Painovoima (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Painovoima
Painovoima
Painovoima
Luoja(t) Jim Shootter & Sal Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Avengers #158 (1977)
Henkilötiedot
Oikea nimi Franklin Hall
Status kuollut
Ryhmäsidokset Zzzax, Titania, Ansamies
Voimat Kyky manipuloida painovoimaa, kyky aistia ja manipuloida ulottuvuuksien välisiä aukkoja, kyky hallita kappaleiden tiheyksiä, kyky muovata fyysisiä voimiaan valtaviin mittoihin, nero

Painovoima, oikealta nimeltään Franklin Hall on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmon loivat Jim Shooter ja Sal Buscema. Painovoiman ensiesiintyminen tapahtui Avengers -lehden numerossa 158 (1977). Painovoima on pääasiallisesti Kostajien vihollinen ja Ukonnuolten arkkivihollinen.

Painovoiman ensiesiintyminen tapahtui Suomessa Hämähäkkimies -lehden numerossa 3 (1991).

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painovoima omaa ikäisensä, aktiivisesti harjoittelevan miehen fyysiset voimat. Hän kykenee kuitenkin lisäämään fyysistä voimaansa. Painovoima kykenee myös manipuloimaan esineiden tiheyttä ja tämän kautta luomaan itselleen yli-inhimilliset fyysiset voimat. Painovoiman todellinen kyky onkin juuri hänen taitonsa manipuloida painovoimaa.

Painovoima voi luoda minkä tahansa esineen tai ihmisen (myös itsensä) ympärille gravitoneja tai anti-gravitoneja, ja näin lisäämään maan vetovoimaa objektia kohtaan. Vähentämällä itseensä kohdistuvaa painovoimaa Painovoima kykenee levitoimaan ja lentämään nopeuksilla, jotka eivät haittaa hänen normaalia hengitystään. Lisäämällä gravitoneja esimerkiksi vastustajiensa alla Painovoima kykenee lukitsemaan nämä maahan. Samalla lailla Painovoima kykenee lisäämään vastustajiensa painovoimaa jopa siihen pisteeseen, että tämän verenkiertojärjestelmä vaurioituu pahasti. Painovoima kykenee myös luomaan erilaiset esineet tuottamaan niin paljon gravitoneja, että nämä vetävät puoleensa lähistöllä olevaa materiaa ja energiaa.

Nopeasti tuottamalla gravitoneja Painovoima voi luoda niistä säteen, jonka räjähdysvoima vastaa noin 10.000 kiloa TNT:tä. Samalla lailla Painovoima kykenee luomaan ympärilleen suojaavan kentän, joka kykenee suojelemaan häntä jopa pieneltä ydiniskulta. Painovoima kykenee myös havaitsemaan ja manipuloimaan ulottuvuuksien välisiä aukkoja.

Painovoima kykenee ulottamaan painovoiman hallitsemisensa maksimissaan noin 14 kilometrin päähän ruumiistaan. Erään kerran hän demonstroi voimaansa nostamalla kartion mallisen maamassan ylös ilmaan ja asetti sen lentämään kuin painottoman esineen. Maamassan halkaisija oli noin 6 kilometriä. Hän hallitsee voimansa niin hyvin, että kykenee suorittamaan neljä eri toimintoa kerrallaan.

Painovoima on myös nerokas fyysikko.

Painovoima kykenee käyttämään voimiaan maksimissaan neljä tuntia niiden ääriteholla ennen kuin hän väsyy. Vaikka Painovoima on potentiaalisesti yksi Marvel-universumin voimakkaimmista superroistoista, hän on mentaalisesti ja emotionaalisesti hyvin häiriintynyt.

Painovoima muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Franklin Hall esiintyi Marvel Cinematic Universeen (MCU) sijoittuvan sarjan S.H.I.E.L.D. Agentit kolmannessa jaksossa ”Voimavara”, näyttelijänään Ian Hart.[1] Hän oli kanadalainen fyysikko, jonka entinen työtoveri Ian Quinn oli siepannut viemään loppuun työnsä painovoiman manipulointiin tarkoitetun laitteen parissa, joka toimi gravitoniumiksi kutsutulla aineella. Hall piti gravitoniumia liian vaarallisena, joten hän päätti tuhota laitteen. Phil Coulson yritti pelastaa Hallin, mutta Hall putosi gravitoniumiin, joka tuhosi hänen kehonsa ja imi hänen mielensä itseensä. Aine nähdään uudelleen jaksossa ”Johdatus”, jossa Hydran agentit vapauttivat aineen ja John Garrett antoi gravitoniumin takaisin Quinnille.

Viidennellä tuotantokaudella, jaksossa ”Inside Voices”, paljastui, että Garrettin kukistumisen jälkeen Raina oli huijannut Quinnin avaamaan gravitonium-säiliön, jolloin gravitonium oli imenyt Quinnin itseensä. Hydran ainut jäljelle jäänyt jäsen, kenraali Hale, sulautti pienen määrän gravitoniumia geneettisesti muokatun tyttärensä Rubyn kehoon. Ruby ei kuitenkaan osannut hallita painovoimaan liittyviä voimiaan ja tappaa vahingossa Werner von Struckerin. Elena ”Yo-Yo” Rodriguez tappaa Rubyn ja S.H.I.E.L.D. kerää loput gravitoniumista talteen. Myöhemmin remoraatit, yksi Halea aiemmin manipuloineen ja useiden avaruusoliorotujen muodostamaan Konfederaatioon kuuluvista roduista, hyökkää S.H.I.E.L.D.:n kimppuun. Glenn Talbot yhdistää jäljellä olevan gravitoniumin sekä Hallin ja Quinnin mielet itseensä, tullen MCU:n versioksi Painovoimasta. Talbot imee astranien johtaja Crixonin itseensä ottaakseen tämän paikan Konfederaation johtajien joukossa, pakottaa remoraattien johtajan Qovasin ja muut Konfederaation jäsenet alaisuuteensa ja pukeutuu pukuun, joka muistuttaa Painovoiman pukua sarjakuvista. Konfederaatioon kuuluvan krii-ryhmittymän johtaja Taryan uskotteli Talbotille, että keräämällä lisää gravitoniumia, tästä tulisi niin voimakas, että voisi pysäyttää jopa Thanoksen hyökkäyksen. Coulson ja Hale yrittävät pysäyttää Talbotin, mutta Talbot tappaa Halen ja varoittaa Coulsonia olemaan asettumatta hänen tielleen.[2] Talbot imi itseensä myös Carl Creelin ja otti Robin Hintonin vangikseen löytääkseen tämän näkijävoimilla lisää gravitoniumia. Uusi esiintymä löytyy Chicagossa, missä Daisy Johnson yrittää ensin puhua hänet luopumaan aikeistaan, mutta päätyykin käyttämään Tuhatjalkais-seerumia ja sen antamilla voimilla lennättää Talbotin avaruuteen jäätymään. Tämän ansiosta S.H.I.E.L.D. onnistui eliminoimaan vaihtoehtoisen tulevaisuuden, jossa gravitoniumin etsintä oli saanut Maan tuhoutumaan ja jossa kriit olivat Taryanin pojan, Kasiuksen, johtamina orjuuttaneet eloonjääneet ihmiset.

  • Painovoima toimi pomohahmona Game Boylle tehdyssä The Amazing Spider-Man 2 -pelissä. Pelissä Painovoima haastaa Hämähäkkimiehen taisteluun kanssaan paiskomalla tätä kohti kivenlohkareita.
  1. Hibberd, James: Inside TV 'Agents of SHIELD' casts 'Luck' actor – Exclusive Entertainment Weekly. Arkistoitu . Viitattu 18.5.2018. (englanniksi)
  2. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D. reveals Graviton in new promo Entertainment Weekly. 27.4.2018. Arkistoitu 28.4.2018. Viitattu 18.5.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]