Anderson Cooper

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anderson Cooper
Cooper Wolfsonin lastensairaalassa lokakuussa 2007.
Cooper Wolfsonin lastensairaalassa lokakuussa 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt 3. kesäkuuta 1967 (ikä 51)
New York City
Kansallisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Ammatti Toimittaja
Vanhemmat Wyatt Emory Cooper
Gloria Vanderbilt

Anderson Hays Cooper (s. 3. kesäkuuta 1967 New York City) on yhdysvaltalainen journalisti ja televisiopersoona. Hänet tunnetaan CNN-kanavan ajankohtaisohjelman Anderson Cooper 360° vetäjänä. Ohjelmaa lähetetään normaalisti suorana studiosta New Yorkista.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cooper syntyi 3. kesäkuuta 1967 New Yorkissa Wyatt Emory Cooperin ja taiteilija, suunnittelija, kirjailija ja perijätär Gloria Vanderbiltin nuorempana poikana.

Cooper sai kokemusta julkisuudesta varsin nuorena. Diane Arbus kuvasi vauvaikäistä Andersonia Harper's Bazaariin.[1] Kolmen vuoden ikäisenä, 17. syyskuuta 1970 Cooper oli vieraana The Tonight Show'ssa yhdessä äitinsä, Gloria Vanderbiltin kanssa.

Cooperin isä kärsi useista sydänkohtauksista, ja hän kuoli 5. tammikuuta 1978 50 vuoden ikäisenä.

Cooperin vanhempi veli Carter Vanderbilt Cooper teki itsemurhan 22. heinäkuuta 1988 23 vuoden iässä. Gloria Vanderbilt kirjoitti myöhemmin poikansa kuolemasta kirjan "A Mother's Story", jossa hän kertoo epäilyistään, että itsemurhan aiheutti astmalääke salbutamolin aiheuttama psykoosi.

Anderson Cooperilla on myös kaksi velipuolta, Leopold Stanislaus Stokowski (s. 1950) ja Christopher Stokowski (s. 1952) Gloria Vanderbiltin kymmenen vuotta kestäneestä avioliitosta kapellimestari Leopold Stokowskin kanssa.[2]

Hän on myös kertonut Oprah Winfreylle ollessaan markkinoimassa uusinta kirjaansa, että hän on kärsinyt lapsena dysleksiasta.[3] Cooper myönsi "lievän dysleksiansa" The Tonight Show'ssa Jay Lenolle, joka on myös itse kärsinyt siitä.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cooper valmistui The Dalton Schoolista vuonna 1985. Tämän jälkeen hän jatkoi opintojaan Yalen yliopistoon, jossa hän opiskeli valtio-oppia ja kansainvälistä politiikkaa, yliopistosta Cooper valmistui vuonna 1989.

Ensimmäisen kirjeenvaihtajan työnsä jälkeen 1990-luvun alussa Cooper otti vapaata toimittajan työstä ja asui Vietnamissa vuoden verran. Ollessaan Vietnamissa hän opiskeli vietnamin kieltä Hanoin yliopistossa. Kertoessaan kokemuksistaan Vietnamissa C-SPAN -televisiokanavan Students & Leaders ohjelmassa Cooper kertoi unohtaneensa ajan kuluessa kuinka kieltä puhutaan.

Toimittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cooper marssimassa New Orleansissa 11. tammikuuta 2007 väkivaltaa vastaan.

Cooper tunnetaan parhaiten työstään televisiotoimittajan, mutta hän on myös freelancer-kirjoittaja. Cooperin artikkeleita on julkaistu useissa lehdissä. Cooperin muistelmat Dispatches from the Edge julkaistiin toukokuussa 2006. Cooper lupasi lahjoittaa osan tuotoista hyväntekeväisyyteen. Kirja päätyi nopeasti The New York Timesin bestseller-listalle.[4]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 Cooperista tuli ABC Newsin kirjeenvaihtaja. Lopulta Cooperista tuli 21. syyskuuta 1999 World News Now -uutisohjelman ankkuri. Vuonna 2000 hän vaihtoi urapolkua ottamalla vastaan työn ABC:n tosi-tv -sarjan The Mole -juontajana.

Cooper lähti The Molesta sarjan toisen tuotantokauden alkaessa vuonna 2001 ja siirtyi takaisin uutisankkuriksi, tällä kertaa uutiskanava CNN:lle. Cooper toimi ensimmäiseksi CNN-kanavan ankkurina American Morning -ohjelmassa yhdessä Paula Zahnin kanssa. Vuonna 2002 hänestä tuli kanavan prime time-ajan uutistenlukija. Vuodesta 2002 lähtien Cooper on juontanut CNN:n uudenvuodenaaton erikoisohjelmaa Times Squarelta. 8. syyskuuta 2003 lähetettiin ensimmäinen jakso Anderson Cooper 360° -ohjelmasta, jonka juontajaksi Anderson Cooper valittiin.

Lokakuussa 2007 Cooper aloitti Planet in Peril –dokumenttisarjan juontamisen yhdessä Sanjay Guptan ja Jeff Corwinin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.artsjournal.com/man/archives20050301.shtml#97980
  2. Hubbard, Kim: Living with Loss people.com. 6.5.1996. People. Viitattu 4.7.2012. (englanniksi)
  3. http://www.oprah.com/obc/omag/obc_omag_200507_books.jhtml
  4. 41. Anderson Cooper AskMen.com. IGN Entertainment. Viitattu 4.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Anderson Cooper.