Scott Adkins

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scott Adkins
Henkilötiedot
Syntynyt17. kesäkuuta 1976 (ikä 47)
Sutton Coldfield, Länsi-Midlands, Englanti
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1998–
Merkittävät roolit Yuri Boyka
(Teräskehä 2 ja Undisputed III: Redemption)
Palkinnot

Action on Film Festival
2010: Undisputed III: Redemption

Aiheesta muualla
www.scottadkins.com
IMDb
AllMovie

Scott Adkins (s. 17. kesäkuuta 1976 Sutton Coldfield, Länsi-Midlands, Englanti) on englantilainen näyttelijä ja monien kamppailulajien taitaja. Hän on esiintynyt muun muassa televisiosarjoissa Kymppikerho (Ed Russellin rooli) ja Holby Cityn sairaala (Bradley Hume). Adkins on näytellyt myös hongkongilaisissa elokuvissa. Hänellä on kolmannen asteen musta vyö taekwondossa ja musta vyö potkunyrkkeilyssä.

Näyttelijäura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adkins opiskeli näyttelemistä Sutton Coldfield Collegessa. Myöhemmin hän sai paikan Webber Douglas Academy of Dramatic Artista, mutta ei suorittanut kurssia loppuun.

Adkins sai lopulta ensimmäisen televisioroolinsa vuonna 1998, rikossarjassa Dangerfield. Sittemmin hän sai enemmän televisiorooleja brittisarjoissa City Central ja Tohtorit. Lopulta 2000-vuosikymmenen alussa hän päätyi Hongkongiin, jossa Adkins sai kaksi elokuvaroolia. Ensimmäisessä elokuvassaan hän esitti henkivartijaa Jackie Chanin elokuvassa Vahingossa vakoojaksi. Toisessa hänellä oli hieman näkyvämpi rooli elokuvassa Extreme Challenge. Adkins esiintyi vielä hongkongilais-yhdysvaltalaisessa Tsui Harkin ohjaamassa Black Mask 2: City of Masks elokuvassa.

Hongkongilaiselokuvien jälkeen Adkins palasi takaisin Britanniaan saatuaan vierasrooleja draamasarjoista EastEnders ja Kymppikerho. Sarjojen aikana Adkins teki myös muutamia elokuvarooleja. Aluksi hänellä oli rooli suoraan videolle julkaistussa toimintaelokuvassa Special Forces ja hieman pienempi rooli Jackie Chanin pääosaa esittämässä Kultainen medaljonki. Ennen viimeisiä esiintymisiään Kymppikerhossa, Adkinsillä oli pieni rooli elokuvassa Danny the Dog, jossa hän tappeli kolmen muun näyttelijän kanssa Jet Litä vastaan.

Adkins alkoi saada enemmän tunnettavuutta ja hän esiintyi vuonna 2006 muun muassa yhdessä Steve Martinin ja Jason Stathamin kanssa elokuvassa Vaaleanpunainen pantteri. Samana vuonna hänen ensimmäinen merkittävä elokuvarooli oli Yuri Boyka elokuvassa Teräskehä 2. Elokuvan jälkeen hänet nähtiin jälleen brittisarjan parissa Holby Cityn sairaala.

Sarjan jälkeen Adkinsillä oli pienirooli Matt Damonin ja Julia Stilesin pääosaa esittämässä elokuvassa Medusan sinetti. Adkinsillä oli myös mahdollisuus esiintyä Jean-Claude Van Dammen elokuvissa Second in Command ja Until Death, mutta hän kieltäytyi rooleista.[1] Sitä vastoin Adkins otti vastaan Karpin roolin Van Dammen tähdittämässä elokuvassa The Shepherd: Border Patrol. Elokuvan aikana kaksikolla oli yhteinen tappelukohtaus.

Vuonna 2009 Adkins esiintyi isomman tuotannon elokuvassa X-Men Origins: Wolverine, jossa hän esiintyi elokuvan loppupuolella merkittävässä roolissa. Hänellä oli myös pienirooli brittiläisessä elokuvassa The Tournament, jossa Adkinsillä oli tappelukohtaus Kelly Hun kanssa. Samana vuonna Adkins sai ensimmäisen varsinaisen elokuvapääroolinsa Ninja elokuvassa.

2010-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010-luvulla Adkins alkoi saada enemmän päärooleja, sekä hieman nimekkäämpiä näyttelijöitä rinnalleen. Hän uusi roolinsa Yuri Boykana elokuvan kolmannessa osassa Undisputed III: Redemption. Adkins esiintyi myös toisen kerran yhdessä Van Dammen kanssa elokuvassa Assassination Games. Elokuvan jälkeen Adkins sai pääroolin elokuvasta Re-Kill, jonka tuotti After Dark Films. Adkinsin rooli kasvoi vain entisestään elokuvassa, johon tehtiin lisäkuvauksia sen jälkeen, kun hänen julkistettiin tekevän sivuroolin elokuvassa The Expendables 2, jossa hän tulisi esiintymään jälleen Van Dammen kanssa, sekä muiden toimintatähtien kanssa, kuten Sylvester Stallone ja Bruce Willis.[2] Hänen ilmoitettiin tekevän myös aiemmin pääroolin Universal Soldier: A New Dimension elokuvassa, jossa hän tulee näyttelemään jälleen Van Dammen ja Dolph Lundgrenin kanssa. Marraskuussa 2011 Adkins ilmoitettiin tekevän pääroolin myös Eduardo Rodriguezin ohjaamassa ja Joel Silverin tuottamassa elokuvassa El Gringo.[3] Vuonna 2013 Adkins esitti pääosaa elokuvassa Ninja: Shadow of a Tear,[4] joka on jatko-osa elokuvalle Ninja.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Rooli Lisätiedot
1998 Dangerfield TV-sarja, yksi jakso
1999 City Central Jake Clanton TV-sarja, yksi jakso
2001 Vahingossa vakoojaksi Leen henkivartija
Extreme Challenge Isac Borman  
Pure Vengeance Dany
2002 Black Mask 2: City of Masks tohtori Lang
2003 Special Forces Talbot
Kultainen medaljonki Snakeheadin kätyri
2005 Danny the Dog Uima-allas tappelija
Pit Fighter Nathan
2006 Vaaleanpunainen pantteri Jacquard 
Teräskehä 2 Yuri Boyka
Holby Cityn sairaala Bradley Hume TV-sarja, 20 jaksoa
2007 Medusan sinetti agentti Kiley
2008 The Shepherd: Border Patrol Karp
Stag Night Carl
2009 X-Men Origins: Wolverine Weapon XI jakoi roolin Ryan Reynoldsin kanssa
The Tournament Yuri Petrov
Ninja Casey Bowman
2010 Undisputed III: Redemption Yuri Boyka
2011 Assassination Games Roland Flint
2012 El Gringo The Man
The Expendables 2 Hector
Universal Soldier: Day of Reckoning John
Zero Dark Thirty John
2013 Legendary Travis Preston
Green Street 3: Never Back Down Danny Harvey
Ninja: Shadow of a Tear Casey Bowman
2014 The Legend of Hercules kuningas Amphitryon
2015 Zero Tolerance Steven
Wolf Warrior Tom Cat
Close Range Colton MacReady
Re-Kill Parker
2016 Home Invasion Heflin
Jarhead 3: The Siege Gunny Raines
Grimsby Pavel Lukashenko
Criminal Pete Greensleeves
Hard Target 2 Wes Baylor
Boyka: Undisputed Yuri Boyka
Doctor Strange Lucian Aster
Eliminators Martin Parker
2017 Savage Dog Martin Tillman
American Assassin Victor
2018 Accident Man Mike Fallon myös tuottaja ja käsikirjoittaja
The Debt Collector French
Incoming Reiser
No Surrender The Crazy One
2019 Abduction Quinn
Triple Threat Collins
Avengement Cain Burgess
Ip Man 4 Barton Geddes
2020 Altar Rock Marco
Seized Nero
Legacy of Lies Martin Baxter
The Debt Collector 2 French
Accident Man 2 Mike Fallon
2020– The Intergalactic Adventures of Max Cloud Max Cloud TV-sarja
2022 John Wick: Chapter 4 Killa Harkan

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adkins syntyi Sutton Coldfieldissä lähellä Birminghamia teurastajasukuun. Hänellä on kaukaisia sukujuuria Espanjaan iso iso isoäitinsä myötä.[5] Adkins kiinnostui kamppailulajeista 10-vuotiaana oltuaan isänsä ja vanhemman veljensä Craigin mukana paikallisessa Judoseurassa. Sittemmin 13-vuotiaana hän kiinnostui yhä enemmän kamppailulajeista idoliensa Bruce Leen, Jackie Chanin ja Jean-Claude Van Dammen myötä. 14-vuotiaasta lähtien Adkins on harjoitellut taekwondoa, jossa saavutti 19-vuotiaana mustan vyön. Hän on harjoitellut 16-vuotiaasta lähtien myös potkunyrkkeilyä, jossa hänellä on myös mustan vyö. Näiden ohella Adkins on harjoitellut myös hieman jujutsua, judoa, karatea, ninjutsua, wushuta, krav magaa, capoeiraa, jeet kune dota ja voimistelua.[6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "The Shepherd" — here that we waited! vandamme.ru 6.7.2007 Viitattu 19.3.2012 (englanniksi)
  2. Rejoice! It’s the Official Expendables 2 Cast List! BeyondHollywood 5.9.2011 Viitattu 19.3.2012 (englanniksi)
  3. Scott Adkins is … El Gringo BeyondHollywood 15.11.2011 Viitattu 19.3.2012 (englanniksi)
  4. Ashurst, Sam: Scott Adkins talks awesome action flick Ninja: Shadow Of A Tear GamesRadar. 8.5.2014. Viitattu 2.1.2022. (englanniksi)
  5. About Scott Adkins scottadkins.com Viitattu 18.7.2011 (englanniksi)
  6. Tattoos and Training for MMA Film: Undisputed III (Arkistoitu – Internet Archive) blackbeltmag.com 24.3.2011 Viitattu 14.6.2014 (englanniksi)
  7. Interview with Scott Adkins, Part 1 kungfukingdom.com 1.1.2014 Viitattu 14.6.2014 (englanniksi)

 

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.