Lukkoleuka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lukkoleuka
Lukkoleuka Möykyn ja Valeria Richardsin kanssa (kuvitus: Kieron Dwyer).
Lukkoleuka Möykyn ja Valeria Richardsin kanssa (kuvitus: Kieron Dwyer).
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four #45 (joulukuu 1965)
Henkilötiedot
Oikea nimi Lukkoleuka
Status Aktiivinen
Pituus 202 cm (kuonosta häntään)
Paino 562 kg
Ryhmäsidokset Epäinhimilliset
Voimat Teleportaatio (tonnin painon kanssa) yli 386 000 kilometrin säteellä, jopa ulottuvuuksien välisten muurien läpi, yli-inhimilliset voimat ja kestävyys, koiramainen ulkomuoto

Lukkoleuka (esiintynyt Suomessa myös nimellä Pihtileuka) on Marvel-kustantamon luoma supersankari, Epäinhimillisten kuningasperheen lemmikki. Lukkoleuka esiintyi ensimmäisen kerran Fantastic Four -lehden numerossa 45 (joulukuu 1965). Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Epämuodostuman vuoksi Lukkoleuka muistuttaa valtaisaa bulldogia ja sillä on valtavat fyysiset voimat. Lisäksi hän kykenee suorittamaan teleportaation ystäviensä kanssa miltei minne tahansa.

Lukkoleuka on epäinhimillisten kaltainen olento, jonka todellisesta muodosta ei olla aivan varmoja. Uskotaan hänen olleen joskus inhimillinen olento, kuten suurin osa muistakin epäinhimillisistä. Myöhemmin hän kuitenkin mutatoitui terrigeenisumun vuoksi koiramaiseksi olennoksi. Väitteen todenperäisyys on kuitenkin kiistanalainen.

Saattaa myös olla mahdollista, että Lukkoleuka on vain epäinhimillisten epätavanomainen koira. Ilmeisesti Lukkoleualla on huomattavasti vähäisemmät hengenlahjat, mitä hänen epäinhimillisellä toverillaan. Lukkoleualla on myös joitain koiramaisia tapoja, kuten tarve jahdata eläimiä. Toisaalta Lukkoleuka ymmärtää monimutkaisiakin käskyjä, joten tavallinen koira hän ei ole. Jos Lukkoleuka ei ole varsinaisesti koira, hän on uskollinen kuningasperheen palvelija.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lukkoleuka kuninkaansa Mustan Salaman seurassa

Lukkoleualla on yli-inhimilliset fyysiset voimat, jotka vaikuttavat (luonnollisesti) hänen leuoissaan. Hän on esimerkiksi napannut Möykyn käden puristusotteeseen, jota tämä ei kyennyt murtamaan (Möykky pystyy nostamaan yli 85 tonnia). Lisäksi Lukkoleuka kykenee kantamaan raskaitakin taakkoja selässään ja kaivamaan tassuillaan jopa betonin läpi.

Lukkoleualla on varsin nopeat refleksit, hän on saanut leukoihinsa kiinni Elohopean, tämän liikkuessa äänen nopeudella.

Lukkoleuan suurin kyky on kuitenkin teleportata itsensä ja ystävänsä miltei minne tahansa ja avata kulkuväyliä todellisuuksien välille. Massa, jonka Lukkoleuka kykenee ottamaan mukaansa, on noin tonnin ja lukumäärällisesti noin tusina olentoa (olettaen ettei näiden yhteispaino nouse tonnin ylitse). Matkustajien tulee seistä noin neljän metrin säteellä Lukkoleuasta ja mielellään koskettaa häntä.

Lukkoleuan pienin etäisyys teleportaatioon on kolme metriä ja suurin noin 380 000 kilometriä (Kuun ja Maan välinen etäisyys). Ei vielä tiedetä, kykeneekö Lukkoleuka siirtymään pitempiä matkoja ja mitkä ovat hänen kykynsä suurimmat ulottuvuudet. Teleportaatio itsessään vaikuttaisi olevan psioninen. Hänen päässään oleva antenni alkaa nimittäin aina hohtaa Lukkoleuan suorittaessa teleportaatiota. Metodi, jolla Lukkoleuan aivot suorittavat teleportaation, ei ole tiedossa. Lukkoleuka ei tarvitse toipumisaikaa teleportaatioiden välillä.

Keinot, joilla Lukkoleuka määrittää etäisyydet ja tilan ominaisuudet lähtö- ja saapumispaikan välillä, eivät ole tiedossa. Luultavasti tämä liittyy psionisiin energioihin.

Lukkoleualla on myös tarkka hajuaisti. Sen avulla hän voi paikantaa ja jäljittää vainuja jopa ulottuvuuksien halki. Koska tuoksut eivät kuitenkaan voi siirtyä ulottuvuuksien välillä, tämän kyvyn tarkka toimintatapa ei ole tiedossa[1].

Lukkoleuka muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukkoleuka esiintyy Marvel: Ultimate Alliance -pelissä yhtenä NPC-hahmona yhdessä muiden Epäinhimillisten kuningasperheen jäsenten kanssa.

  1. Official Handbook Of The Marvel Universe Deluxe Edition #7. Marvel Comics.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]