John Wick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Elokuvasarjasta katso John Wick (elokuvasarja) ja päähahmosta katso John Wick (hahmo).
John Wick
Virallinen teatterijuliste
Virallinen teatterijuliste
Ohjaaja
Käsikirjoittaja Derek Kolstad
Tuottaja
 • Basil Iwanyk
 • David Leitch
 • Eva Longoria
 • Michael Witherill
 • James McTeigue
Säveltäjä
Kuvaaja Jonathan Sela
Leikkaaja Elísabet Ronaldsdóttir
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Summit Entertainment
InterCom
Ensi-ilta
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, venäjä
Budjetti 20 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 86 miljoonaa dollaria[1]
Seuraaja John Wick: Chapter 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

John Wick on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen neo-noir- ja toimintaelokuva, jonka ovat ohjanneet Chad Stahelski ja David Leitch. Elokuvan nimiroolissa on Keanu Reeves, joka esittää kostoretkelle lähtevää entistä palkkamurhaajaa. Muita päärooleja esittävät Michael Nyqvist, Alfie Allen, Adrianne Palicki, Bridget Moynahan, Dean Winters, Ian McShane, John Leguizamo ja Willem Dafoe. Stahelski ja Leitch ohjasivat elokuvan yhdessä, mutta vain Stahelski on mainittu lopputeksteissä.[2]

John Wick -elokuvasarjan ensimmäinen osa sai ensi-iltansa New Yorkissa 13. lokakuuta 2014,[3] jonka jälkeen se tuli teatterilevitykseen 24. lokakuuta 2014.[4]

Jatko-osa John Wick: Chapter 2 sai ensi-iltansa 10. helmikuuta 2017.[5] Elokuvaan on sen jälkeen tuotettu myös kaksi osaa lisää: John Wick: Chapter 3 – Parabellum ja John Wick: Chapter 4.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Wickin vaimo Helen kuolee vaikeaan sairauteen. Hän saa lohtua Daisy-koiranpennusta, jonka hän saa vaimoltaan lahjaksi. Kovapintainen John kiintyy pentuun ja he viettävät päivänsä ajaen Johnin vanhalla Ford Mustang Mach 1 -mallisella autolla. Huoltoasemalla hän kohtaa kolme venäläistä gangsteria, joiden johtaja Josif vaatii saada ostaa hänen autonsa, mutta John ei suostu myymään sitä. Turhautuneet jengiläiset murtautuvat myöhemmin Johnin asuntoon ja lyövät hänet tajuttomaksi. Johnin herättyä hän huomaa Daisyn kuolleen ja autonsa varastetun.

Josif vie Mustangin autokorjaamolle vaihtaakseen auton valmistenumeron. Korjaamon omistaja Aurelio tunnistaa sen Johnin autoksi ja hän lyö Josifia ennen kuin heittää hänet ulos korjaamoltaan. John vierailee Aurelion luona, joka kertoo Josifin olevan venäläisen rikollisjärjestön pomon Viggo Tarasovin poika. Kuultuaan poikansa toilaluista, Viggo hakkaa ja nuhtelee poikaansa, jonka jälkeen kertoo tälle kuka John Wick on: kuuluisa salamurhaaja, lempinimeltään Baba Yaga, joka oli kerran Viggon leivissä. Aiemmin kun John halusi lopettaa työnsä ja naida Helenin, Viggo antoi hänelle ”mahdottoman tehtävän”, josta John selvisi ja auttoi näin Tarasovin rikollisjärjestön synnyssä.

Viggo yrittää puhua Johnin ympäri tämän kostoretkestä, mutta John kieltäytyy. Viggo lähettää kaksitoista palkkatappajaa Johnin asunnolle, mutta John tappaa heidät kaikki ja maksaa ruumiiden hävittämisestä sitä ammatikseen tekevälle taholle. Viggo asettaa Johnin päästä kahden miljoonan dollarin palkkion ja tarjoaa sopimusta Johnin mentorille, Marcukselle, joka hyväksyy sopimuksen. John hakee turvaa Continental-hotellista, joka palvelee yksinomaan rikollista alamaailmaa eikä sen tiloissa sallita murhaamista. Viggo tuplaa palkkion niille, jotka ovat valmiita rikkomaan sääntöjä tappaakseen Johnin Continentalissa. Hotellin omistaja Winston ilmoittaa Johnille, että Josif on henkivartioineen hänen yökerhollaan. John saapuu yökerholle ja taistelee henkivartijoita vastaan, mutta Josif ehtii paeta.

John palaa Contintentaliin hoitamaan vammojaan. Salamurhaaja ja Johnin entinen tuttu Ms. Perkins hiipii salaa Johnin huoneeseen ja yrittää tappaa hänet, mutta Marcus varoittaa Johnia, mikä antaa Johnille mahdollisuuden Perkinsin nujertamiseen. John pakottaa Perkinsin paljastamaan Viggon olinpaikan ja jättää hänet kollegansa Harryn vartioitavaksi. Perkins kuitenkin saa itsensä vapaaksi ja tappaa Harryn. John matkaa venäläislähiön kirkkoon, josta käsin Viggo pyörittää rikollisjärjestöään, ja tuhoaa Viggon rahavaraston. John nujerretaan ja otetaan vangiksi, ja Viggo pilkkaa Johnia siitä, että tämä luuli voivansa jättää vanhan elämänsä taakseen. Marcus tulee jälleen väliin, jolloin John vapauttaa itsensä ja uhkailee Viggoa, joka paljastaa Josifin olinpaikan. John saapuu turvatalolle ja tappaa Josifin ja tämän henkivartijat.

Perkins saa tietää Johnin ja Marcuksen tehneen yhteistyötä ja kertoo tästä Viggolle, joka tapattaa Marcuksen tämän kotona. Viggo soittaa Johnille ja ilmoittaa tästä hänelle, aikomuksenaan usuttaa Perkinsin Johnin kimppuun. Odotellessaan Johnia Perkins kutsutaan tapaamiseen Winstonin kanssa, joka tuomitsee Perkinsin kuolemaan tämän tapettua Harryn Continentalin mailla. Winston soittaa Johnille ja kertoo, että Viggo suunnittelee pakenevansa helikopterilla. John ryntää sataman helikopterialustalle, missä hän tappaa Viggon jäljelle jääneet kätyrit ja haastaa Viggon kaksintaisteluun satamassa. Viggo saa haavoitettua Johnia puukolla, mutta John saa otteen tappelusta ja haavoittaa Viggoa kuolettavasti. John murtautuu eläinklinikalle paikatakseen haavojaan ja pelastaa klinikalta lopetetuksi aiotun pitbullin. John kävelee koiransa kanssa kotia kohti kävelysillalla, missä John ja Helen olivat viimeistä kertaa treffeillä.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Keanu Reeves   John Wick  
 Michael Nyqvist   Viggo Tarasov  
 Alfie Allen   Josif Tarasov  
 Adrianne Palicki   Ms. Perkins  
 Bridget Moynahan   Helen Wick  
 Dean Winters   Avi  
 Ian McShane   Winston  
 John Leguizamo   Aurelio  
 Willem Dafoe   Marcus  
 David Patrick Kelly   Charlie  
 Randall Duk Kim   lääkäri  
 Lance Reddick   Charon  
 Munro M. Bonnell   ortodoksipappi  
 Omer Barnea   Gregori  
 Toby Leonard Moore   Victor  
 Daniel Bernhardt   Kirill  
 Bridget Regan   Addy  
 Keith Jardine   Kuzma  
 Tait Fletcher   Nicholai  
 Thomas Sadoski   Jimmy  
 Clarke Peters   Harry  
 Kevin Nash   Francis  
 Gameela Wright   lähetti  
 Vladislav Koulikov   Pavel  
 Pat Squire   vanha nainen  
 Vladimir Troitsky   joukkueenjohtaja  
 Scott Tixier   viulisti  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Wick sai hyvän vastaanoton kriitkoilta ja yleisöltä. Rotten Tomatoes -kerääjäsivustolla 85 prosenttia kriitikoista on antanut sille positiivisen arvostelun keskimääräisellä arvosanalla 6,9/10. Tulos perustuu 187 arvosteluun.[6] Metacritic-sivustolla sen 39 arvosteluun perustuva pistemäärä on 68/100, merkiten ”yleisesti suotuisia arvosteluja”.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b John Wick Box Office Mojossa. (englanniksi)
 2. Graham, Bill: ‘John Wick’ Filmmakers on How to Direct Action, DGA, Keanu Reeves’ Advice, and More The Film Stage. 21.10.2014. Viitattu 20.12.2016. (englanniksi)
 3. Stars and cast arrive for New York premiere of 'John Wick' Demotix. 12.10.2014. Arkistoitu 2.1.2015. Viitattu 20.12.2016. (englanniksi)
 4. Is IMAX/Netflix Deal An "Et Tu, Brute?" Moment? Forbes. 3.10.2014. Viitattu 20.12.2016. (englanniksi)
 5. Evry, Max: John Wick: Chapter Two Gets a Release Date ComingSoon.net. 18.2.2016. Viitattu 20.12.2016. (englanniksi)
 6. John Wick Rotten Tomatoesissa. (englanniksi)
 7. John Wick Metacriticissä. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]