Painajainen (Kurt Wagner)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Ryhmä-X:n jäsentä. Myös Tohtori Oudon vihollinen on nimeltään Painajainen.
Painajainen
Nightcrawler.jpg
Luoja(t) Len Wein
Dave Cockrum
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Giant-Size X-Men #1 (1975)
Henkilötiedot
Oikea nimi Kurt Wagner
Status aktiivinen
Pituus 174 cm
Paino 88 kg
Ryhmäsidokset Ryhmä-X
Edelliset ryhmäsidokset Excalibur
Voimat - Teleportaatio,
- Kehittynyt yönäkö,
- Yliluonnollinen ketteryys ja refleksit,
- Häntä,
- Kyky tarttua seiniin,
-Varjoihin sulautuminen
Suhteet
Sukulaiset Mystikko (äiti)
Azazel (isä)

Painajainen (engl. Nightcrawler, 1980-luvulla suomeksi myös Yökulkija) oikealta nimeltään Kurt Wagner on Ryhmä-X:stä tuttu supersankari, jonka supervoimia ovat teleportaatio, ylimaallinen ketteryys ja varjoihin sulautuminen. Lisäksi Painajainen kykenee tarrautumaan kiinni seiniin käsillään ja jaloillaan. Painajaisella on sininen turkki, keltaiset silmät, suipot korvat ja häntä, jota hän käyttää apuna kiipeämisessä. Hänen käsissään on kummassakin vain kaksi sormea ja peukalo, samoin jaloissa vain kaksi varvasta isovarpaan lisäksi. Painajainen on leikinlaskija ja kiusoittelija, mutta hänellä on myös vakavampi puolensa. Kurt on katolinen ja hänen uskonsa on tullut sarjakuvissa esille moneen otteeseen. Hän on saksalainen.

Painajainen syntyi Baijerissa. Mystikko, hänen äitinsä, oli siihen asti kyennyt kätkemään mutaationsa, mutta Kurtin syntymän jälkeen se oli mahdotonta. Hän hylkäsikin lapsen ja pakeni. Azazel, Kurtin biologinen isä, pelasti lapsen ja antoi hänet erään mustalaisnaisen kasvatettavaksi. Painajainen kasvoikin sirkuksessa ja oli yksi sen tähtiesiintyjistä akrobaattisten kykyjensä vuoksi. Vuosia myöhemmin Kurt tapasi Charles Xavierin, joka pyysi häntä liittymään Ryhmä X:ään.

Aiemmin sarjakuvissa Painajainen käytti verhoamislaitetta, joka sai hänet näyttämään tavalliselta ihmiseltä. Nappia painamalla mutantti palasi normaaliin siniseen muotoonsa. Painajaisen äiti on Mystikko, Ryhmä-X:n vihollinen ja muodonmuuttaja. Painajaisen sisaruksia ovat Mystikon ottotytär Rogue, Mystikon puolelta velipuoli Graydon Creed ja Azazelin puolelta velipuolet Abyss ja Kiwi Black. Painajaisella on myös tytär, Nocturne, Purppuranoidan kanssa rinnakkaisessa todellisuudessa. Nocturnella on samanlainen iho kuin isällään, muttei häntää.

Hahmon loi 1970-luvulla piirtäjä Dave Cockrum silloin tekemäänsä Legion of Super-Heroes -lehteen. Hahmoa pidettiin kuitenkin liian erikoisen näköisenä eikä sitä käytetty lehdessä. Myöhemmin Cockrum toi hahmon Ryhmä-X:ään.

Suomessa Painajainen esiintyi ensimmäisen kerran Hämähäkkimies-lehden numerossa 7 vuonna 1980.

Painajainen muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa X-Men 2 Painajaista näyttelee Alan Cumming. Elokuvaversiossa hahmolla on paljolti samanlainen historia kuin sarjakuvissakin. Hänen suhdettaan Mystikkoon ei kuitenkaan paljasteta, vaikka siihen viitataankin. Sinisen turkin sijaan Painajaisella on elokuvassa sininen iho.

William Stryker aivopesee Painajaisen, ja hänet lähetetään murhaamaan presidentti. Salamurhayritys kuitenkin epäonnistuu Painajaisen saadessa osuman luodista. Myöhemmin hän tulee tajuihinsa ja pakenee. Storm ja Jean Grey lähetetään etsimään Painajaista ja viemään hänet Charles Xavierin kartanoon. Painajainen lähtee heidän mukaansa ja ystävystyy Stormin kanssa. Myöhemmin hän auttaa Stormia pelastamaan lapset ja sulkemaan Pimeän Cerebron pelastaen samalla Xavierin.

Painajainen ei esiinny sarjan kolmannessa elokuvassa, koska Cumming ei pitänyt hankalasta maskeerauksesta, jota hahmoa varten tarvittiin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1989 Neil Ross Pryde of the X-Men
1995–1996
2001
Adrian Hough X-Men X-Men: Mutant Academy 2
2000–2003 Brad Swaile X-Men: Evolution
2003
2006
Alan Cumming X-Men 2 X-Men: The Official Game
2004
2006
Dee Bradley Baker X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
Marvel: Ultimate Alliance
2008–2009 Liam O'Brien Wolverine and the X-Men Marvel Super Hero Squad
2008
2011
Yuri Lowenthal Spider-Man: Web of Shadows
X-Men: Destiny
2016
2019
Kodi Smith-Mcphee X-Men: Apocalypse
X-Men: Dark Phoenix