Kyklooppi (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyklooppi
Kyklooppi, Ryhmä-X:n pitkäaikainen johtaja
Kyklooppi, Ryhmä-X:n pitkäaikainen johtaja
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen The X-Men nro 1 (syyskuu 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Scott Summers
Status Aktiivinen
Pituus 190 cm
Paino 88 kg
Ryhmäsidokset Ryhmä-X
Edelliset ryhmäsidokset Tekijä-X
Voimat Optiset säteet
Suhteet
Sukulaiset Alex Summers (veli) Christopher Summers (isä) Anne Summers (äiti) (kuollut)

Kyklooppi, oikealta nimeltään Scott Summers, on Marvel Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari ja Ryhmä-X:n johtohahmo. Stan Leen ja Jack Kirbyn luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1963 The X-Men-sarjakuvalehden ensimmäisessä numerossa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kykloopin alias Scott Summersin historia on kokenut vuosien ajan erilaisia muutoksia niin pienissä kuin suurissa määrin. Keskeisin aihe on ollut hahmon synnyintarina. Lapsena hän joutui orvoksi nähdessään vanhempiensa kuolevan lento-onnettomuudessa. Hän ja veljensä Alex olivat ainoita selviytyjiä onnettomuudesta, kun vanhempansa laittoivat pojat ainoaseen toimivaan laskuvarjoon. He pakottivat lapsiaan hyppäämään lentokoneesta pois juuri ennen törmäämistä. Jälkeenpäin veljekset joutuivat eroon toisistaan ja Scott vietti aikansa orpokodissa. Tietämättään orpokotia hallitsi salaa Herra Pahuus.

Vuosia myöhemmin 16-vuotiaana Scott alkoi kärsiä kovista päänsäryistä ja silmien pakotuksesta. Hän meni tapaamaan erikois-silmälääkäriä Washingtoniin, joka huomasi, että rubiinikvartsista tehdyt silmälasit lopettaisivat pojan kivut. Sittemmin Scottin ollessa vierailulla New Yorkissa, hänen kehittyvät mutanttikykynsä tuli lopulta esille ja hänen hallitsematon optinen säteensä hajotti nosturin, joka aiheutti suuren esineen putoamisen väkijoukkoon. Scott pelasti ihmiset toisella säteellä, mutta he muuttuivatkin lynkkausjoukoksi. Scott pakeni lopulta paikalta junalla. Samaan aikaan roisto nimeltä Timanttilyhty pakotti pojan auttamaan häntä rikoksissaan. Paikalle saapunut Professori X pelasti Scottin Timanttilyhdyltä ja pyyhki ihmisjoukon muistin Scottin vahingon aikaista tapahtumista. Professori pyysi Scottia liittymään Ryhmä-X:n ensimmäisenä virallisena jäsenenä, johon Scott myös suostui.[1]

Scott sai koodinimekseen Kyklooppi ja joutui pian ryhmän ensimmäisessä tehtävässä taistelemaan Magnetoa vastaan.[2] Hän rakastui myöhemmin Jean Greyhyn, mutta vaaran pelon vuoksi ei näyttänyt vuosiin tunteitaan naista kohtaan.[3] Aikaa myöhemmin Magneton kohtaamisesta Ryhmä-X kohtasi ensimmäistä kertaa Mutanttien Veljeskunnan.[4] Taistelun jälkeen Kykloopista tuli Ryhmä-X:n uusi kenttäjohtaja[5], jolloin hänen ryhmäänsä kuuluivat Jean Greyn lisäksi Jäämies, Enkeli, Peto, Polaris ja myöhemmin mukaan tullut veljensä Alex. Vuosien jälkeen hänen ryhmänsä taisteli Krakoa vastaan, jonka seurauksena Kyklooppi oli ainut Ryhmän-X:n jäsen, joka kykeni pakenemaan elävältä saarelta Professori X:n luokse. Kyklooppi auttoi mentoriaan harjoittelemaan uutta Ryhmä-X:ä, johon liittyivät Storm, Wolverine, Kolossi, Painajainen, Ulvoja, Thunderbird ja Aurinkotuli. Ryhmä lähti pelastamaan alkuperäiset jäsenet saarelta.[6] Tehtävän jälkeen alkuperäis jäsenet jättivät ryhmän, mutta Kyklooppi päätti jäädä johtamaan uutta ryhmäänsa tuntiessaan ettei hänen siviilielämänsä olisi enää samanlaista.

Pian sen jälkeen kosminen olento nimeltä Feeniksvoima laittoi Jean Greyn salaa horrokseen ja jäljitteli häntä. Kun Feeniks teki itsemurhan, Kyklooppi luuli oikean Jean Grey kuolleen ja päätti jättää Ryhmä-X:n. Kyklooppi palasi kuitenkin myöhemmin takaisin Ryhmä-X:n ja meni naimisiin Madelyne Pryorin kanssa, joka oli hänen tietämättä Jeanin kaksoisolento. Scott ei tiennyt, että Madelyne oli Herra Pahuuden luoma klooni Jeanista. Scott ja Madelyne saivat lapsen nimeltä Nathan Christopher ja Kyklooppi jätti toistamiseen Ryhmä-X:n.

Myöhemmin oikea Jean Grey palasi horroksesta, jonka myötä Kyklooppi jätti vaimonsa ja liittyi Jeanin ja muiden alkuperäisten Ryhmä-X:n jäsenten kanssa muodostamaan Tekijä-X:n. Madelyne tuli hulluksi ja kehitti itselleen supervoimat. Hän kuitenkin kuoli taistelussa Jean Greytä vastaan. Kyklooppi päätti lopulta mennä vuosien tunteiden kiemurtelunsa jälkeen naimisiin Jean Greyn kanssa ja jatkoi myös Ryhmä-X:n kenttäjohtajana.[7]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kykloopilla on mutanttikykynään ampua silmistään rubiininpunaista sädettä eli niin sanottuja optisia salamoita. Kykloopin silmät eivät ole enää orgaanista hyytelöä, joka muuttaa valon kuviksi. Sen sijaan ne ovat ulottuvuuksienväliset portit tämän ja jonkin toisen universumin välillä. Tämä universumi on täynnä hiukkasia, jotka muistuttavat fotoneja. Nämä hiukkaset muodostavat suuren, suoraviivaisen tyrmäävän voiman kun ne reagoivat tämän universumin esineiden kanssa.

Tätä varten Kykloopilla on erityinen maski, jonka näkökentän linssi on valmistettu rubiinikvartsista.[8] Tämä estää tahattoman säteen synnyn. Se muodostuu kahdesta pitkittäisestä linssistä jotka voivat vetäytyä sisäänpäin muuttaen kokoaan aina kahden sentin korkeuteen asti. Käännetty simpukankuori-mekaniikka on toteutettu kahdella miniatyyrisähkömoottorilla. Turvallisuustekijänä visiirissä on aina jousien toteuttama sulkeva voima. Maski itsessään on tehty korkealuokkaisesta muovista. Siinä on sormilla käytettävä varmuustoiminto kummallakin puolella maskia, ja normaali käyttö tapahtuu kummankin hanskan peukalossa olevalla mikrokytkimellä.

Kyklooppi muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyklooppi esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa ja animaationa vuonna 1966 The Marvel Super Heroes -animaatiosarjan The Sub-Mariner tarinan jaksossa ”Dr. Doom’s Day”. Kyklooppi seikkaili muiden alkuperäisten Ryhmä-X:n jäsenten kanssa Enkelin, Jean Greyn ja Jäämiehen.

Seuraavan kerran Kyklooppi nähtiin vierailevana hahmona 1980-luvulla Spider-Man and His Amazing Friends -animaatiosarjassa. Hahmolle antoi äänensä kaksi eri näyttelijää. George DiCenzo oli jaksossa ”The X-Men Adventure” ja Neil Ross jaksossa ”A Firestar is Born”.

Kyklooppi oli ensimmäistä kertaa lähellä päästä vakiohahmoksi animaatiosarjaan vuonna 1989, mutta sarjaksi tarkoitettu Pryde of the X-Men jäi yhden jakson ihmeeksi. Tuolloin hahmon äänenä toimi Michael Bell.

Kyklooppi X-Men animaatiosarjassa.

Kyklooppi pääsi lopulta päähahmon rooliin animaatiosarjassa, kun X-Men esitettiin ensi kerran televisiossa 31. lokakuuta 1992. Sarjassa hahmon asu pohjautui samaan aikaan X-Men sarjakuvia piirtäneen Jim Leen suunnittelemaan asuun. Kykloopin äänenä toimi Norm Spencer.

Sarjassa Kyklooppi esitettiin Ryhmä-X:n johtohahmona, ja hänellä oli sarjan alusta lähtien suhde Jean Greyhin. Hahmo oli pitkälti sarjakuvaversionsa tapainen. Hän oli johdossa sarjan ensimmäisessä tehtävässä, jossa Ryhmä-X:n oli määrä tuhota kaikki tärkeät tiedostot "Mutant Control" yhtiöstä, joka yrittivät käyttää keräämiään tietoja hyväkseen siepatakseen ja sen jälkeen kuulustellakseen mutantteja. Vahtien jahdatessa mutantteja pitkin kaupunkia Kyklooppi päätti komentaa ryhmänsä vetäytymään tilanteen käydessä liian vaikeaksi. Päätös tuli kuitenkin kalliiksi, kun sotilaat saivat pidätettyä Pedon ja Morph kuoli ammuskelun keskellä. Tämä kiristi Wolverinen ja Kykloopin välejä, ja Wolverine alkoi kantaa kaunaa Kykloopille, vaikka he onnistuivatkin kukistamaan Vahti-robotit.

Sittemmin Kyklooppi kohtasi Ryhmä-X:n kanssa muun muassa Magneton, Tuhon ja Herra Pahuuden, joka muun muassa pilasi Kykloopin häät Jeanin kanssa. Herra Pahuus sieppasi kaksikon ja yritti luoda heidän DNA:lla uuden rodun. Ryhmä-X:n muut jäsenet onnistuivat kuitenkin pelastamaan heidät pinteestä.

Sarjan aikana Kyklooppi tapasi myös isänsä, joka osoittautui olevan avaruusmerirosvo Corsair. Sarjan aikana Kyklooppi vieraili muiden Ryhmä-X:n jäsenten kanssa Hämähäkkimies-animaatiosarjassa, joka sijoittui samaan animaatiouniversumiin.

X-Men: Evolution

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kyklooppi X-Men: Evolutionissa.

Kyklooppi esiintyi pääroolissa myös X-Men: Evolutionissa vuosina 2000–2003, jossa hahmoa ääninäytteli Kirby Morrow.

Sarja kertoi nuoremmista mutanteista, jotka olivat vasta asettuneet Professori X:n ns. suojakotiin. He kävivät normaalisti koulussa ja palasivat takaisin instituutioon harjoittelemaan erikoiskykyjään. Kyklooppi toimi useimmiten vastuullisena nuorena, joka johti myös kenttäjohtajana Ryhmä-X:n tehtäviä. Sarjan ensimmäisillä kausilla hän joutui ryhmänsä kanssa kohtaamaan mutanttien veljeskunnan, jotka aiheuttivat heille harmia koulussa ja sen ulkopuolella. Huolimatta itsevarmasta johtajan roolista, hänellä oli vaikeuksia tehdä vaikutusta Jean Greyhin, joka oli instituutissa hänen parhaita naiskavereitaan. Kaksikon suhde meni lopulta pidemmälle, kun Mystikko sieppasi Kykloopin ja jätti hänet Meksikon erämaahan ilman lasejaan. Kostoksi Kyklooppi jätti hänet Area 51 -rakennuksen sisälle vartijoiden kiinniotettavaksi. Kyklooppi harhaili pitkään pitkin Meksikoa eikä uskaltanut avata silmiään pelätessään satuttavansa jotakin. Lopulta Mystikko yritti tappaa Kykloopin, mutta Jean oli ehtinyt paikalle pelastamaan hänet.

Kykloopilla oli myös läheinen kaverisuhde Painajaisen kanssa, joka usein turvautui hänen apuun. Kyklooppi tapasi sarjan aikana myös veljensä Alexin. Kaksikon traagista onnettomuutta näytettiin Kykloopin muistelmissa, jossa he hyppäsivät vioittuneesta lentokoneesta ulos mereen.

Kyklooppi esiintyy useissa peleissä pelattavana hahmona. Se esiintyi ensimmäisen kerran videopelissä vuonna 1989 Marvel’s X-Menissä.

Luettelo peleistä, joissa Kyklooppi esiintynyt

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1982 Neil Ross Spider-Man and His Amazing Friends
1983 George DiCenzo Spider-Man and His Amazing Friends
1989 Michael Bell Pryde of the X-Men
1992–2000 Norm Spencer X-Men
Hämähäkkimies
X-Men: Children of the Atom
X-Men vs. Street Fighter

Marvel Super Heroes vs. Street Fighter
Marvel vs Capcom: Clash of the Super Heroes
Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes
2000
2003
2006
James Marsden X-Men
X-Men 2
X-Men: Viimeinen kohtaaminen
2000–2003 Kirby Morrow X-Men: Evolution
2001 Ray Landry X-Men: Mutant Academy 2
2002–2006 Robin Atkin Downes X-Men: Next Dimension
X2: Wolverine’s Revenge
X-Men Legends
Marvel: Ultimate Alliance
2005 Josh Keaton X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
2006 James Arnold Taylor X-Men: The Official Game
2008–2010 Nolan North Wolverine and the X-Men
Black Panther
2009 Tim Pocock X-Men Origins: Wolverine
Zach Hanks Marvel: Ultimate Alliance 2
Carlos Alazraqui The Super Hero Squad Show
2011 Scott Porter X-Men
2016, 2018–2019 Tye Sheridan X-Men: Apocalypse
Deadpool 2
X-Men: Dark Phoenix
2024 Ray Chase X-Men ’97
  1. Uncanny X-Men numerot 38-42
  2. X-Men (vol. 1) nro 1
  3. X-Men (vol. 1) nro 3
  4. X-Men (vol. 1) nro 4
  5. X-Men (vol. 1) nro 7
  6. Giant-Size X-Men nro 1
  7. X-Men (vol. 2) nro 30
  8. New X-Men Vol. 1