Romutusryhmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Romutusryhmä. Vasemmalta oikealle Romuttaja, Paaluttaja, Pallosalama ja etualalla Maansiirtäjä.

Romutusryhmä (esiintynyt Suomessa myös nimellä Romuttajat) on Marvel-kustantamon superroistoryhmä, johon kuuluu neljä jäsentä: Romuttaja, Pallosalama, Paaluttaja ja Maansiirtäjä. Ryhmän ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Defenders-lehden numerossa 17 vuonna (1974).

Suomessa Romutusryhmä esiintyi kokonaisuudessaan Hämähäkkimies -lehden numerossa 9 (1987) (Pallosalama oli esiintynyt jo tätä aikaisemmin Suomessa Romutusryhmästä).

Romutusryhmä muodostettiin kun Dirk Garthwaite - Romuttaja - sai pyynnön tohtori Eliot Franklinilta. Molemmat miehet istuivat tuomiotaan vankilassa ja Franklin pyysi Romuttajaa palauttamaan Gamma-pommin, jonka hän oli suunnitellut. Franklin aikoi kiristää pomminsa avulla New Yorkin kaupungilta miljoonia dollareita lunnaina.

Romuttaja tarttuu tarjoukseen ja onnistuukin iskemään näppinsä lumottuun sorkkarautaansa. Valtava myrsky puhkeaa ja Romuttaja käskee Franklinia ja kahta muuta vankia, Henry Campia ja Brian Caluskya tarttumaan sorkkarautaan yhtäaikaisesti. Kosketuksen hetkellä salamanisku osuu rautaan ja muuttaa neljä miestä yli-inhimillisen voimakkaiksi - Romutusryhmäksi.

Romutusryhmä pakenee vankilasta ja aikovat toteuttaa Franklinin, eli Pallosalaman suunnitelman. Ryhmän epäonneksi Puolustajat ja Luke Cage estävät katalat suunnitelmat[1].

Vuosien kuluessa Romutusryhmä on jokseenkin rutinoitunut - he pakenevat vankilasta, taistelevat sankareita vastaan ja häviävät palaten vankilaan. Uransa aikana Romutusryhmä on taistellut Kapteeni Amerikkaa, Rautanyrkkiä, Hämähäkkimiestä, Möykkyä, Namoria, Kostajia ja tietenkin päävastustajaansa Thoria vastaan. Ensimmäisessä taistelussaan Thoria vastaan Romutusryhmä odotti helppoa voittoa. Thor kuitenkin raivostui joukkion surmattua viattoman sivustakatsojan ja voittaa ryhmän ylivoimaisesti[2]. Myöhemmin Pallosalama pakenee ja saa käsiinsä Romuttajan sorkkauraudan. Aseiden avulla hän yrittää haastaa Hämähäkkimiehen, mutta kukistuu vastustajansa nokkeluuden avulla[3].

Myöhemmin Romutusryhmä tempautuu mukaan Tuonpuoleisen järjestämään Salattuihin Sotiin[4]. Heidän menestyksensä on lievästi sanoen surkeata, mm. Hulktar pieksee kaikki neljä yhtaikaisesti - itse edes hengästymättä.

Romutusryhmän halveksittavin teko oli kuitenkin Herkulekseen kohdistuneen iskuun osallistuminen. Ryhmä miltei tappoi murhanhimossaan Herkuleksen, joka kuitenkin selviää vammoistaan ja Thorin avulla voittaa myöhemmin pahoinpitelijänsä[5].

  • Romuttaja (Dirk Garthwaite), joukon johtaja, jolla on tuhoutumaton sorkkarauta.
  • Pallosalama (tohtori Eliot Franklin), sadistinen älykkö, jolla on valtava romutuskuula.
  • Paaluttaja (Brian Philip Calusky), suurisuinen roisto, joka käyttää kivikovia nyrkkejään painottamaan suuria sanojaan.
  • Maansiirtäjä (Henry Camp), joka taistelee puskemalla vastustajiaan päällään.

Alun perin kaikilla näillä superroistoilla oli valtava fyysinen voima, nopeus, kestävyys ja haavoittumattomuus. Äskettäin Romuttajan omat voimat ovat kuitenkin kasvaneet drastisesti: ne ovat nykyään selkeästi suuremmat kuin Romutusryhmän muilla jäsenillä.

Ultimate Romutusryhmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -jatkumossa Romutusryhmä toimii eräänlaisena siivouspalveluna yrityksessä, joka vastaa supersankarien taistelujen tuhojen korjaamisesta.

Romutusryhmä muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki neljä ryhmän jäsentä esiintyvät välivastuksena Marvel: Ultimate Alliance -videopelissä.

  1. Defenders (Vol. I) #17 - 19. Marvel Comics.
  2. Amazing Spider-Man (Vol. I) #248. Marvel Comics.
  3. Hämähäkkimies #4(1984). Kustannus Oy Semic.
  4. Hämähäkkimies 9 (1987). Kustannus Oy Semic.
  5. Thor (Vol. I) #418. Marvel Comics.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]