Musta Leski (Yelena Belova)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yelena Belova
Luoja(t) Devin Grayson & J. G. Jones
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Inhumans #52 (maaliskuu 1999)
Henkilötiedot
Oikea nimi Yelena Belova
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Venäjän federaatio, AIM, YPKVV, Hydra, Vanguard, Ukonnuolet
Henkilöllisyydet Musta Leski, Karmiinileski, Super-Adaptoidi
Voimat Olympiatason voimistelija, kokenut sotilas ja vakooja.

Yelena Belova on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä venäläinen vakooja ja toinen moderni Musta Leski. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Inhumans -lehden numerossa 5 maaliskuussa 1999. Hahmon loivat Devin Grayson ja J. G. Jones. Hän oli alun perin Natasha Romanoffin vihollinen ja lopulta liittolainen, joka työskenteli myöhemmin AIM:lle, YPKVV:lle ja Hydralle.

Fiktiivinen historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Belova on moraaliton vakooja ja salamurhaaja, joka koulutettiin Punaisella Huoneella, joka koulutti myös Natasha Romanoffin, edellisen Mustan Lesken. Kouluttajansa Pyotr Vasilievich Starkovskyn kuoleman jälkeen hänet lähetetään tappamaan tämän salamurhaaja, mutta tämä osoittautuikin vain keinoksi saada Belova omistautumaan kokonaan asemalleen uutena Mustana Leskenä.[1] Uskoen olevansa arvoinen seuraaja ”Mustaksi Leskeksi”, Yelena ilmoittautuu oitis suorittamaan tehtävää, jonka aikana hän kohtaa Natashan. Natasha yrittää neuvoa Yelenaa muodostamaan oman identiteettinsä sen sijaan, että sokeasti uskoisi valtioonsa, ja myöhemmin julmasti manipuloi Yelenaa yrittäen saada tämän näkemään elämän vakoojana ja ”Mustan Leskenä” sen todellisessa valossa.[2] Belova eroaa lopulta ja vetäytyy eläkkeelle Kuubaan, missä hän ryhtyy yrittäjäksi ja malliksi.[3]

YPKVV kuitenkin houkuttelee hänet palaamaan takaisin vakoojaksi ja valvomaan vibraniumin louhintaa Antarktikselta Kadonneesta Valtakunnasta.[4] Pian tämän jälkeen hän joutuu Sauronin hyökkäämäksi ja vakavien palovammojensa vuoksi liittyy Hydraan kostaakseen YPKVV:lle ja Uusille Kostajille.[5]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Florence Pugh esittää Yelena Belovaa Marvel Cinematic Universessa.
  • Belova tekee ensiesiintymisensä vuonna 2021 elokuvassa Black Widow.[6] Hän oli ensin elänyt kolme vuotta Ohiossa Natasha Romanoffin, Alexei Shostakovin ja Melina Vostokoffin kanssa osana Shostakovin ja Vostkoffin tehtävää. Sitten hänet oli viety koulutettavaksi Punaisella Huoneella yhdeksi Mustista Leskistä ja aivopesty tottelevaiseksi, kunnes Captain America: Civil Warin tapahtumien jälkeen vapautui aivopesusta ja pyysi Natashan apua muiden aivopestyjen Leskien vapauttamiseen sekä Punaisen Huoneen lopulliseen tuhoamiseen. Avengers: Endgamen tapahtumien hän oli saanut töitä salamurhaajana Valentina Allegra de Fontainelta, joka käskee häntä tappamaan seuraavaksi Clint Bartonin, jonka de Fontaine väittää tappaneen Romanoffin.
  • Belova tekee esiintymisen myös vuonna 2021 Disney+-sarjassa Hawkeye.[7] Bartonin ja Kate Bishopin yrittäessä tunkeutua Maya Lopezin asuntoon, Eleanor Bishopilta vihjeen Bartonin olinpaikasta saanut Belova hyökkää Bartonin kimppuun, mutta päätyy taistelemaan myös Bishopia ja Lopezia vastaan. Epäonnistuneen yrityksensä jälkeen Belova yrittää tutustua lähemmin Bishopiin, toivoen saavansa käännettyä tämän Bartonia vastaan. Belova ei saa Bishopia muuttamaan mieltään, mutta hän paljastaa tälle Eleanorin tekevän salaa yhteistyötä Kingpinin, Lopezin toimeksiantajan kanssa. Myöhemmin Belova yritti tappaa Bartonin Eleanorin järjestämässä joulujuhlassa, Barton yritti kertoa Romanoffin itse uhranneen itsensä, mutta Belova ei aluksi uskonut. Vasta kun Barton paljasti tietävänsä Romanoffista ja Belovasta asioita, joita kukaan muu ei tiennyt, Belova luopui tehtävästään ja lähti.
  • Belova tullaan näkemään vuonna 2025 elokuvassa Thunderbolts*, jossa hän toimii yhtenä de Fontainen perustaman ja CIA:lle työskentelevän antisankariryhmä Ukonnuolten jäsenistä.[8]
 1. Black Widow: Pale Little Spider #3 (elokuu 2002)
 2. Black Widow Vol. 1 #1-3 (kesäkuu-elokuu 1999)
 3. Black Widow 2 Vol. 1 #1 (marraskuu 2005)
 4. New Avengers Vol 1. #5 (huhtikuu 2005)
 5. New Avengers Vol 1. #6 (kesäkuu 2005)
 6. Lussier, Germain: Here's What Happened in the Black Widow Footage Marvel Showed at Comic-Con io9. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.8.2019. (englanniksi)
 7. Otterson, Joe: 'Hawkeye' Series at Disney Plus Adds Six to Cast, Including Vera Farmiga and Tony Dalton (Exclusive) Variety. 3.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2020. (englanniksi)
 8. Couch, Aaron & Odman, Sydney: Marvel's Thunderbolts Cast Set with Florence Pugh, Sebastian Stan Leading The Hollywood Reporter. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.