Painovoima (sarjakuvahahmo)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvahahmosta, fysiikan termistä katso Painovoima.


Painovoima
161602-graviton 400.JPG
Painovoima
Luoja(t) Jim Shootter & Sal Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Avengers #158 (1977)
Oikea nimi Franklin Hall
Status Kuollut
Ryhmäsidokset Zzzax, Titania, Ansamies
Voimat Kyky manipuloida painovoimaa, kyky aistia ja manipuloida ulottuvuuksien välisiä aukkoja, kyky hallita kappaleiden tiheyksiä, kyky muovata fyysisiä voimiaan valtaviin mittoihin, nero
Suhteet

Painovoima, oikealta nimeltään Franklin Hall on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmon loivat Jim Shooter ja Sal Buscema. Painovoiman ensiesiintyminen tapahtui Avengers -lehden numerossa 158 (1977). Painovoima on pääasiallisesti Kostajien vihollinen ja Ukonnuolten arkkivihollinen.

Painovoiman ensiesiintyminen tapahtui Suomessa Hämähäkkimies -lehden numerossa 3 (1991).

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painovoima omaa ikäisensä, aktiivisesti harjoittelevan miehen fyysiset voimat. Hän kykenee kuitenkin lisäämään fyysistä voimaansa. Painovoima kykenee myös manipuloimaan esineiden tiheyttä ja tämän kautta luomaan itselleen yli-inhimilliset fyysiset voimat. Painovoiman todellinen kyky onkin juuri hänen taitonsa manipuloida painovoimaa.

Painovoima voi luoda minkä tahansa esineen tai ihmisen (myös itsensä) ympärille gravitoneja tai anti-gravitoneja, ja näin lisäämään maan vetovoimaa objektia kohtaan. Vähentämällä itseensä kohdistuvaa painovoimaa Painovoima kykenee levitoimaan ja lentämään nopeuksilla, jotka eivät haittaa hänen normaalia hengitystään. Lisäämällä gravitoneja esimerkiksi vastustajiensa alla Painovoima kykenee lukitsemaan nämä maahan. Samalla lailla Painovoima kykenee lisäämään vastustajiensa painovoimaa jopa siihen pisteeseen, että tämän verenkiertojärjestelmä vaurioituu pahasti. Painovoima kykenee myös luomaan erilaiset esineet tuottamaan niin paljon gravitoneja, että nämä vetävät puoleensa lähistöllä olevaa materiaa ja energiaa.

Nopeasti tuottamalla gravitoneja Painovoima voi luoda niistä säteen, jonka räjähdysvoima vastaa noin 10.000 kiloa TNT:tä. Samalla lailla Painovoima kykenee luomaan ympärilleen suojaavan kentän, joka kykenee suojelemaan häntä jopa pieneltä ydiniskulta. Painovoima kykenee myös havaitsemaan ja manipuloimaan ulottuvuuksien välisiä aukkoja.

Painovoima kykenee ulottamaan painovoiman hallitsemisensa maksimissaan noin 14 kilometrin päähän ruumiistaan. Erään kerran hän demonstroi voimaansa nostamalla kartion mallisen maamassan ylös ilmaan ja asetti sen lentämään kuin painottoman esineen. Maamassan halkaisija oli noin 6 kilometriä. Hän hallitsee voimansa niin hyvin, että kykenee suorittamaan neljä eri toimintoa kerrallaan.

Painovoima on myös nerokas fyysikko.

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painovoima kykenee käyttämään voimiaan maksimissaan neljä tuntia niiden ääriteholla ennen kuin hän väsyy. Vaikka Painovoima on potentiaalisesti yksi Marvel-universumin voimakkaimmista superroistoista, hän on mentaalisesti ja emotionaalisesti hyvin häiriintynyt.

Painovoima muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Painovoima toimi pomohahmona Game Boylle tehdyssä The Amazing Spider-Man 2 -pelissä. Pelissä Painovoima haastaa Hämähäkkimiehen taisteluun kanssaan paiskomalla tätä kohti kivenlohkareita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]