Peto (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peto
Peto, Henry McCoy
Peto, Henry McCoy
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen X-Men #1 (1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Dr. Henry Philip McCoy
Status aktiivinen
Pituus 180 cm
Paino 160 kg
Ryhmäsidokset Ryhmä-X, Kostajat
Voimat Yliluonnollinen ketteryys, voima ja tasapaino, tavallista nopeampi parantuminen

Peto (oik. nimi Henry "Hank" McCoy) The Beast on Marvel Comicsin supersankari, mutanttihahmo, jonka on luonut käsikirjoittaja Stan Lee sekä piirtäjä ja Marvelin taiteellinen johtaja Jack Kirby, ensiesiintyminen oli X-men #1 1963 syyskuussa.

Henry McCoyn isä Norton työskenteli ydinvoimalassa, kun hän joutui onnettomuuteen ja sai valtavan määrän säteilyä. Norton ei vahingoittunut, mutta säteily vaikutti hänen geeneihinsä ja hänen poikansa Henry syntyi mutantiksi. Toisin kuin monilla muilla mutanteilla, Henryssä oli merkkejä mutaatiosta jo syntymän hetkellä: epätavallisen isot kädet ja jalat.

Yli-inhimillisen ketteryytensä, voimansa ja nopeutensa ansiosta Henrystä tuli tähtijalkapalloilija teini-iässä. Hänen merkittävät kykynsä kiinnittivät sekä professori Charles Xavierin, joka oli muodostamassa alkuperäistä Ryhmä-X:ää, että naamioituneen rikollisen Konkistadorin huomion. Konkistadori sieppasi McCoyn vanhemmat kiristääkseen tätä ryhtymään hänen rikostoverikseen. Xavierin ja Ryhmä-X:n avulla Henry kuitenkin voitti Konkistadorin ja liittyi Ryhmä-X:ään ottaen koodinimen "Peto". Loistava oppilas McCoy suoritti tohtorin opintonsa Xavierin ohjauksessa ja viimein jätti Ryhmä-X:n ja Xavierin koulun ottaakseen paikan Brand-osakeyhtiössä geenitutkijana. Siellä hän kehitti seerumin, joka toimi katalyyttina latenttien mutanttikykyjen herättämisessä. Juotuaan seerumia McCoy koki radikaaleja fyysisiä muutoksia. Hänelle kasvoi turkki koko ruumiiseen, hänen korvistaan tuli suuremmat ja suipot ja hänen kulmahampaansa kasvoivat, muistuttaen nyt torahampaita. Seerumi lisäsi myös hänen yli-inhimillistä ketteryyttä, kestävyyttä, nopeutta ja voimaansa.

Viimein McCoy lähti Brandista, liittyi Kostajiin ja paljasti henkilöllisyytensä julkisesti. Palveltuaan Kostajissa vuosikausia (joiden aikana hän auttoi Ryhmä-X:ää Pimeää Feenixiä vastaan), Peto organisoi uudelleen toisen superryhmän, Puolustajat, muodollisemmaksi ryhmäksi. Hänen toverinsa Arkkienkeli ja Jäämies Ryhmä-X:stä palvelivat myös Puolustajissa, mutta ryhmä hajosi erään taistelun jälkeen, jossa useat muut Puolustajat näyttivät menehtyneen.

Pian sen jälkeen Peto ja loput alkuperäisestä Ryhmä-X:stä muodostivat uuden organisaation, Tekijä-X:n, joka julkisesti mainosti metsästävänsä vaarallisia mutantteja, mutta oikeasti koulutti heitä käyttämään voimiaan. Pian Tekijä-X:n perustamisen jälkeen Peto jäi tri Carl Maddicksin vangiksi, joka teki kokeen joka palautti Pedon takaisin alkuperäiseen ihmismuotoonsa. Jonkin ajan päästä eräs bakteeri kuitenkin laukaisi Pedon muuttumisen takaisin karvaiseen, eläimellisempään muotoonsa.

Kun professori Charles Xavier palasi Maahan oltuaan avaruudessa pitkän aikaa Tähtiseikkailijoiden kanssa, Peto ja muut Tekijä-X:läiset palasivat Ryhmä-X:ään. Nykyään Peto on Ryhmä-X:n aktiivijäsen samalla kun palvelee Xavier-instituuttia tutkijana.

Vähän aikaa sitten Peto loukkaantui vakavasti taistelussa Vargasia vastaan etsiessään Kohtalon kadonneita päiväkirjoja. Mutantti Sage (Shinobi Shaw'n entinen avustaja Tessa) paransi hänet voimillaan, mutta prosessin aikana Pedon mutaatio eteni jälleen. Hänestä tuli kissamainen olento, jolla on nelisormiset "käpälät". Peto palasi Xavierin kartanoon ja yrittää nyt sopeutua uuteen ulkomuotoonsa.

Mutantti Pedolla on apinamainen voima sekä lihasten hallinta mukaan lukien suuret kädet ja tarttumajalat. Hänen aistinsa ovat myös kehittyneet eläimen tasolle ajan saatossa. Hahmon historiaan kuuluu monia eläimellisyyteen päin johtavia muutoksia, näistä mainittakoon sininen leijonamainen turkki ja naaman muotoutuminen suurnisäkäsmäiseksi. Peto on myös erikoistunut itämaisiin taistelutaitoihin ja karatetemppuihin.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa X-Men: Viimeinen kohtaaminen Petoa näyttelee Kelsey Grammer.

Petoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1992–1997
2000–2001
2024
George Buza X-Men
Hämähäkkimies
X-Men ’97
X-Men: Children of the Atom
X-Men: Mutant Academy
X-Men: Mutant Academy 2
2000–2003 Michael Kopsa X-Men: Evolution
2001 Dee Bradley Baker Spider-Man 2: Enter Electro
2003 Richard Portnow X2: Wolverine's Revenge
2004–2005 Richard Doyle X-Men Legends
X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
2006 Gregg Berger X-Men: The Official Game
2006
2014
2023
Kelsey Grammer X-Men: Viimeinen kohtaaminen
X-Men: Days of Future Past
The Marvels
2008–2009
2011
Fred Tatasciore Wolverine and the X-Men
X-Men
X-Men: Destiny
2011, 2014, 2016, 2018–2019 Nicholas Hoult X-Men: First Class
X-Men: Days of Future Past
X-Men: Apocalypse
Deadpool 2
X-Men: Dark Phoenix