Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pienoisromaania. Muista merkityksistä katso täsmennyssivulta.
Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde -teoksen ensimmäisen painoksen kansilehti

Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (engl. Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) on Robert Louis Stevensonin kirjoittama pienoisromaani, joka julkaistiin englanniksi vuonna 1886 ja suomeksi 1897. Se on ilmestynyt suomeksi myös nimellä Salaperäinen ovi (1911). Kirjan pohjalta on tehty useita elokuvia ja musikaali. Kirjaa on luonnehdittu klassiseksi kauhukertomukseksi hyvän ja pahan kamppailusta ihmismielessä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoossa riehuu pahantekijä, salaperäinen herra Hyde, joka herättää hänet kohtaavissa selittämätöntä inhoa ja vihaa. Asianajaja Utterson joutuu tapauksen pyörteisiin huomatessaan, että paholaismaista Hydeä ja kunnioitettua tohtori Jekylliä yhdistää eriskummallinen side.

Juliste 1880-luvulta


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:

Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stevenson, Robert Louis: Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde : kummallinen tapaus. (Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, 1886.). Brooklyn, (N.Y.): Suomalais-amerikkalainen kustannusyhtiö, 1897.
  • Stevenson, Robert Louis: Salaperäinen ovi. (Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, 1886.). Helsinki: Otava, 1911.
  • Stevenson, Robert Louis: Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde. (Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, 1886.) Suomentanut Ruth Wathén. Helsinki: Lehtipaino, 1945.
  • Stevenson, Robert Louis: Tohtori Jekyll ja herra Hyde. (Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, 1886.) Suomentanut Erkki Haglund (suomennos julkaistu 1960), Keskiyön kirjasto. Helsinki: Otava, 2007. ISBN 978-951-1-21604-9.
  • Stevenson, Robert Louis: Jekyll ja Hyde ja muita kertomuksia. (Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, 1886.) Suomentanut Virpi Hämeen-Anttila. Helsinki: Basam Books, 2001. ISBN 952-9842-46-5.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.