Gwen Stacy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gwen Stacy
Gwen Stacy, Peter Parkerin ensirakkaus ja ensimmäinen tyttöystävä.
Gwen Stacy, Peter Parkerin ensirakkaus ja ensimmäinen tyttöystävä.
Luoja(t) Stan Lee
Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #31
Henkilötiedot
Oikea nimi Gwendolyn "Gwen" Stacy
Status kuollut
Henkilöllisyydet Gwendolyn "Gwen" Stacy
Voimat Ei supervoimia
Suhteet
Sukulaiset George Stacy (isä, kuollut)

Gwendolyn "Gwen" Stacy on Marvel-kustantamon luoma sarjakuvahahmo. Hän toimi sivuhahmona Hämähäkkimiehen sarjakuvaseikkailuissa ja oli Peter Parkerin ensimmäinen todellinen tyttöystävä. Hänen ensiesiintymisensä tapahtui Amazing Spider-Man lehden numerossa 31. Hahmon loivat Stan Lee ja Steve Ditko.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gwen Stacy oli Peter Parkerin eli Hämähäkkimiehen ensirakkaus. He tapasivat Empire Staten yliopistossa – Peter oli tiedenörtti Midtownin lukiosta ja Gwen oli muodikas pintaliitäjä Standard-lukiosta. Heidän ensitapaamisensa ei sujunut hyvin. Yhteinen ystävä Flash Thompson esitteli Peterin Gwenille ja hänen ystävälleen Harry Osbornille, mutta Parker ohitti heidät kaikki ollessaan huolestunut May-tätinsä sairaudesta ja erostaan tyttöystävästään Betty Brantista. Ajan myötä Peter sopi välinsä Gwenin, Harryn ja Flashin kanssa – jatkaen mainettaan ylpeänä stipendiopiskelijana. Huolimatta ystäviensä ennakkoluuloista Peteriä kohtaan Gwen aisti, että Peterissä oli muutakin kuin pinnalta katsoen saattoi luulla. Pian voitettuaan Vihreän Menninkäisen Hämähäkkimiehen osassa, Parker ilmaantui kouluun moottoripyörällä varmistaen Gwenin arvailut ja aloittaen heidän romanssinsa.

Heidän nupullaan olevaan suhdettaan koeteltiin heti Mary Jane Watsonille – May-tädin ystävän Anna Watsonin loisteliaalla sisarentyttärellä. Aloitteleva näyttelijätär Mary Jane sopeutui pian Peterin ystäväjoukkoon aiheuttaen kitkaa itsensä ja Gwenin välille. Gwen luuli Mary Janen kilpailevan Peteristä mutta hänen suhteensa Peteriin vahvistui ja epäily jäi siihen. Mary Jane oli aivan liian villi asettumaan yhden miehen luokse, eikä tosissaan haastanut Gweniä paikasta Peterin sydämessä. Mutta Peterin salattu elämä Hämähäkkimiehenä oli suurin uhka heidän suhteelleen. Unohdettuja tapaamisia, selittämättömiä poissaoloja, kertomattomia salaisuuksia – kaikki haastoivat heidän rakkautensa. Mutta Gwenin viisas isä, poliisikomisario George Stacy, hyväksyi Peterin lämpimästi ja teki mitä pystyi heidän pitämisekseen yhdessä. Epäonneksi George Stacy kuoli suojellessaan viatonta lasta Hämähäkkimiehen taistellessa Tohtori Mustekalaa vastaan, ja Gwen piti sankaria vastuussa täyttäen Peterin salaisella kärsimyksellä.

Gwen vieraili Norman Osbornin luona ja tuntien vetoa miehen sisäiseen tuskaan (joka aiheutui hänen kahdesta henkilöllisyydestään) ja myös valtaan, antautui hetkelliseen intohimoon, jolla olisi valtavat seuraamukset. Gwen tuli raskaaksi ja matkusti Eurooppaan synnyttämään lapset salassa; keskosina syntyneet kaksoset olivat kuitenkin fyysisesti täysikasvuisia. Palattuaan Gwen suunnitteli kertovansa Peterille, mutta hän ei koskaan saanut mahdollisuutta. Saatuaan muistonsa Peterin henkilöllisyydestä takaisin Norman, Vihreä Menninkäinen, paloi halusta kostaa Hämähäkkimiehelle ja Gwenille perillistensä salailuista. Menninkäinen sieppasi Gwenin eikä Hämähäkkimies pystynyt estämään häntä työntämästä tyttöä alas Brooklynin sillalta. Yrittäen epätoivoissaan pelastaa rakkaansa, Hämähäkkimies ampui seitin joka tarttui Gweniä nilkasta – vain havaitakseen tytön olevan jo kuollut, putouksensa šokin tappamana, tai ehkä (kuten Peterin painajaisissa tulevina vuosina) niska murtuneena äkillisen pysäyksen takia. Peterin rakkaus ja kaipaus Gwen Stacya kohtaan elää ikuisesti hänen muistoissaan. Peter omisti Gwen Stacyn kirjaston hänen muistolleen.

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämähäkki-Gwen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehtoisessa todellisuudessa nimeltä Maa-65, Gwen Stacy sai pureman radioaktiiviselta hämähäkiltä Peterin sijasta ja ryhtyy supersankariksi alun perin nimellä Hämähäkkinainen (engl. Spider-Woman), mutta tunnettu myöhemmin myös nimellä Hämähäkki-Gwen (engl. Spider-Gwen). Hän kuului myös Mary Jane Watsonin muodostamaan bändiin nimeltä Mary Janes. Pian sen jälkeen, kun Gwen alkaa taistella rikollisuutta vastaan, Peter Parker alkaa suunnitella kostoa kiusaajiaan vastaan. Peteristä tulee kyseisen todellisuuden versio Liskosta. Gwen onnistuu pysäyttämään Peterin, joka kuolee käyttämänsä kemikaalin takia. Pormestari J. Jonah Jameson syyttää Hämähäkkinaista tästä ja käskee poliisien jahdata häntä. Gwenin isä, joka on tässäkin todellisuudessa poliisikomisario, johtaa etsintöjä.[1]

Gwen Stacy muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gwen Stacy Hämähäkkimies -animaatiosarjassa.
Gwen Stacy elokuvassa Spider-Man 3 - Hämähäkkimies 3.
Gwen Stacy elokuvassa The Amazing Spider-Man.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gwen Stacy esiintyi Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa 1990-luvulla. Gwen nähtiin vain sarjan päätösjaksossa toisen maailman Hämähäkkimiehen vaimona, koska tekijät eivät halunneet sarjaan hahmoa, joka tulee kuolemaanlähde?. Hänen äänenään oli Mary Kay Bergnan.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gwen Stacy nähdään elokuvassa Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3, jossa häntä näyttelee Bryce Dallas Howard. Alun perin ohjaaja-käsikirjoittaja Sam Raimi oli kirjoittanut käsikirjoitukseen kokonaan uuden naishahmon, joka ajaa Mary-Janen mustasukkaiseksi. Myöhemmin tuottaja Laura Ziskin pyysi Raimia nimeämään hahmon Gwen Stacyksi, jotta hahmoa voitaisiin käyttää elokuvasarjan jatko-osissa. Raimi ei aluksi innostunut ehdotuksesta, koska sarjakuvissa Gwen Stacy esitellään ennen Mary-Jane Watsonia, joka oli ollut Parkerin rakkaudenkohde Raimin aiemmissa Spider-Man -elokuvissa. Harkinnan jälkeen hän kuitenkin suostui ehdotukseen.[2]

Emma Stone näytteli Gweniä The Amazing Spider-Man -elokuvassa ja sen jatko-osassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Edge of Spider-Verse #2. Marvel Comics
  2. Lee, Patrick: Producers Beefed Up Spidey 3 Scifi.com. 27.4.2007. Viitattu 8.5.2016. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.