Rautanyrkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautanyrkki
Luoja(t) Roy Thomas & Gil Kane
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Marvel Premiere #15 (toukokuu 1974)
Henkilötiedot
Oikea nimi Daniel ”Danny” Rand
Ryhmäsidokset Uudet Kostajat
Vuokrasankarit
Puolustajat
Immortal Weapons
Ukonnuolet
YPKVV
Henkilöllisyydet Daredevil, Elävä Ase, Nuori Lohikäärme, Daniel Thomas Rand
Voimat Itsepuolustuslajien mestari
Qin keskittäminen nyrkkeihinsä
Tehostetut fyysiset ominaisuudet
Parantavat voimat

Rautanyrkki (engl. Iron Fist), oikealta nimeltään Daniel ”Danny” Rand, on Marvel-kustantamon supersankari, jonka loivat Roy Thomas ja Gil Kane. Hahmo nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1974 lehden Marvel Premiere numerossa 15. Hahmo oli myös toinen päähenkilö sarjakuvassa Power Man and Iron Fist, jossa hän ja Luke Cage kuuluivat supersankariryhmään nimeltä Vuokrasankarit. Hahmon syntytarinaa ja fiktiivistä historiaa laajennettiin entisestään sarjakuvan The Immortal Iron Fist myötä. Rand on myös Matt Murdockin henkilöllisyyden suojaamiseksi esiintynyt joskus Daredevilinä.[1][2][3]

Hahmo esiintyi näyteltynä Netflixin kautta julkaistussa televisiosarjassa Iron Fist, jossa häntä näytteli Finn Jones.[4]

Hahmon tausta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Danny Randin isä Wendell Rand oli nuorena poikana eksynyt toisessa ulottuvuudessa sijaitsevaan K’un-Lunin mystiseen kaupunkiin. Hän pelasti kaupungin hallitsijan, lordi Tuanin, joka adoptoi hänet. Ajan myötä Wendell lähti kaupungista ja hänestä tuli varakas liikemies New Yorkissa. Hän meni naimisiin seurapiirikaunotar Heather Duncanin kanssa ja Danny syntyi heidän pojakseen.

Wendell perusti myöhemmin retkikunnan, jonka tarkoituksena oli löytää Tiibetistä K’un-Luniin vievä ulottuvuusportti, joka aukesi kerran kymmenessä vuodessa. Heatherin ja 9-vuotiaan Dannyn lisäksi retkikuntaan kuului myös Wendellin liikekumppani Harold Meachum. Wendellin jäädessä roikkumaan kallionkielekkeelle, Meachum irrotti tämän otteen saadakseen itselleen sekä Wendellin osuuden tämän liiketoimista että Heatherin, johon oli rakastunut. Riippusillan luona Heather kieltäytyi Meachumin avusta, mutta sitten sudet hyökkäsivät hänen ja Dannyn kimppuun. Huolimatta K’un-Lunin jousiampujien yrityksistä pelastaa hänet, Heather kuoli ja jousiampujat veivät Danielin mukanaan K’un-Luniin, jonka nykyinen hallitsija oli Tuanin poika Yu-Ti. Yu-Ti antaa Dannyn jäädä ja Lei Kung Myrskyisä alkaa opettaa Dannylle kungfu-taitoja.

Dannystä tulee yksi Lei Kungin lahjakkaimmista oppilaista ja hän tekee nyrkeistään kestävämpiä iskemällä niitä hiekkaa, soraa ja kiveä vasten. 19-vuotiaana Danny saa tilaisuuden ansaita Rautanyrkin titteli haastamalla lohikäärme Shou-Laon, joka vartioi sisältään revittyä sulaa sydäntään. Huomattuaan Shou-Laon saavan elinvoimaa sydämestään lohikäärmeenmuotoisen arpensa kautta, Danny peittää arven omalla kehollaan ja pitää kiinni, kunnes Shou-Lao kuolee. Samalla Dannyn rintaan palaa lohikäärmeen muotoinen tatuointi. Hän astuu luolaan ja iskee nyrkkinsä olennon sulaa sydäntä pitävään astiaan. Lopulta Dannyn kädet saivat kyvyn hohtaa mystistä energiaa ja hänestä oli tullut Rautanyrkki.

K’un-Lunin ja Maan välisen ulottuvuusportin auettua 10 vuotta myöhemmin, Danny lähtee etsimään isänsä tappajaa. Pukeutuneena Rautanyrkin seremoniakaapuun, hän palaa New Yorkiin ja etsii Harold Meachumin käsiinsä. Yritettyään useita kertoja tappaa hänet, Danny kohtaa hänet lopulta toimistossaan, mutta saa huomata, että Meachumin jalat olivat amputoitu hänen Tiibetissä kärsimiensä vakavien paleltumien vuoksi. Meachum on valmis hyväksymään kohtalonsa, mutta Rautanyrkki säälii häntä ja lähtee. Silloin tuntematon ninja tappaa Meachumin, jonka tytär Joy syyttää Rautanyrkkiä tämän kuolemasta. Lopulta Rautanyrkki puhdisti nimensä saatuaan ninjan kiinni ja aloittaa oman supersankariuransa apunaan yksityisetsivä Colleen Wing sekä poliisivoimista eronnut Misty Knight, josta tuli Danielin tyttöystävä. Hänen merkittävimpiä vihollisiaan olivat Mestari Khan (jolle Meachumin murhannut ninja työskenteli) sekä Davos alias Steel Serpent, Lei Kungin karkotettu poika, joka halusi Rautanyrkin voiman itselleen.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Konsolipelit
2007 John Rubinow Spider-Man: Friend or Foe
2009 Mikey Kelley The Superhero Squad Show Marvel: Ultimate Alliance 2
2011, 2012 Loren Lester The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes Ultimate Marvel vs. Capcom 3
2012–2017 Greg Cipes Ultimate Spider-Man
Lego Marvel Super Heroes: Maximum Overload
Disney Infinity
2013 Johnny Yong Bosch Marvel Heroes
2013 Andrew Kishino Lego Marvel Super Heroes
2017–2018 Finn Jones Iron Fist
The Defenders
Luke Cage
  1. Daredevil #87
  2. Sisällissota #5
  3. Sisällissota #7
  4. Strom, Marc: Finn Jones to Star in the Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist' Marvel.com. 17.3.2016. Arkistoitu 1.4.2016. Viitattu 17.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]