Marvel One-Shots

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marvel One-Shots on sarja suoraan videolle julkistuja Marvel Studiosin tuottamia lyhytelokuvia, jotka sijoittuvat Marvel Cinematic Universeen (MCU) ja ovat julkaistu vuosina 2011–2014. Ne ovat sisällytetty erityisominaisuuksina MCU-elokuvien Blu-ray -versioilla ja digitaalisissa julkaisuissa, mutta niitä ei ole sisällytetty DVD-versioille. Jokainen elokuva kestää 4–14 minuuttia ja ne ovat suunniteltu itsenäisinä tarinoina, jotka kertovat tarkemmin täyspitkien elokuvien hahmojen ja tapahtumien taustoista. Kaksi lyhytelokuvaa antoivat myös inspiraation MCU:hun sijoittuville televisiosarjoille.

Elokuvissa The Consultant (2011) ja A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer (2011) Clark Gregg palaa agentti Phil Coulsonin rooliin, ja tarjoavat itsenäisiä tarinoita siitä, millaista on olla S.H.I.E.L.D.:n agentti. Elokuvan Item 47 (2012) pääosassa Lizzy Caplan ja Jesse Bradford esittävät onnenonkijapariskuntaa, jotka löytävät chitaurien jälkeen jättämän aseen The Avengersin tapahtumien jäljiltä. Elokuva Agent Carter (2013) kertoo Hayley Atwellin esittämän Peggy Carterin vaiheista elokuvan Captain America: The First Avenger jälkeen, kun taas All Hail the King (2014) kertoo Ben Kingsleyn esittämän Trevor Slatteryn vaiheista elokuvan Iron Man 3 jälkeen. Kaikki One-Shots -lyhytelokuvat lisättiin Disney+:aan tammikuussa 2022, ja silloin Team Thor -piladokumentit (2016–2018) luokiteltiin myös sellaisiksi.

Elokuva Ensi-ilta Ohjaaja Käsikirjoittaja Tuottaja Kotimediajulkaisu
The Consultant[a] 2011-09-1313. syyskuuta 2011 Leythum[1] Eric Pearson[2][3] Kevin Feige Thor
A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer[b] 2011-10-2525. lokakuuta 2011 Captain America: The First Avenger
Item 47 2012-09-2525. syyskuuta 2012 Louis D’Esposito[2][3] The Avengers
Agent Carter 2013-09-033. syyskuuta 2013 (digitaalisena)
2013-09-2424. syyskuuta 2013 (fyysisesti)
Iron Man 3
All Hail the King[c] 2014-02-044. helmikuuta 2014 (digitaalisena)
2014-02-2525. helmikuuta 2014 (fyysisesti)
Drew Pearce[4] Thor: The Dark World

The Consultant (2011)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Clark Gregg reprised his role from the MCU films as Agent Phil Coulson in the first two shorts.

Iron Man 2:n ja The Incredible Hulkin tapahtumien jälkeen,[1] Phil Coulson kertoo Jasper Sitwellille, että Maailman turvallisuusneuvosto haluaa vapauttaa Emil Blonskyn vankilasta liittääkseen hänet mukaan Kostajat-hankkeeseen. He näkevät tämän sotasankarina ja syyttävät New Yorkin tuhoista Bruce Banneria. Neuvosto käskee lähettämään agentin pyytämään kenraali Thaddeus ”Thunderbolt” Rossia luovuttamaan Blonskyn S.H.I.E.L.D.:n huostaan. Koska Nick Fury ei halua vapauttaa Blonskya, agentit päättävät lähettää jonkun höynäytettävän sabotoimaan tapaamista. Sitwellin vaatimuksesta, Coulson lähettää vastentahtoisesti "Konsultin": Tony Starkin. Osittain tulkittuna The Incredible Hulkin lopussa, häpäistyksi itsensä tunteva Ross istuu baarissa juomassa, kun Stark saapuu hänen luoksee. Stark ärsyttää Rossia niin paljon, että yrittää heittää Starkin ulos baarista. Stark kuitenkin ostaa baarin ja määrää sen purettavaksi. Seuraavana päivänä Coulson ilmoittaa Sitwellille suunnitelman onnistuneen ja että Blonsky pysyy vankilassa.

Vuoden 2011 San Diego Comic-Con Internationalissa, Marvel ilmoitti, että The Consultant julkaistaisiin vain Thorin Blu-ray -versiolla 13. syyskuuta 2011. Lyhytelokuvan ohjaajana toimi Leythum, käsikirjoittajana Eric Pearson, ja säveltäjänä Paul Oakenfold.[1] Clark Gregg ja Maximiliano Hernández palasivat agentti Phil Coulsonin ja agentti Jasper Sitwellin rooleihin elokuvista.[1][5] Näyttelijäkaartiin liittyvät arkistokuvan kautta Robert Downey Jr. Tony Starkina / Konsulttina, William Hurt kenraali Thaddeus ”Thunderbolt” Rossina ja Tim Roth Emil Blonskyna Kuvotus-muodossaan.[5] Yhteistuottaja Brian Winderbaum kertoi tuottajien "halunneen maalata kuvan S.H.I.E.L.D.:istä vetämässä naruja ja olemassa vastuussa joistakin elokuvien tapahtumista. Kuka olisikaan parempi hahmo edustamaan tätä ideaa kuin agentti Coulson, ensimmäinen S.H.I.E.L.D.-agentti, joka esiteltiin ensimmäisessä Iron Man -elokuvassa?"[1] Gregg sanoi, että hänelle kerrottiin lyhytelokuvasta puhelinsoitolla, jossa varoitettiin, että Coulson kuolisi The Avengersissä. Näyttelijä huomasi, että One-Shot -lyhytelokuvat voisivat kertoa tarkempaa tietoa Coulsonista, ”rakentaakseen katsojille suhteen hänen kanssaan” ennen hänen iskevää kuolemaansa. The Consultant käsikirjoitettiin lyhytelokuvan A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer jälkeen, koska myöhemmälle varattiin 80% Marvelin näille kahdelle lyhytelokuvalle varaamasta budjetista, jättäen jäljellä olevan budjetin "kahden miehen puheeksi". Auttaakseen tässä, Pearson otti mukaan lyhytelokuvaan Sitwellin, joka nähtiin sivuroolissa Thorissa, ja asetti hänet sekä Coulsonin "mettimään miten huolehtia tästä Kostajat-hankkeen byrokraattisen politiikan hallinnollisesta taakasta".[6]

A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer (2011)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Thorin tapahtumia,[1] Phil Coulson pysähtyy huoltoasemalle kesken Albuquerqueen, New Mexicoon. Coulsonin ostaessa huoltuasemalta hieman välipaloja, kaksi ryöstäjää astuu sisään ja vaatii myyjää luovuttamaan kassan rahat. Kun ryöstäjät kysyvät kenen auto ulkona on, Coulson paljastaa itsensä, luovuttaa avaimensa, ja on aikeissa luovuttaa myös aseensa. Ollessaan luopumaisillaan aseesta, Coulson hämää ryöstäjiä hetken ajan, ja tainnuttaa rikolliset muutamassa sekunnissa. Hän maksaa ostoksensa huolettomasti ja pyytää myyjää olemaan kertomatta hänen osuudestaan poliisille, minkä jälkeen hän poistuu huoltoasemalta.

A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer oli sisällytettynä Captain America: The First Avengerin Blu-ray -julkaisussa 25. lokakuuta 2011.[7] Lyhytelokuvan ohjaajana toimi Leythum, käsikirjoittajana Eric Pearson, ja säveltäjänä Paul Oakenfold. Lyhytelokuvan pääosassa Clark Gregg uusii roolinsa agentti Phil Coulsonina.[1] Sen tarkoitus oli esittää Coulson "muunakin kuin vain ärsyttävänä byrokraattina" S.H.I.E.L.D.:istä.[6]

Item 47 (2012)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
MCU:n tulokkaat, Jesse Bradford (vasemmalla) ja Lizzy Caplan (oikealla) lyhytelokuvan Item 47 pääosissa.

Onnenonkijapariskunta Bennie and Claire löytävät hylätyn chitaurien aseen ("Esine 47"), jonka ne jättivät jälkeensä hyökättyään New Yorkiin The Avengersissä. Pariskunta käyttää sitä pankkiryöstöihin, mikä herättää S.H.I.E.L.D.:n huomion. Agentit Sitwell ja Blake saavat tehtäväkseen hankkia aseen käsiinsä ja "neutraloida" pariskunta. Agentti Sitwell jäljittää pariskunnan motellihuoneeseen, joka tuhoutuu varastettujen rahojen kanssa yhteenoton aikana. Pariskunnan tappamisen sijaan, Sitwell pyytää heitä liittymään S.H.I.E.L.D.:iin, jolloin Bennie saa paikan tutkimus- ja kehitysosastolta chitaurien teknologian hyödyntämiseksi ja Clairesta tulee Blaken assistentti.

Item 47 julkaistiin The Avengersin Blu-ray -versiolla 25. syyskuuta 2012. Elokuvan pääosassa ovat Jesse Bradford ja Lizzy Caplan Bennien ja Clairen rooleissa. Elokuvassa tekee paluun myös Agent Sitwell, näyttelijänä Maximiliano Hernández, sekä ensiesiintymisensä Blake, näyttelijänä Titus Welliver.[2] Sen ohjaajana toimi Marvel Studiosin toinen puheenjohtaja Louis D’Esposito, käsikirjoittajana Eric Pearson,[2] ja säveltäjänä Christopher Lennertz.[8] Neljässä päivässä kuvattu lyhytelokuva kesti 12 minuuttia,[9], pidempään kuin edelliset lyhytelokuvat, joiden kesto oli 4 minuuttia.[2] Pearson ja D’Esposito saivat ideaan lyhytelokuvaan katsottuaan The Avengersin ja jattelivat, "New York on sekaisin. Aseita on oltava kaikkialla".[6] Item 47 auttoi inspiroimaan MCU:n televisiosarjan S.H.I.E.L.D. Agentit[10]

Agent Carter (2013)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hayley Atwell uusi roolinsa elokuvasta Captain America: The First Avenger, jatkaen Peggy Carterin tarinaa.

Vuosi Captain America: The First Avengerin tapahtumien jälkeen,[3] agentti Peggy Carter, nyt Strategisen tiedereservin (Strategic Scientific Reserve) jäsen, joutuu tavallisiin toimistotöihin kenttätehtävien sijaan. Eräänä yönä ollessaan yksin toimistossa, puhelin soi ja Carter saa selville salaperäisen Zodiac-järjestön piilopaikan. Hän menee paikan päälle, ja saa seerumin helposti käsiinsä. Seuraavana päivänä, hänen esimiehensä, agentti John Flynn, moittii häntä omin päin toimimisesta asianmukaisten menettelyjen sijaan. Carter selitti tehtävän olleen kiireellinen, mutta Flynn ei välitä tästä, vaan pitää puuttenalaista Carteria pelkkänä Kapteeni Amerikan "vanhana heilana", joka sai nykyisen työnsä vain säälin vuoksi. Puhelin soi jälleen, ja tällä kertaa langan päässä on Howard Stark, joka kertoo Flynnille haluavansa Carterin yhteisjohtamaan vastamuodostettua S.H.I.E.L.D.:iä. Lopputekstien aikana näytetyssä kohtauksessa, Dum Dum Dugan istuu uima-altaan reunalla Starkin kanssa, ihastelemassa kahta naista, jotka pitivät yllään vastakeksittyjä bikineitä.

Agent Carter julkaistiin Iron Man 3:n Blu-ray -versiolla 24. syyskuuta 2013, sekä digitaalisesti ladattavana 3. syyskuuta 2013,[11] ja se nähtiin hyvänä siltana tulevaan elokuvaan Captain America: The Return of the First Avenger. Aiemmin sen julkaisua harkittiin muillekin kotimedioille.[12] Hayley Atwell palaa Peggy Carterin rooliin,[11] Dominic Cooperin, Neal McDonoughin, ja Chris Evansin uusiessa roolinsa Howard Starkina, Timothy "Dum Dum" Duganina, ja Steve Rogersina / Kapteeni Amerikkana, jälkimmäisen esiintyessä vain arkistokuvan kautta. Lyhytelokuvassa Bradley Whitford esittää agentti Flynnia ja Shane Black esitti tehtävän välittänyttä puhelinsoittajaa.[13] Lyhytelokuvan ohjasi Louis D’Esposito ja käsikirjoitti Eric Pearson.[3] Se kuvattiin yli viidessä päivässä,[9] ja käytti uudelleen visuaalisia efektejä 1940-luvun New Yorkista Captain America: The First Avengeristä rahan säästämiseksi.[12] Christopher Lennertz työskenteli jälleen D'Espositon kanssa, säveltäessään lyhytelokuvan musiikin. Hän sävelsi myöhemmin musiikin myös televisiosarjaan Agent Carter, joka kehitettiin lyhytelokuvan inspiroimana.[8][10]

All Hail the King (2014)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kun Ben Kingsley kiinnitettiin All Hail the Kingiin, muut ryhmäläiset liittyivät myös mukaan.[14]

Jouduttuaan vankilaan Iron Man 3:n tapahtumien jälkeen, Trevor Slatterya pidetään Seagaten vankilassa. Vankila hän elää luksuselämää, johon kuuluvat oma henkilökohtainen "hovimestari" Herman sekä muiden vankien muodostama faniryhmä, joka suojelee häntä muilta vangeilta. Slatteryn saamaa huomiota vankilan kahvihuoneessa seuraa myös Justin Hammer, joka ihmettelee miksi Slattery on niin erikoinen. Slatterya on haastatellut dokumentaristi, Jackson Norriss, joka kronikoi Iron Man 3:ssa nähtyä Mandariini-tapausta. Norriss, yrittäessään oppia tuntemaan Slatteryn henkilökohtaisemmin, huomauttaa myös Slatteryn ensimmäisestä roolista huonon vastaanoton saaneessa CBS-kanavalle lähetetyssä pilottijaksossa. Norriss kertoo Slatterylle kuinka tämän esitys oli saanut jotkin ihmiset vihaisiksi, kuten todellisen Kymmenen Rengasta -terroristiryhmän, jonka olemassaolosta Slattery ei tiennyt. Norriss kertoo hänelle Mandariinin ja terroristiryhmän historiasta, ennen kuin paljastaa itsensä ryhmän jäseneksi. Oikeasti Norriss oli haastatellut Slatterya päästääkseen tämän vankilasta ja viedäkseen tapaamaan oikeaa Mandariiniä. Kuultuaan tämän, Slattery ei vieläkään ymmärtänyt täysin mistä oli kysymys.

Lokakuussa 2013 Ben Kingsley sanoi työstävänsä Marvelin kanssa salaista projektia, johon kuului "monia Iron Man 3:n kanssa työskennelleitä ihmisiä,"[15] joka myöhemmin paljastui lyhytelokuvaksi All Hail the King,[4] joka julkaistiin Thor: The Dark Worldin digitaalisen julkaisun mukana 4. helmikuuta 2014, ja Blu-ray -versiolla 25. helmikuuta 2014.[16] Elokuvan pääosassa ovat Ben Kingsley, joka uusii Trevor Slatteryn roolin Iron Man 3:sta; Scoot McNairy Jackson Norrissina, dokumentaristina esiintyvän Kymmenen Renkaan jäsenenä;[4][14] Lester Speight Hermanina;[14] Sam Rockwell Justin Hammerina, uusien roolinsa Iron Man 2:sta.[17] Lyhytelokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Drew Pearce, toinen Iron Man 3:n käsikirjoittajista,[4] ja se kuvattiin Los Angelesissa.[18] Pearce ja tuottaja Stephen Broussard saivat idean lyhytelokuvaan Iron Man 3:n tuotannon aikana, taatakseen "upouuden" lähestymistavan Mandariinille.[6] Musiikin lyhytelokuvaan sävelsi Brian Tyler, ja Caged Heat -kohtauksiin sävelsi musiikin 1980-luvun televisiomusiikin sävellyksestä tunnettu Mike Post.[14]

Team Thor -sarja (2016–2018)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team Thor on sarja suoraan videolle julkaistuja piladokumentteja, jotka koostuvat lyhytelokuvista Team Thor,[d] Team Thor: Part 2,[e] ja Team Darryl,[f] Taika Waititi ohjasi ja käsikirjoitti ne kaikki. Ensimmäiset kaksi kertova kuinka follow Thor asui uuden kämppäkaverinsa Darryl Jacobsonin kanssa Captain America: Civil Warin tapahtumien aikana,[19][20] kun taas Team Darrylissä Darryl muuttaa Los Angelesiin ja saa uudeksi kämppäkaverikseen En Dwi Gastin / Suurmestarin.[21] Kahden ensimmäisen lyhytelokuvan tarkoitus oli toimia esittelynä Waititin humoristiselle elokuvantekotavalle MCU-faneille, joka nähtiin myöhemmin myös elokuvassa Thor: Ragnarök.[22]

Näyttelijät ja hahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset

Hahmo The Consultant
(2011)
A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer
(2011)
Item 47
(2012)
Agent Carter
(2013)
All Hail the King
(2014)
Team Thor -sarja
(2016–2018)

Ensiesiintyminen elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Emil Blonsky
Kuvotus
Tim RothA V[5]  
Peggy CarterMT   Hayley Atwell[13]  
Phil CoulsonDS MT Clark Gregg[1]  
Timothy ”Dum Dum” DuganMT   Neal McDonough[13]  
Justin Hammer   Sam Rockwell[17]  
Steve Rogers
Kapteeni Amerikka
  Chris EvansA[13]  
Thaddeus ”Thunderbolt” Ross William HurtA[5]  
Jasper SitwellMT Maximiliano Hernández[5]   Maximiliano Hernández[2]  
Trevor Slattery   Ben Kingsley[4]  
Howard StarkMT   Dominic Cooper[13]  
Tony Stark
Konsultti
Robert Downey Jr.A[5]  
Thor   Chris Hemsworth[19][20]

Ensiesiintyminen lyhytelokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Felix BlakeMT   Titus Welliver[2]
 
John Flynn   Bradley Whitford[13]  
Herman   Lester Speight[14]  
Jackson Norriss   Scoot McNairy[14]  
Bennie Pollack   Jesse Bradford[2]  
Puhelinääni   Shane BlackV[13]  
Claire Wise   Lizzy Caplan[2]  

Ensiesiintyminen Team Thor -sarjassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Darryl Jacobson   Daley Pearson[20][21]
 1. Julkaistu Suomen Disney+-palveluun nimellä Konsultti.
 2. Julkaistu Suomen Disney+-palveluun nimellä Hassu juttu tapahtui matkalla Thorin vasaran luo.
 3. Julkaistu Suomen Disney+-palveluun nimellä Tervehtikää kuningasta.
 4. Julkaistu Suomen Disney+-palveluun nimellä Thorin tiimi, osa 1.
 5. Julkaistu Suomen Disney+-palveluun nimellä Thorin tiimi, osa 2.
 6. Julkaistu Suomen Disney+-palveluun nimellä Darrylin tiimi.
 1. a b c d e f g h Strom, Marc: Marvel One-Shots: Expanding the Cinematic Universe 2.8.2011. Marvel.com. Arkistoitu 8.12.2013. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 2. a b c d e f g h i Breznican, Anthony: First Look: Marvel unveils top-secret 'Avengers' short film 'Item 47' – Exclusive Entertainment Weekly. 3.7.2012. Arkistoitu 9.10.2014. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 3. a b c d Manning, Shaun: SDCC: Marvel Debuts Atwell's "Agent Carter One-Shot" 22.7.2013. Comic Book Resources. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 4. a b c d e Breznican, Anthony: Marvel One-Shot: First Look at Ben Kingsley's Mandarin encore in 'All Hail the King' short film -- Exclusive Entertainment Weekly. 9.1.2014. Arkistoitu 27.7.2014. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
 5. a b c d e f White, Cindy: First Impression: Thor 3D Blu-ray Special Features 29.8.2011. IGN. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 6. a b c d Marvel Studios: Assembling a Universe. 2014. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: The Complete First Season bonusmateriaali. ABC Home Entertainment.
 7. Own Captain America on Blu-ray, DVD & Digital Download Now 13.1.2012. Marvel.com. Arkistoitu 24.10.2011. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 8. a b Burlingame, Russ: Agent Carter One-Shot Composer Likely Headed to the TV Series 21.6.2014. ComicBook. Arkistoitu 7.10.2015. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 9. a b Breznican, Anthony: 'Marvel One-Shot: Agent Carter' – First Look at poster and three photos from the new short! Entertainment Weekly. 11.7.2013. Arkistoitu 9.10.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 10. a b Breznican, Anthony: Marvel won't make a 'One-Shot' short film for 'Captain America: The Winter Soldier' – Exclusive Entertainment Weekly. 30.5.2014. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 11. a b Strom, Marc: Agent Carter Lines Up Her One-Shot 24.7.2013. Marvel.com. Arkistoitu 14.3.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 12. a b Breznican, Anthony: Marvel One-Shots: Might 'Agent Carter' clear way for Ms. Marvel, Loki, young Nick Fury, or Black Panther? Entertainment Weekly. 17.7.2013. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 13. a b c d e f g Fletcher, Rosie: Marvel's Agent Carter reaction: Comic-Con 2013 Total Film. 19.7.2013. Arkistoitu 26.10.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 14. a b c d e f Gallagher, Brian: Marvel Previews 'Marvel One-Shot: All Hail the King' 25.2.2014. MovieWeb. Arkistoitu 10.5.2014. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 15. Kingsley for 'secret' Marvel job Belfast Telegraph. 22.10.2013. Arkistoitu 23.9.2015. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 16. Venable, Nick: Thor: The Dark World Hammers Home A Packed Blu-ray Set This February 2.1.2014. Cinema Blend. Arkistoitu 21.9.2015. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 17. a b Wheeler, Andrew: Gay Punchlines, LGBT Visibility and Marvel Studios’ One-Shot ‘All Hail The King’ 28.3.2014. Comics Alliance. Arkistoitu 11.9.2015. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 18. Drew Pearce On Making Marvel One-Shot All Hail The King Empire. 24.2.2014. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 22.9.2015. (englanniksi)
 19. a b Breznican, Anthony: Captain America Civil War: 'Team Thor' video shows what thunder god was up to Entertainment Weekly. 28.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
 20. a b c Couch, Aaron: 'Thor' Mockumentary Gets the Sequel Darryl Deserves The Hollywood Reporter. 14.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
 21. a b Lussier, Germain: Thor's Pal Darryl Is Back for the Ragnarok Blu-ray With a New Roommate You'll Love io9. 9.7.2018. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
 22. Leane, Rob: Thor: Ragnarok – director Taika Waititi interview Den of Geek. Arkistoitu . Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]