Hiekkamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiekkamies
Hiekkamies, Hämähäkkimiehen yksi vanhimmista vastustajista
Hiekkamies, Hämähäkkimiehen yksi vanhimmista vastustajista
Luoja(t) (oletettavasti) Stan Lee & Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #4 (1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Flint Marko
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Kauhuneloset, Kuuden Kopla, Kostajat
Edelliset ryhmäsidokset Ei ole
Henkilöllisyydet William Baker, Sylvester Mann
Voimat Orgaanisesta hiekasta koostuva keho, joka antaa kyvyn muuntaa kehomassan muotoa ja tiheyttä, yli-inhimilliset voimat ja kestävyys hiekkamuodossa, kyky absorboida lähettyvillä olevia hiekkahiukkasia omaan massaansa
Suhteet
Sukulaiset Rouva Baker (äiti), Floyd Baker (isä)

Hiekkamies (engl. the Sandman) on Marvel-kustantamon luoma superroisto. Hän kuuluu Hämähäkkimiehen pahimpiin vihollisiin. Hiekkamiehen ensiesiintyminen tapahtui Amazing Spider-Man lehden numerossa 4 (1963). Hahmon loivat Stan Lee ja Steve Ditko. Hiekkamiehen ruumis koostuu hiekasta, jota hän voi täysin hallita. Hän voi myös absorboida läheisyydessään olevaa hiekkaa korvatakseen ja lisätäkseen sillä massaansa.

Vuonna 2009 Hiekkamies oli listattu sijalle 72 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Flint Marko syntyi ja kasvoi rajuissa maisemissa New Yorkissa. Hänen isänsä lähti kun hän oli kolmen vuoden jättäen hänet ja äitinsä köyhyyteen. Marko opetteli varastamaan varhaisessa iässä ja huijasi tiensä koulun läpi. Hän oli loistava jalkapallossa, mutta pilasi mahdollisuutensa yliopistouraan otettuaan sopupelirahoja. Baker paljastui ja hänet erotettiin koulusta. Hän sai vakaan työn suojelurahoja keräävän jengin miehenä ja hän otti nimekseen Flint Marko.

Markosta tuli iso tekijä New Yorkin alamaailmassa, mutta hän viljeli ajatuksia naimisiinmenosta tyttöystävänsä Marcy Conroyn kanssa. Hänet pidätettiin rikossarjasta ja hänet tuomittiin vankilaan useaksi vuodeksi. Siihen aikaan hänestä tuli erittäin vihamielinen. Vapauduttuaan hän sai selville, että Conroy oli nainut Vic Rollinsin, toisen jäsenen jengistä. Kostettuaan raa'asti Rollinsille Marko lähti yhden miehen rikoskiertueelle. Viimein hän jäi vangiksi ja hän joutui Rykerin saarelle. Hän jätti tuomion kesken ja pakeni vartioimattoman viemärin kautta. Marko suuntasi etelään aloittaakseen uuden elämän; FBI ajoi häntä takaa paikallisten ja valtion poliisien kanssa. Hän sai vältettyä lain kouran useissa tapauksissa ja pääsi etelään.

Marko etsi turvapaikkaa ydintestialueelta läheltä Georgian Savannahia. Hän makasi läheisellä rannalla, kun kokeellisen reaktorin höyryjärjestelmä räjähti pommittaen häntä massiivisella säteilymäärällä. Lyhyen tajuttomuuden jälkeen Marko heräsi ja huomasi, että pystyi muuttamaan kehonsa hiekan kaltaiseksi aineeksi. Hän pystyi nyt välttämään viranomaiset helposti ja Marko aloitti rikollisuran, joka asetti hänet vastakkain Hämähäkkimiehen, Ihmenelosten ja Hulkin kanssa, kuten myös muiden sankareiden kanssa.

Myöhemmin Hiekkamies liittoutui nerokkaan Velhon, tahmaisen Ansaajan ja silloin seonneen Meduusan - epäinhimillisten kuningattaren - kanssa. Kauhunelosten jäsenenä Marko taisteli Ihmenelosia vastaan lukemattomia kertoja. Hän toimi myös yksin, joutuen usein vastakkain Hämähäkkimiehen kanssa.

Hiekkamiehen rikollisura mureni, kun hän yhdisti voimansa kehonsa vedeksi muuttavan Hydromiehen kanssa. Vahingossa he yhdistyivät muodostamaan irvokkaan, mutamaisen hirviön. Viranomaiset vangitsivat olennon ja sen jäänteen vietiin poliisin laboratorioon Manhattanilla. Siellä tiedemiehet yrittivät tutkia epätavallisen mudan koostumusta, mutta havaitsivat välineillään mudan olevan elotonta. He päättivät säilöä aineen säiliöön ja hävittää sen. Nähtävästi analysoinnin viivästyneenä vaikutuksena muta jakautui itsestään kahdeksi rikolliseksi, jotka murtautuivat ulos säiliöstä.

Tapahtuma oli niin traumaattinen, että Hiekkamies päätti parantaa tapansa käyttääkseen voimiaan ihmiskunnan hyväksi. Vaikka yleisö spekuloikin aikansa hänen tarkoitusperiensä rehellisyyttä, hän sai kansan luottamuksen ja liittyi Villiin Sakkiin, kansainväliseen palkkasoturien ryhmään. Hiekkamiehestä tuli jopa Kostajien, maailman mahtavimpien sankarien jäsen.

Kun Hiekkamies oli auttanut Kostajia voittamaan noita Morgan LeFayn, Bakerista tuli jälleen se mies, jota hän halveksi: Flint Marko. Velho aivopesi Hiekkamiehen uskomaan, että hän oli vain esittänyt sankaria. Ensin saatiin tietää, että Hiekkamiehen mieltä oli käsitelty hyökkäyksessä arvoituksellista senaattori Seward Wardia vastaan. Hiekkamies liittyi sitten Kuuden Koplaan - rikollistiimiin, johon kuuluivat Tohtori Mustekala, Korppikotka, Mysterio, Kraven Saalistaja ja Venom. Kun Venomin tiimitoverit nöyryyttivät häntä taistelussa, hän lähti kostamaan heille yksi kerrallaan. Kovan taistelun aikana muukalaissymbiootti nielaisi palan Hiekkamiehen massasta. Tuloksena Hiekkamies alkoi menettää osia kehostaan kunnes hän viimein hajosi. Nähtävästi vainoharhaisena tilastaan hän etsi Hämähäkkimiehen kostaakseen viimeisen kerran. Hän ei kuitenkaan pystynyt voittamaan seinäkiipijää ja hajoava Hiekkamies valui alas New Yorkin viemäreistä.

Ultimate Hiekkamies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäonnistuneen panssariautoryöstön jälkeen Flint Marko palasi kotiin ja hakkasi tyttöystävänsä niin pahasti, että naapurit soittivat poliisit. Heidän saapuessaan Marko hyökkäsi konstaapelin kimppuun niin pahasti, että hän kuoli vammoihinsa. Hänet tuomittiin 50 vuodeksi vankilaan Rykerin saarelle, mutta pääsi myöhemmin tiensä Hammer-yhtiöiden tiedemiesten luokse, jotka etsivät koehenkilöitä laittomaan geenitutkimustyöhönsä. Flintistä tuli Hiekkamies-projektin koehenkilö. Saatuaan kyvyn muuttua kasaksi älyllistä hiekkaa, Marko tuli väliaikaisesti hulluksi pystymättä hallitsemaan uusia voimiaan. Kun Hammer-yhtiöiden johtaja Justin Hammer, jota Tohtori Mustekala vaani, soitti labraansa New Jerseyssä, hän kauhistui nähdessään kuinka Hiekkamies-projekti oli edennyt. Huolimatta Markon tilasta laboratoriojohtaja tohtori Skrtic oli toiveikas hänen tulevasta käytöstään. Vain muutama päivä myöhemmin Tohtori Mustekala hyökkäsi labraan, tappoi Skrticin ja houkutteli sitten Hammerin sinne, aikoen murhata hänet kokoontuneen median edessä.

Kun Hämähäkkimies oli taltuttanut Mustekalan, Kilven agentit Woo ja Carter saapuivat labraan ja löysivät selvinneitä tiedemiehiä piileskelemästä sieltä. Carter vapautti Markon, joka lähti tuhokiertueelle ennen kuin Hämähäkkimies tuli väliin. Hyökäten sekä Hämähäkkimiehen että Kilven agenttien kimppuun, Hiekkamies hidasti vain kun Hämähäkkimies käytti paloletkua sekoittaakseen vettä hänen hiekkamuotoonsa, ja hänet tyrmäsi yksi labrateknikoista käyttäen kokeellista asetta; Marko vietiin Kilven vankilaan. Hän asui samalla selliosastolla Norman Osbornin, Tohtori Mustekalan, Elektron ja Kravenin kanssa ja pakeni heidän kanssaan. Kun Ylivertaiset ratsasivat Kravenin tuotantoyhtiön, pakolaiset käyttivät tilanteen hyödykseen ja sieppasivat Hämähäkkimiehen Kilven hallusta, Elektron ja Hiekkamiehen aiheuttaen suurimman osan vahingosta. Osborn sai naamiottoman Hämähäkkimiehen hyökkäämään mukanaan Valkoiseen taloon uhkaamalla hänen May-tätinsä henkeä, mutta kohteessa heitä odottivat Ylivertaiset. Marko hyökkäsi Rautamiehen kimppuun, mutta sai osuman laserista joka räjäytti hänet. Markon hiekkamuodon kappaleet laitettiin säilöön erillisiin purkkeihin Kilven hallussa.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekkamies pystyy koostumaan hiekasta ihmisen muotoon ja hallitsee hiekkaa täysin. Hän pystyy mm. muuttamaan käsistään aseita, kuten moukarin. Hallitseminen riippuu myös siitä, kuinka paljon hiekkaa on. Jos hän vain saisi tarpeeksi hiekkaa, Hiekkamies voisi muuttua vaikka jättiläiseksi, niin kuin kävi elokuvassa Spiderman 3. Elokuvan mukaan Sandman voisi myös "lentää" tuulen avulla, mutta sarjakuvissa näin ei ole koskaan käynyt. Hiekkamies pystyy kokoamaan kehoansa uudelleen jos se hajoaa.

Hiekkamies muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Thomas Haden Church esitti Flint Markoa / Hiekkamiestä vuoden 2007 elokuvassa Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3. Hahmolla oli merkittävä rooli Hämähkkimiehen syntytarinassa, koska hän oli auttanut Dennis Carradinea painitapahtuman ryöstämisessä saadakseen rahaa sairaan tyttärensä Pennyn tukemiseen ja ampunut vahingossa Ben Parkerin, jonka auton hän yritti viedä ja joka yritti saada hänet luopumaan ryöstöaikeistaan. Paettuaan vankilasta Marko putoaa vahingossa hiukkaskiihdyttymiseen, joka sitoo hänen kehonsa molekyylit hiekkaan, muuttaen hänet Hiekkamieheksi. Kuultuaan komisario George Stacyltä totuuden Markosta, Hämähäkkimies päättää symbiootin vaikutuksen alaisena tappaa Markon kostoksi, huuhtomalla tämän viemäreihin. Marko kuitenkin selvisi ja yhdisti myöhemmin Eddie Brockin kanssa, johon symbiootti oli kiinnittynyt Hämähäkkimiehen irrotettua sen itsestään. Brockin kukistuttua Hämähkkimies paljastaa Markolle olevansa Peter Parker ja Marko kertoo tälle totuuden Benin kuolemasta. Marko katui tekojaan syvästi ja toivoi Peterin ymmärtävän häntä. Peterin annettua hänelle anteeksi, Marko antaa tuulen lennättää itsensä pois.
  • Marvel Cinematic Universen elokuvassa Spider-Man: Far From Home esiintyvän Maaelementaalin voimat perustuvat Hiekkamiehen voimiin.[2] Nick Furyna ja Maria Hillinä esiintyvät skrullit Talos ja Soren kohtaavat Maaelementaalin elokuvan alussa Ixtencossa, Meksikossa, ja tapaavat samalla ensi kertaa Quentin Beckin, joka pysäyttää Maaelementaalin. Myöhemmin Maaelementaali paljastuu illuusioksi, jonka Beck ja joukko muita Stark-yhtiöiden entisiä työntekijöitä oli luonut hologrammiprojektoreilla saadakseen Beckin näyttämään sankarilta.
  • Thomas Haden Church palasi näyttelemään Raimin elokuvien versiota Flint Markosta / Hiekkamiehestä elokuvassa Spider-Man: No Way Home (2021), jossa Stephen Strangen yritys pyyhkiä Kof-Kolin riimuilla langetettavalla muistiloitsulla pois Quentin Beckin ihmiskunnalle paljastama tieto siitä, että Peter Parker on Hämähäkkimies, rikkookin multiversumin rajat ja tuo Markon Marvel Cinematic Universeen tuntemattomasta hetkestä.[3] Kun Peter jahtasi toisesta universumista tullutta Elektroa metsään, Marko tuli sinne auttamaan Peteriä pysäyttämään Elektron, mutta suhtautui epäluuloisesti, kun huomasi kyseessä olevan eri Peter kuin hänen universumistaan. Toisten roistojen ollessa epäluuloisia tai hämmentyneitä, Marko halusi vain mahdollisimman nopeasti takaisin omaan universumiinsa. Koska osa muista roistoista oli tuotu muista universumeista juuri ennen kuolinetkiään, Peter yritti suoran palauttamisen sijaan keksiä Tony Starkin entisillä laitteilla keinon, jolla poistaa roistojen henkinen epävakaus ja muuttaa nämä taas ihmisiksi. Kun Vihreä Menninkäinen kääntää sekä Elektron että Markon Peteriä vastaan, Peter sekä kaksi muuta Peterin varianttia (joista toinen on Connorsin omasta universumista) suunnittelevat Markolle parannuskeinon, taistelevat roistoja vastaan ja palauttavat samalla Markon ihmiseksi, ennen kuin Strange lopulta korjaa loitsun ja palauttaa roistot omiin universumeihinsa.

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hiekkamies ei esiinny Hämähäkkimies-animaatiosarjassa, koska samaan aikaan oli suunnitteilla elokuva, jossa Hiekkamies ja Elektro piti olla. Kun elokuvaa ei tullutkaan, Elektro esiintyi sarjan viimeisellä kaudella (hiukan erilaisena, kuin sarjakuvissa), mutta Hiekkamies ei.

Voi olla, että tekijät säästivät Hiekkamiehen kuudennelle kaudelle, jota ei koskaan tullut, mutta joka tapauksessa, Hiekkamies oli ainut suurvihollinen, joka sarjassa ei esiintynyt.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1981 Chris Latta Spider-Man and His Amazing Friends
2001 Daran Norris Spider-Man 2: Enter Electro
2007
2021
Thomas Haden Church Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3
Spider-Man: No Way Home
Spider-Man 3
2007 Fred Tatasciore Spider-Man: Friend or Foe
2008–2009 John DiMaggio Hämmästyttävä Hämähäkkimies
2012–2017 Dee Bradley Baker Ultimate Spider-Man
  • Juoksuhiekka, toinen Marvel-kustantamon hiekkaolento on voimiltaan Hiekkamiehen täydellinen kopio
  1. Sandman is number 72 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
  2. Small, Gretchen: Who Are the Elementals in SPIDER-MAN: FAR FROM HOME? Nerdist. 8.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.5.2019. (englanniksi)
  3. Coggan, Devan: New Spider-Man: No Way Home trailer swings headfirst into the multiverse Entertainment Weekly. 16.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2021. (englanniksi)