Deadpool (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Sen perustana olevasta sarjakuvahahmosta on oma artikkeli.
Deadpool
Virallinen juliste.
Virallinen juliste.
Ohjaaja Tim Miller
Käsikirjoittaja
Perustuu Fabian Niciezan ja Rob Liefeldin sarjakuvahahmoon Deadpool
Tuottaja
Säveltäjä Tom Holkenborg
Kuvaaja Ken Seng
Leikkaaja Julian Clarke
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta
Kesto 108 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 58 miljoonaa dollaria
Tuotto 782,6 miljoonaa dollaria[2]
Seuraaja Deadpool 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Deadpool on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediallinen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin samannimiseen sarjakuvahahmoon. Se on X-Men-elokuvasarjan kahdeksas osa. Elokuvan on ohjannut Tim Miller ja käsikirjoittaneet Rhett Reese ja Paul Wernick. Pääosissa näyttelevät Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T. J. Miller, Gina Carano, Leslie Uggams, Brianna Hildebrand ja Stefan Kapičić. Elokuvassa antisankari Wade Wilson alkaa jahdata miestä, joka melkein tuhosi hänen elämänsä.[3]

Elokuvan suunnittelu alkoi helmikuussa 2004 New Line Cinemalla, ja eteni läpimenoajalle maaliskuussa 2005, kun 20th Century Fox osti hahmon elokuvaoikeudet. Toukokuussa 2009, Reynoldsin näyteltyä hahmoa elokuvassa X-Men Origins: Wolverine, Fox lainasi elokuvan käsikirjoittajille ja Miller palkattiin tekemään ensiohjauksensa Deadpoolin ohjaajana huhtikuussa 2011. Heinäkuussa 2014 julkisuuteen vuotaneiden CGI-testikuvausten herättämä suosio sai Foxin aloittamaan elokuvan tuotannon saman vuoden syyskuussa. Sivunäyttelijät valittiin vuoden 2015 alussa, ja kuvaukset alkoivat Vancouverissa maaliskuussa kestäen toukokuuhun asti.

Deadpool sai ensiesityksensä Pariisissa 8. helmikuuta 2016 ja sai ensi-iltansa Suomessa ja Yhdysvalloissa 12. helmikuuta 2016.[4] Elokuva oli taloudellinen suurmenestys, tuottaen yli 782 miljoonaa dollaria ja rikkoen useita elokuvatuottoihin liittyviä ennätyksiä, tullen vuoden 2016 seitsemänneksi eniten tuottaneeksi elokuvaksi, eniten tuottaneeksi R-ikärajoitetuksi (Suomessa 16) elokuvaksi sekä X-Men -elokuvasarjan eniten tuottaneeksi elokuvaksi. Se sai pääosin positiivisen vastaanoton, monien ylistäessä Reynoldsin näyttelemistä, elokuvan tyyliä, mustaa huumoria, toimintakohtauksia ja uskollisuutta lähdemateriaalille. Menestymisen johdosta Fox päätti oitis toteuttaa sille jatko-osan Deadpool 2, jonka Suomen ensi-ilta oli 15. toukokuuta 2018.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Wade Wilson (Ryan Reynolds) on entinen sotilas, joka työskentelee New Yorkissa palkkasoturina ja tapaa baarissa ilotytön nimeltä Vanessa Carlysle (Morena Baccarin), jonka kanssa hän päätyy parisuhteeseen. Vuoden kuluttua he päättävät mennä kihloihin, mutta sitten Wilson pyörtyy ja saa tietää sairastavansa lukuisia eri syöpiä. Vaikka Vanessa vannoo pysyvänsä Wilsonin rinnalla loppuun asti, Wilson ei halua tämän näkevän hänen kuolemaansa.

Erään peiteorganisaation jäsen nimeltä Jared ehdottaa Wilsonille kokeellista hoitoa ja vastentahtoinen Wilson suostuu. Hänet viedään kaukaiseen laboratorioon, missä hän tapaa Ajaxin (Ed Skrein) sekä tämän assistentin Angel Dustin (Gina Carano). Ajax rokottaa Wilsoniin mutaation aktivoivaa seerumia ja syöksee miehen päiviä kestävään kidutuksen kierteeseen. Mitään ei tapahdu, joten Ajax sulkee Wilsonin ilmatiiviiseen kammioon lähes tukehtumiskuoleman partaalle, jolloin Wilsonin mutanttigeeni aktivoituu, parantaen hänet syövästään, mutta pahasti arpeuttaen Wilsonin kehon. Wade karkaa lasikammiosta räjäyttämällä sen ja hyökkää Ajaxin kimppuun. Ajax saa yliotteen taistelussa kertoessaan voivansa parantaa Wilsonin. Mutta sitten hän lävistää tämän betoniraudalla ja jättää hänet kuolemaan palavaan laboratorioon.

Wilson selviää ja aikoo palata Vanessan luokse, mutta kuitenkin pelkää tämän kavahtavan hänen palaneita kasvojaan ja pysyy kaukana tästä. Puhuttuaan parhaan ystävänsä Weaselin kanssa, Wilson aikoo etsiä Ajaxin käsiinsä saadakseen tältä parannuskeinon. Hän ryhtyy naamioiduksi omankädenoikeuden edustajaksi nimellä ”Deadpool” ja muuttaa sokean vanhan naisen, Alin (Leslie Uggams), luokse. Wilson seuraa Ajaxia erään autosaattueen luokse ja vaatii tältä parannusta. Mutta kohtaamisen keskeyttävät Kolossi (Stefan Kapičić) ja Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand), jotka yrittävät taivutella Deadpoolia liittymään Ryhmä-X:ään. Mutta Ajaxin päästessä pakoon, Deadpool pakenee käsiraudoista leikkaamalla ranteensa poikki. Hänen kätensä kasvaa yön aikana takaisin.

Ajax ja Angel menevät Weaselin baariin ja he saavat tietoja Vanessasta. Weasel varoittaa Wilsonille Vanessan olevan vaarassa ja he lähtevät strippiklubille, jossa Vanessa työskentelee. Ajax ja Angel Dust kuitenkin ehtivät kidnapata Vanessan ja järjestävät tapaamisen Wilsonin kanssa romuttamolla, jossa on käytöstä poistettu helialus. Wilson pyytää apuun Kolossin ja Negasonicin, jotka suostuvat auttamaan ja lähtevät romuttamolle kohtaamaan Ajaxin, Angel Dustin ja näiden palkkasoturit. Kolossi ja Negasonic taistelevat Angel Dustia vastaan ja Wilson tappaa kaikki palkkasoturit ennen kuin kohtaa Ajaxin kaksintaistelussa helialuksen hylyn päällä. Taistelun aikana Negasonic aiheuttaa hylyn kaatumisen, mutta Kolossi pelastaa sekä hänet että Angel Dustin. Deadpool pelastaa Vanessan ja haavoittaa Ajaxia. Hän vaatii Ajaxilta parannuskeinoa. Mutta kun Ajax kertoo, ettei sitä ole, Deadpool tappaa hänet, vastoin Kolossin neuvoja. Vanessa on vihainen siitä, että Wilson hylkäsi hänet, mutta ymmärrettyään syyn, he tekevät sovinnon ja suutelevat.

Lopputekstien jälkeen Deadpool kertoo katsojille elokuvan olevan ohi ja paljastaa, että jatko-osassa hahmokaartiin liittyy Cable.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ryan Reynolds   … Wade Wilson / Deadpool  
 Morena Baccarin   … Vanessa Carlysle  
 Ed Skrein   … Francis Freeman / Ajax  
 T. J. Miller   … Weasel  
 Gina Carano   … Angel Dust  
 Leslie Uggams   … Sokea Al  
 Brianna Hildebrand   … Negasonic Teenage Warhead  
 Stefan Kapičić   … Piotr Rasputin / Kolossi (ääni)  
 Karan Soni   … Dopinder  
 Jed Rees   … Rekrytoija  
 Michael Benyaer   … Warlord  
 Randal Reeder   … Buck  
 Style Dayne   … Jeremy  
 Kyle Cassie   … Gavin Merchant  
 Taylor Hickson   … Meghan Orlovsky  
 Stan Lee   … striptease-klubin DJ (cameo)  
 Rob Liefeld   … palkkasoturi Weaselin baarissa (cameo)  

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deadpool 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Deadpool 2

Deadpool 2 saa suunnitelmien mukaan ensi-iltansa 1. kesäkuuta 2018.[5] Sen ohjaa David Leitch ja käsikirjoittavat Reese ja Wernick.[6] Drew Goddard, joka oli ollut ehdolla ohjaajaksi, konsultoi käsikirjoitusta.[7] Kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2017,[8] ja Reynolds, Baccarin,[9] T. J. Miller,[10] Uggams,[11] Hildebrand ja Kapičić palaavat rooleihinsa.[12] Laajan haun jälkeen Josh Brolin valittiin näyttelemään Cablea.[8] Elokuva tutkii tapahtumia, jotka tulevat johtamaan X-Voiman perustamiseen.[13]

Deadpool 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fox alkoi marraskuussa 2016 suunnitella toista jatko-osaa, jossa X-Voima esiintyy.[14] Maaliskuussa 2017 Reese vahvisti, että Deadpool 2 johtaisi X-Voiman muodostamiseen ja että ryhmän oma elokuva olisi erillinen Deadpool 3:sta, "joten luulen, että voimme mennä kahta polkua. [X-Force] on se minne käynnistämme jotain suurempaa, mutta sitten [Deadpool 3 on] jotain minkä olemme sopineet ja jossa pysymme henkilökohtaisissa ja pienissä asioissa".[15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. DEADPOOL British Board of Film Classification. Viitattu 4.2.2016. (englanniksi)
 2. Deadpool (2016) Box Office Mojo. Viitattu 10.12.2019. (englanniksi)
 3. Morena Baccarin Nabs Female Lead in 'Deadpool' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 18.2.2015. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)
 4. McNary, Dave: Deadpool Release Date: Fox Dates Deadpool for Feb. 12, 2016 Variety. 18.9.2014. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)
 5. 'Deadpool 2' Lands June 2018 Release Date The Hollywood Reporter. 22.4.2017. Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)
 6. Kit, Borys & Galuppo, Mia: It's Official: 'John Wick' Director David Leitch to Helm 'Deadpool 2' The Hollywood Reporter. 18.11.2016. Viitattu 15.12.2016. (englanniksi)
 7. Weintraub, Steve: Exclusive: Drew Goddard Is Working on the ‘Deadpool 2’ Script Collider. 22.2.2017. Viitattu 13.4.2017. (englanniksi)
 8. a b Kit, Borys: Josh Brolin to Play Cable in 'Deadpool 2' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 12.4.2017. Viitattu 13.4.2017. (englanniksi)
 9. Chichizola, Corey: What Morena Baccarin Really Wants To See Happen In Deadpool 2 CinemaBlend. 29.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 10. Roman, Julian: T.J. Miller Promises More Weasel in Deadpool 2 | EXCLUSIVE MovieWeb. 23.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 11. Morales, Wilson: Exclusive: Leslie Uggams To Return In Deadpool 2 BlackFilm.com. 19.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 12. Goldberg, Matt: Exclusive: Colossus and Negasonic Teenage Warhead Will Return in 'Deadpool 2' Collider.com. 12.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 13. Goldberg, Matt: ‘Deadpool 2’ Writers on Laying the Foundation for ‘X-Force’ Collider.com. 13.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 14. Kit, Borys: Fox's X-Men Issues: Jennifer Lawrence Unsigned, 'Deadpool' Defections, 'Gambit' on Hold The Hollywood Reporter. 9.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
 15. Eisenberg, Eric: Why Deadpool 3 And X-Force Will Be Very Different Projects CinemaBlend. 21.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]