Ben Parker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ben Parker
Ben Parker, Peter Parkerin edesmennyt setä
Ben Parker, Peter Parkerin edesmennyt setä
Luoja(t) Stan Lee
Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Fantasy #15
Henkilötiedot
Oikea nimi Benjamin Parker
Status kuollut
Pituus 175 cm
Paino 79 kg
Henkilöllisyydet Ben-setä
Voimat ei supervoimia
Suhteet
Sukulaiset May Parker (vaimo)
Peter Parker (veljenpoika)

Ben Parker (Ben-setä) on fiktiivinen sarjakuvahahmo Marvelin sarjakuvamaailmassa. Hän on Peter Parkerin (Hämähäkkimies) setä ja hänen kuolemansa takia Hämähäkkimies syntyi. Hänen ensiesiintymisensä oli Amazing Fantasy #15-lehdessä, ja hänet loivat Stan Lee ja Steve Ditko.

Nuoruudessaan Ben Parker toimi karnevaalin sisäänheittäjänä New Yorkin Coney Islandilla. Työsuhteensa aikana Ben kiinnostui May Reillystä, kauniista mutta naiivista naisesta joka eli vanhempiensa kanssa Brooklynissä, kuten Benkin. May sen sijaan oli ihastunut itsevarmaan ja räikeään Johnny Jeromeen – jolla näytti olevan aina paljon rahaa, jopa laman aikana. Ben Parker teki parhaansa varoittaakseen Maytä, että Jeromella ei ollut hyvä mielessä, mutta nainen kuunteli vain omia hölmöjä unelmiaan.

Eräänä iltana Jerome tuli Mayn luokse pyytäen häntä karkaamaan kanssaan. Kun May yritti valita, Ben Parker ilmoitti että Johnny oli juuri ryöstänyt kultasepänliikkeen. Kun poliisit saapuivat, se iski Mayhyn kovasti – ja hän antoi sinä iltana sydämensä viisaalle ja luotettavalle Benille.

Kun Ben ja May olivat menneet naimisiin, Benin nuorempi veli ja käly, Richard ja Mary Parker – molemmat hallituksen agentteja – lähetettiin suorittamaan peitetehtävää. Antaen ainoan lapsensa Peterin Benin ja Mayn huomaan, Richard ja Mary lähtivät maasta, eivätkä palanneet koskaan.

Ben ja May adoptoivat Peterin ja kasvattivat hänet kuin oman poikansa, antaen eräänä päivänä Hämähäkkimiehen puvun pukevalle pojalle ehdotonta rakkautta ja järkkymätöntä tukea. Vaikka he olivat vanhempia kuin useimmat vanhemmat ja eivätkä koskaan rikkaita, he pärjäsivät säästäen missä pystyivät.

Benistä tuli veljenpoikansa paras ystävä ja he olivat erottamattomat. Hänen yrittäessään lisätä ujon ja ystävättömän Peterin itsetuntoa, Ben löysi vanhan laatikollisen sarjakuvia ullakolta ja antoi ne nuorelle miehelle välittämättä Mayn huolesta siitä, miten niiden väkivalta vaikuttaisi herkkään poikaan. Ben ei koskaan tiennyt että hän oli inspiroinut Hämähäkkimiehen syntymän.

Eräänä kohtalokkaana iltana murtovaras eksyi Parkerien taloon – ja vaikka hän ampui Benin, hän ei voinut tappaa Benin vaikutusta teini-ikäiseen Peteriin. Jopa kuolemassa Ben antoi Peterille yhden kaikenkattavan säännön: suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun.

Vuosia myöhemmin mestarivelho Tohtori Outo lävisti ulottuvuuksien rajan ja antoi Peterille mahdollisuuden viettää viisi minuuttia Ben-setänsä kanssa, jolloin vanhus antoi vielä yhden viisauden. Ben opetti Peterin hyväksymään tapahtuneet ja olemaan riittävän rohkea olemaan tyytyväinen itseensä. Peter puolestaan halusi pyytää anteeksi sedältään osaansa hänen kuolemassaan ja Ben vakuutti veljenpoikansa, ettei sitä tarvittu.

Ben Parker muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam Raimin Hämähäkkimies-trilogian kaikissa kolmessa osassa Ben-setää esittää Cliff Robertson.

Vuoden 2012 elokuvassa The Amazing Spider-Man Ben-setää esittää Martin Sheen.

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Ben Parker Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Ben Parker oli jo kuollut ennen Hämähäkkimies-animaatiosarjan tapahtumia ja esiintyi siksi joskus henkikuvana neuvomassa Hämähäkkimiestä jatkamaan taistelua rikollisia vastaan. Sarjan finaalijaksossa, toisessa maailmassa, hän olikin elossa. Äänenä Brian Keith.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.