Carnage (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carnage
Carnage
Carnage
Luoja(t) David Micheline
Mark Bagley
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #344 (Cletus Kasady)
Amazing Spider-Man #360 (Carnage)
Henkilötiedot
Oikea nimi Cletus Kasady
Status Kuollut (oletettavasti)
Edelliset ryhmäsidokset Carnagen "perhe"
Henkilöllisyydet Ei ole
Voimat pystyy luomaan erilaisia aseita puvullaan, pystyy muokkaamaan muotoaan melkein miten tahansa

Carnage on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, joka on sekä Hämähäkkimiehen että Venomin vihollinen. Hahmo esiintyi ensi kerran nimellä Cletus Kasady Amazing Spider-Man -lehden numerossa 344 ja Carnagena saman lehden numerossa 360.

Vuonna 2009 IGN-sivuston laatimalla kaikkien aikojen sarjakuvarikollisten listalla Carnage oli 90.[1]

Hahmon synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carnage syntyi, kun Eddie Brock alias Venom oli vankilassa. Venomin symbiootista jäi osa vankilaan, eli hän "lisääntyi". Hieman myöhemmin Cletus Kasady, sarjamurhaaja, vangittiin samaan selliin, jossa Venom oli ollut. Myöhemmin Kasady altistui selliin jääneelle osalle Venomin symbioottia.

Carnage pystyy symbiootin avulla luomaan erilaisia aseita, kuten veitsiä ja muita teräaseita. Hän pystyy myös ampumaan symbioottipuvustaan paloja. Carnage on usein ollut vankina Ravencroft-instituutissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdestätoista murhasta tuomittu psykopaattinen sarjamurhaaja Cletus Kasady vietti aikaansa uuden sellitoverinsa Eddie Brockin kanssa Ryker's Islandin vankilassa.[2] Venomina myös tunnettu Brock oli joutunut eroon symbioottisesta toisesta puolestaan, mutta olento palasi Brockin luo yhdistyäkseen isäntäänsä jälleen kerran. Venom murtauduttua vankilasta symbiootista oli kuitenkin jäänyt osanen selliin. Tämä löysi murhanhimoisesta Kasadysta isännän itselleen ja näin syntyi Carnage.[3] Hänkin pakeni vankilasta[4] ja aloitti tappamisen.

Saatuaan Brockin sellitoverin paon selville Hämähäkkimies tutki Kasadyn olleen St. Estesin poikakodissa – joka oli tuhoutunut tuhopoltossa. Aavistuksen perusteella Peter palasi tuhoutuneelle rikospaikalle. Siellä Hämähäkkimies taisteli Carnagea vastaan mutta voimakas olento päihitti hänet ja katosi. Yhdessä Liekin kanssa Hämähäkkimies matkusti saarelle, jonne hän oli paikantanut Brockin tiedustellakseen häneltä Carnagen tuhotöistä. Venom teki aselevon ja auttoi sankareita taltuttamaan Carnagen.[2] Hämähäkkimies ei pystynyt pysymään sopimuksessa; Ihmenelosten avulla hän järjesti Venomille väijytyksen ja vei hänet viranomaisten haltuun.

Carnage puolestaan siirrettiin Ravencroft-instituuttiin. Hänen voimansa tekivät hänestä miltei mahdottoman pitää kurissa; pian tämän jälkeen hän pakeni. Ulkomaailmassa Carnage liittoutui toisten sekopäiden Shriekin, Raadon, Demomörön ja Doppelgangerin kanssa. Venom liittoutui taas vastahakoisesti Hämähäkkimiehen kanssa tätä uhkaa vastaan. Muiden sankareiden avulla – joihin lukeutuivat Deathlok, Musta Kissa, Kapteeni Amerikka ja Rautanyrkki – he palauttivat Kasadyn Ravencroftiin. Tämäkään reissu ei kestänyt kauan. Seuraavan vankilapaon yhteydessä Kasady otti tehtäväkseen tappaa ainoan ystävänsä koskaan, Billy Bentinen – toivoen edistävänsä näin viestiään kaaoksesta ja tuhoavansa käsitykset, että ystävyyteen pitäisi vastata ystävyydellä. Hämähäkkimies päihitti Carnagen vasta kun Bentine huiputti olennon palaamaan ihmismuotoon, jolloin Kasady oli altis normaalille tyrmäykselle.

Muiden epäonnistuneiden pakoyritysten myötä Kasady vaikutti rypevän sen aiheuttamassa riemussa, mutta symbiootilla oli toinen temppu hihassaan: se yritti odottamatonta ja hylkäsi Kasadyn vallaten myöhemmin John Jamesonin, Ravencroftin turvallisuuspäällikön. Etsien Hämähäkkimiehen – jona tällöin toimi Ben Reilly – symbiootti salli seittisingon voittaa uuden isäntänsä. Ilman Jamesonia olento valtasi Benin luoden miltei voittamattoman Hämähäkkicarnagen. Benin tahdonvoima kuitenkin voitti; hän pystyi hallitsemaan symbiootin murhahaluja tarpeeksi kauan palauttaakseen sen Ravencroftiin, jossa se taltutettiin jälleen kerran. Päättäväinen symbiootti omaksui pian uuden lähestymistavan: se yritti riivata avaruutta tutkivan Hopeasurffarin luoden Kosmisen Carnagen. Tuntien symbioottien tappavan rodun ennestään Surffari voitti olennon ja sulki sen energiakoteloon.

Symbiootti pakeni lopulta ja palasi isäntänsä luokse, vain joutuakseen Venomin syömäksi jolloin Kasady jäi voimattomaksi. Mutta juuri kun maailma luuli Carnagen olevan lopullisesti mennyttä, Kasady pakeni taas Ravencroftista – kaukaisen äänen houkuttelemana Negatiiviselle vyöhykkeelle. Ääni kuului toiselle symbiootille. Vaikka olento ei ollut sama kuin Kasadyn aiempi loinen, se oli aivan yhtä tappava. Jälleen yhdessä itseään pahemman olennon kanssa Kasady taisteli Hämähäkkimiestä ja Blastaaria vastaan. Vaikka hänet vangittiin, kuolettava Carnage oli jälleen löytänyt tiensä takaisin maailmaan.

Myöhemmin Norman Osborn sai Carnagen symbiootin käsiinsä ja surmasi entisen rikostoverinsa, Phil Urichin, joka käytti viimeisinä vuosinaan Mörön nimeä. Osborn loi symbiootin ja kehittämänsä menninkäisseerumin avulla uuden superrikollisen, Punaisen menninkäisen.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carnage kykenee nostamaan 20 tonnia, muokkaamaan symbiootistaan esimerkiksi aseita sekä ampumaan siitä paloja. Lisäksi Carnage on yliluonnollisen ketterä, ja kykenee muuttumaan näkymättömäksi tai muokkaamaan itsensä "normaalimman" näköiseksi. Carnage ei pysty tuottamaan seittiä, toisin kuin Venom ja Hämähäkkimies.

Ultimate Carnage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Carnage esiintyi Hämähäkkimiehen Ultimate Spider-Man -lehdessä vuonna 2006. Tutkija Curt Connors yritti keksiä "yleislääkkeen" Peterin verta tutkimalla, joka olisi voinut parantaa esimerkiksi syövän.

Koe epäonnistui, ja kokeesta syntyi Carnage. Carnage alkoi "syödä" ihmisiä, jotta hänestä tulisi Peterin näköinen. Uhreja olivat muun muassa Gwen Stacy. Hämähäkkimies onnistui kukistamaan Carnagen, kun siitä tuli valmis. Peter kuitenkin päätti lopettaa Hämähäkkimiehen tarun.

Carnage muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Cletus Kasady eli Carnage esiintyi animaatiossa vasta vuoden 1994 Hämähäkkimies-sarjassa. Näillä muutamilla kerroilla häntä ääninäytteli Scott Cleverdon.[5]

Carnage Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Jaksot, joissa Cletus Kasady/Carnage esiintyvät:

37 "Venomin paluu",

38 "Carnage" ja

Jaksossa 50 "Mary Janen etsintä" oli Mysterion rakentama Carnage-robotti.

64–65 Hämähäkkisodissa (Carnage-symbiootti yhdistettynä Peter Parkeriin) (tosin on mahdollista, ettei Carnagen symbiootti ole sama kuin se oli tässä maailmassa).

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2018 Venom -elokuvassa Cletus Kasady nähdään vain lyhyesti elokuvan lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa. Siinä Venomina tunnettu Eddie Brock menee San Quentinin vankilaan haastattelemaan Kasadyä, joka vannoo pakenevansa ja tuovansa kaupunkiin ”verilöylyn”. Elokuvassa ja sen vuonna 2021 tulevassa jatko-osassa, Venom: Let There Be Carnagessa, häntä näyttelee Woody Harrelson.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1996 Scott Cleverdon Hämähäkkimies
1999–2001 Michael Donovan Hämähäkkimies
2000 Dee Bradley Baker Spider-Man
2009 Mark Hamill Marvel: Ultimate Alliance 2
2014 David Agranov The Amazing Spider-Man 2 Game
2018
2021
Woody Harrelson Venom
Venom: Let There Be Carnage

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carnage is number 90 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
  2. a b Amazing Spider-Man #361
  3. Amazing Spider-man #344-345
  4. Amazing Spider-Man #359
  5. Behind the Voices behindthevoiceactors.com. Viitattu 9.10.2017.