosarjoissa sekä verkkosarjoissa, ovat huomioitu.

Ikuisuus-saaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen vaihe sisälsi kuusi elokuvaa, joista viisi keskittyivät neljään yksittäiseen supersankariin ja kohdattivat crossover-elokuvaan The Avengers (2012). Toinen vaihe sisältää kolme aiempien elokuvien jatko-osaa, kaksi uusille sankareille suunnattua elokuvaa sekä crossover-elokuvan Avengers: Age of Ultron (2015). Kolmas vaihe sisältää neljä jatko-osaa edellisille elokuville, viisi neljälle uudelle sankarille suunnattua elokuvaa ja kaksi crossover-elokuvaa: Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019).[1]

Ikuisuus-saagassa on lukuisia päänäyttelijöitä: Robert Downey Jr. näytteli Tony Starkia / Rautamiestä;[2] Edward Norton näytteli The Incredible Hulkissa (2008) Bruce Banneriä / Hulkia,[3] mutta myöhemmissä elokuvissa hänet korvasi Mark Ruffalo;[4] Chris Hemsworth näytteli Thoria;[5] Chris Evans näytteli Steve Rogers / Kapteeni Amerikkaa;[6] Chris Pratt näytteli Galaksin Vartijoiden johtajaa Peter Quill / Tähtilordia;[7] Paul Rudd ja Evangeline Lilly näyttelivät Scott Langia / Muurahaismiestä ja Hope van Dynea / Ampiaista;[8] Benedict Cumberbatch näytteli Stephen Strangea / Tohtori Outoa;[9] Tom Holland näytteli Peter Parkeria / Hämähäkkimiestä;[10] Chadwick Boseman näytteli T’Challaa / Mustaa Pantteria;[11] ja Brie Larson näytteli Carol Danversia / Kapteeni Ihmettä.[12]

Samuel L. Jackson on tehnyt cameo-esiintymisiä ja sivurooliesiintymisiä Nick Furyn roolissa elokuvasarjan alkuvaiheissa, kunnes elokuvassa The Avengers hän oli yksi päänäyttelijöistä.[13] Josh Brolin teki cameo-esiintymisiä ja esiintyi lopulta elokuvissa Avengers: Infinity War ja Avengers: Endgame yhtenä päänäyttelijöistä, näyttellessään Ikuisuus-saagan pääroistoa, Thanosta.[14]

Multiversumi-saaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

Hahmo 2021 2022
Black Widow Shang-Chi
and the Legend of the Ten Rings
Eternals Spider-Man:
No Way Home
Doctor Strange
in the Multiverse of Madness
Thor:
Love and Thunder
Black Panther:
Wakanda Forever

Ensiesiintyminen Ikuisuus-saagassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AyoMS Florence Kasumba[15]
Bruce Banner
Hulk
MS
Mark RuffaloC [16]
Clint Barton
Haukansilmä
MS
Jeremy RennerCVP[17]
Emil Blonsky
Kuvotus
MS
Tim RothV C [18]
Betty Brant Angourie Rice[19]
Carol Danvers
Kapteeni Ihme
5 MS
Brie LarsonC [16]
Julius Dell J. B. Smoove[20]
Drax Tuhoaja5 SP Dave Bautista[21]
Foster Gary Weeks[22]
Jane Foster
Mahtava Thor
Natalie Portman[23]
Griot Trevor NoahV [24]
Groot5 SP Vin DieselV [25]
Hamir Topo Wresniwiro[26][27]
Roger Harrington Martin Starr[28]
Harold ”Happy” Hogan Jon Favreau[29]
Heimdall Idris ElbaC [30]
J. Jonah Jameson J. K. Simmons[31]
Michelle ”MJ” Jones-Watson Zendaya[32]
Korg Taika Waititi[33]
Edward ”Ned” Leeds Jacob Batalon[34]
Darcy LewisMS Kat Dennings[30]
M’Baku Winston Duke[35]
Mantis5 SP Pom Klementieff[36]
Wanda Maximoff
Purppuranoita
MS
Elizabeth Olsen[37]
N’Jadaka / Erik ”Killmonger” Stevens Michael B. Jordan[38]
Nakia Lupita Nyong’o[35]
Nebula5 SP Karen Gillan[21]
Kraglin Obfonteri5 Sean Gunn[39]
Okoye Danai Gurira[40]
Christine Palmer Rachel McAdams[41]
May Parker   Marisa Tomei[42]
Peter Parker
Hämähäkkimies
  Tom Holland[43]
Peter Quill
Tähtilordi
5 SP
  Chris Pratt[44]
Rocket5 SP Bradley CooperV [45]
Ramonda Angela Bassett[35]
Natasha Romanoff
Musta Leski
Scarlett Johansson[46]
Everett RossMS Martin Freeman[47]
Thaddeus Ross5 William Hurt[48]
Erik Selvig Stellan Skarsgård[30]
Shuri
Musta Pantteri
Letitia Wright[49][50]
SifMT Jaimie Alexander[51]
Trevor SlatteryOS Ben Kingsley[52]
Stephen Strange
Tohtori Outo
Benedict Cumberbatch[53][54]
Eugene ”Flash” Thompson   Tony Revolori[55]
Thor Chris Hemsworth[56]
Valkyyria Tessa Thompson[57]
Nicodemus West Michael Stuhlbarg[58]
Andre Wilson Hannibal Buress[59]
Wong Benedict Wong[60] Benedict Wong[29][54]

Ensiesiintyminen Team Thor -sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darryl Jacobson Daley Pearson[30]

Ensiesiintyminen Marvel Televisionin sarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt MurdockMT   Charlie Cox[61]  

Ensiesiintyminen neljännessä vaiheen televisiosarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valentina Allegra de Fontaine5 Julia Louis-DreyfusC [62] Julia Louis-Dreyfus[63]

Ensiesiintyminen: Black Widow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yelena Belova
Musta Leski
5 MS
Florence Pugh[64]
Antonia Dreykov
Urakoitsija
5
Olga Kurylenko[65]
Dreykov Ray Winstone[66]
Helen Jade Xu[67]
Ingrid Nanna Blondell[68]
Lerato Liani Samuel[69]
Rick Mason O-T Fagbenle[70]
Oksana Michelle Lee[68]
Alexei Shostakov
Punavartija
5
David Harbour[71]
Mikhail ”Ursa” Ursus Olivier Richters[72]
Melina Vostokoff Rachel Weisz[70]

Ensiesiintyminen: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

rouva Chen Jodi Long[73]
Chen Ruihua Dallas Liu[73]
Chen ”Katy” Ruiwen Awkwafina[74]
Guang Bo Yuen Wah[73]
Death Dealer Andy Le[75]
Guang Bo Yuen Wah[73]
Jon Jon Ronny Chieng[74]
Razor Fist Florian Munteanu[74]
Xu Shang-Chi / Shaun Simu Liu[76]
Xu Wenwu Tony Leung[73]
Xu Xialing Meng’er Zhang[74]
Ying Li Fala Chen[77]
Ying Nan Michelle Yeoh[74]

Ensiesiintyminen: Eternals[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajak Salma Hayek[78]
Arishem Tuomari David KayeV [79]
Eric Brooks
Blade
5
Mahershala AliC V [80]
Druig Barry Keoghan[81]
Eros
Tähtikettu
Harry StylesC [82]
Gilgamesh Don Lee[78]
Ikaris Richard Madden[78]
Kingo Kumail Nanjiani[78]
Kro Bill SkarsgårdV [83]
Makkari Lauren Ridloff[78]
Karun Patel Harish Patel[84]
Phastos Brian Tyree Henry[78]
Pip-peikko Patton OswaltC [85]
Sersi Gemma Chan[86]
Sprite Lia McHugh[78]
Ben Stoss Haaz Sleiman[87]
Jack Stoss Esai Daniel Cross[87]
Thena Angelina Jolie[78]
Dane Whitman Kit Harington[88]

Ensiesiintyminen: Spider-Man: No Way Home[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eddie Brock
Venom
[a]
Tom HardyC [89]
P. ClearyMS Arian Moayed[90]
Curt Connors
Lisko
[b]
Rhys Ifans[91]
Max Dillon
Elektro
[c]
Jamie Foxx[91]
Flint Marko
Hiekkamies
[d]
Thomas Haden Church[91]
Otto Octavius
Tohtori Mustekala
[e]
Alfred Molina[91]
Norman Osborn
Vihreä Menninkäinen
[f]
Willem Dafoe[91]
Peter ”Peter-2” Parker
Naapuruston ystävällinen Hämähäkkimies
[f][92]
Tobey Maguire[93]
Peter ”Peter-3” Parker
Hämmästyttävä Hämähäkkimies
[b][92]
Andrew Garfield[93]

Ensiesiintyminen: Doctor Strange in the Multiverse of Madness[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackagar Boltagon
Musta Salama
838
Anson Mount[94]
Peggy Carter
Kapteeni Carter838
Hayley Atwell[94]
America Chavez Xochitl Gomez[95]
Clea Charlize TheronC [96]
Billy Maximoff838 Julian Hilliard[97]
Tommy Maximoff838 Jett Klyne[97]
Wanda Maximoff838 Elizabeth Olsen[98]
Karl Mordo838 Chiwetel Ejiofor[99]
Christine Palmer838 Rachel McAdams[100]
Maria Rambeau
Kapteeni Ihme838
Lashana Lynch[94]
Reed Richards
Herra Fantastinen
838
John Krasinski[94]
Stephen Strange
Puolustaja Strange / Kuollut Strange617
Benedict Cumberbatch[101][102][54]
Stephen Strange
Synkeä Strange
Benedict Cumberbatch[103][54]
Stephen Strange
Ylin Strange838
Benedict Cumberbatch[101][54]
Ultron838 Ross MarquandV [104]
Sara Wolfe Sheila Atim[105]
Charles Xavier
Professori X
838
Patrick Stewart[94]

Ensiesiintyminen: Thor: Love and Thunder[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Astrid ”Axl” Heimdallinpoika Kieron L. Dyer[106]
Dionysos Simon Russell Beale[107]
Gorr, Jumalten teurastaja Christian Bale[108]
Gorrin tytär India Rose Hemsworth[107]
Herkules Brett GoldsteinC [30]
Jademurai Kuni Hashimoto[109]
Minerva Carmen Foon[110]
Rapu Jonny Brugh[111]
Yakan Stephen Curry[112]
Zeus Russell Crowe[113]

Ensiesiintyminen: Black Panther: Wakanda Forever[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aneka Michaela Coel[114]
Attuma Alex Livinalli[115]
Graham Lake Bell[116]
Namor Tenoch Huerta[117]
Namora Mabel Cadena[115]
Smitty Robert John Burke[116]
T’Challa II / Toussaint Divine Love Konadu-Sun[118]
Riri WilliamsMS Dominique Thorne[119]

Viides vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

Hahmo 2023 2024
Ant-Man and the Wasp:
Quantumania
Guardians of the Galaxy Vol. 3 The Marvels Captain America:
New World Order
Thunderbolts Blade

Ensiesiintyminen Ikuisuus-saagassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayesha Elizabeth Debicki[120]
James ”Bucky” Barnes
Talvisotilas
Sebastian Stan[121]
CosmoSP Maria BakalovaV [122]
Dale Gregg Turkington[123]
Carol Danvers
Kapteeni Ihme
MS
Brie Larson[124]
Drax TuhoajaSP Dave Bautista[125]
Nick FuryMS Samuel L. Jackson[126]
Gamora[g] Zoë Saldaña[127]
GrootSP Vin DieselV [127]
Cassie Lang Kathryn Newton[128]
Scott Lang
Muurahaismies
Paul Rudd[129]
MantisSP Pom Klementieff[36]
Martinex N’Taga Michael Rosenbaum[130]
NebulaSP Karen Gillan[131]
Kraglin ObfonteriSP Sean Gunn[39]
Stakar Ogord Sylvester Stallone[132]
Hank Pym Michael Douglas[129]
Peter Quill
Tähtilordi
SP
  Chris Pratt[133]
Monica Rambeau Teyonah Parris[134]
RocketSP Bradley CooperV [127]
Thaddeus Ross Harrison Ford[135]
Ava Starr
Aave
Hannah John-Kamen[121]
Samuel Sterns
Johtaja
Tim Blake Nelson[136]
Janet van Dyne Michelle Pfeiffer[137]
Hope van Dyne
Ampiainen
Evangeline Lilly[129]
Sam Wilson
Kapteeni Amerikka
MS
Anthony Mackie[138]
Jimmy WooMS Randall Park[139]

Ensiesiintyminen neljännessä vaiheessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valentina Allegra de FontaineMS Julia Louis-Dreyfus[121]
Yelena Belova
Musta Leski
MS
Florence Pugh[121]
Isaiah BradleyMS Carl Lumbly[136]
Eric Brooks
Blade
Mahershala Ali[140]
Antonia Dreykov
Urakoitsija
Olga Kurylenko[121]
Aamir Khan Saagar Shaikh[141]
Kamala Khan
Neiti Ihme
Iman Vellani[134]
Muneeba Khan Zenobia Shroff[141]
Yusuf Khan Mohan Kapur[141]
Alexei Shostakov
Punavartija
David Harbour[121]
Joaquin Torres
Haukka
MS
Danny Ramirez[136]
John Walker
USAgenttiMS
Wyatt Russell[121]

Ensiesiintyminen: Ant-Man and the Wasp: Quantumania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jentorra Katy O’Brian
Nathaniel Richards
Kang Valloittaja
6
Jonathan Majors[128]
Krylar Bill Murray
Quaz William Jackson Harper
Veb David Dastmalchian

Ensiesiintyminen: Guardians of the Galaxy Vol. 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam Warlock Will Poulter[142]
Suuri Kehittäjä Chukwudi Iwuji[122]

Ensiesiintyminen: Captain America: New World Order[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruth Bat-Seraph
Sabra
Shira Haas[136]

Kuudes vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

  • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmon ei ainakaan toistaiseksi tiedetä esiintyvän elokuvassa.
Hahmo 2024 2025 2026
Deadpool 3 Fantastic Four Avengers: The Kang Dynasty Avengers: Secret Wars

Ensiesiintyminen viidennessä vaiheessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nathaniel Richards
Kang Valloittaja
Jonathan Majors[143]

Ensiesiintyminen: Deadpool 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James ”Logan” Howlett
Wolverine
[h]
Hugh Jackman[144]
Wade Wilson
Deadpool
[h]
Ryan Reynolds[145]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

  • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmon ei ainakaan toistaiseksi tiedetä esiintyvän elokuvassa.
Hahmo Armor Wars Shang-Chi -jatko-osa Neljäs Spider-Man -elokuva

Ensiesiintyminen Ikuisuus-saagassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonny Burch Walton Goggins[146]
Peter Parker
Hämähäkkimies
Tom Holland[147]
James ”Rhodey” Rhodes
Sotakone
Don Cheadle[148]

Ensiesiintyminen Multiversumi-saagassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xu Shang-Chi Simu Liu[149]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teki ensiesiintymisensä Sony’s Spider-Man Universessa ja siirtyi MCU:hun elokuvan Venom: Let There Be Carnage (2021) lopussa.
  2. a b Teki ensiesiintymisensä Marc Webbin elokuvassa The Amazing Spider-Man (2012).
  3. Teki ensiesiintymisensä Marc Webbin elokuvassa The Amazing Spider-Man 2 (2014).
  4. Teki ensiesiintymisensä Sam Raimin elokuvassa Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 (2007).
  5. Teki ensiesiintymisensä Sam Raimin elokuvassa Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 (2004).
  6. a b Teki ensiesiintymisensä Sam Raimin elokuvassa Spider-Man – hämähäkkimies (2002).
  7. Kyseessä on hahmon varianttiversio vaihtoehtoisesta aikajanasta, joka esiintyi ensi kerran elokuvassa Avengers: Endgame (2019).
  8. a b Teki ensiesiintymisensä X-Men-elokuvasarjassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Trumbore, Dave: MCU Timeline Explained: From Infinity Stones to Infinity War and Beyond Collider. 1.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 27.6.2019. (englanniksi)
  2. Douglas, Edward: Robert Downey Jr. is Iron Man! SuperheroHype.com. 2.5.2008. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2014. (englanniksi)
  3. Ebert, Roger: The Incredible Hulk (PG-13) Chicago Sun-Times. 12.6.2008. Arkistoitu . Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)
  4. Finke, Nikki: Toldja! Marvel & Ruffalo Ink Hulk Deal Deadline Hollywood. 23.7.2010. Arkistoitu . Viitattu 22.12.2014. (englanniksi)
  5. Finke, Nikke: Exclusive: Chris Hemsworth is Thore Deadline Hollywood. 16.5.2009. Arkistoitu . Viitattu 23.12.2014. (englanniksi)
  6. Graser, Marc: Chris Evans to play 'Captain America' Variety. 22.3.2010. Arkistoitu . Viitattu 25.12.2014. (englanniksi)
  7. Fleming Jr., Mike: Chris Pratt Getting 'Guardians of the Galaxy' Lead Deadline Hollywood. 5.2.2013. Arkistoitu . Viitattu 19.1.2015. (englanniksi)
  8. Cabin, Chris: ‘Ant-Man and the Wasp': Michael Douglas Eyeing Return for Sequel Collider. 13.11.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)
  9. Strom, Marc: Benedict Cumberbatch to play Doctor Strange Marvel.com. 4.12.2014. Arkistoitu . Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  10. Kit, Borys & Siegel, Tatiana: 'Spider-Man' Finds Tom Holland to Star as New Web-Slinger The Hollywood Reporter. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2015. (englanniksi)
  11. Strom, Marc: Chadwick Boseman to Star in Marvel's Black Panther Marvel.xom. 28.10.2014. Arkistoitu . Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  12. Breznican, Anthony: Brie Larson officially announced as Captain Marvel Entertainment Weekly. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  13. Newby, Richard: Is It Time for a Nick Fury Movie? The Hollywood Reporter. 7.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)
  14. Sneider, Jeff: Josh Brolin Joins Marvel's 'Avengers' Sequels as Villain Thanos The Wrap. 30.5.2014. Arkistoitu . Viitattu 8.2.2021. (englanniksi)
  15. Production Weekly – Issue 1289 – Thursday, March 10, 2022 / 179 Listings – 41 Pages Production Weekly. 9.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  16. a b Francisco, Eric: 'Shang-Chi' post-credits scene: Director explains that game-changing cameo Inverse. 2.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.9.2021. (englanniksi)
  17. Gallagher, Simon: Black Widow: All Easter Eggs, MCU Connections & Hidden Details Screen Rant. 9.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2021. (englanniksi)
  18. Davis, Erik: 'Shang Chi' Director Destin Daniel Cretton Reveals New Details About Marvel's Next Big Historic Action Movie Fandango. 16.8.2021. Arkistoitu 16.8.2021. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  19. Kroll, Justin: Justin Hartley, Angourie Rice, Zoë Chao, Sam Richardson, Others Join Rebel Wilson In Paramount Players' 'Senior Year' Deadline Hollywood. 7.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 6.7.2021. (englanniksi)
  20. Barnhardt, Adam: Spider-Man's JB Smoove Confirms He's in No Way Home Comicbook.com. 26.4. 2021. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
  21. a b Ma, Wenlei: Matt Damon lands in Sydney for Thor: Love and Thunder role News.com.au. 17.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)
  22. Russell, Bradley: Spider-Man: No Way Home includes one more hidden MCU cameo that you might have missed Total Film. 25.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.3.2022. (englanniksi)
  23. D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Natalie Portman Is Female Thor In ‘Thor Love And Thunder’ Opening Fall 2021 –Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  24. Leishman, Rachel: Who Is Trevor Noah's AI Character in 'Black Panther: Wakanda Forever'? Collider. 18.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  25. Davis, Brandon: F9 Star Vin Diesel Teases Groot's "Return To Planet X" in Guardians of the Galaxy Special ComicBook.com. 15.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.6.2021. (englanniksi)
  26. Leonte, Tudor: Doctor Strange in the Multiverse of Madness Trailer Analysis & Theories ComingSoon.net. 14.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
  27. García Rubio, Jesús: Doctor Strange in the Multiverse of Madness en las Portadas de Empire Plex. 11.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.3.2022. (espanjaksi)
  28. Scarnato, Ryan: ‘Spider-Man: No Way Home’ Reactions Go Crazy Over Multiverse Epic Heroic Hollywood. 14.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2021. (englanniksi)
  29. a b Donnelly, Matt: 'Spider-Man: No Way Home' Trailer Officially Drops, Multiverse Villains Descend on Tom Holland Variety. 23.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  30. a b c d e Taylor, Robert Brian: 'Thor: Love and Thunder': All the Easter Eggs You Might Have Missed Collider. 8.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
  31. Russell, Bradley: Spider-Man: No Way Home trailer breakdown: the 13 biggest talking points and secrets Total Film. 23.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.8.2021. (englanniksi)
  32. Brower, Alison: The Hollywood Reporter 100: The Most Powerful People in Entertainment 2019 The Hollywood Reporter. 16.10.2019. Arkistoitu 16.10.2019. ”She'll next be seen on the big screen in Denis Villenueve's Dune adaptation, and she'll reprise her Spider-Man role in a third Sony-Marvel film.” Viitattu 16.10.2019. (englanniksi)
  33. Romano, Nick: Taika Waititi confirms Korg's glorious return for Thor: Love and Thunder Entertainment Weekly. 16.10.2019. Arkistoitu 16.10.2019. Viitattu 16.10.2019. (englanniksi)
  34. Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 7.10.2020. (englanniksi)
  35. a b c Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2020. (englanniksi)
  36. a b McCreesh, Louise: New Guardians of the Galaxy star linked to Thor: Love and Thunder Digital Spy. 22.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.12.2020. (englanniksi)
  37. Patel, Rohan: Doctor Strange in the Multiverse of Madness Officially Announced; Will Also Star Elizabeth Olsen comicbookmovie.com. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  38. Dockterman, Eliana: About That Jaw-Dropping Wakanda Forever Cameo Time. 11.11.2022.
  39. a b Tramel, Jimmie: Tulsa-bound actor Sean Gunn knows Marvel-ous details, but can't share yet Tulsa World. 23.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 31.7.2019. (englanniksi)
  40. Bonomolo, Cameron: Black Panther 2: Danai Gurira Confirms Return as Okoye ComicBook.com. 26.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2019. (englanniksi)
  41. Kroll, Justin: Rachel McAdams Returning For 'Doctor Strange In The Multiverse Of Madness' Deadline Hollywood. 10.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  42. Labonte, Rachel: MCU's Spider-Man 3: Marisa Tomei Teases What To Expect Of Aunt May Screen Rant. 10.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
  43. Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third ‘Spider-Man’ Film Variety. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  44. Jackson, Angelique: Chris Pratt to Reprise Star-Lord Role in 'Thor: Love and Thunder' Variety. 13.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 13.11.2020. (englanniksi)
  45. Chapman, Wilson: 'Thor: Love and Thunder' Teaser Reveals Natalie Portman as the New Thor Variety. 18.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  46. Kit, Borys: Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals The Hollywood Reporter. 30.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 26.6.2019. (englanniksi)
  47. Mancuso, Vinnie: ‘Black Panther 2’: Martin Freeman Confirms the Return of Everett Ross Collider. 16.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  48. Arrant, Chris: William Hurt Joins Black Widow Film Newsarama. 1.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2019. (englanniksi)
  49. Fleming Jr., Mike: Hot Package: John Boyega, Letitia Wright To Star In Mike Cahill-Directed Sci-Fi ‘Hold Back The Stars’ Deadline Hollywood. 8.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  50. Oddo, Marco Vito: Who Is The New Black Panther in 'Black Panther: Wakanda Forever'? Collider. 10.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.11.2022. (englanniksi)
  51. Kroll, Justin: Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder' Deadline Hollywood. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  52. Barnhardt, Adam: Shang-Chi Fans Are Hyped to See Ben Kingsley Back ComicBook.com. 16.8.2021. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  53. Borys, Kit: Benedict Cumberbatch Joins 'Spider-Man 3' as Doctor Strange (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
  54. a b c d e Kit, Borys: Scott Derrickson Returning to Direct 'Doctor Strange' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.12.2018. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  55. Kroll, Justin: 'Grand Budapest Hotel' Star Tony Revolori Signs With WME Deadline Hollywood. 27.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
  56. Fleming Jr., Mike: Taika Waititi Back For More 'Thor' With Chris Hemsworth Deadline. 16.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  57. Whitbrook, James: It's Official: Valkyrie Will Be the MCU's First LGBTQ Hero io9. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  58. Scott, Ryan: Doctor Strange In The Multiverse Of Madness Trailer Breakdown: Things Just Got Out Of Hand /Film. 22.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.1.2022. (englanniksi)
  59. Perine, Aaron: Spider-Man: No Way Home Set Video Confirms Homecoming Character Return Comicbook.com. 21.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.3.2021. (englanniksi)
  60. Bonaime, Ross: New ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ Trailer Gives a Closer Look at Tony Leung As the Real Mandarin Collider. 24.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.6.2021. (englanniksi)
  61. Romano, Nick: Spider-Man: No Way Home cameo hints at a major Marvel comeback Entertainment Weekly. 18.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.8.2022. (englanniksi)
  62. Craig, David: Who is Valentina in Black Widow? Julia Louis Dreyfus villain explained Radio Times. 7.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
  63. Polo, Susana & Patche, Matt: Valentina Allegra de Fontaine is now one of Marvel's most important characters Polygon. 10.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  64. Kit, Borys: Florence Pugh in Talks to Join Scarlett Johansson in 'Black Widow' The Hollywood Reporter. 18.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.7.2019. (englanniksi)
  65. Molina-Whyte, Lidia: Who is Taskmaster in Marvel's Black Widow Radio Times. 7.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
  66. O'Hara, Helen: Against the Odds. Empire, 2020, nro 5, s. 58-65. Bauer Media Group. (englanniksi)
  67. Bonomolo, Cameron: Marvel's Shang-Chi Clip Reveals a Black Widow Cameo ComicBook.com. 4.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  68. a b Gemmill, Allie: Black Widow Movie Cast & Character Guide Screen Rant. 9.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.7.2021. (englanniksi)
  69. Shaw-Williams, Hannah: Black Widow: Who Plays Taskmaster? Screen Rant. 11.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.7.2021.
  70. a b Coggan, Devan: Black Widow hits Comic-Con with first details of Scarlett Johansson film Entertainment Weekly. 20.7.2019. Arkistoitu 21.7.2019. Viitattu 7.8.2019. (englanniksi)
  71. Barnhardt, Adam: David Harbour Likens His Black Widow Role to Captain America Comicbook.com. 21.7.2019. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  72. White, Brett: ‘Black Widow’ Easter Eggs: 7 Things You May Have Missed Decider. 9.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2021. (englanniksi)
  73. a b c d e Brook, Mitch: Shang-Chi Cast & Character Guide: All New & Returning MCU Actors Screen Rant. 3.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  74. a b c d e Paige, Rachel: ‘Shang-Chi and The Legend of The Ten Rings’ Reveals Additional Cast Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  75. Perry, Spencer: Marvel's Shang-Chi Features Specific Martial Arts Move's First Time Captured on Film ComicBook.com. 17.8.2021. Arkistoitu 17.8.2021. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  76. Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  77. Bui, Hoai-Tran: Shang-Chi Star Fala Chen On What It's Like To Be Gazed Upon By Tony Leung [Interview] /Film. 31.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2021. (englanniksi)
  78. a b c d e f g h D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: ‘The Eternals’ Details Unveiled At Marvel’s Comic-Con Panel, Angelina Jolie Surprises Hall H; Pic To Open November 2020 Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  79. Goldstone, Ruby: ETERNALS: The Actor Who Voices Arishem The Celestial Has Been Revealed ComicBookMovie.com. 27.10.2021. Viitattu 31.10.2021. (englanniksi)
  80. Vary, Adan: How 'Eternals' Pulled Off Those Wild Post-Credits Scenes: 'I Still Can’t Believe It Happened' Variety. 5.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2021. (englanniksi)
  81. Sneider, Jeff: Exclusive: ‘Dunkirk’ Star Barry Keoghan in Talks to Join Marvel’s ‘The Eternals’ Collider. 5.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2019. (englanniksi)
  82. Paul, Larisha: Harry Styles Will Apparently Arouse Everyone as Eros in MCU's 'Eternals'. Rolling Stone, 19.10.2021. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 17.11.2021. Arkistoitu. (englanniksi)
  83. Sandwell, Ian: Eternals 2: Release date, cast and everything you need to know Digital Spy. 5.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 5.11.2021. (englanniksi)
  84. Farzeen, Sana: Harish Patel confirms being part of Marvel Studios' Eternals The Indian Express. 6.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
  85. Gullapalli, Vishal & Robinso, Tasha: Eternals' post-credit scene brings the Marvel universe back to Thanos Polygon. 4.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 7.11.2021. (englanniksi)
  86. Kroll, Justin: Gemma Chan in Talks to Join Marvel’s ‘The Eternals’ (Exclusive) Variety. 5.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.8.2019. (englanniksi)
  87. a b Vary, Adam: 'Eternals' Director Chloé Zhao Explains How She Got Superman in the MCU Variety. 25.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.11.2021. (englanniksi)
  88. Couch, Aaron: Marvel Confirms Kit Harington for 'Eternals,' Sets 'Black Panther II' Date The Hollywood Reporter. 24.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2019. (englanniksi)
  89. Scribber, Herb: ‘Spider-Man: No Way Home’ has 2 post-credits scenes. Here’s what they mean Deseret News. 14.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2021. (englanniksi)
  90. Francisco, Eric: Spider-Man: No Way Home Cameo Spoilers: Every Single Surprise Character, Explained Inverse. 17.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  91. a b c d e Coggan, Devan: New Spider-Man: No Way Home trailer swings headfirst into the multiverse Entertainment Weekly. 16.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2021. (englanniksi)
  92. a b Bonomolo, Cameron: Spider-Man: No Way Home Names Tobey Maguire and Andrew Garfield's Spider-Men ComicBook.com. 21.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.1.2022. (englanniksi)
  93. a b Debruge, Peter: Spider-Man: No Way Home Review: Tom Holland Cleans Out the Cobwebs of Sprawling Franchise With Multiverse Super-Battle Variety. 13.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2021. (englanniksi)
  94. a b c d e Garbutt, Emily: The Illuminati members in Doctor Strange 2, listed and explained GamesRadar+. 5.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.5.2022. (englanniksi)
  95. Romano, Nick: Doctor Strange sequel confirms cast, will tie into Spider-Man 3 Entertainment Weekly. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  96. West, Amy: That Doctor Strange 2 cameo no one saw coming, explained GamesRadar+. 5.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.5.2022. (englanniksi)
  97. a b Lang, Brad: Doctor Strange 2 Promo Reveals a Pair of Major WandaVision Returns Comic Book Resources. 6.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.4.2022. (englanniksi)
  98. https://screenrant.com/doctor-strange-2-scarlet-witch-variants-confirmed/
  99. Vary, Adam B. & Kroll, Justin: Sam Raimi in Talks to Direct ‘Doctor Strange 2’ (Exclusive) Variety. 5.2.2020. Arkistoitu 6.2.2020. Viitattu 6.2.2020. (englanniksi)
  100. Erbland, Kate: ‘Doctor Strange’ Star Rachel McAdams Originally Expected to Play 3 Different Versions of Her Character in Sequel IndieWire. 5.5.2022. Viitattu 8.5.2022. (englanniksi)
  101. a b Silverio, Ben F.: Official Doctor Strange In The Multiverse Of Madness Funko Pops Reveal One Strange Cast /Film. 1.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 5.3.2022. (englanniksi)
  102. Miller, Leon: Multiverse of Madness Director Reveals Which Universe Defender Strange Is From Comic Book Resources. 24.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.6.2022. (englanniksi)
  103. Johnston, Dais: 'Doctor Strange 2' Trailer May Have Just Confirmed a Major Professor X Leak Inverse. 13.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 5.3.2022. (englanniksi)
  104. Erdmann, Kevin: Doctor Strange In The Multiverse Of Madness Easter Eggs & MCU References Screen Rant. 7.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.5.2022. (englanniksi)
  105. Thomas, Leah Marilla: Who Is Sara in ‘Doctor Strange and the Multiverse of Madness’? Questioning My Life Because of a Funko Pop… The Mary Sue. 4.5.2022. Viitattu 8.5.2022. (englanniksi)
  106. Orquiola, John: You Just Met The MCU's 2 Most Powerful Young Avengers Screen Rant. 9.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  107. a b Garbutt, Emily: Every Thor: Love and Thunder cameo, listed and explained GamesRadar+. 8.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  108. Sneider, Jeff: Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder' Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  109. Grauso, Alisha: Every God In Thor: Love & Thunder Screen Rant. 10.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  110. Matadeen, Renaldo: Thor: Love and Thunder Proves the Question of the Eternals' God Status Is Irrelevant Comic Book Resources. 27.7.2022. Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  111. 'Thor: Love and Thunder': All the Easter Eggs You Might Have Missed Collider. 8.7.2022. Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  112. Keenan, Alex: What The Hell Is Up With Thor: Love and Thunder's Screaming Goats? Screen Rant. 13.7.2022. Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  113. Evangelista, Chris: Russell Crowe is Playing Zeus in 'Thor: Love and Thunder' /Film. 22.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)
  114. Donnelly, Matt: 'Black Panther' Sequel Casts Michaela Coel (Exclusive) Variety. 21.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  115. a b D'Alessandro, Anthony & Fleming, Ryan & Grobar, Matt: Marvel At Comic-Con 2022: What Phase 5 & 6 Look Like – Update Deadline Hollywood. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  116. a b Leishman, Rachel: Who Was Lake Bell's Character in 'Black Panther: Wakanda Forever'? Collider. 11.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  117. Bailey, Kat: Tenoch Huerta Confirmed To Play Namor In Black Panther: Wakanda Forever IGN. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  118. Keane, Sean: 'Black Panther: Wakanda Forever' Post-Credits Scene and MCU Teases, Explained CNET. 19.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  119. Davis, Brandon: Dominique Thorne's Riri Williams to Debut in Black Panther: Wakanda Forever (Exclusive) Comicbook.com. 19.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
  120. Wiseman, Andreas: 'Suicide Squad' Breakout Daniela Melchior Will Appear In 'Guardians Of The Galaxy Vol. 3' Deadline Hollywood. 1.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  121. a b c d e f g Couch, Aaron & Odman, Sydney: Marvel's Thunderbolts Cast Set with Florence Pugh, Sebastian Stan Leading The Hollywood Reporter. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  122. a b Fleming, Ryan & Grobar, Matt & D'Alessandro, Anthony: ‘Guardians Of The Galaxy Vol. 3’ At Comic-Con: “Some Stories Have An End” Says Director James Gunn; High Evolutionary Makes Appearance In Hall H Deadline. 24.7.2022. Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  123. Salaza, Andrew J.: D23 Expo 2022: Every New Marvel Studios Announcement DiscussingFilm. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.10.2022. (englanniksi)
  124. Boucher, Geoff: 'Captain Marvel' Sequel Officially In Development At Disney's Marvel Studios Deadline Hollywood. 22.1.2020. Arkistoitu 24.1.2020. Viitattu 4.4.2020. (englanniksi)
  125. Hood, Cooper: Dave Bautista Confirms His Return for Avengers 4 & Guardians 3 Screen Rant. 29.5.2018. Viitattu 30.5.2018. (englanniksi)
  126. Nash, Anthony: Samuel L. Jackson Discusses Filming Three Marvel Projects at Once ComingSoon.net. 17.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.3.2022. (englanniksi)
  127. a b c Kit, Borys: Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals The Hollywood Reporter. 30.4.2019. Arkistoitu 18.7.2019. Viitattu 18.7.2019. (englanniksi)
  128. a b Gemmill, Allie: 'Ant-Man 3' Title and Kathryn Newton Casting for MCU Threequel Revealed Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.202. (englanniksi)
  129. a b c Kit, Borys: Peyton Reed to Direct 'Ant-Man 3' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2019. (englanniksi)
  130. Miller, Leon: Guardians of the Galaxy Vol. 2's Michael Rosenbaum Confirms Martinex Will Be in Vol. 3 Comic Book Resources. 5.8.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  131. Schager, Nick: Karen Gillan on the Future of Nebula Post-‘Avengers: Endgame’ and James Gunn’s Return to ‘Guardians’ The Daily Beast. 13.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.10.2019. (englanniksi)
  132. DeVore, Britta: Sylvester Stallone Confirms His Return to the MCU in 'Guardians of the Galaxy Vol. 3' Collider. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 15.11.2021. (englanniksi)
  133. Agar, Chris: Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy 3 Films Next Year Screen Rant. 3.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
  134. a b Miller, Liz Shannon: 'Captain Marvel 2' Reveals New Release Date, Roles for Ms. Marvel and Monica Rambeau Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  135. Mathai, Jeremy: Marvel Recruits Harrison Ford To Replace The Late William Hurt In Thunderbolts /Film. 13.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.10.2022. (englanniksi)
  136. a b c d Whitten, Sarah: 'Captain America: New World Order' Casts Shira Haas as Sabra and Tim Blake Nelson as The Leader Variety. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  137. Marnell, Blair: Michelle Pfeiffer Says She's Back For Ant-Man 3 In Spring 2021 Superhero Hype. 8.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 9.12.2020. (englanniksi)
  138. Fleming Jr., Mike: Anthony Mackie Closes Deal To Star In Disney/Marvel’s ‘Captain America 4’ Film Deadline Hollywood. 18.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 5.10.2021. (englanniksi)
  139. Burlingame, Russ: Jimmy Woo Confirmed to Return for Ant-Man and the Wasp: Quantumania ComicBook.com. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  140. D'Alessandro, Anthony: 'Blade' Being Rebooted By Marvel With Mahershala Ali; 'Fantastic Four' Also In The Works Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2021. (englanniksi)
  141. a b c Hussaini, Syed Fahadullah: Ms. Marvel Star Reveals Show Characters Return In Captain Marvel 2 Screen Rant. 7.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.12.2021. (englanniksi)
  142. Kroll, Justin: 'Guardians Of The Galaxy Vol. 3': Will Poulter To Play Adam Warlock In Next Installment Of Marvel Franchise Deadline Hollywood. 11.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2021. (englanniksi)
  143. D'Alessandro, Anthony: How Jonathan Majors Prepared For The Role Of Kang The Conqueror In The MCU – Sundance Studio Deadline Hollywood. 21.1.2023. Arkistoitu . (englanniksi)
  144. D'Alessandro, Anthony: Hugh Jackman Returning As Wolverine In 'Deadpool 3', Pic Sets Fall 2024 Release Deadline Hollywood. 27.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.9.2022. (englanniksi)
  145. Kroll, Justin: 'Deadpool 3': Marvel Studios And Ryan Reynolds Tap The Molyneux Sisters To Pen The Sequel Deadline Hollywood. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2021. (englanniksi)
  146. Lovett, Jamie: Amor Wars: Don Cheadle Reveals the Plot of Marvel's Disney+ Series (Exclusive) ComicBook.com. 11.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  147. Davis, Erik: 'Spider-Man: No Way Home' Producer Amy Pascal Reveals More About the Historic Film And Confirms Tom Holland's Future as Spider-Man Fandango Media. 29.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2022. (englanniksi)
  148. Kit, Borys: Marvel Shakes Up 'Armor Wars': Don Cheadle Series Now Being Developed As a Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  149. Gheciu, Alex Nino: Simu Liu on 'Shang-Chi' 2, Online Hate, Mississauga Love, and Making Music Complex. 7.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]